Črna kronika

Pismo obupa prispelo prepozno

Mihovci, 16. 12. 2008 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žrtev ljubosumnega partnerja iz okolice Ormoža je morilca sama spustila v stanovanje. Najprej sta se sprla, kmalu se je v prepir vmešal novi partner, ki je nato pobegnil. Osumljenec naj bi bil vinjen, novi partner pa pod vplivom droge.

Policisti pred blokom, kjer se je zgodil umor.
Policisti pred blokom, kjer se je zgodil umor. FOTO: Jani Dolinšek
Osumljenca naj bi še danes zaslišal preiskovalni sodnik, saj so ga mariborski kriminalisti ovadili kaznivega dejanja storitve umora.

Znane so podrobnosti ponedeljkovega umora 27-letne Marjetke Zemljič v Mihovcih pri Ormožu. Umorjena je morilca, ki je bil njen nekdanji partner, sama spustila v stanovanje, je povedal vodja sektorja mariborske kriminalistične policije Marjan Fank.

Policiste je o umoru obvestila sedemletna hči umorjene, ki jih je poklicala v ponedeljek nekaj minut po 3. uri. Kriminalisti, ki so prišli na kraj umora, so ugotovili, da je osumljenec – 32-letni Danilo Medved – v stanovanje vstopil v nočnih urah. Najprej sta se sprla Zemljičeva in Medved, nato pa se je osumljenec skregal tudi z novim žrtvinim partnerjem, sicer 25-letnim moškim. Ta je med prepirom zbežal na streho stanovanjskega bloka, Medved pa naj bi potem v kuhinji z nožem večkrat zabodel svojo nekdanjo partnerico, s katero je prej živel v istem stanovanju.

Tragedija je močno pretresla Vlasto Nussdorfer, predsednico Belega obroča, ki pomaga žrtvam nasilja. Na njih se je namreč prav te dni obrnila tudi nesrečna ženska, ki jo je nasilni partner umoril.

Policisti so osumljenca prijeli pred blokom, v katerem je živela umorjena, zanj pa so zaradi morebitne vinjenosti odredili tudi krvno preiskavo, ki pa še ni končana.

So zatajili policisti?

Spori med osumljencem in žrtvijo so trajali že od leta 2005, kazenska ovadba zoper njega pa je bila podana šele letos. Sodišče ga je obsodilo nasilništva in bil je pogojno obsojen. Novembra letos so mu izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja nekdanji partnerici, s katero je imel štiriletnega sina, ki naj bi bil v času umora prav tako v stanovanju.

Risbica deklice, ki je izgubila mamo.
Risbica deklice, ki je izgubila mamo. FOTO: Jani Dolinšek
Za oba otroka umorjene je poskrbel Center za socialno delo v Ormožu. Bila naj bi pri sorodnikih.

Od izreka ukrepa je storil dva prekrška prepovedi približevanja, enkrat je celo nasilno vdrl v stanovanje Zemljičeve. Na vprašanje, zakaj mu že takrat niso odvzeli prostosti, je Fank odgovoril, da ga nekdanja partnerica takrat ni ovadila, čeprav bi policija v tem primeru lahko presodila, ali je osumljeni znova storil kaznivo dejanje. Ali je policija v tem primeru ravnala pravilno, bo pokazal izredni strokovni nadzor, ki ga je uvedel direktor mariborske policijske uprave.

Novemu partnerju umorjene so policisti odvzeli prostost zaradi suma uživanja marihuane, pri njem so opravili tudi hišno preiskavo.

In zakaj je nad policiste padla temna luč? Prepoved približevanja namreč izdajo prav oni, in sicer na kraju izrečejo ustno odredbo, nato pa v šestih urah še pisno. Če vročitev ni možna, odločbo pritrdijo na oglasno desko pristojne policijske postaje. Nato jo pošljejo v sodno presojo. Policijska odredba velja 48 ur, sodnik jo lahko potrdi, spremeni ali razveljavi, odločiti mora v 24 urah. Ukrep lahko izreče za največ 10 dni, pri čemer mora upoštevati začetek veljave ukrepa, ko ga je izrekla policija. Če je možno, da bo kršitelj nadaljeval z ogrožanjem tudi po preteku 10 dni, lahko oškodovanec tri dni pred iztekom ukrepa preiskovalnemu sodniku predlaga podaljšanje ukrepa do 60 dni.

