Slovenija

FOTO: Nevarno orožje skrivali v lopi

Ljubljana, 29. 10. 2009 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./T.H./B.G.
Komentarji
88

Bomba, odvržena pred kranjskim klubom, je bila ukradena med vlomom v skladišče pri Pivki. A zgodba ima širše razsežnosti: iz skladišča so kradli že prej. Storilcem grozi tudi do 15 let zapora.

Zadeva je obsežna, zato kriminalistična preiskava še ni zaključena.

Po bombnih napadih na kranjsko policijsko upravo maja in lokal v nedeljo so policisti zasegli večjo količino orožja in preiskali vlom v skladišče na vojaškem poligonu v Polhovi jami pri Pivki. Na obrambnem ministrstvu so zadovoljni.

Direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksander Jevšek je danes potrdil, da je bila ročna bomba, odvržena pred kranjskim nočnim lokalom Million Club, ukradena med majskim vlomom v vojaško skladišče v Polhovi jami, za katerega so policisti izvedeli 19. maja.

Policisti so imeli med preiskavo vloma hude težave, ker sploh niso imeli natančnih podatkov o količini ukradenega orožja, saj so bili seznami skladiščenega orožja pomanjkljivi. Tudi zato so jim pomagali pripadniki obveščevalno-varnostnih služb obrambnega ministrstva.

Zaseženo orožje
Zaseženo orožje FOTO: Blaž Garbajs

Preiskava jih je najprej privedla do spoznanja, da so skladišče nepridipravi praznili že pred vlomom. 30. junija so med hišnimi preiskavami pri treh osebah na območju policijskih uprav v Ljubljani in Postojni našli dva ročna minometa vrste armbrust, brzostrelko scorpion s štirimi nabojniki, več kartonskih škatel imitatorjev kemijskega udara, 255 električnih mehanskih detonatorjev, 25 trenutnih detonatorjev, 300 kosov plamenskih detonatorjev, različne eksplozive, diverzantske vžigalnike, mine za minomet, zrna topovskih granat, ročne bombe, več nabojev različnih kalibrov, puške, pištole ...

Izvor vsega orožja, zaseženega 30. junija, še ugotavljajo, vendar, kot omenjeno, sumijo, da je bila večina ukradena že pred dejanskim vlomom. Storilci so torej imeli dostop do orožja v skladišču že prej. Gre za 28-letnega Ribničana ter 49- in 54-letnika iz Postojne, in sicer pripadnika obrambnega ministrstva in dva pirotehnika. Vse so ovadili zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Grozi jim do 10 let zapora.

Ujeli tudi vlomilce

Drugo preiskavo so sprožili po eksploziji pred kranjskim klubom. Postojnski kriminalisti so postali sumljivi na podlagi ugotovitev iz preiskave bombnega napada v Kranju in ob prijetju štirih osumljencev v Metliki. Kar trije od nesojenih ubežnikov so bili namreč doma z območja Postojne.

Od 26. do 28. oktobra so skupno opravili šest hišnih preiskav pri petih osebah na različnih lokacijah. Preiskovali so tudi osumljence, ujete v Metliki, stare 20, 25 in 39 let, ki naj bi bili povezani z nedeljsko eksplozijo pred kranjskim klubom.

Pozneje so preiskavo razširili še na 19- in 20-letnika ter njuna 17-letna pomagača, vse z območja Pivke. Sumili so jih nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, velike tatvine, povzročitve splošne nevarnosti in poskusa uboja. Za nedovoljen promet z orožjem je zagrožena kazen do deset let, za veliko tatvino do pet let, za povzročitev splošne nevarnosti do osem let, za poskus uboja pa do 15 let.

Pri 20-letniku našli tudi heroin?

