Črna kronika

So dečke zaslišali?

Ljubljana, 20. 05. 2008 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kočevski policisti naj bi zaslišali dečke, ki naj bi bili osumljeni posilstva. Policija je že zanikala nestrokovnost pri delu.

Potem ko je prejšnji teden završalo v Kočevju, kjer naj bi dečki na eni izmed tamkajšnjih šol na stranišču posilili deklico, policisti nadaljujejo s preiskavo. Kočevski policisti so zaradi suma zaslišali dečke, domnevne storilce. Starši enega od dečkov pa so napovedali tožbo, ker so sina na policijsko postajo odpeljali brez spremstva staršev.

Ravnateljica Osnovne šole Stara Cerkev pri Kočevju Sonja Veber je prejšnji teden zanikala objave v nekaterih medijih, da naj bi bila 13-letna deklica med odmorom posiljena.
Ravnateljica Osnovne šole Stara Cerkev pri Kočevju Sonja Veber je prejšnji teden zanikala objave v nekaterih medijih, da naj bi bila 13-letna deklica med odmorom posiljena. FOTO: Kanal A

Oče enega od zaslišanih je zanikal, da bi bil njegov sin kriv napada, in dejal, da se vsi spravljajo na Rome, ki da jih je najlažje za vse okriviti. Kot pravijo v romski skupnosti, imajo otroci še večji odpor do šole, ker so bili izpostavljeni. Na Centru za socialno delo Kočevje bodo počakali, da bo policijska preiskava končana, nato pa bodo ukrepali v okviru svojih pristojnosti.

Kot je za 24ur.com povedala Martina Gramec, predstavnica za odnose z javnostjo pri Policijski upravi Ljubljana, ne more potrditi, ali so policisti res in kako zaslišali dečke. Dodala je še, da preiskava poteka in da je zadeva precej občutljiva zaradi suma vpletenosti mladoletnih oseb.

Že prejšnji teden pa je Leon Keder, predstavnik za odnose z javnostjo za področje kriminalitete na notranjem ministrstvu, zanikal nestrokovnost dela policije in opozoril, da preiskava še poteka in da podrobnejših informacij ne bodo posredovali. Objava takšnih informacij je po mnenju policije neprimerna, saj dodatno stigmatizira otroke in jih izpostavlja javnosti. "S tem se otrokom povzroča še dodatna škoda v njihovem osebnostnem razvoju," je še zaključil Keder.

Kot je znano, je ravnateljica Osnovne šole Stara Cerkev pri Kočevju Sonja Veber prejšnji teden zanikala objave v nekaterih medijih, da naj bi bila 13-letna deklica med odmorom posiljena. Deklica se je po dogodku zaprla vase. Čez tri dni pa se je zaupala partnerici svojega sorodnika. Starša sta jo takoj odpeljala v ginekološko ambulantno. Izvidi so pokazali, da je deklica bila spolno zlorabljena.