Policisti smejo izvajanje ukrepa preverjati kadar koli, vendar samo na prepovedanih krajih. Če kršitelja zalotijo, ga morajo takoj odstraniti s prepovedanega območja. Če s kršitvijo ne preneha, ga lahko privedejo v takojšen postopek pristojnemu sodišču za prekrške. Kje so bili, ko se je zgodil umor?

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojcaCoh
19. 12. 2008 19.20
Kjer koli so prisotni strokovni sodelavci, strokovnjaki stroke in se strokovno dela ter za ljudi skrbijo komisije nadkomisije podkomisije pravni strokovnjaki strokovni svetovalci so na koncu same velike tragedije ter velike besede laži dolg gobec vseh državnih služb.. in Hinavščine..?? Mojca..Upam samo da prihodnje ne bodo več strokovno delali..??\'
Tony Yeyo
18. 12. 2008 12.16
tožilstvo se vidi neizobraženci!!!!!!!
ynwa
17. 12. 2008 23.08
V glavnem novinarji vso možnost ste imeli preveriti kako stvari potekajo in kakšne so pristojnosti posameznih služb pa vseeno zavajate javnost,Ljudje logično od vaših informacij potem narobe ocenijo, ker slepo zaupajo vašim trditvam.Logično seveda je da ne moreš vse vedeti oz.kako stvari potekajo.Ne moreš biti v eni osebi vojak,gradbinec,računalničar,natakar,policist,sodn... je pač specializiran za svoje področje in vprašannje koliko ljudje ki tukaj obsojajo poznaje vrsto zakonov,pravilnikov,uredb ki vse skupaj urejajo,kje se pristojnost ene službe konča in začne pristojnost druge.Še samemu mi ni jasno zato se malo pozanimam naokoli pri prijateljih da ne kvasim neumnosti in ne obsojam vse povprek. Če mislite obsodite vse ali nobenega. Na koncu bo izpadlo da bo najmanj kriv dejanski morilec, najlažje pa je po policiji,ki je tak v državi dežurni krivec za vse.Enostavno tako pristranskih vas ne rabimo.Če hočete senzacijo v redu samo jo vseeno prej dobro preveriti in objaviti in ne tekmovat kdo jo bo prvi.
dunc46
17. 12. 2008 22.40
ja kdaj pa je ze kdo odgovarjal za storjene napake v drzavnih sluzbah???joj joj!!!ja niso nikoli in nikgar !!!
delta61
17. 12. 2008 20.42
Mer 3. Pa še to bi rada dodala, da vsekakor ni vse moške \"za metet v isti koš\". Se včasih tudi njim dogajajo težke in nepravične stvari, sploh, ko gre za stike z otroci..... In so ženske tiste, ki so v partnerkem odnosu neznosne.... Ampak, Roko na srce; takij je bolj malo! Sploh pa takih, ki bi se zapijale po gostilnah in potem ponoči hodile domov in pretepale partnerja in otroke.....
delta61
17. 12. 2008 20.39
Mer 2. No jaz sem se znala postavit po robu temu nasilnežu dovolj hitro in trdno, da sem se rešila iz vsega tega.... Marsikatera ženska, ki pa ji ponavadi nimam kaj dosti očitati, wsaj skrbi za družino, gospodinji... vzgaja otroke itd. pa se ne zna ali ne more rešit takega nasilneža....... No jaz sem mojmu pokazala z \"njegovimi prijemi\", da je bolje, da me pusti pri miru in je zaleglo!!! (Ker so moje poste zbrisali, si verjetno Mer, eden ali ena redkih, ki jih je prebral in veš približno o čem pišem...). No takrat, ko nisem dobila primerne podpore od služb, ki bi morale skrbeti za to... sem se pač morala znajt, kakor sem pač se... in sem se rešila.... Tako iz svoje izkušnje, lahko rečem, da vem kako je treba s takimi tipi ravnat! Pa me imej za nasilno ali pa ne.... Zdaj že skoraj trideset let živim v popolnoma normalnem in srečnem zakonu z drugim NORMALNIM patrnerjem! POPOLNOMA BREZ NASILJA!
delta61
17. 12. 2008 20.37
Mer no da ti odgovorim: V svojih mladih letih sem imela kratek čas partnerja, ki je bil zelo nasilen, pa tudi zelo inteligenten. Šele ko sva zaživela v skupnem gospodinjstvu sem opazila da je alkoholik... in ko je imel \"svoje dni\" je bilo v nevarnosti celo moje življenje... Itak je rekel: \"Saj kaj mi pa morejo? Rekli bodo da sem bil neprišteven... in morda odsedim leto ali dve..... itd... zato, verjemi, zelo dobro poznam miselnost takih tipov, tudi iz nekaterih drugih primerov iz moje okolice.....
