Črna kronika

Epilog tragedije na Logu pri Brezovici: en brat neprišteven, drugi oproščen

Ljubljana, 13. 02. 2017 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sojenje bratoma Elvirju in Elvisu Đogiću zaradi tragične smrti 27-letnega Matica Brajiča maja 2014 v gostišču na Logu pri Brezovici je končano. Višje sodišče je potrdilo odločitev, da Elvirja zaradi neprištevnosti ne doleti nobena sankcija, njegovega brata Elvisa, ki je bil na prvem sojenju obsojen na 10 let, pa je sodišče oprostilo.

Sojenje bratoma Đogić je zaključeno. Elvirja Đogića, ki je bil na prvem sojenju obsojen na 15 let zapora, so na drugem junija lani izza rešetk izpustili, saj je psihiater ocenil, da je bil neprišteven in da nasprotno od podobnih primerov ne potrebuje obveznega psihiatričnega zdravljenja. Zdaj so višji sodniki to odločitev potrdili, poroča Dnevnik. Njegovega brata Elvisa Đogića, ki je bil v prvem postopku obsojen na deset let zapora, v drugem pa je dobil štiriletno kazen, pa so oprostili, piše Dnevnik. Sorodnike umorjenega Brajiča, ki so od njiju terjali nekaj manj kot 80.000 evrov odškodnine, je dosišče napotilo na pravdo.

Pretep se je zgodil pred lokalom Šipca bar na Logu pri Brezovici.
Pretep se je zgodil pred lokalom Šipca bar na Logu pri Brezovici. FOTO: Kanal A

Vse skupaj se je dogajalo maja 2014, ko sta se takrat 19-letni Elvir in Matic Brajič v lokalu najprej sprla, potem pa pred njim še stepla. Elvir, ki jo je bolj skupil, je nato odšel domov in pograbil nož. Njegov dve leti starejši brat Elvis ga je odpeljal nazaj na Log. Poklicala sta še bratranca in dva prijatelja, potem pa so skupaj vstopili v lokal. Sledil je pretep, v katerem je Elvir Brajića usodno zabodel v prsni koš, trebuh in pod lopatico.

Na prvem sojenju so brata obsodili zaradi umora in pomoči pri tem kaznivem dejanju, a je bila sodba razveljavljena, poroča Dnevnik. Sledilo je drugo sojenje, ki je prineslo pomembne spremembe: če so prej menili, da je bil Elvir v usodnem trenutku bistveno zmanjšano prišteven, je v drugo nov izvedenec sklenil, da je bil Elvir neprišteven. Elvir zaradi neprištevnosti ni dobil sankcije, njegov brat Elvis pa je bil obsojen na štiri leta zapora. Na to sodbo se je pritožilo tožilstvo, češ da bi Elvirju morali izreči varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v bolnišnici ali pa vsaj obvezno ambulantno zdravljenje s prostosti. Višje sodišče je obravnavalo pritožbo in jo zavrnilo, še poroča Dnevnik.

Če ga ni nameraval ubiti, potem tudi brat ni kriv pomoči pri uboju

Se je pa na prvostopenjsko sodbo pritožil tudi Elvisov zagovornik in uspel, saj so njegovega klienta zdaj oprostili. Upoštevali so namreč opozorilo, da je prvostopenjsko sodišče dopustilo resničnost Elvirjevega zagovora, da torej Brajiču ni nameraval vzeti življenja, pač pa ga le prestrašiti. "Če je to res, potem je nelogično, da je Elvis kriv pomoči pri uboju, saj v času, ko je bratu pomagal, v glavi slednjega odločitve o tem, da bo Brajiču vzel življenje, sploh še ni bilo," so po poročanju Dnevnika sklenili višji sodniki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni