Črna kronika

Za družino kazen prenizka, obtožena dejanje znova obžalovala

Ljubljana, 25. 04. 2012 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Blaž Ereiz, ki je med ropom ubil poštno uslužbenko, je bil obsojen na 17 let zapora, soobtoženi Denis Softić pa na 7 let. Če bi vedela, kako se bo zgodba končala, se v dejanje nikoli ne bi spustila, sta povedala skesana obtoženca.

Obdolžena svoja dejanja obžalujeta.
Obdolžena svoja dejanja obžalujeta. FOTO: Miro Majcen

Dobrih deset mesecev po ropih v Divači in Kresnicah je Blaža Ereiza in Denisa Softića sodni senat pod vodstvom sodnice Andreje Sedej Grčar obsodil na zaporni kazni. Ereiz, ki je med ropom pošte v Kresnicah ustrelil poštno uslužbenko Anico Likovič, je bil obsojen na 17 let zaporne kazni, njegov pajdaš Softić pa bo v primeru pravnomočnosti sodbe v zaporu 7 let.

Ereiza je obtožnica bremenila kaznivega dejanja ropa, uboja poštne uslužbenke Anice Likovič in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, soobtoženega Denisa Softića pa kaznivega dejanja ropa.

Tožilstvo, ki ni našlo olajševalnih okoliščin, je za Ereiza zahtevalo 20 let zapora, za Softića pa 12-letno zaporno kazen. Tožilec je ocenil, da sta se Softić in Ereiz na ropa dobro pripravila ter premišljeno in naklepno ravnala, storjena kazniva dejanja pa da so zelo huda. Predlagani kazni se je pridružila tudi pooblaščenka Pošte Slovenije.

Pooblaščenec družine pokojne Likovičeve, odvetnik Franci Matoz, je dejal, da je uspeh za svojce že to, da se je postopek hitro zaključil. "Je pa vsaka kazen, ki je izrečena v takšnem primeru, prenizka, saj pokojne nihče ne more vrniti nazaj," je povedal koprski odvetnik in dodal, da je svojcem najtežje storilcu pogledati v oči in podoživeti dogodek. 

Oba obtožena sta sicer v zadnjih besedah pred izrekom sodbe svoja dejanja znova obžalovala. Oba sta tudi dejala, da če bi vedela, kako se bo zgodba končala, se v dejanje nikoli ne bi spustila. Ereiz je dejal, da se zaveda, da bo kaznovan, Softić pa je povedal, da sprejema vsakršno kazen. Po prihodu iz zapora pa ne bo nikoli več pomislil na kakršno koli nepravilnost, je sklenil.

Luka Zajc, zastopnik Blaža Ereiza
Luka Zajc, zastopnik Blaža Ereiza FOTO: Blaž Garbajs

Ereiz je vse prevzel nase

Softićev zagovornik Matjaž Markelj je bil nad zaključnimi besedami tožilstva presenečen. Kazni, ki jih je tožilec za oba predlagal glede ropov, je Markelj označil za pavšalno enake, zato se mu tak predlog ne zdi utemeljen. Po njegovih besedah je bila namreč vloga Softića drugačna kot Ereizova. Markelj pravi, da se bo zaradi napačne pravne kvalifikacije njegov klient najverjetneje pritožil.

Ereizov zagovornik Luka Zajc pa je poudaril, da sta obtožena krivdo priznala. Po njegovih besedah bi se namreč lahko zgodilo, da bi obtožena krivdo prevalila drug na drugega. Ob tem je Zajc dodal, da je Ereiz nase že prevzel vse, "kar se je prevzeti dalo".

Zajcu se je ključno zdelo tudi to, da je Ereiz v pištoli, ki jo je uporabil med ropom pošte v Kresnicah, imel le en naboj. Ereiz tako po njegovih besedah ni imel naklepa nekoga ustreliti, temveč je bil naboj v pištoli za primer zastraševanja s strelom v zrak. Do strela pa naj bi po mnenju Zajca prišlo zaradi "nesrečnega spleta okoliščin" oz. prerivanja med Likovičevo in Ereizom.

