Črna kronika

Otrok umrl zaradi sepse; zaplet ni nujno povezan s prehrano otroka

Novo mesto, 11. 08. 2011 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Teža umrlega otroka iz Mirne Peči je ustrezala porodni teži novorojenčkov, ki jo v prvem letu praviloma potrojijo. Vendar pa podhranjenost otroka ni nujno posledica neustreznega prehranjevanja, vzrok je lahko tudi bolezen, opozarjajo zdravniki.

Vegani ne uživajo prehrane nobenega živalskega izvora oz. le rastlinska živila. Tako so z njihovega jedilnika odstranjeni meso, ribe, jajca, mleko, mlečni izdelki in med. Kot je opozorila strokovnjakinja s področja prehrane s kliničnega oddelka za gastroenterologijo Marjeta Sedmak, smernice prehranjevanja odsvetujejo vegetarijansko prehrano pri otrocih, vegansko ali pa makrobiotično pa absolutno prepovedujejo.

Dojenček, ki je v torek umrl v UKC Ljubljana, je umrl zaradi sepse, je potrdil predstojnik oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC Ivan Vidmar. Ob tem pojasnjuje, da je sepsa eden pogostejših vzrokov za smrt otrok pri tej starosti in ni nujno povezana z načinom prehrane otroka. Starši naj bi ga namreč hranili z vegansko prehrano.

Otrok pri 10 mesecih tehtal le 3,5 kilograma

V torek zvečer je namreč v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana umrl 10-mesečni otrok. Otrok naj bi bil močno podhranjen, saj naj bi pri tej starosti tehtal le 3,5 kilograma. Starši naj bi namreč otroka prehranjevali strogo vegetarijansko oz. vegansko, česar sicer na današnji novinarski konferenci v UKC Ljubljana zaradi varovanja osebnih podatkov niso potrdili. Tudi sicer je bila konferenca namenjena pojasnilom strokovnjakov glede smernic prehranjevanja otrok in se ni nanašala na konkreten primer.

Opozorila za starše, ki svoje otroke prehranjujejo vegansko oziroma vegetarijansko

Za zdravje otroka je izredno pomembna tudi prehrana noseče in doječe matere.
Za zdravje otroka je izredno pomembna tudi prehrana noseče in doječe matere. FOTO: Reuters
Starša naj bi k zdravniku odšla šele, ko so jih poklicali iz novomeškega zdravstvenega doma, naj se z otrokom nujno zglasijo v ambulanti. Neuradno je slišati, da naj bi zdravnike poklical eden od zaskrbljenih sorodnikov, ki je otroka videl in starše prijavil. Sosedi in ravnatelj šole, katero obiskujejo starejši otroci, sicer pravijo, da sta starša skrbna.

Predstojnik kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike Rok Orel je izpostavil pomembnost zdrave prehrane v prvih letih človekovega življenja, ki ne vpliva samo na zdravje otroka v tem obdobju, pač pa tudi v poznejšem otroštvu in v odrasli dobi.

Pomanjkljiva ali nepravilna prehrana lahko po njegovih besedah povzroči pomanjkanje mineralov, vitaminov, beljakovin ali celo energije pri otroku, vodi ne samo v motnjo rasti, ampak tudi v motnjo intelektualnega razvoja, slabše odpornosti organizma otroka. Ob tem poudarja, da prehrana v otroštvu izjemno vpliva na možnost, da bomo kot odrasli zboleli za nekaterimi najpogostejšimi kroničnimi boleznimi. Ob tem poudarja, da je za zdravje otroka izredno pomembna tudi prehrana noseče in doječe matere.

Včasih se starši pri prehranjevanju svojih otrok odločijo v nasprotju s smernicami in tako škodijo zdravju otroka, pravi Orel. Če v bolnišnici sprejmejo otroka, čigar zdravje je bilo ogroženo zaradi načina prehranjevanja, se o tem sprva pogovorijo s starši, kar v večini primerov zadostuje, je dejal. Včasih se pogovorijo tudi z domačim zdravnikom, večkrat je treba angažirati tudi socialno službo, je dejal. V skrajnih primerih, ko gre za grobo zanemarjenje otroka, pa po njegovih besedah primer prijavijo na policijo.

Sicer pa Orel pravi, da je vegetarijanstvo, ki samo izključuje meso, ne pa vseh živalskih izdelkov, lahko tvegan način prehranjevanja, če posameznik nima dovolj znanja o tem. Tako je po njegovih besedah potrebno veliko znanja, kako sestaviti pravilen jedilnik, da se zagotovi normalen vnos vseh potrebnih stvari.

