Črna kronika

Na vnovič analiziranih dokazih ni Kamenikovih sledi, tožilstvo je v njegovo krivdo prepričano

Celje, 10. 05. 2023 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
106

Vnovična analiza DNK nekaterih materialnih dokazov v zadevi Tekačevo ni prinesla ničesar novega. Sledi so se doslej delno pobrisale ali pa se zaradi starosti niso ohranile. Za Kristijana Kamenika pa to po mnenju njegove zagovornice lahko pomeni le eno: da pri okrutnem štirikratnem umoru pred 25 leti ni sodeloval. A vendar tožilstvo nad primerom še ni obupalo: na prihodnjem naroku bosta (predvidoma) zaslišani še dve priči. Zahteva tožilstva za sodno preiskavo zoper morebitnega sostorilca Mladena Fabijanića pa medtem 'še čaka' na sodišču.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj se je dogajalo v Tekačevem?
    03:07
    Iz 24UR: Kaj se je dogajalo v Tekačevem?
  • Iz 24UR: Štirikratni umor v Tekačevem
    02:34
    Iz 24UR: Štirikratni umor v Tekačevem

 

Pred sodni senat celjskega okrožnega sodišča je znova stopil Kristijan Kamenik. Obtožnica ga že v tretje ponovljenem sojenju bremeni štirikratnega umora v Tekačevem leta 1997, krivdo pa vseskozi zanika.

Kristijanu Kameniku obtožnica na že tretjem ponovljenem sojenju očita vpletenost v štirikratni umor pred 25 leti v Tekačevem.
Kristijanu Kameniku obtožnica na že tretjem ponovljenem sojenju očita vpletenost v štirikratni umor pred 25 leti v Tekačevem. FOTO: Tina Švajger

Tožilstvo in obramba sta se na današnjem naroku seznanila z novo preiskavo materialnih dokazov, pred četrt stoletja najdenih na prizorišču grozljivega zločina. To je na februarski obravnavi predlagal tožilec Gorazd Kacijančič. Senat, ki mu predseduje Alenka Jazbinšek Žgank, je predlogu prikimal, a za analizo pooblastil Inštitut za sodno medicino pri ljubljanski medicinski fakulteti in ne Nacionalni forenzični inštitut (kot je predlagalo tožilstvo). Vendarle pa rezultati analize bioloških sledi glede na predhodne ugotovitve niso prinesli novih dejstev. "Na kratko: nič novega," je mnenje izvedenca inštituta, ki so ga čakali, povzela predsedujoča. Ugotovitev sicer niso podrobneje predstavili, saj so se vse strani v postopku z njimi, prav tako pa z obsežnim poročilom uporabljenih metod in dela, že seznanile v pisni obliki. "Predmeti so že bili analizirani, sledi so se delno pobrisale, delno pa se zaradi starosti niso ohranile. Te, ki so se, pa ne obremenjujejo Kamenika. Bistvenih ugotovitev glede na predhodne analize torej ni," je dodala.

Na pregledanih dokazih, razen sledi ene od žrtev na tulcih, ničesar

Kacijančič je sicer predlagal, da se znova analizirajo cigaretni ogorki, papirnate nalepke, tulci nabojev in kovinske lisice, ki so jih našli na kraju. "Sodišče je nato poslalo v analizo cigaretne ogorke, ampak teh ni bilo več v tej kuverti verjetno, ker so bili že tolikokrat analizirani. Poslalo je lisice in pa tulce. In samo na tulcih so bile najdene sledi pokojne. Nikjer niso bile najdene sledi Kristijana Kamenika. /.../ Medtem ko pa so na lisicah bile sledi verjetno že tolikokrat 'pobrane', da niti ni bilo nobenih sledi DNK več možno izolirati," je povedala Kamenikova zagovornica Maksimiljana Kincl Mlakar. "To utrjuje naše že ves čas zatrjevano stališče: da ni nobenih dokazov, da bi bil Kamenik storilec oziroma kakor koli s tem povezan. Torej samo utrjuje stališče, da ni kriv," je poudarila.