Jinks
17. 12. 2008 19.57
Nič ni prišlo pepozno, le pristojni so spet zatajili !!! ...bi moral biti naslov tega prispevka ali pa: Kdo vse bo - kazensko odgovarjal !!
rajak
17. 12. 2008 18.11
po toči zvoniti je prepozno
insaner
17. 12. 2008 18.05
V Slo je kar veliko moških, ki \"komunicirajo\" praviloma v obliki nasilja - v družbi in doma. Tega nasilnika so leta poznali krajani in policija. A tudi policajem je to praviloma le \"možata\" oblika izražanja. Po vsaj tretjem obravnavanem izgredu bi se s takim človekom moral začeti ukvarjati psiholog, morda kar psihiater. Če se človek ne zave svojih napak, jih tudi ne bo začel odpravljati. Nehumana represija policije in zaporov ter brezosebna obravnava sodišč ga k temu ne bo pripravila. Prav nasprotno - odtujenost in nasilje rodi odtujenost in nasilje.
gospakatja
17. 12. 2008 17.53
naslov prispevka : pismo obupa prispelo prepozno. no, to pismo se v nadaljevanju prispevka nikjer več ne pojavi! se ke izgubilo?
insaner
17. 12. 2008 17.16
Pred leti je baba kot pravnica in tožilka podala podobno »kvalificirano« izjavo. Ob množičnem neplačevanju preživnin ločenih očetov v Slo je ob sprejetju zakona, ki jih k temu obvezuje, v svoji preproščini ugotovila, da je stvar s sprejetjem zakona tako rekoč urejena. Neplačevanja ne bo več, če pa bo, bojo ukrepali. Že takrat hude stiske brezposelnih očetov kot dokaj pogost razlog neplačevanja je bil zanjo minoren, nepomemben. Če zakon pravi, da je treba plačevati, je treba. Če dobi oče plačo ali pa če je ne. Način izterjave bojo sodišča že našla. Primerjava, kako isti snovalci zakonov tožilci in sodniki gledajo na goljufije lastnikov podjetij, ki nezakonito odpuščajo, ne izplačujejo celih plač, ki so že tako mizerne, zavesno mesece in celo leta ne plačujejo obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje in v pokojninski sklad, pa je tej babi in ostalim sodnikom povsem druga zgodba. In tako jo tudi obravnavajo. Visoke kazni za krajo kruha, za zločince, ki narod silijo v krajo za osnovno preživetje, pa tožilci ne najdejo osnov za pregon. Tudi ta prispevek je v tv arhivu.
kriss714@amis.net
17. 12. 2008 17.14
V takih primerih nosi svojo krivdo sociala in sodnija. Obe sta sfeminizirani do skrajnosti in počneta, kar se jim zljubi. Nihče pa ne odgovarja. Najprej sociala razpihne, če ne že kar povzroči konflikt med partnerjema, njo se viktimizira, on je že po aksiomu nasilnež, edina rešitev je za njih v tem, da njo našuntajo proti njemu in ju, če se le da, spravijo narazen. To je pa tudi vse kar znajo. Na sodniji se v konfliktih ona-on praviloma moškim slabo piše. Praktično so potisnjeni v situacijo, kjer so ponižani, razžaljeni in ogoljufani. Ni načina, da bi lahko dosegli svojo pravico, zato se včasih komu tako strga, da stvari vzame v svoje roke, žal dostikrat na najneprimernejši način. Zanimiva je pa tudi vloga tzv \"belega obroča\" v tem primeru. Kljub temu, da se po vseh medijih hvalisajo, pa so v tem konkretnem primeru totalno zatajili. Umorjena naj bi jim pisala in jih prosila za pomoč, naj jo vsaj pokličejo. Pa niso. Niti poklicali je niso. Pa se zdaj sprašujem, kaj je sedaj v praksi prava dejavnost tega društva. Ali samo hujskanje proti moškim in zganjanje feministične propagande? Ali jim je morda celo prioritetno zgolj propagiranje \"lika in dela\" neke tožilke s političnimi ambicijami ?
insaner
17. 12. 2008 16.58