Vebrova je dejala, da primer s šolo povezujejo zgolj zato, ker je deklica njihova učenka: "Drugih informacij zaradi njene zaščite ne morem posredovati," je takrat povedala Vebrova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domndomn
09. 02. 2009 19.57
ej vsi ti kle komentarji so en navadno sranje sploh ne veste kaj se je v resnici zgodilo tko da ne bit pametni ker ta svet pa pop sm laže sm učenc te šole in vem da se ni čisto nič zgodilo tko da ne kle blefirat ker ne veste kaj je blo pa tud svet pa pop bi lahko nehal takele bedarije pisat ker nimajo pojma v čem je vsa stvar
vmm2
21. 05. 2008 07.29
+1
sramota sramota pa še enkrat sramota. Saj človek preprosto nima besed za te stvari ki se dogajajo. Včeraj sem bil na enem seminarju oz. bolje kolegiju, pa je bila debata o sedanjem sistemu. Bilo je vpraašnje, ali je res potrebna revolucija, da se bo v tej državi nekaj spremenilo. Sramotno, neodgovorno in nehumano kako se policija loti primera. Najraje bi rekel da naj nehajo s preiskavo ker so že vse zamočili in ne obsodili storilcev ampak ubogo deklico ki ima uničeno celo življenje, pa se lahko zberemo vsi strokovnjaki, vendar tam kjer je bila (psihično) ne bo nikoli več. Drugi del sramote pa je ravnateljica šole in njeno ministrstvo. Točno tako, ščiti samo svoj stolček in nič drugega. Če je bila že napaka, da jo je nekdo postavil na to mesto, v tem primeru kaj vse je izjavila in da tega dejanja preventivno ni preprečila - ni dovolj da samo odstopi ampak zasluži tudi kazen odgovornosti (me prav zanima kako bi reagirala če bi se to zgodilo njeni hčeri). In tu pada sramotno pero tudi na ministra ki samo od strani gleda. V glavnem dragi bralci, državljani,... adijo slovenija kot je včasih bila. Dajmo oblast tatovom, tajkunom, posiljevalcem, fevdalcem... žal tako vse kaže. M.
YeahRight2
21. 05. 2008 00.32
Ma dajte no ta deklica nima očima.Ima očeta vse je laž karreče ravnateljica ščiti svojo ritko.Ima hherko na isti šoli tako da bi bila lahko bolj zaskrbljena ,no ne zamerite lahko je z malim smrtnikom pometat.Toda zagotovo vem da dekle govori resnico saj sem bil znjo v stiku ,in vem da mama in oče lepo skrbijo zanjo ,toda nobeden iz šole še ni obiskal deklice,SRAMOTA!!!!!No važno da ostane šola čista pa županova žena na svojem stolčku, saj tudi nekateri izvidi so zginili.Kaj pravite na to?Kaj je sedaj res? Gdo je tukaj umes?Počakajmo še mal bomo videli
kaki11@email.si
20. 05. 2008 21.20
Policij preiskuje posilstvo in večino dokazov bo pripravila tako da jih bo najbolj beden odvetnik ovrgel ali pa bo prišlo do proceduralne napake in Romi bodo dobili zaradi čustvenih bolečin še denarno nadomestilo za cca.10 let, to družino bo isti klan s teroriziral iz Kočevja v svet. In Hanžek bo orgazmiral ker bo dokazal da obstaja v Romoslaviji vladavina prava. Policija in sodstvo se bosta pa romanizirala ampak ne v Italjane temveč v ,...., mogoče Sinte, kva pa vem, oni baje da so delavni.
bubon@email.si
20. 05. 2008 20.11
+1
Dejte tisti zaščitniki ciganovih pravic mal utihnt. Pa bomo vam v vaše mesto naselil cigane pa boste vidl kok vam bo k bojo maltretiral vaše prjatle, vaše sorodnike pa bok ne daj vašo družino. Pol bi pa šele vidl kok bi bli glasni pr zagovoarjanju. Popluval bi jih tok ku vsi mi k jih mamo že poln kufr!!!
februarska
20. 05. 2008 17.08
+1
Romi so edini ljudje, ki se jih boji policija. Raje zamižijo na eno oko, kot pa da jim pride grozit vsa romska skupnost (če bi Slovenci tako trdno in množično držali skupaj kot oni ... Utopija). To je edini razlog, da iz te moke ne bo nikoli kruha. Kdor ne živi v bližini naselja romov in je srečal kakšnega roma tolikokrat, da bi lahko naštel komaj na dve roki, pa še to kje v kakšni večji trgovini, naj lepo prosim sploh ne govori o njih, ker nima pojma. Res je, da niso vsi romi za v isti koš. Resnično ne. In te spoštujem. Vendar takšni so se pač morali prilagoditi. Poznam namreč civilizirano romsko družino in so v bistvu še boljši ljudje kot marsikateri povprečen Slovenec. Saj je prav, da ohranjajo svojo kulturo. Samo ne vem o kakšni kulturi se sploh lahko govori pri njih. Njim je čisto vse ravno. Najbolj me jezi, ko so se ljudje v primeru Strojan oglašali, da smo Slovenci nestrpni do njih. Groza! A vse to kar so oni naredili resnično našim ljudlem, je blo pa v redu?! Oni so bili nestrpni do nas, ne mi do njih. Pa kje živite? Na luni? To je tako, kot če bi človeku, ki bi vas recimo "zgolj" posilil, vam grozil, da vas bo po vrhu vsega še ubil, podarili kar svojo bajto v zahvalo. Poznam tudi Slovenko, ki se je pridružila romom. Danes govori slabše slovensko kot kakšen rom sam. Svašta.
