Črna kronika

So Britt odpeljali v modrem kombiju?

Sydney, 08. 02. 2009 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avstralska televizija je predvajala oddajo o izginotju in smrti mlade Avstralke. Moški, ki naj bi jo ugrabili, naj bi se že večkrat izdajali za policiste in poskušali ugrabiti tudi druge turiste.

V oddaji, ki jo je predvajala avstralska televizijska hiša, so preiskovalni novinarji odkrili, kaj se je zgodilo z Britt Lapthorne, Avstralko, ki je septembra izginila v Dubrovniku, pozneje pa so njeno truplo našli v morju. Ustvarjalci oddaje so prepričani, da je bila Britt žrtev ugrabitve in trgovine z ljudmi, ki se je končala tragično.

Dokaz številka 1: Moder kombi

Ena izmed zadnjih Brittinih fotografij
Ena izmed zadnjih Brittinih fotografij FOTO:

Varnostna kamera je pred nočnim lokalom Fuego v Dubrovniku, kjer so Britt zadnjič videli, posnela moder kombi in nekoga, ki je vstopil vanj. Nekaj deklet je pričalo, da so prav s takim kombijem poskušali ugrabiti tudi njih. Dubrovniška policija o nobenem izmed teh primerov ne ve ničesar. Mesec dni pred Brittinim izginotjem naj bi moški, ki so se izdajali za policiste, poskušali ugrabiti dve ženski, leto dni prej pa še eno, so objavili v oddaji avstralske televizije. Po njihovih dokazih so se moški lažno izdajali za policiste v civilu, nekateri od njih pa naj bi bili celo oboroženi.

Dokaz številka 2: Ugrabiti so poskušali tudi druge turistke

Avstralka Amer je povedala, kako jo je skupina moških poskušala ugrabiti, vendar je zaigrala astmatični napad, zato so jo izpustili. Deset dni po Brittinem izginotju so poskušali ugrabiti Američanko Jennifer. Tudi njej so se moški predstavili kot policisti, ki so jo želeli aretirati. Ker jim ni verjela, je začela kričati, na pomoč pa so ji priskočili mimoidoči. Ugrabitelji so pobegnili. V oddaji so povedali, da incidenta ni nikoli prijavila hrvaški policiji. Po njeni pripovedi so naredili tudi skico enega izmed mladeničev, ki naj bi bil, tudi po besedah Avstralk, zelo podoben enemu izmed napadalcev. Avstralka Kate je pred letom dni sedla v avtomobil dveh moških, ki sta ji ponudila prevoz, nato pa sta jo – tako je povedala – poskušala ugrabiti, vendar je skočila iz avtomobila in pobegnila. V oddaji so pokazali dva fotorobota moških, ki ju povezujejo z organiziranimi ugrabitvami teh turistk v Dubrovniku.

"Verjamem, da je šlo za umor"

Družina se je od Britt poslovila na morju.
Družina se je od Britt poslovila na morju. FOTO:

Gosta v oddaji sta bila tudi starša Britt Lapthorne, ki sta večkrat omenila, da sta razočarana nad delom dubrovniške policije, ker jih ni jemala resno. ''Ničesar, kar smo jim rekli, niso vzeli resno. Rad bi videl, da bi se dela lotili resno. Vedejo se zelo otročje,'' je povedal Brittin oče Dale. Starša sta povedala tudi, da jim je pri preiskavi pomagala avstralska oblast, ki pa ni pritisnila na hrvaško policijo. ''Kot da bi vsi podatki, ki jih je avstralska oblast dala hrvaški policiji, romali v smeti,'' je dejal Dale. ''Verjamem, da je šlo za umor. Obstaja nekaj ljudi, ki vedo, kaj se je zgodilo,'' je povedal in dodal, da je iskanje resnice o tem, kaj se je zgodilo z njegovo hčerko, zdaj postal posel njegovega življenja.