Pri veganstvu pa po njegovih besedah posameznik ne more zagotoviti vnosa vseh potrebnih snovi v telo, zato je zdravju škodljiv in nevaren način prehranjevanja, zlasti če gre za razvijajoč organizem. Zato veganstvo skrajno odsvetuje.

Kaj se je dogajalo z 10-mesečnim otrokom?

''Kot mi je znano, potekajo zdravniški pregledi otrok s soglasjem staršev, saj se ti zaradi vsega hudega zavedajo, da je treba nekaj delati drugače,'' pravi direktor Centra za socialno delo Novo mesto Alojz Simonič.
''Kot mi je znano, potekajo zdravniški pregledi otrok s soglasjem staršev, saj se ti zaradi vsega hudega zavedajo, da je treba nekaj delati drugače,'' pravi direktor Centra za socialno delo Novo mesto Alojz Simonič. FOTO: iStockphoto

Otroka so pripeljali iz Splošne bolnišnice Novo mesto v UKC Ljubljana v torek ob 18. uri in je bil življenjsko ogrožen, nekaj pred deseto uro pa je tudi umrl, pojasnjuje Vidmar. Sicer pa teža umrlega otroka ustreza porodni teži novorojenčkov, ki jo v prvem letu praviloma potrojijo, pojasnjuje Sedmakova. Vendar pa podhranjenost otroka ni nujno posledica neustreznega prehranjevanja otroka, vzrok je lahko tudi bolezen.

Dokončni odgovor, zakaj je otrok umrl, bo pokazalo izvedensko mnenje sodnomedicinske stroke, ki ga lahko pričakujemo najpozneje v tridesetih dneh. Predstavnica novomeških policistov Alenka Drenik je za 24ur.com dejala, da policija v tem trenutku preiskuje sum kaznivega dejanja zanemarjanja otroka in surovega ravnanja. ''Izvedensko mnenje inštituta za sodno medicino, ki ga bomo dobili najpozneje v 30 dneh, bo seveda vplivalo na to, ali bo policija koga ovadila tožilstvu,'' pravi Drenikova.

Ko bodo novomeški policisti prejeli izvedensko mnenje, se lahko izkaže, da gre za kakšno drugo kaznivo dejanje od tistega, ki ga trenutno preiskujejo. Možno pa je seveda tudi, da se bo na koncu izkazalo, da v vsej zadevi ni elementov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, pravi Drenikova. Če se izkaže, da je šlo res za zanemarjanje otroka in surovo ravnanje, staršema grozi do pet let zapora. ''Opravljenih bo veliko razgovorov, pregledano veliko dokumentacije, tako da ne moremo govoriti o tem, da bo policija svoje delo končala v nekaj dneh,'' je dejala Drenikova in dopoldne zanikala, da bi policisti že opravili razgovor s staršema umrlega otroka.

CSD Novo mesto: Mamo smo poznali le na papirju

Direktor Centra za socialno delo Novo mesto Alojz Simončič pravi, da so na centru za družino umrlega otroka od zdravstvenih delavcev izvedeli v torek. Otrok je bil takrat že v bolnišnici, medtem ko so se na centru z novomeškimi zdravstveni delavci dogovarjali, ''kako takoj priti do preostalih otrok in videti, v kakšnem stanju so, da bi potem na podlagi tega ukrepali''. Prav mnenje zdravstvenih delavcev je namreč odločilno za nadaljnje ukrepanje centra za socialno delo. ''Mi imamo možnost ukrepati na lep ali na manj lep način, kar pomeni hiter odvzem otrok, če bi bilo to potrebno, ampak kot rečeno, je treba najprej ugotoviti stanje teh otrok,'' pravi Simonič.

Če bodo zdravstveni delavci imeli soglasje staršev za pregled preostalih petih otrok, starih od tri do osem let, ''bodo stvari tekle na lep način, če ne, pa bomo izdali ustrezne odločbe,'' pravi Simonič. Center ima namreč pooblastila, da zdravniku omogoči pregled otrok tudi brez privolitve staršev. Po drugi strani pa lahko center, če se pri pregledu ugotovi nizka telesna teža ali kar koli potencialno usodnega za njihovo zdravje, otroke z odločbo odvzame staršem, ki so predvčerajšnjim izgubili že svojega najmlajšega otroka.