"Ti dokazi obtoženca niso povezali s tem dejanjem. Ampak tožilstvo bo kljub temu vztrajalo pri obtožbi na podlagi drugih dokazov, ker je prav, da zadeva dobi sodni epilog," pa meni celjski okrožni tožilec Kacijančič. Se pa strinja, da je vprašanje, v kolikšni meri so ti dokazi pravzaprav še sploh ohranjeni. "Od dejanja je več kot 25 let, čas naredi svoje. Bodimo pošteni: realno pričakovati, da bi se kaj novega ugotovilo ... Ampak tudi se tako kot so se pojavili dokazi za drugega osumljenega sostorilca," izpostavlja in dodaja, da pa je bila vnovična analiza po njegovem vendarle potrebna.

Tožilstvo še ne bo dvignilo rok

Tožilstvo kljub temu nad primerom še ne misli kar tako obupati, zato je vztrajalo pri še dveh dokaznih predlogih še iz lanskega novembra – izdelavi psihiatričnega izvedenskega mnenja glede sposobnosti pričanja ene od prič, ki tokrat še ni bila zaslišana, in zaslišanju anonimne priče. Obtoženčeva zagovornica je temu ugovarjala. "V celoti vztrajamo pri nepotrebnosti zaslišanja te priče. Zadeva je, kakršna je kristalno jasna in zrela za razsojanje," je nasprotovala predlogoma in dodala, da glede na odsotnost drugih dokazov to ne bo vplivalo na razplet sojenja. Glede (domnevne) anonimnosti priče pa, da to po mnenju obrambe sploh ni, saj da se je v preteklosti že sama razkrila. "Zaslišanje anonimne priče nikakor ne bi pripomoglo k razjasnitvi dejanskega stanja to je že razčiščeno. Prav tako priča po stališču obrambe niti ni anonimna, hkrati ni bila navzoča na kraju kaznivega dejanja in o zadevi ne ve nič bistvenega. Vztrajanje pri zaslišanju zato pomeni samo zavlačevanje postopka. Če pa bi se sodišče vseeno odločilo za zaslišanje, predlagamo, da se je ne zasliši kot anonimne."

Sodnica Jazbinšek Žgankova je po posvetu za zaprtimi vrati nato vseeno ugodila tožilcu in sprejela dodatna dokazna predloga – z argumentom, da je čas, da v omenjenem kazenskem primeru končno že rečejo bobu bob. Kot je še dala vedeti, se želijo izogniti morebitnim nadaljnjim pravnim zapletom, hkrati pa so presodili, da omenjena dokazna predloga ne bosta bistveno podaljšala postopka. Za prvo pričo bodo tako pridobili mnenje izvedenca psihiatrične stroke – ta mora oceniti njeno zdravstveno stanje in ali se jo sploh lahko zasliši kot verodostojno. Anonimni priči, če se bo izkazalo, da se je dejansko po lastni volji sama razkrila, pa bo sodišče ta status odvzelo. Naslednji narok je razpisan za 21. junij.

Kako daleč je preiskava zoper drugega osumljenca?

Medtem pa o zahtevi tožilstva za sodno preiskavo zoper Mladena Fabjanića, čigar biološke sledi so z analizo DNK odkrili na maskirni kapi, najdeni na kraju umorov, celjsko sodišče še ni odločilo. Na vprašanje, v kateri fazi je zadeva in ali so ga že izsledili, je tožilec Kacijančič odgovoril, da je stvar trenutno na sodišču. "To je pa tudi vse, kar o zadevi lahko povem."  Tožilstvo je zahtevo vložilo sredi decembra lani, a se od takrat naj ne bi premaknilo še nič. Fabjanića, sicer hrvaškega državljana, so na podlagi omenjenih rezultatov analize kot še enega možnega sostorilca v primeru Tekačevo ovadili sredi novembra lani, Večer pa je neuradno poročal, da nihče ne ve, kje se Hrvat pravzaprav sploh nahaja.

