Črna kronika

Sojenje domnevnemu teroristu Cernicu: pošiljka vsebovala življenjsko nevaren odmerek

Koper, 04. 12. 2015 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Količina živosrebrovega klorida, ki jo je vsebovala pošiljka češkemu ministru, je predstavljala za življenje nevaren odmerek. Tako je na sojenju Ivanu Cernicu, ki je obtožen terorizma, dejala izvedenka forenzične toksikologije.

V nadaljevanju sojenja Ivanu Cernicu, obtoženem terorizma, je danes pričala izvedenka forenzične toksikologije Majda Zorec Karlovšek. Ta je izpostavila, da gre pri živosrebrovem kloridu za zelo nevarno in zelo strupeno snov, količina 10 miligramov, ki so jo našli v pošiljki češkemu ministru, pa je bila za življenje nevaren odmerek.

Cernic je na predobravnavnem naroku dejal, da ni kriv.
Cernic je na predobravnavnem naroku dejal, da ni kriv. FOTO: Kanal A

Cernica so decembra 2014 prijeli na območju novogoriške policijske uprave po tistem, ko je češko finančno ministrstvo novembra iz Slovenije prejelo sumljivo pismo, za katerega so ugotovili, da je vsebovalo smrtonosno dozo strupa. Takrat je češki finančni minister Andrej Babiš povedal, da je bilo pismo oddano v Sloveniji, poslano pa je bilo na njegov domači naslov.

Na današnjem naroku so najprej prebrali pisno izvedensko mnenje, v katerem je Zorec Karlovškova poudarila, da je živosrebrov klorid, "nedvomno zelo nevarna in zelo strupena kemikalija". Količina 10 miligramov, kolikor so je našli v pošiljki, naslovljeni na Babiša, pa je predstavljala za življenje nevaren odmerek.

Izvedenka je opisala tudi nevarnosti pri rokovanju z omenjeno snovjo, katere raba je zato danes omejena praktično samo na delo v laboratorijih, do nje pa imajo dostop le pooblaščene osebe. Na nevarnost snovi, zlasti v tekoči in razpršeni obliki, po njenih besedah kaže tudi obsežna regulativa na tem področju.

Na vprašanja sodnice Meri Mikac je izvedenka sicer potrdila, da so spojine živosrebrovega klorida v preteklosti uporabljali pri razvijanju črnobelih fotografij, raztopino te snovi pa tudi pri razkuževanju ob opravljanju alkotestov voznikov. Glede na njegovo nevarnost pa na fakultetah dandanes skrbijo, da študenti tudi pri vajah ne pridejo v stik s tovrstnimi kemikalijami.