snikrs
20. 05. 2008 17.06
pa še to, meni ravnateljica ne gre na živce, le njenega sprenevadanja ne odobravam
snikrs
20. 05. 2008 16.55
ah kakšno izpostavljanje..to je bilo zgolj ugibanje.. čudi me da ti ne grejo na živce tudi vsi tisti ki kritizirajo rome oz. odnos do njih.
blazof
20. 05. 2008 16.35
podpiram zmaga jelincica pri temu ker je edini ki brani nas narod pred hrvati romi itd
Zippy2
20. 05. 2008 16.32
in država nekaterim še hiše kupuje bjš bjš
mixidotnet
20. 05. 2008 16.25
en1 Vidiš čar teh komentarjev. Tebi gre na živce ravnateljica - ker je sicer povsem mogoče kriva nečesa, izpostaviš da nima otrok. In zaradi takefa odnosa mi greš na živce. In zato lahko v komentarjih komentiram take ljudi. Kajneda ?
Ramzess
20. 05. 2008 16.15
Že prejšnji teden pa je Leon Keder, predstavnik za odnose z javnostjo za področje kriminalitete na notranjem ministrstvu, zanikal nestrokovnost dela policije in opozoril, da preiskava še poteka in da podrobnejših informacij ne bodo posredovali. Objava takšnih informacij je po mnenju policije neprimerna, saj dodatno stigmatizira otroke in jih izpostavlja javnosti. "S tem se otrokom povzroča še dodatna škoda v njihovem osebnostnem razvoju," je še zaključil Keder. Ni lepo od policije, da svoje početje ali nepočetje oz. dejavnost ali nedejavnost, zagovarja na račun otrok. To pa na otroke ne vpliva, ali kaj.
Ranunculus
20. 05. 2008 15.43
en1 Mogoče gre maxtorju tvoja predpostavka na živce, ker so jasno povedali, da je njen mož župan. Je pa res, da si lahko tudi v zakonu deležen vseh tegob samskosti... in da ravnateljica ne sodi v nobeno ustanovo, ki se ukvarja z ljudmi... No, mogoče v zapor ali prevzgojni dom...
snikrs
20. 05. 2008 15.22
maxtor6 nevem kaj imaš ti proti meni, jaz proti tebi nimam nič, zaradi mene si lahko tudi ravnatelj, jaz sem samo povedal svoje mnenje. če se otrok ne more obrnit na učitelja oz. vodstvo šole, potem enostavno nekaj ne štima.
mojcico
20. 05. 2008 15.14
Čebašlova že ukrepa - se je skrila, Mate se ne pokaže iz pisarne, ker študira zgodovino Romov, ravnateljica čaka na dobro poitično službo, Maxtor pa že razmišlja, da bi izredno vpisal 1.razred OŠ.
pongpong
20. 05. 2008 15.14
oprostite ljudje, samo a se vam ne zdi sumljivo, da je ta novica samo na pop tv in svetu, kar je nekak ista novinarska hiša? kaj pa konkurenca? mislite, da bi tako pikantno in nesreče polno zgodbo kdo nevede spregledal in je ne bi uporabil v svojih novicah???? ... Zdaj vidim, da resnično velja mit, da vse, kar se objavi v novicah, ljudje verjamejo... in da kljub strahotnemu posilstvu - kar vsako posilstvo je, ne bi nihče ničesar ukrenil. Prosim. Otrok je bil posiljen, to je dejstvo. Ampak v glavnem odmoru, ravno takrat, ko je na dekliškem wcju med celotnim poukom največ punc??? prosim. Kje je vaša pamet?? In kako je možno, da ravnateljica tako zelo vztrajno zatrjuje, da se ni pri njej nič zgodilo?? Ja, mislim, taki ljudje obstajajo, samo - a ste mogoče pomislili, da ima mogoče prav? Mogoče ve pa kaj, česar mi ne vemo... Mislim, da je pop tv s tole zgodbo (mogoče nenamerno, VENDAR ZELO NESPAMETNO) dodatno prilil olja na romski ogenj, ki že kar precej časa plapola. Zelo neodgovorno za eno največjih medijskih hiš na slovenskem. V prihodnje bi bilo bolje, če bi novice dobro preverili. In ne bi dodatno ogrožali položaja že tako izpostavljenih manjšin. Ne napihujte. Lp
Pikabo
20. 05. 2008 15.03
In sedaj bodo oni žrtve, ker so Romi. in kaj čist točno ima etnična pripadnost s tem??!!
mixidotnet
20. 05. 2008 14.57
en1 Če je človek samski in brez otrok je to vsekakor precej boljše, etično in moralno dejanje kot pa je dejanje tvojih staršev, da obremenjujejo našo družbo s takimi ljudmi.
Darch Lp
20. 05. 2008 14.45
naj država zrihta službe pa otroke v pobolševalnco pa je pa bo mir
MrWerewolf
20. 05. 2008 13.33
prokleta cenzura.....