Bomba-6
Bomba-6 FOTO: Blaž Garbajs

Kriminalisti so takoj po prijavi obrambnega ministrstva preiskovali vlom, ki se je zgodil maja. Storilci so odnesli večjo količino pehotnih ročnih bomb, metalcev min in drugih eksplozivnih teles. K razjasnitvi primera so bistveno pripomogle hišne preiskave v objektih, ki jih je uporabljal 20-letnik iz okolice Pivke, ki so ga v ponedeljek ujeli v Metliki.

Pri njem so namreč našli prve ročne bombe, ki so jih ukradli med vlomom v vojaško skladišče. Zasegli so še lesen zaboj s 36 ročnimi bombami, 242 topovskih udarov, 123 vadbenih vžigalnikov za ročne bombe, tromblonsko mino, 684 nabojev za tromblonske mine, osem ročnih metalcev min, osem ročnih raketometov armbrust in šest drugih ročnih raketometov. Našli so še plastično vrečko z aluminijasto folijo, v kateri je bil prašek (domnevno heroin), in digitalno tehtnico. Snov so poslali forenzikom, ki bodo preverili, ali gre res za drogo, orožje pa so takoj na kraju najdbe prevzeli specialci. Ob orožju so našli tudi dokumente, ki dokazujejo, da izvira iz vojaškega skladišča pri Pivki. 20-letnika je v sredo zaslišala koprska preiskovalna sodnica, ki je zanj odredila pripor.

Včeraj so zaradi sodelovanja pri vlomu aretirali še 19- in 20-letnika iz Pivke, vendar pri hišnih preiskavah pri njiju niso zasegli ničesar. Vse kaže, da so pri Pivki vlomili ravno ti trije in še en za zdaj neznan osumljenec. Pomagala naj bi še 17-letnika, tudi doma iz Pivke, ki naj bi med vlomom stražila na dovozni cesti. Kriminalisti so ju že zaslišali.

Pred vlomom ukradli avto in kombi

Policiste je presenetilo, ker nihče od do sedaj znanih vlomilcev ni bil obravnavan za kaznivo dejanje.

Vlomilci so na noč vloma v Velikem Otoku pri Postojni ukradli kombi in avto, v katerih so se odpeljali v Polhovo jamo, kjer so vlomili. Ukradeno orožje so skrili v lopo ob sadovnjaku priprtega 20-letnika. Ukradeni vozili so nato odpeljali na cesto proti Divači in ju zažgali.

Vse orožje naj bi hranil prav 20-letnik, ki je bil tudi vodja skupine. Poskušal naj bi ga prodati, vendar mu ni uspelo. S 25-letnim Postojnčanom naj bi se spoznala naključno, po nekaj srečanjih pa naj bi mu dal manjše število ročnih bomb. Ena naj bi bila odvržena pred kranjskim lokalom, še približno 20 pa jih iščejo.

Včeraj popoldne so preiskali tudi garažo v Postojni, ki jo ima v najemu oče 25-letnika, priprtega v Kranju. V njej so našli še eno ročno bombo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