Glede same pošiljke je Zorec Karlovškova povedala, da je bila snov zapakirana v plastično vrečko z zadrgo, zato je po njenem šlo za pošiljko, ki je bila namenjena temu, da jo bo večkrat uporabljal. Sojenje Cernicu se bo nadaljevalo že prihodnji petek.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
08. 12. 2015 11.18
+1
Terorist? Ne ga srat!
ni_mi_vse_eno
07. 12. 2015 11.16
+0
On je študent, ki je hotel trgovati s kemijskimi surovinami in zaslužiti. Kupoval je večje količine, prodajal po internetu manjše na naslove, ki so mu jih naročili. On je poštar, nihče, naročniki so drugi. On je neizkušen goljuf, ki je hotel brez dela služiti in si plačati študij. Strupena in kancerogena snov, ki je nevarna pri zaužitju. Koliko vas bo prah, ki ga dobite po pošti pričelo lizat? :O
poslanka sexs
06. 12. 2015 12.03
+4
MENI SE ZDI DA JE POSLAL ONEMU POSLANCU KOT JE HOTEL PREVARITI SVICARSKO BANKO ZA 350 MILJONOV IN POTEM RES NEBI BILA SKODA ZA ENEGA LOPOVA TOREJ MU DAM PRAV DA BI SE RESILI TAKIH LJUI
številka89432
04. 12. 2015 21.25
+1
ta pa zmaga:" plastićna vrečka z zadrgo".
ho?emVšolo
04. 12. 2015 19.31
+6
zelo nerazumljiv članek... za en cvek!
KardinalFrancRodeVKristusu
04. 12. 2015 18.28
+6
Če je on terorist, potem so Hilda,Bavčar, Zidar tudi teroristi - finančni in gospodarski teroristi.... Definicija ˝terorizma˝ je tako široka, da bi lahko vsako kaznivo dejanje uvrstili kot terorizem....
murate
04. 12. 2015 17.40
+5
nikakor mi ne potegne zakaj je poslal čehu in ne nekomu našem
žlikrofi
08. 12. 2015 10.48
+1
encijandupli
04. 12. 2015 17.38
+4
Pametni Čeh je varno ukrepal, ob tej nevarni pošiljki (bogi František, tak do konca življenja več nebo prišel k sebi, tako se je verjetno prestrašil). Če bi poslali kašnemu "pametnemu" Slovenskemu ministru bi vsebino sto postov požro.
kapljač1
04. 12. 2015 17.07
+6
seveda se lahko pogovarjamo o tem, kdo je terorist in kaj so teroristična dejanja. Se prav tako ponuja vprašanje ali pri Cernicu niso uporabili besedo preveč. Terorizem ima po moje povsem drugačne razsežnosti in ozadja. Sploh pa državni. Pa vendar, če se podobnim dejanjem želi v bodoče izogniti, je te, ki jih ujamejo nujno kaznovati maksimalno. Me prav zanima koliko je zagrožena kazen za "našega Terorista". Le glejte da ne bo pogojna kazen , kot pri Hildi Tovšak, ki je v državi uničila več, kot to zmore nekaj zakoreninjenih celic svetovnih teroristov. Priporočljivo pa bi bilo, da smo pred zakonom vsi enaki.
brezveze13
04. 12. 2015 18.14
+2
pred zakonom vsi enaki pa ravnokar sem prebrald da je dilerja ki je imel pri sebi in kar iz rokava stresu koko sodnica kar izpustila kot ptička čez okno.Stvarno smo država prav za med te ki prihajajo in tudi bežijo naprej iz države. Izgleda da so dobro informirani(VISOKA NAPETOST NE ZADRŽUJ SE PREDOLGO)
provokatorr
04. 12. 2015 16.59
+5
samo naši kekci svojim državljanom sodijo za take neumnosti. tako, kot so pred leti sodili človeku, ki je bushu poslal elektronsko pošto, da ga bo šicnil, pa je bil po naših kriterijih takoj terorist
provokatorr
04. 12. 2015 16.58
+1
a je češki minister tako nespameten, , da bi odprl pošiljko, ter pojedel njeno vsebino?
masai mara
04. 12. 2015 16.01
+2
jaooo kam smo padli..pa valjda ni danes vsak poštar terorist..
encijandupli
04. 12. 2015 15.44
+18
MOJ ATA SOCIALISTIČNI KULAK- ODLOMEK IZ ZASLIŠANJA OZNE: OZNA: Malek kako je ime tvoji hčerki? MALEK: Olga. Olgica. OZNA: In kako jo ti kličeš? MALEK: VOLGA! OZNA: Volga, Volga! Zakaj Volga?! Kaj mi Jugoslovani nimamo svojih rek?!------KONEC---- IN SEDAJ VAS JAZ UPRAŠAM: ZAKAJ ZA VRAGA JE SLOVENEC IVAN CERNIC POSLAL NEVARNO POŠILJKO ČEŠKEMU MINISTRU? KAJ MI SLOVENCI NIMAMO SVOJIH MINISTROV?????????!!!!!!!!!!!
brezveze13
04. 12. 2015 14.07
+12
če je bila snov zapakirana v vrečko z zadrgo in poslana na naslov potem je bila verjetno naročena možakar še ima staro practiko pa bi razvil par filmov