Poročilo hrvaške policije

Načelnik tamkajšnje PU Zlatko Sokolar je 4. februarja objavil poročilo, v katerem med drugim piše: ''Poudarjamo, da glede na dosedanje aktivnosti ni dokazov o kaznivem dejanju, tako da ne moremo govoriti o umoru in o morebitnih osumljencih za umor. Spomnimo, da je obdukcija, opravljena na Hrvaškem, pokazala, da na truplu ni znakov nasilja, kot nam je znano, pa je to pokazala tudi obdukcija v Avstraliji.'' Poudaril naj bi tudi, da preiskava še vedno poteka.

'Tožil bom televizijo'

Britt Lapthorne
Britt Lapthorne FOTO:

Lastnik nočnega lokala Fuego, Dubrovčan Vinko Cosmai je za Slobodno Dalmacijo povedal, da bo tožil avstralsko TV hišo Channel 7, ker je v oddaji njegov lokal predstavila kot zbirališče organizirane skupine ugrabiteljev. ''Izgleda, da je dovolj, da neka tuja televizijska ekipa pride, preživi pet dni v mestu in reši primer, s katerim se naša policija ukvarja mesece,'' je povedal. Dodal je še, da nihče iz ekipe ni vzpostavil stika z njim medtem, ko so po mestu zbirali informacije.