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
01. 07. 2023 19.05
Izredno slabo sodstvo, ki bi ga moralo obsoditi na dosmrtno ječo. Fuj!!!!
Amasakul
19. 05. 2023 12.47
Kristjan, pa ti boš ja do penzije na sodišču
kr en 123
13. 05. 2023 11.22
+1
Če ni dokazov, potem ni kriv.. je kriminalec, ni dvoma, ampak če je naredil eno, mu ne moreš obesiti karkoli.. predstavljaj si, da človek ni kriv in mu nad glavo 25 let visi taka obtožba.. če nebi bil tako trden, bi si že kaj naredil.. jaz vem, da tega nebi zdržal.. 25 let strahu, kako se bo izteklo.. ni človeško..
jutri_pa_res
11. 05. 2023 10.29
-1
V ZDA je nekoč izjavil nek policijski inšpektor: "Vemo, da je kriv, on ve, da mi vemo, da je kriv, mi vemo, da on ve, da mi vemo, da je kriv, vendar če mu ne moremo dokazati, nimamo primera."
jutri_pa_res
11. 05. 2023 10.35
-4
Čeprav pa po drugi strani popolnoma brez dokazov obsodijo recimo Trumpa zaradi izjave neke njemu neznane ženske, da jo je na neznani dan pred skoraj 30 leti v neki garderobi posilil...
ap100
10. 05. 2023 21.34
-2
na koncu se bo ugotovilo da je nedolžen in potem se bo ugotovilo da so ga sodni pregoni pahnili v kasnejšo kriminalno dejavnost in mu uničili karierno pot vrhunskega strkovnjaka ali še bolje politika ker so mu onemogočili razvoj zaradi nepravične stigmatizacije -
Apostol1
10. 05. 2023 20.27
+4
Ne vem ali je kriv ali ni. Vem samo to da to mora biti 100% dokazano , ker je bolje da je 10 krivih na prostosti , kot pa en sam nedolžen v zaporu.
NisteResni
10. 05. 2023 20.41
-1
Bolje 10 pedi župnikov na prostosti, kot 10 pedi župnikov plus en nedolžen, ki tem 10 pravi brat....
ap100
10. 05. 2023 21.35
-2
Niste resni najpogostejša tovrstna poklicna skupina so žal učitelji telovadbe in trenerji - in to z velikim naskokom - kaj pa sedaj ?
slovenc59
12. 05. 2023 10.37
app100 a ti to na podlagi kakih analiz, rezultatov sodb, al bolj na pamet ko stare babe ( naj mi ne zamerijo).........na plac ?
jebivoje
10. 05. 2023 20.01
+2
leta 2180 po7 sojenju kameniku so sodniki opustili tožbo proti kameniku ker se je pojavil nov osumljenec, leta 2250 lahko kamenik vloži tožbo za odškodnino, do konca tisočletja jo bodo mogoče obravnavali
zajfa
10. 05. 2023 19.42
+5
Pa kako se lahko to vleče toliko časa, že zaradi te šlaparije naj ga izpustijo. To ni sojenje več, to je mučenje, tragedija in komedija hkrati. Obstajajo roki v katerem se sodi. Pri županu zastarajo dokazi, tukaj pa človeka matrajo 35 let, ker ni posvečen v ima se može se klub. Tudi če je kriv, ni več kriv, ker to ni vredno sodstva.
Aristotle
10. 05. 2023 19.35
+3
Kdo kaj sciti taksnega kriminalca kot je on? Tukaj se dogajajo cudne stvari…
Julijann
10. 05. 2023 19.07
+10
Danes bi lahko bilo tisto dekle, ki je z mamo živela tam, že babica. Sramota za kriminaliste, forenzike in tožilce!
Julijann
10. 05. 2023 19.05
-2
Da štiri osebe v eni majhni hiški ustreli ena oseba in da nobena nič ne opazi. Halo! Pri umoru je sodelavo lahko le več oseb.
