Črna kronika

Šola zamolčala škandal

Ljubljana, 16. 04. 2007 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.S./E.P./N.Š.K.
Komentarji
29

Na srednji šoli v Domžalah naj bi pred tremi meseci dijak poklicnega oddelka na stranišču posilil gimnazijko.

Prvi petek po novem letu naj bi se na domžalski srednji šoli zgodilo posilstvo. 18-letni dijak Srednje šole Domžale, s katere so lani v javnost prišli videoposnetki, na katerih so dijaki med poukom uničevali opremo, naj bi v ženskem stranišču posilil 16-letno gimnazijko, ki je dogodek še isti večer prijavila policiji.

Uradno starši niso bili obveščeni s strani šole in to je mogoče edina napaka, ki smo jo pri vsej zadevi zagrešili. So pa bili starši obveščeni posredno. Ravnatelj šole Primož Škofic

Ravnatelj šole Primož Škofic je za POP TV povedal, da ga je o dogodku obvestila policija tri dni po prijavi. "Dijakinja je še isti dan, torej v petek, posilstvo prijavila na policiji. V šoli ni nikomur povedala in ni iskala pomoči, tako da smo bili mi obveščeni šele v ponedeljek s strani policije," pojasnjuje Škofic. Ob tem naj bi ga policisti opozorili, da naj do konca policijske preiskave ne daje izjav. Zato tudi o tem ni obvestil staršev ostalih dijakov. Tisti, ki pa so želeli, so se pri njem zglasili in jih je seznanil z domnevnim dogodkom.

Srednja šola Domžale
Srednja šola Domžale FOTO: POP TV

Na očitke, da bi morala šola obvestiti dijake in njihove starše takoj po dogodku, je ravnatelj šole dejal: "Ne strinjam se z očitkom, da bi karkoli pometli pod preprogo ali skušali kaj zamolčati. Dejstvo pa je, da medijev nismo obveščali. Tudi policija jih ne obvešča."

Dijaka izključili, dijakinja se je izpisala

Policijska postaja v Domžalah je sprejela prijavo mladoletne oškodovanke, da je bila istega dne žrtev kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost. Na podlagi zbranih obvestil so kriminalisti zoper 18-letnega osumljenca v mesecu januarju 2007 podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, je za 24ur.com pojasnila tiskovna predstavnica PU Ljubljana, Martina Gramec.

Dijaka so iz šole izključili zaradi kršenja hišnih pravil, torej ker se je nahajal na ženskem stranišču. Do konca leta lahko obveznosti opravlja po izpitih, naslednje šolsko leto pa se lahko ponovno vpiše redno. Gimnazijka se je izpisala sama. Kriminalisti so zoper 18-letnega osumljenca januarja podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Na domžalski šoli so ob tem sprejeli še dodatne zaščitne ukrepe, tako po novem profesorji med odmori pogosteje preverjajo dogajanje na hodnikih in straniščih. Po hodnikih pa so začeli patruljirati tudi varnostniki, ki so prej skrbeli za varnost pred šolo in v njeni okolici.