Pa komu se zdi potrebno poudarjti, da je to še posebej pretreslo Nussdorferjevo !? Ta baba se pojavlja na vseh dobrodelnih prireditvah od takrat, ko je zaradi medijske pozornosti postalo iskanje ustreznega kostnega mozga za flavtistko IG modno. Na konkretno vprašanje novinarja, koliko je dosedaj tudi sama donirala, je povedala da osebno nič, se pa zelo zavzema, da to storijo drugi. Ta drekaški odgovor je v arhivu tv. Enaka zlagana moralna beda kot Jani Rijavec.
xxhoneyxx
17. 12. 2008 16.50
Policija tuki ni kriva!! Kje so bili, ko se je zgodil umor? Haloo, oni ga lahko samo preverjajo kadar koli hočejo, ne pa da morajo VEDNO spremljati kje je on. Sploh je pa tuki tud ona kršila to prepoved približevanja, ker ga je spustila v stanovanje!!! Policija NI kriva...
istra1
17. 12. 2008 16.41
Prepoved približevanja veliko pomeni v Ameriki pri nas pa policisti verjetno še niso slišali kaj to pomeni. Več krat se sprašujem ali sodstvo ter policija sploh zasluži plačilo, ki ga dobivajo. Moja ocena je, da si ga ne zaslužijo. V tem primeru bi morali svojci podati kazensko ovadbo zoper komandirja policijske postaje še prej mu pljunuti v obraz. V naši policiji ni več tudi malo človečnosti, da bi po svoji logiki presodili kaj je prav in kaj ni vsi se držijo nekih pravil, ki se v resnici sploh ne izvajajo. Vsi se hočejo čim prej znebiti problema in se prepričujejo, da se to njih ne tiče. Pa še kako gospodje policisti plačani in zapriseženi ste za to, da ščitite državljane.
Trenirka_SDS
17. 12. 2008 15.10
Podpišite peticijo proti kratenju svobode govora na forumih POPtv ter RTVslo, katero lahko potem kdorkoli posreduje odgovornim za človekove pravice!
Trenirka_SDS
17. 12. 2008 14.35
Osumljenec naj bi bil vinjen, novi partner pa pod vplivom droge? Me prov zanima, kakšna oseba je bila tale ženska.
Emil Kvar
17. 12. 2008 14.01
ljudje na katerem planetu vi živite. Od kdaj pa policija obsoja in zapira ljudi v zapore, ali ni to delo SODSTVA. Policisti so mu prepovedali prepoved približevanja in v zvezi tega delalipo zakonu , pisali položnice kar je v njihovi pristojnosti. Prav tako so v tem primeru pisali ovadbe na sodišče v zvezi nasilja, novinarji pa so se na veliko ZLAGALI in zavajajo ljudi. KAKKO LAHKO OD POLICIJE PRIČAKUJETE DA BO NEKOGA 24 UR VAROVALA, GLEDE NA TO KAKŠNE PRISTOJNOSTI IMA POLICIJA. Če pa bo policist prekorači lpooblastila in ne bo delal v skladu z zakonom, pa seve kaj sledu #ODPOVED# ALI PA SUSPENZ
se_kotali
17. 12. 2008 13.27
perlhelp: čisto prav ti dam. Resnično. Pridejo na kraj prizorišča, imajo 4-letno strokovno šolo, o odnosih in psihologiji ni niti slišal, po možnosti naj bo še kak mlad policaj, brez otrok in družine in tak naj bo potem kompetenten za objektivnmo oceno dejanskega stanja?! Zdaj bom pa to napisala - nima veze s tem žalostnim primerom, vendar kot je že m5itteam napisal, ljudi zapirajo zaradu SUMA, da je slučajno kaj zaužil, zapirajo jih zaradi suma, ker se je opotekal, ker je vpik, se ga ni dalo utišat, je vozil po cesti vinjen ... torej so situacije, le voljo morajo imeti policaji kanede. Enako se je godilo pri Plutu. Vsi so ga iskali, pri nas pa je policija govorila o kršenju pravic osumljenca. Ko pa imajo osumljenca, ki jim ni simpatičen, takrat pa ni pene zapret zaradi možnosti ponovitve kaznivega dejanja, zaradi begosumja, vse to so samo opcije. Ker sumimo, da je bil zadet, ker sumimo, da je bil pijan ... Najbolj argumentirano in korektno je torej perlhelp-ov post, ko pravi, da policaji preprosto niso več kos situaicijam. In tudi ne morejo biti. S srednjo šolo. Kajti danes ni včasih, danes so čisto druge situacije, tudi povsem druga kriminaliteta je. Včasih niso imeli pojma o kraji identitete, danes morajo imeti zaposlene informatike, če hočejo kaj raziskat. In tko je tudi z drugimi dejanji