Zajc tudi ni mogel mimo primerjave, "čeprav ne ravno najboljše", da v eni drugi evropski državi človeku, ki je ubil 80 ljudi, grozi 21 let zapora, tožilstvo pa za Ereiza zahteva 20 let.

Po sodbi pa je Zajc povedal, da je iz pravnega vidika zadovoljen, da je sodišče upoštevalo nekaj njihovih argumentov in predlagano kazen nekoliko znižalo. Poudaril je tudi, da je tudi izvedenka ugotovila, da je njegov klient sposoben obžalovati in da je fant kljub negativnim vplivom v odraščanju sposoben intelektualno nekaj narediti iz sebe. "Srčno upam in naredil bom, kar je v moji moči, da bo v zaporu končal šolo," je zaključil Zajc.

Med prerivanjem je ustrelil poštno uslužbenko

Po ropu pošte v Kresnicah
Po ropu pošte v Kresnicah FOTO: Blaž Garbajs

Ereiz in Softić sta obtožena, da sta 21. junija lani najprej oropala pošto v Divači, nato pa se še isti dan odpeljala proti Kresnicam. Najprej je na pošto vstopil Softić, da bi, kot izhaja iz obtožnice, preveril, kakšno je stanje, plačal položnico in se vrnil v avtomobil.

V tistem trenutku pa naj bi se prestrašil, zato se je na pošto odpravil samo Ereiz in zaklical, da gre za rop. Pri tem se je, kot je povedal v svojem zagovoru, povzpel na pult, v tistem trenutku pa se je vanj zagnala uslužbenka Anica Likovič. Med prerivanjem se mu je sprožila vnaprej napeta pištola in Likovičevo zadela v glavo. Likovičeva je nato omahnila na pult. Ereiz je pobral denar iz blagajne in pobegnil, nato pa sta se s Softićem odpeljala v Ljubljano, je še povedal na začetku sojenja.

Ereiz je v zagovoru dodal, da oba dogodka obžaluje, še posebej smrt Likovičeve. Smrti, kot je poudaril, ni želel ali je načrtoval. Družini Likovičeve se je mesec in pol po dogodku v pismu  opravičil, čeprav se, kot je dejal, zaveda, da to ne bo spremenilo ničesar. Psihiatrični izvedenec Dragan Terzič je na zadnji obravnavi ocenil, da se je Ereiz povsem razumsko odločil za rop pošte v Kresnicah.

