Črna kronika

So požari v Mariboru podtaknjeni?

Maribor, 28. 09. 2016 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trije požari v zadnjih 14 dneh na območju Maribora so sprožili ugibanja, ali so morda požari med seboj povezani in ali gre za požige. Policija sicer pravi, da zaenkrat primerov ni možno obravnavati kot kazniva dejanja, kljub temu pa pozivajo občani, da jim sporočijo informacije, ki bi lahko razjasnile okoliščine.

Mariborski policisti so na območju desnega brega mesta Maribor v zadnjih 14 dneh obravnavali tri požare na zapuščenih objektih, zato so se pojavila ugibanja, ali so požari medsebojno povezani in ali gre za požige, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl.

Zadnji požar, ki so ga obravnavali je izbruhnil v ponedeljek na starejši, nenaseljeni stanovanjski hiši na Studencih. Ogled je pokazal, da materialna škoda ni tako visoka, kot so sprva domnevali in znaša okoli 20.000 evrov. Kriminalistični tehniki pa niso mogli z gotovostjo ne potrditi in ne ovreči možnosti, da je požar povzročila dotrajana električna napeljava, prav tako pa niso mogli ne potrditi in ne ovreči kakšnega drugega vzroka za požar, niti tega, da je šlo za požig. Preiskava se nadaljuje.

Primerov zaenkrat ni možno povezati med seboj

Policija sicer zatrjuje, da glede na različne tipe objektov, od zapuščenega gospodarskega objekta, do zapuščene stanovanjske hiše in nazadnje do hiše pod spomeniškim varstvom, ki se nahajajo na popolnoma različnih in med seboj oddaljenih lokacijah, primerov za sedaj ni možno povezovati in obravnavati kot kazniva dejanja požigov. Prav tako ni možno reči, da je na delu požigalec.

Vsaj dva od teh objektov - Jezdarska in Puhova - sta popolnoma zapuščena in propadata ter sta kot taka praktično brez vrednosti, postala pa sta objekt obiskov brezdomcev in uživalcev prepovedanih drog. Po opravljenih razgovorih na Puhovi ulici oziroma v bližini objekta, pa so policisti ugotovili, da so se v zapuščenih objektih igrali mladoletniki, še pojasnjuje Šadl. 

Kljub temu pa na policiji pravijo, da je vsaka informacija, ki bi jim pomagala razjasniti požare, dobrodošla. Občani lahko policiji pomagajo s klicem na telefonsko številko 113 ali na anonimno številko policije 080 1200, še dodajajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 09. 2016 14.28
+0
Bo treba kakšnega strokovnjaka vključit, da odkrije ali ovrže prisotnost ti. pospeševalcev, ki so dokaz za požig.
JApajaDAja
28. 09. 2016 13.31
kot, da je maribor new york-v nekaj minutah si na drugem koncu mb! počakajmo, da vidimo, kdo bo tam gradil!
Mr.Somebody
28. 09. 2016 13.08
+11
Moj nasvet za policaje: iščite človeka s torbo in kolesom.
NavihanNavihan?ek
28. 09. 2016 13.28
+3
proofreader
28. 09. 2016 13.03
+5
Kjer so uživalci heroina je tudi ogenj.