Dijaki srednje šole so bili ob informaciji presenečeni, saj verjamejo, da naj ne bi bil sposoben storiti kaj takega.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakam@email.si
20. 04. 2007 17.01
+3
o tem kaj se je zgodil lahko govori sam tist k res ve! mislm da dijakinja ni bla posiljena, ker je res težko posilt žensko s KONDOMOM!!! a ga je kr čakala da ga da gor al kaj?? najprej se prepričite pa use, al pa pejte kr na šolo kšnga uprašat kaj je blo! ni treba use vrjet medijem!!
K_K
17. 04. 2007 14.59
+3
šola NI nič zamolčala !! le na veliki zvon ni razglašala!!!
senci
17. 04. 2007 14.28
+1
totimaribor kaj klamfaš če nimaš pojma od pojma. nismo mi neslovenci vsi enaki. tako med nami so tudi med vami izjeme zato ne posplošuj.da ni mojih rojakov tu kdo bi pometal ceste in opravljal težka dela ki jih drugi niso sposobni.zato čuti
svastapickarodi
17. 04. 2007 14.01
Če pogledamo narodnostno sestavo na tej šoli lahko kmalu ugotovimo, da gre za večino učencev z južnim poreklom. Treba jim je dat vedet, da to ni Bosna, Srbija ali katera druga banana dežela. Da tu imamo ZAKONE, ki jih je treba spoštovat. A žal so vsa naša predvidevanja, opazke, ... naletele na oznako : NACIONALISTIČEN. Očitno se ne zavedamo dovolj, da nam ta golazen samo škoduje. Sočustvujem s punco, okoliščine dogodka me niti najmanj ne zanimajo. Jasno je vsem kaj pomeni posilstvo (predvsem za žrtev). Glede na naše sodstvo, pa bo najbrž dobil kazen, kot če bi iz trgovine odnesel večjo količino podravkinih paštet !
pkorosec
17. 04. 2007 13.24
-1
Morda pa se je dekle izpisalo, ker je hotelo to zapustit za sabo. Seveda se vsaka zrtev boji s tem priti ven, sploh v eni druzbi, ki je nagjena k temu, da krivdo pripise zrtvi, nasilnega pa brani. Vsaka prijava bi se morala zveti smrtno resno in jo dokazat ali ovrecti. Ali veste, da ni malo zensk, ki v borbi za popolnim skrbnistvom nad otroka, pišejo obtožbe zoper ocete, češ da so jih spolno nadlegovali?!? Vseh podlih laži se poslužijo samo za to, da bi se očet odpovedal svojim in otrokovim pravicam. Sporno je to, da tisti, ki si zmisljuje razne obtozbe, ki so vse brez vsake podlage, da ta ni sankcioniran.
maxsel
17. 04. 2007 13.13
Ja ja na mladih svet stoji tako pravijo vendar močno dvomim če je to res .To kar se sedaj dogaja pri nas na šolah je katastrofa krivi so pa samo tisti,ki takšne zakone postavljajo.Pred 30-mi leti te je učitelj ali profesor pretepel z šolskim metrom ali šibo ,ki si jo moral sam v šolo prinest pa je bila stvar končana,pa mi še napamet ni prišlo da bi doma povedal staršem ,ker dem vedu ,da bi jih še doma enkrat dobil.Sedaj pa otroci doma povedo staršem ti pa takoj v šolo k profesorju ali učitelju in jim zagrozijo z tožbo.Ne zavedajo se pa da s tem škodujejo prvo otroku drugič pa sebi,ker slej ko prej bo takšen nasilnež obračunal kasneje z svojo mama ali očetom.Potem se pa čudimo zakaj toliko nasilja v šolah in doma v družini. Lep primer je tudi to kako je v šola v ZDA.Mislim ,da bo do takšnih tragedij slej ko prej prišlo tudi pri nas in to zato ker določeni starši še vedno mislijo kako zlate otočičke imajo.
tamara.stiglic@gmail.com
17. 04. 2007 13.03
+1
torej, zdi se mi nesprejemljivo, da bi o tem obveščali celotno slovenijo, saj je to stvar dekleta samega. tak bo imela celo življenje posledice, in ni potrebe, da bi za to izvedela celotna slovenija. to je samo njena stvar!
scoop
17. 04. 2007 09.30
+1