Sodnica Andreja Sedej Grčar je v obrazložitvi sodbe dejala, da sta se Softić in Ereiz združila z namenom ropa pošt. Na predlog obrambe, da bi obtožbo uboja prekvalificirali v kaznive dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti pa je odgovorila, da je Ereiz vedel, da je pištola nabita in se je lahko zavedal posledic. Pri odmeri kazni so upoštevali določene okoliščine, je dejala, med drugim priznanje, kar je omogočilo tudi, da je postopek relativno hitro tekel. Je pa dodala, da je bil Ereiz že trikrat obsojen, Softić pa je doslej še nekaznovan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makiles
26. 04. 2012 10.19
+9
vse morilce obsodit na najvišje možne kazni,če ne ve kaj dela naj potem misli kaj je delal,sam moral bi jih dati v zapore, da bi delali družbeno korist ,kmetovanje,živinoreja,obrtna dela,itd.,ne pa da pol ležijo po restih,pa brez televizije in interneta saj to nas vse stane davkoplačevalce,to je kazen-jest bi jim dal ker doživljensko tak ko v tujini,če si izmeček bodi izmeček do konca sam v restu
aojz
26. 04. 2012 09.40
+10
Bravo sodišče. Sicer ne sodi sem ampak zgleda da za 24 ur ni pomembno. Človek, ki je zlatega prinašalca privezal na vlečno kljuko in potem mrtvega odvrgel je dobil 3 mesece zapora. Višje sodišče je pogojno kazen na katero se je pritožil, spremenilo v zapor. Tako se dela. Takšni ljudje so morilci.
bozanz84
26. 04. 2012 02.43
+5
v velenju je en 9x zabodel fanta star 28 let , brutalno umorjen, skrivanje dokazov in je dobil 8 let. Bil je 2 leti v zaporu in za ostalo so mu prisodili pogojno.
Elias47
26. 04. 2012 07.33
+5
Očitno pri nas za neklepni umor ne dobiš takšne kazni kot za naključni. Glavna razlika je predvsem v tem, da se je v tem primeru šlo tudi za krajo denarja. Tukaj pa skuša oblast ljudem poslati sporočilo: "ne kradi državnega denarja"; drugače bo kazem taka.... boli sistem za to, da sta po nesreči ustrelila žensko... njim je samo za denar!!! Predvsem to skušajo oblast ljudem preprečiti... glede ljudi; pa bi oblast najraje vsaj 70% pobila sama... vsaj pridno dela na tem.... če ne drugače pa z "varčevanjem"...naj raja pocrka od lakote.... Lep primer tega smo tudi videli, ko so onemu tipu za 144 € zarubili celo hišo; sporočilo oblasati tam je bilo: "plačaj državi, ali pa ti bomo vzeli vse kar imaš"...Oblasti je SAMO za denar! Država, s politiki vred, je postala parazitska ZVER, ki ne samo da ne dela več v korist ljudi, ampak temelji svoj demonski obstoj na krvi in znoju "svojih" državljanov...
saurium
26. 04. 2012 01.43
+3
aja pa vsi taki k sta onadva nabirajo kartoteko, pa so vsi ponosni kolkrat so ga popisal,ustavl, pa kok ni plaču kazni itd, ampak zapomnte si- ko enkrat nardiš napako, se vsuje plaz in nastradaš tudi za vse kar si naredu v preteklosti, sam kaj k morjo nažalost nedolžni nastradat predn take končno doleti prava kazn
ReeJu
26. 04. 2012 11.01
saurium
26. 04. 2012 01.39
+6
aja pa nesmemo mimo dejstva da je pri tem ko so ga lovil strelau proti policajem!! V ameriki bi obležu pod točo, ja TOČO metkov., dobesedno (100+ kom), pri nas pa policaji niti pištole ne smejo izvlečt.
ReeJu
25. 04. 2012 23.35
-2
Poznam softiča drgač je uredu človk sam nwm zakaj sta to nrdila.
NEneslovenc
26. 04. 2012 00.52
+6