Za zdaj sicer na Centru za socialno delo v omenjenem primeru niso izdali še nobene odločbe, a so po besedah direktorja v pripravi. ''Kot mi je znano, potekajo zdravniški pregledi otrok s soglasjem staršev, saj se ti zaradi vsega hudega zavedajo, da je treba nekaj delati drugače,'' pravi Simonič.

Sicer pa je bila pri novomeškem centru za socialno delo iz te družine evidentirana edino mama, ki je bila na porodniškem dopustu, ''ampak takih primerov imamo približno tisoč na leto, tako da smo jo poznali samo na papirju'', pravi Simonič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AndrejSaje
30. 05. 2013 11.53
+2
Mihael Saje, dojenček ki je umru je biu moj BRAT. Bil je prijavljen v knjigo rojstev in JE imel svoj rojstni list. Rasel in razvijal se je normalno. Umru je zaradi pljučnice ter prevelikega odmerka antibiotika.
Špela Gorjanc 1
14. 08. 2011 16.55
zakaj ni šla z njim k zdravniku? otrok niti ni bil prijavljen v knjigi rojstev..
mamica55***
13. 08. 2011 07.55
-2
Kakorkoli komentiramo, ugibamo kaj je bilo narobe, "mati" je videa otroka ki se ne razvija pravilno, je prestradan, ne raste . . . zakaj ni šla z njim k zdravniku? Če ne zaupa "navadnim pediatrom" naj bi šla k veganu verjetno so med zdravniki tudi vegani? ??????????????????????????????????????????...
JurijGrmMlajsi
13. 08. 2011 01.16
-1
Catherine A res? Jaz pa sem vsejedec, in nikoli nisem utrujl drugih s tem kaj bi morali jesti, so pa zato določeni fanatiki meni prodajali oslarije o etičnosti vegetarijanstva, čeprav sem jim jasno dal vedeti, da mi ni mar. Glede zdravja, to je drugo, tudi sam pazim da omejim vnos mesa, sploh svinjskegsa, čeprav je pri perutnini to manj potrebno, pri ribah pa sploh ni. Da ne omenjam, da vegani imajo združenja, ki včasih kar na cesti povabi k stojnici in začne kvasiti (zame so) nemnosti o "umorih živali" MORDA so tvoje izkušnje takšne, morda pa to sam govoriš ker si sama vegetarijanka, enako dilemo boš imela ob prebirasnju mojega komentarja, a želim ti sam dopovedati, da so različni tudi pri vegetarijancih in pri mesojedcih. Zaradi mene se nekdo lahko prehranjuje vegansko, lahko je sam meso, lahko pase travo, lahko tudi strada do smrti, ni moja stvar.
Phyona
13. 08. 2011 00.53
Prispevek Katje Bašič, ali kakoseže piše, se začne: "Sicer nisem strokovnjak za prehrano, ampak..." potem pa nestrokovno komentira nekaj, za kar je sama izjavila, da ni njeno področje. Pediater Vidmar je povedal, da je v starosti, ki ustreza temu nesrečnemu otročku, sepsa najpogostejši vzrok (dojenčki zbolijo zaradi takih in drugačnih okužb). Če niso zdravljeni, lahko tudi umrejo. Še nekateri skrbno zdravljeni, precepljeni in prehranjeni umrejo. Pravilno je tudi komentiral, da nima dovolj podatkov, da bi komentiral ali je kriva hrana.
Phyona
13. 08. 2011 00.44
+1
Otrok je očitno bil prijavljen, saj je mati dobivala porodniško in otroški dodatek zanj. Če pa se otrok doma rodi, pa še ni zanemarjanje, a ste že slišali za mamico iz grosuplja, ki jo je porod tako prehitel, da so še reševalci prišli prepozno. No, zdrava mami in otroček sta svoje opravila doma. Potem pa tako mamico zdravniki naderejo, kaj se gre. Še nekaj mene zanima: zakaj se pa zdravstvena stroka ne vpraša, čemu se nekateri starši upirajo otroke vozit v zdravstvene ustanove. Morda zaradi slabih izkušenj z njimi?
Phyona
13. 08. 2011 00.35