amedeo
10. 05. 2023 19.04
+4
Žal vsi vemo, da je krimič brez primere...zaprt že večkrat v več državah...žal pa ne tožilstvo ne policija niso dorasli resnemu kriminalu, predvsem zato, ker ga v bivši Jugi praktično ni bilo in ni tega znanja teh izkušenj...
Makalunga
10. 05. 2023 18.49
+3
26. let halo, če se pojavi na Evropskem sodišču bo dobil visoko odškodnino Slovenski delavci pa zaradi teh partizanov več milijonov stroškov..Same rdeče Burleske, bomo začeli verjeti, da imamo na sodiščih same politične procese ( Dachavske obsojence )
tornadotex
10. 05. 2023 18.32
-5
Model je bil 1000 procentov zraven,naj dokaže ,da ni bil...
slovenc59
12. 05. 2023 10.42
Pri nas pa še marsikje pa ne gre to tako.....Pa pazi da te ne bo model tožil, ko bo bral komentarje ! Da je pa en loj, pa vsi vedo....! Ampak je treba to dokazat ! In če v vseh teh letih niso, tudi sedaj ne bodo ! Samo zapravljamo davkoplačevalski denar ! Sicer pa policisti in kriminalisti, ki so prišli na "ogled" zločina, dobro vedo, kdo jih je in kdo jim je ukradel denar ....... Kot dobro vedo, kdo je bil glavni pri SKB banki v Lj..........
slovenc59
12. 05. 2023 10.42
Pri nas pa še marsikje pa ne gre to tako.....Pa pazi da te ne bo model tožil, ko bo bral komentarje ! Da je pa en loj, pa vsi vedo....! Ampak je treba to dokazat ! In če v vseh teh letih niso, tudi sedaj ne bodo ! Samo zapravljamo davkoplačevalski denar ! Sicer pa policisti in kriminalisti, ki so prišli na "ogled" zločina, dobro vedo, kdo jih je in kdo jim je ukradel denar ....... Kot dobro vedo, kdo je bil glavni pri SKB banki v Lj..........
Teofil
10. 05. 2023 18.11
+21
Petindvajse let sodb,pa še vedno na začetku,sramota za sodno vejo oblasti ne dvig znižanje plač si zaslužijo -600 EUR in to takoj
Justice4all
10. 05. 2023 17.55
+15
Stara praksa dela preiskovalnih organov in nesposobnost sodišča...Sramota za Slovenijo...
tali?ni tom
10. 05. 2023 17.30
+24
upam pa da sodniki in nesposobni tožilci plačajo odškodnino,ne mi davkoplačevalci!
slovenka62
10. 05. 2023 17.38
-3
Abrams
10. 05. 2023 17.24
+5
Ha ha, spet bo odpravnina padla. In to na račun davkoplačevalcev in ne socialcev! Še ena levičarska policijsko-mafijska partija.
MucaNeGrize
10. 05. 2023 17.16
+1
bo Kamenik zahteval odškodnino ? ...če upoštevamo izjave bivšega komunista lažnivega janše...potem seveda da ....spomnimo...janša izjave 3. julija 2020 ( če se ne motim - kakšen dan gor al pa dol ) .... ..Preskakovanje prioritet, selektivna pravica, založene ovadbe in prijave, zamujeni roki, politične zlorabe postopkov, sodniki na strankarskih zborovanjih, nepotizem in splošna politizacija dela represivnih organov onemogočajo normalno delovanje parlamentarne demokracije v državi," je še dodal predsednik vlade in sklenil: "Zato je naša dolžnost, in skrajni čas, da zagotovimo dosledno spoštovanje ustave in zakonov ter enaka merila za vse"....... .... .
biggbrader
10. 05. 2023 17.09
+14
In naši tožilci bi še večjo plačo ?!