ja, v redu človke, sam tam pa tam sodeluje pri ropu in umorju ??!!
Elias47
26. 04. 2012 07.34
-2
Mogoč, ker jim država ne ponudi priložnosti, da bi si lahko denar zaslužila na pošten legalen način....
itevs
26. 04. 2012 07.47
+5
ReeJu
26. 04. 2012 10.50
+3
ja pač je sodelvov kaj nej zdej nč ne mormo denar se itk zmer rab
Follow me
26. 04. 2012 13.10
+3
agnus
25. 04. 2012 22.47
+10
Ereiz že prej 3x obsojen!!!! Kakšen zapor neki. Tipa je treba dat na prisilno delo(brez plačila) DOŽIVLJENJSKO!!!!!!
brodic
25. 04. 2012 20.36
+2
Čestitam policiji da soGolazen dobili in vsem ki so pri tem sodelovali! nikakor pa kot tukaj večina ne morem mimo dejstva, da lahko dosodijo enem 17 let, sostorilcu oz. udeleženemu pa 7? pa po možnosti z možnostjo prejšnega izpusta. Aja pa ne smemo pozabit da imata po ustavi RS tudi pravice! Tukaj bi sodeč po komentarjih izbral sodstvo, pa da vidimo koliko jih bo še to počelo!!! Upam, da se jetniki oddolžijo za umor ge.Likovič (starejša ženska) takšnih bojda nimajo najraje!!! Sem že, ampak še enkrat sožalje družini.
Suckass
25. 04. 2012 19.10
+9
pa model je pravi softič
Mirko Filipovi?
25. 04. 2012 18.35
+2
Se pravi če bi bil Fakin na ič Fakinič bi dobil manj
Lucipin
25. 04. 2012 18.22
+13
Premalo sta dobila...jst bi obema dal najvišjo kazen..to pomeni vsakemu po 30 let nič manj...
GTR
25. 04. 2012 17.54
+20
Take je treba ustrelit, ne pa jih dat v hotel za 7 oz. 17 let.
fejbod
25. 04. 2012 17.45
+34
3 krat že obsojen. Razumsko se je odločil za rop in zavestno moril. Seveda na koncu je tisoč izgovorov. V Ameriki ne prideš več ven. Torej Amerika ni za vse stvari slaba! Zdej naj se lepo izšola , seveda NA NAŠE STROŠKE. Potem bo pa po 12. letih zunaj. Ne bo imel za preživetje, ker takšn lolek za 500€ delal NE BO.........in spet bo nekdo njegova žrtev!? Slovenija, nesrečnica.
brodic
25. 04. 2012 20.09
+4
sej_ves
25. 04. 2012 17.42
+14
Mislim da bi morali morilce iz naše države poslat v kakšno venezuelo, ali pa rusijo v zapor. Da izkusijo prave zapore in da se res pokesajo za takšna nesrejemljiva dejanja ki so jih zagrešili. Slovenski zapori so namreč premili, notri imajo vse kar imamo mi zunaj, nekateri še več, lahko imajo svoje facebook profile itd.. Iskreno sožalje družini!
legnum
25. 04. 2012 17.40
+0
Vsak po enga tajkunčka pa bo slovenija hitro iz krize pa še skrbel bodo za nas.
cau-curaku
25. 04. 2012 17.31
+7
Ne morem verjeti, sodnija je na psu !!!!
legnum
25. 04. 2012 17.53
+7
Država je na psu z vsemi ustanovami, samo še pohlep je v tej državi.
Tihomir Vardic Poln Profil
25. 04. 2012 17.05
+9
lj loh mi date ne vem kok minusov sam do tega nebi prslo ce se neb pokojna zacela prerivat z njim...... halo ce ma clovk pistolo kva se mas ti z njim sploh za prerivat???? das dnar ostalo nj pa policija rihta!!!!!! ti nis na posti za pultam zato da ce pride ropar s pistolo da mu preprecis rop!!!! to da je premjhna kazn se pa strinjam ..... tko bi mogl kaznovt da tisti k so kdaj razmislal o ...... sploh pomislt neb smel na rop itd......!!
Ukvalz
25. 04. 2012 17.17
+17
varasito, vse lepo in prav - me pa zanima, kako te lahko 40 letnica, ne v najboljši kondiciji toliko ogroža, da jo moraš ustrelit...To je moral biti reeees en velik posran strahopetec, se ti ne zdi?
Ryuk123
25. 04. 2012 17.18
-4