pikam_dopust ?!!? WALDA MU JE DALA ?!? Pa vi niste resni... Te ze pomislili, da je mogoce bla res posiljena, in bi se njegovi kolegi pol norca delali iz nje, al jo pa jeb*** v glavo... Cela sola bi drugace gledala na njo... A ves kak pritisk je to ? Velik lazje se je izpisat in it drugam... Vsaj mislim si...
NeMoresVerjet
17. 04. 2007 09.13
-1
ker ce se v wcju zaderes sred sole te noben ne slis a ne? bullcrap.
mailzabrezveze@email.si
17. 04. 2007 08.37
pikam_dopust to da se je prepisala drugam ni noben dokaz. Lahko da se je prepisala zato ker je bila posiljena, lahko pa tud zato ker ko bojo zvedli da ni bla bojo vsi govorili da je radodajka na wc-ju, če že ne oni ko vejo.
Fancy.alien
17. 04. 2007 00.49
+2
.....ta šola ima že dokaj (ne) slavno ime "TEKSAS" očitno se tudi obnašajo tam tako kot v teksasu. Sam ravnatelj je pa itak tak da......ah pa kaj bi pisal o tem.
victoriosus
16. 04. 2007 22.22
Dragi moderatorji iz 24ur.com bi lahko odstranili komentar mojega predhodnika, ki, prav po že ustaljeni južnjaški praksi, se izogiba lepim slovenskim besedam. Sicer pa se mi gnusi kar se danes dogaja na določenih srednjih šolah.... "gnil folk", točno tako...
mindfucker
16. 04. 2007 16.58
-1
Ću jim ja pošaljem patrulje po šoli u Domžalama!
tomi.passion@gmail.com
16. 04. 2007 16.51
pikam_dopust. Lepo te prosim ne kokdajsaj. Saj ni nihče nič rekel. Pravimo, da je treba biti pazljiv. Sklepam, da si ženska in jasno, da se lažje znajdeš v vlogi žrtve. Toda za tvojo informacijo bi ti svetoval, da si pridobiš statistiko lažnih prijav posilstev. Presenečena boš. Ne moreš pa samo zaradi tega ker se dekle izpisali sklepati, da se je res nekaj zgodilo. Oprosti, toda ženske znate biti danes še desetkrat bolj pokvarjene kot moški. Bistvo vsega pa je, da je treba raziskati zadevo, ne pa, da se fanta obtoži samo zaradi tega, ker se je dekle izpisalo in češ, to je jasen dokaz. Če se bo posilstvo izkazalo za resnično, naj mu najostereje sodijo, če pa si je dekle izmislili, naj najostreje sodeijo njej, da tudi drugom dekletom in ženskam ne bo padlo na pamet kaj podobnega. Nehajmo, že enkrat s tem, da tisto kar ženskra reče drži in da je samo ženska žrtev. Potem pa na koncu vse še obrnete s stavkom "Valda mu je dala - zato se je pa prepisala drugam, a ne? Dajte razmišljat še kako drugače, ne da je vedno baba kriva, ker "je itak sama hotela, saj tudi one hočejo, ki se nage slikajo" Dejte ženske še mal pamet uporabljat. Težava je v tem, da ženske mislite, da vam je vse dovoljeno, češ ja sej se lahko dekleta naga slikajo in na pol naga hodijo po svetu. Vse za emancipacijo žensk. Ja, seveda lahko, a ne pozabit, da je vedno več čudakov tam zunaj in morate se pač zavedat možnih posledic. Nikaogar ne zagovarjam samo pravim, da tudi ženske rabite mejo, če želite same biti varne.
pikam_dopust@yahoo.com
16. 04. 2007 16.38
-2
Mater, ste eni kreteni! Valda mu je dala - zato se je pa prepisala drugam, a ne? Dajte razmišljat še kako drugače, ne da je vedno baba kriva, ker "je itak sama hotela, saj tudi one hočejo, ki se nage slikajo". Ja, in zato je naredila cel halo - celo sama sebe je prepisala na drugo šolo!!!
tomi.passion@gmail.com
16. 04. 2007 16.19