Intervju z Brittino prijateljico

Na internetni strani Channela 7 je objavljen intervju z Brittino prijateljico, s katero sta se spoznali med potovanjem, Taro Reynolds. Povedala je, da je poslala e-pošto vsem, s katerimi je Britt potovala, in jih spraševala, ali so jo kje videli, saj nihče ni vedel, kje je. Na Facebooku je ustanovila tudi skupino, kjer so ljudje, s katerimi so skupaj potovali, povedali, da so Britt nazadnje videli s skupino Hrvatov. ''Skupina deklet si je, ko so odhajali iz kluba, želela z Britt deliti taksi, vendar jih je Avstralka vprašala, kje so Hrvati. To je bilo zadnje, kar so slišali," je povedala Tara in dodala, da ji je policija rekla, naj zapre skupino na internetu, vendar tega ni naredila, saj je prav tam dobila številne informacije, za katere verjame, da so pripomogle k najdbi Britt.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anamarie
09. 02. 2009 17.22
Ne, janez.jalen, očitno si me z nekom zamešal. Pa saj ti ne zamerim, ti imaš opravka z marsikom, kot vidim... Slovenka sicer sem, nisem pa bolestna nacionalistka, kot ti. Poleg tega si ti tisti, ki uporabljaš izraze, ki jih v SSKJ sploh ni. LP
janezjahelcek@gmail.com
09. 02. 2009 17.01
tudi jaz stavim na policaje! Kot praviš ti cosmoss sem tudi jaz že na začetku pomislil na policaje in sedaj mi tudi izjava načelnika dokaj smrdi: '' Spomnimo, da je obdukcija, opravljena na Hrvaškem, pokazala, da na truplu ni znakov nasilja, kot nam je znano, pa je to pokazala tudi obdukcija v Avstraliji.'' kar sploh ni res, ugotovili so, da je telo preveč razpadlo, da bi karkoli ugotovili, kar pa sploh ne pomeni da nasilja ni bilo, kot trdi načelnik, kar mi zelo, zelo smrdi!
Tony Yeyo
09. 02. 2009 15.53
deadea 100%!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CELJSKI PA TRAVO DILAJO!
deadea
09. 02. 2009 14.37
slovenski policisti kopujejo drogo od hrvaskih.!!
cosmoss
09. 02. 2009 13.11
A nisem že takoj ko se je to zgodilo napisal da so to naredili sami policisti pa so mi brisali komentarje?
sladoledcebula
09. 02. 2009 12.53
HRVAT2 kje si? to je realnost policisti ki kradejo turiste,
Staša Mlakar
09. 02. 2009 12.50
Točno tako, "hrvaški policisti"imajo prste vmes. N e verjamete ? Jaz pa . Mati lansko leto najdene mrtve hčere na Hravškem.
nosferatu
09. 02. 2009 09.33
Ene par dni nazaj sem ravno gledal film na tako podobno temo, "Taken" se mu reče (in ga priporočam v ogled). Moram reči, da me je zelo realen prikaz trgovine z ugrabljenimi puncami šokiral, saj nazorno kaže realno stanje: ugrabijo kako xy mlado turistko in jo zafiksajo, nato pa je preostanek svojega življenja preživi zafiksana in v konstantnem posiljevanju brez kakršne koli možnosti za prostost; vse dokler zaradi zdravstvenih komplikacij ne zboli ter umre; do takrat pa so že itak dobili vsaj 2 novi. Zelo žalostno je to dogajanje...
yeyo.white
09. 02. 2009 03.14
kje so flase od laskega?
sad_poet
09. 02. 2009 00.49
Uboga ženska.. Pri taki zgodbi se vi tako nizko spuščate.. Saj ne da zagovarjam organiziran kriminal ipd, ampak vseeno, če bi vsaj ljudje bili večji (v duhu) kot večina hrvatov in slovencev, bi bilo vse mnogo, mnogo bolje.
Tony Yeyo
09. 02. 2009 00.20
ti glih veš papak!!! janez kranjski
Tony Yeyo
09. 02. 2009 00.15
mogli bi ponudit NAGRADO za informacijo 50.000€!! pa da vidimo pol ko bi ptićki ćivkali!!!!!!!!
Psycho90
09. 02. 2009 00.05
Psycho90
09. 02. 2009 00.05
janez.jalen sapri ta svoj gobc, nacistički.
josip.hr
08. 02. 2009 23.18
insaner08.02.2009, 20:130 Delno se strinjam z tabo. Ampak, tukaj nekaj vseeno smrdi. Če policija pravi da proti nikamor nima dokaze, a neka televizija, 12 tisoč kilomtrov stran ma zgodbo kot na dlanu. A ne?
zakretene
08. 02. 2009 21.25
"Lastnik nočnega lokala Fuego, Dubrovčan Vinko Cosmai je za Slobodno Dalmacijo povedal, da bo tožil avstralsko TV hišo Channel 7, ker je v oddaji njegov lokal predstavila kot zbirališče organizirane skupine ugrabiteljev. ''Izgleda, da je dovolj, da neka tuja televizijska ekipa pride, preživi pet dni v mestu in reši primer, s katerim se naša policija ukvarja mesece,'' je povedal." Na njegovem mestu bi se zamislil nad policijo v lastni državi. Morda bojo pa spet kakšnega klošarja potegnili iz kakšnega rokava...
g.CUCEK
08. 02. 2009 20.22
Zasto je Dubrovnik najpopularnije mjesto na hrvatskom Jadranu? Zato jer tamo ima najmanje Hrvata.
TOTALEN_KURAC
08. 02. 2009 20.19
pri nas v italija je veliko taksnih zalostnih zgodb
purgerica
08. 02. 2009 20.14
@janez.jalen Mislim da ćeš ti sa tim svojim idiotskim stavom,popušit sve organe osim mozga.Naime on je već sada neupotrebljiv. insaner 08.02.2009, 19:04 Prije sam napisala da se stvari ne trebaju generalizirati.žao mi je ako si u HR doživio neugodnost,ali to zaista nema veze sa jednom nacijom.Nismo svi isti.......pozz!!
insaner
08. 02. 2009 20.13
josip.hr 08.02.2009, 20:01, k zasebnemu raziskovanju se človek zateče, kadar vse pooblaščene institucije odpovedo moja zgodbica je samo primer, da na hrvaškem že 17 let lahko odpovedo namerno, dogovorno, množično ni siromašne države, katere del policie ne bi bil podkupljena s strani organiziranega kriminala tudi slovenska, enormno bolj še hrvaška. ne le zaradi revščine, ampak tudi v veliki meri iz potrebe občutja - kot v em primeru "po zaščiti ugleda njene nacija".