Maš prou pr tem da se starejša ženska nebi smela nč preriravt z njem , sam kar se pa tiče moških pa mislm da bi usak od ns reagiral drugač , če bi bil jaz na njenem mestu bi vsekakor poskušal mu zbiti pištolo iz rok , kaj pa misl da je u filmu al kaj , to je potem tist adrenalin če mu zbiješ pištolo ga boš itak pojedu pol ti njega od batin
Johnny_Soprano
25. 04. 2012 16.58
+12
jast bi ju izrocil druzini umorjene naj oni z njima delajo kar hocjo, noben drug jim nima pravice sodit sploh pa ne en podkupljen in skorumpiran sodnik, ki ima na vesti ze nevem koliko nepravicnih izvrsb in unicenih druzin.
Sigis
25. 04. 2012 16.42
+43
17 let za umor, 20 let za download. Pa kje je tle logika no?
xxdrgregoryhouse
25. 04. 2012 17.41
+13
Elias47
26. 04. 2012 07.37
+1
Koliko si potem zaslužijo tapravi zločinci - politiki, banksterji in tajkuni, ki so krivi za trpljenje in smrt na stotisoče ljudi?!!
soleam
25. 04. 2012 16.41
-27
meni se zdi kazen previsoka.....saj je slo prakticno za nesreco med dvema ne izurjenima roparjema in malo prevec pogumne usluzbenke. Skoda mladih zivljenj za zapor !! Kdo pa bo upokojencem sluzil penzije ? Najbolje da strpate v zapor vse mlade, ki ne morejo zasluziti za dostojno zivljenje, saj jim ne preostane drugega kot da ropajo. Bogati kapitalisti, ki pa legalno ropajo vecino, pa v hotele....
Sigis
25. 04. 2012 16.42
+30
ti si mal nesrečen pa neizurjen. Kva ma sploh s pištolo za mahat okol?! Ženska je bla mati in žena!!!
soleam
25. 04. 2012 16.46
-10
aja, ce pa ne bi bila mati in zena, bi pa dobila nizjo kazen......Kdo pa ropa brez pistole? Zenska pac ni razumela, da je stvar resna.
thinkyboy
25. 04. 2012 16.46
+13
Sigis
25. 04. 2012 16.48
+14
joooj soleam jaz res nevem a se ti zajebavaš al dejansko zagovarjaš morilca?????
soleam
25. 04. 2012 16.49
-13
kazen ne bo prinesla nazaj mrtvih. A je zato potrebno uniciti tiste, ki so zivi....
ziva35
25. 04. 2012 16.51
+10
brodic
25. 04. 2012 16.57
+1
Sigis
25. 04. 2012 16.57
+10
neeeeee soleam, dejmo jih 1M evrov pa hiško na Bahamih, eno leto dopusta, 2 zaston koktejla na dan, ko se vrne z dopusta jim pa še tanovga AUDIja kupmo, sej si ga zasluž ane!
brodic
25. 04. 2012 17.17
+9
delam v tem in poznam storilce KD. naj te bo sram kaj si napisal/a! pomisli malo če mogoče kdo od svojcev bere te tvoje prebliske??!! Škoda jih definitivno ni, pa če je to tvoje razmišljanje po tem takem tudi tebe ni škoda.
Hiss8
25. 04. 2012 17.24
+1
alooo...admin človek hamburger...tukaj imaš očitno pozivanje k nasilju...pa nič ne ukrepaš..aja zato ker je v skladu z odzivom za katerega menite da je edini pravilen??
cau-curaku
25. 04. 2012 17.25
+4
Soleam, ko bi te jaz dobil v roke....!!!!!!
Hiss8
25. 04. 2012 17.29
-2
kaj pa bi če bi ga dobil @cau-curaku?? bi fizično obračunal z njim zaradi mnenja?? še en ki nerazume svobode govora
xxdrgregoryhouse
25. 04. 2012 17.55
-5
nebi smela sakakat v njega to bi lahko vedla,,
rew333
25. 04. 2012 19.05
+6
NI RES, da ona ne bi smela skakat v njega! ON ne bi smel grozit z NABITO pištolo!!!! Napaka je NJEGOVA, ona pa je samo ravnala tako, kot je mislila, da je prav. Bila je ZELO pogumna!
NEneslovenc
26. 04. 2012 00.55
kaj pa če bi še tebe kdo mal po nesreči...........
cau-curaku
26. 04. 2012 05.31
+1
Svoboda govora ali debilna glava, to je ogromna razlika...!!!