Pri teh stvarhe je treba biti pazljiv. Kdor pozna današnja mlada dekleta ve, da jih razganja na vse konce. Konec koncev so prav na POP TV-ju javno obelodanili spletno stran, kjer se predstavljajo napol gole slovenske najstnice in to prostovoljno in očitno tudi z veseljem. Mladina vam lahko pove marsikatero zgodbo, kaj se dogaja po nočnih lokalih in kaj te "pridne" mladenke počneje. Vsekakor je tovrstna dejanja potrebno celovito raziskati in najostreje kaznovati storilca. Toda le v primeru, če je res storilec. Kaj pa, če je mladenka prostovoljno pristala na stvar na šolskem WC-ju? To, po besedah mladine, sploh ni nič novega. Potem pa namenoma obtožila fanta za dejanje. Dekletom ni težko vrjeti, saj je sistem zelo podvržen temu, da žensko v naprej postavlja v vlogo žrtve. Kot pa sem rekel, če je bilo posilstvo res storjeno naj se storilca najstrožje kaznuje. V kolilkor pa se obtožba izkaže za lažno, naj se najstrožje kaznuje dekle, ker je v tem primeru naredila neizmerno škodo fantu. VSe bo pokazala preiskava. Neglede na vse, pa je potrebno narediti red, če ne bo še več tovrstnih dogodkov. Manjka trda moška roka, ne pa da večina otrok odrašča samih brez očeta in z mamo, ki cele dneve dela, če pa je oče prisoten je pa zapit. Manj feminizirana družba je torej ena izmed rešitev, ker je prav feminizem kriv za vsesplošno tolreanco in ujčaknje otrok.
Peter?ek
16. 04. 2007 15.51
No vsekakor je sramotno, da se dogaja in da se je to zgodilo, če se seveda je. Je pa vsekakor potrebno na šole vnesti več varnosti in zaščite za dijake v smislu zaščite pred drugimi dijaki, ki so bolj divjaki in se želijo nekaj postavljati.
tadejstein@email.si
16. 04. 2007 15.38
domžalska srednja šola.... se sploh ne čudim, da se je to zgodilo, ko vidim kak gnil folk tja hodi.... sej, lani so imeli pa zloglasni posnetek razgrajanja med poukom in uničevanja šolske lastnine....
ferrari
16. 04. 2007 15.23
Po mojem prepričanju se država preveč odbremenjuje s starševstvom,saj starši sami nesmejo nadzirati in kaznovati svojih otrok,ker potem se morajo zagovarjati pred policijo ali celo pred sodstvom,kar po mojem prepričanju ni prav.Prav tako učitelji imajo premalo pooblastil za primerno kaznovanje učencev( po mojem prepričanju kaj pomaga neki opomin ali ukor,če ta ne zaleže za določene učence).Poleg tega imamo kot starši še promleme,da se s svojim otrokom ne moremo kaj dosti ukvarjati.če še sami bojimo za svojo službo,kajti danes jo imaš jutri si že na borzi,in kot starš lahko trdim,da če se ljudje nebi bali za svojo službo bi se lahko več ukvarjali s svojimi otroki ne pa da se moraš še bati za službo in v fabriki delati nadure in še te ne plačajo,kajti ne kateri še svojih plač ne bodijo in po takem kaj sledi ne posvečaš časa otroku,partnerju in s tem potegneš s seboj tudi negativne poteze.
buffy2001@hotmail.com
16. 04. 2007 14.56
mailzabrezveze in blasius_wolfenbachi se moram strinjati z vama, ker sem tudi sama hodila na domžale in vem kake so razmere tam, sej zdej loh po tv gledamo še druge šole ne pa sam domžale in če jo mal primerjamo, "naš" filmčk ni bil še tak huf kukr te ki zdaj vn prihajajo iz drugih šol. glede pa posilstva pa bom sam tok rekla. jz nism nikjer prebrala da je on res kriv, mogoče se je zavprašat kako to da se je prepisala sej so njega tako ali tako vn vrgli iz šole oz. ne more obiskovati pouka...nekje je že skrita resnica...sam so mi pa tudi njegovi prijatelji povedal da on tega ni sposobn naredit in da so bli vsi šokirani!!! lahko da se mlada dama takrat ni zavedala kaj počne in ji je nato prišlo na pamet da bo rekla da je posiljena da ne bo doma kej hudo, ker je stara šele 16 let.