Črna kronika

So dokazi dovolj zgovorni?

Šibenik, 04. 11. 2011 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava proti tovornjakarju Draganu Paravinji, ki ga sumijo posilstva in umora 17-letne Antonie Bilić, je končana. Čeprav so v tovornjaku našli sledi njene krvi, sline in las, je vprašanje, ali bo to dovolj za obsodbo.

Antonia Bilić še vedno velja za pogrešano.
Antonia Bilić še vedno velja za pogrešano. FOTO: Mup.hr

Preiskovalni sodnik v Šibeniku je zaključil preiskavo proti vozniku tovornjaka Draganu Paravinji, osumljenemu poskusa posilstva in umora 17-letne Antonie Bilić, ki jo pogrešajo od 7. junija. Državno tožilstvo bo sedaj odločilo, ali bo vložilo obtožnico proti Paravinji, ki ga sicer sumijo tudi poskusa posilstva 25-letnice na območju Splita.

Dragan Paravinja
Dragan Paravinja FOTO: Mup.hr

Poleg takojšnje vložitve obtožnice se lahko tožilstvo sedaj odloči tudi za ustavitev kazenskega pregona proti Paravinji ali pa za razširitev preiskave proti njemu.

Kot na svoji spletni strani poroča Slobodna Dalmacija, je preiskava v Šibeniku ugotovila, da je Paravinja vozil tovornjak po cesti, ob kateri je pri svoji domači vasi nedaleč od Drniša štopala Bilićeva. Potrdili so tudi, da je dekle vstopilo v tovornjak, saj so v njem z DNK analizo našli sledi njene krvi, sline in las.

Hrvaški mediji sicer dvomijo, da bo to dovolj za obtožnico, glede na to da ni nobenih dokazov, da je Paravinja Bilićevo dejansko tudi umoril. Kljub večmesečni obsežni preiskavi, v kateri je čez poletje vsak dan sodelovalo več sto policistov, namreč niso našli nobenih dodatnih sledi niti trupla Bilićeve.

Poleg tega še vedno niso našli tahografa iz tovornjaka, ki bi potrdil smer, v kateri je spornega 7. junija vozil Paravinja. Sumijo, da je tahograf skril Paravinja, da bi s tem prikril sledi. Na Hrvaškem je bilo slišati vrsto kritik na način vodenja preiskave, ki jo je izvajala hrvaška policija.

Hrvaški mediji še spominjajo, da v hrvaškem pravosodju doslej ni bilo nobenega primera obsodbe za umor, ko niso uspeli najti posmrtnih ostankov žrtev.

Paravinja je najprej priznal umor Bilićeve, kasneje pa je trdil, da so policisti v Banjaluki to priznanje izsilili s pretepanjem.

Primer Bilićeve je razkril tudi nekaj drugih primerov posilstev in poskusov posilstev, zaradi katerih so Paravinjo obsodili na zaporne kazni v Srbiji in v BiH, kjer so ga po izginotju Bilićeve tudi prijeli. BiH je Paravinjo začasno izročila Hrvaški, dokler zapor, ki mu je bil izrečen zaradi poskusa posilstva na območju Sarajeva, ne postane pravnomočen.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
06. 11. 2011 12.03
Saj ni važno, kar radiraj.
franceljtancelj
06. 11. 2011 11.56
Policija enostavno primera ne sme rešiti, ker so vpleteni ljudje na visokih položajih. Pri vsej stvari gre za težke zločine kot so trgovanje z ljudmi predelava in prodaja drog, prostitucija, trgovina z orožjem ... . Nekateri prestopniki pa so zaposleni celo v ministerstvih. Paravinja pa je kontaktiral preko skajpa ali sim kartice, ki se začenja s 380.
Django
05. 11. 2011 22.22
Kaksno vprasanje pa je to ali bo ta dokaz dovol?? ce kateremu sodniku to ni dovolj naj pa pripelje Svojega Otroka da bo naredil z njim isto kot je s tem dekletom mpogoce bo pa potem dovol dokazov za obsodbo.vcasih so nas Obsodili ker nismo hoteli Srbsko govoriti in smo bili ze sovrazniki Naroda danes pa nam Srbi posiljujejo Otroke in na koncu se ubijejo pa iscemo se vec dokazov kot jih je do sedaj najdenih! ali ste se ze vprasali kako je tem starsem od tega dekleta??? Gospod SODNIK
bubsss
05. 11. 2011 21.09
mah ... o tem parazitu razmisljate in ugotavljate ali je dovol za obtozbo ? haloo !! nekoga pa obsodite ze na podlagi ene price ki na sodiscu pove da je recimo v vrtcu videla kako sta se pogovarjala in blala blala blaaaaa . sramota !!
BMWmunja
04. 11. 2011 21.11
Po hrvatski "zakonodaji" tudi ne rabijo obsodbe. "Braća", sedaj, ko je pravni sistem pri nas kot že tolikokrat zopet "podbacil", ste na vrsti vi, sinovi domovine vaše lepe in pravice. Naredite, kar je v takem primeru prav!
visoki
04. 11. 2011 18.55
po hrvatski zakonodaji ne rabijo trupla,da mu kar koli dokažejo,saj niso amerika
graf
04. 11. 2011 16.53
Jah če so dokazal da je punca bila v njegovem tovornjaku ni dileme , dedca tolkcajt garbat da pove kaj je naredu z njo in kje je ! Drži da je to precej kruto , samo druge poti ni ...in če si je on vzel pravico vzet človeško življenje , jo imajo tudi drugi da ga prisilijo da pove kaj je naredil z dekletom ! Dokler ga bodo crkljali v zaporu ...ne bo napredka !
kombajn66
04. 11. 2011 15.45
Ah dajte no,res ni dokazov ampak.....mislim sploh nimam besed...
tuditii
04. 11. 2011 15.04
In za kaj ga bodo obsodili? Za umor?! Dokler ne najdejo trupla ne morejo človeka kar razglasiti za mrtvega, ona je še vedno pogrešana in tako je lahko še 20 in več let. Njemu ne morejo prav nič, trupla ni, torej tudi umora ni mogoče dokazati. To da je bila pa ona v njegovem tovornjaku pa ni nič spornega, to samo dokazuje da je bila tam ne pa da jo je on ubil. Na sodišču veljajo le dokazi.
rjk05
04. 11. 2011 15.01
rko- Strinjam se s tabo. Tole je res katastrofa.
rko
04. 11. 2011 14.49
SRAMOTA.. UPAM DA ZDEJ VSI LJUDJE LAHKO VIDIJO, KJE JE PRAVICA !!! KJE ???????? NIKJER !!!! SRAMOTA