japajaane
30. 10. 2009 20.28
Ka pa oni ko je udaril policijstko.Vzeti mu vožniško do konca.Nobene pritožbe-in mu dati delo,da se bo preživljav.
japajaane
30. 10. 2009 20.20
Ma vse skup je ena banda
Django
30. 10. 2009 13.54
Spostovani jaz mislim da bi na zatozno klop moral tudi tisti ki je bil zadolzen za sigurnost tega Orozja in je ravno toliko kriv za skor tragedijo kat pa tisti ki jo je povzrocil,mimogrede vprasano ,kje pa so bili Policisti do sedaj mar se ta rop se ni razjasnil in krivci polovili?ali ima mogoce gdo od zgornjega sloja kaj za skriti? verjetno bo sedaj tudi ta Atentat (poskus umora) na hitro pozabljen mali barabini bojo obsojeni na minimalno kazen a resnicni krivci bojo kot ponavadi ostali nekaznjeni no saj je narod nato navajen kaj moremo to nam je prinesla Demokratija v casu Komunisticne Diktature so tamale kar pospravili a sami se bogatili na veliko a v Demokraciji se pa mali obsodijo na minimalno kazen a velikim se spregleda skoz prste ali pa se se celo pomaga z Finacnimi injekcijami Glej IstraBenz ali pa recimo Lasko. dokler se drugim se celo obvezno pokojninsko zavarovanje neplaca potem pa se sprasujemo kdo je vecji Kriminalec?
hakihak
30. 10. 2009 11.39
+1
čudna je tale naša vojska, da ji takole kradejo iz skladišč. v jugo vojski se to ni nikoli zgodilo
matilda09
30. 10. 2009 10.42
Ko smo bili stari dvajset let,... pa več, smo po Kranju hodili brez skrbi, ne da nas bi skrbelo,da se nam bo kaj zgodilo. Sedaj nas pa skrbi za naše otroke, ki ne hodijo več tako brezskrbno po Kranju, pa so stari tudi že enaindvajset let, pa petindvajset, pa manj. Vendar za to ni kriv minister, to je odraz ene .... Slovenije, ki ščiti napačne ljudi, obsoja pa ljudi, ki niso nič krivi. Amen.
matilda09
30. 10. 2009 10.28
To je kot v filmu. Zato, ker so ukradli orožje, je pa sedaj kriva ministrica? Pa tisti, ki je imel skladišče pod kontrolo? Vsa skladišča so lahko odprta, pa tisti, ki smo v večini, ne bomo šli bombe krast, da bi nekoga poškodovali.
Sweet_Cocaine
30. 10. 2009 09.06
Otroci vkradejo kombi orozja. Prava vojska ste, vi pa vasi specijalci. Se dobro da vam niso prvo patrie vkradli, pa se z njimi odpelali po ostalo. Banana republika. Orozje pa je tak blo v njihovi huti bol varno kot pri vas, tam ga vsaj noben nebi vkrado.
crnigavran
30. 10. 2009 00.06
+1
tukaj se ni šlo za krajo orožja ,hudi fantje so le poskrbeli za varno skladiščenje orožaj ker so bili mnenja da vojska neodgovorno ravna in razmetava orožje.
milimix
29. 10. 2009 22.27
KIKLA JE KIKLA ENKRAT BODO ŠE NJO UKRADLI ČE JO BODO VAROVALI VARNOSTNIKE G 7 JANKOVIČ PAZI NANJO.
BigSlavnih
29. 10. 2009 21.28
ministrica naj odstopi 17 letniki kradejo bombe halo!
FailNation
29. 10. 2009 21.15
Lep arsenal, glih za napad na našo vlado, da bi se mal zbudl :D
deadea
29. 10. 2009 20.34
jaz pa podpiram oborozavanje ljudskih mnozic, z motikami in sekirami pac ne mroes biti uspesen proti politicni bandi in domacim izdajalcem
Draža
29. 10. 2009 20.03
Po našem zakonu bodo vsi oproščeni,spet bodo navedli neprištevni ali težko otroštvo.Takšen je naš zakon.Nikakav.Takim takoj 30 let.
toiler
29. 10. 2009 19.23
odbogaposlan: tebe očitno še On ne mara:-) Ne bluzi!
Uporabnik413838
29. 10. 2009 19.02
...........in sicer pripadnika obrambnega ministrstva..............?
odbogaposlan
29. 10. 2009 18.50
Glaven, da se tajkuni svobodno sprehajajo po Ljubljani, Celju, Kopru, Mariboru...
odbogaposlan
29. 10. 2009 18.49
Samo niso na ta prave mombice vrgel!
odbogaposlan
29. 10. 2009 18.40
Pa kaj nas brigajio ti mulci! tajkune rajš zaprite: oni so ustvarili to mularijo!
godhead
29. 10. 2009 18.20
15 let ni niti približno dovolj za take, ki ogrožajo človeška življenja. smo pa res malo vredni (vsaj tisti, ki nismo v politiki) hvala, draga država
DemonicVisage
29. 10. 2009 18.01
Na obrambnem ministrstvu so zadovoljni. we're doomed.