Tantadruj 1, sama delam v zdravstvu, na otr. krg. sem videla veliko otrok s presnovnimi boleznimi, bili so stari več let, pa so izgledali kot novorojenčki, shirani novorojenčki. Morda tudi v tem primeru poleg tega, da je bil otrok neprimerno hranjen, gre za kakšno presnovno bolezen, kar še ugotavljajo. To, da pa otročka niso sploh še nikoli peljali na pregled, je pa neodgovorno. Pa tu način prehrane ne igra vloge.
Phyona
13. 08. 2011 00.29
Dani4, pomisli še drugače, kaj pa otrok, ki mu starši preveč vsiljujejo meso, pa ga otrok noče jesti. Tudi takih primerov je veliko in se nihče ne vpraša, če to ni siljenje otroka. Jaz imam dva, enen ga ven pljuva in se bom zavzemala, da mu ga tudi v vrtcu, šoli ne bodo dajali, če ga pač ne želi, drugi pa ga občasno je in mu ga ne bom prepovedala, čeprav ga sama ne jem že skoraj dve tretjini svojega življenja. Starši se po svoji najboljši vesti odločamo, kako bomo otroke vzgajali. Tako kot vera, zakaj dojenčka krstiš, a si ga vprašal, kaj on želi, seveda ga nisi, saj otrok ne ve, kaj to je. Ti se odločaš zanj. Jaz sem kot otrok 'hirala' ob obilici hrane, tudi mesne, ker očitno mojemu telesu ni ustrezala. Sem bila na meji podhrnjenosti, pojedla pa ogromno. Stroka ni ugotovila zakaj. Zdaj imam tudi kakšno kilo preveč, pa ne jem mesa, tako da dvomim, da bi ti hiral-a, če bi kdaj naneslo, da ne bi bilo mesa za jest. LP
Phyona
13. 08. 2011 00.20
Carmina, tudi vegetarijanstvo, če ni pravilno sestavljeno, je lahko tako kot nepravilno sestavljena vsejeda hrana, lahko nepravilno. Morda pa se nisi pravilno prehranjevala, pa ni bil vzrok vegetarijanstvo, ampak nepravilno vegetarijanstvo. Jaz nimam nobenih težav, pa sem dva velika dojenčka na svet spravila brez enega kosa mesa v ustih. Je pa res, da tako kot meni ne ustreza mesna hrana, nekomu pač ne ustreza samo rastlinska hrana. Važno, da smo zdravi, kako, pa tako kot vsakomur paše, a ne. LP
Phyona
13. 08. 2011 00.15
+1
Tudi jaz sem oba otroka samo dojila do polnega 6.meseca in ne jem mesa že 21 let. Potem pa sta le pokazala zanimanje za hrano po žlički in mlajši (skoraj dve leti ima) mesa sploh ne mara, priljubila pa sva mu vsaj ribe, ki jih midva sicer tudi ne jeva, hči pa v šoli občasno poje tudi meso, kdaj pa ga zavrne. Do leta in pol starosti pa ga je ven pljuvala. Doma otroci ne jedo mesa, mali tudi v vrtcu ne (razen rib) in sta oba nadpovprečno velika, zdrava... Nič nimam proti vsejedosti, le dejstvo je, da danes nekateri ljudje pojedo precej preveč živalskih beljakovin in maščob (kar se pozna v porazni zdravstveni statistiki), vegetarijanska hrana (lahko vsebuje tudi skuto, jogurt, sir, jajca, itd itd) pa je itak dovolj raznolika; če je mediteranska prehrana - s kakšno ribo, pa sploh ni to več vegetarijanstvo). Hočem reči, da naj se stroka malo pozanima, v čem je razlika med vegetarijanstvom in oblikami le teh ter med veganstvom. Pa še vegani jedo veliko več, kot le sadje zelenjavo in oreščke, kot je premalo znano vsejedi javnosti. Obstaja toliko hrane in različnih vrst stročnic, žit, oreščkov in druge hrane, ki jih marsikateri vsejedec še videl ali okusil ni, pa imajo v sebi vsaj ekvivalent hranil hrane živalskega izvora, če niso celo bolj hranilni. Napačno prehranjevanje pa lahko obstaja v vseh oblikah prehranjevanja, tudi ob mesu. Samo, da se večinoma javnost in stroka vtakneta le, ko gre za vegije. V dveh meni poznanih primerih ogroženih dojenčkov, kjer je bilo omenjeno vegetarijanstvo, pa je šlo za veganske mame, kjer sta doječi mami imeli več tedenski post, otroka pa izključno dojili. Torej je bil problem v postenju in izključno zgolj dojenju dojenčkov, ki bi glede na starost morali že jesti trdo hrano. Tveganega in nerazumnega posta med dojenjem pa se gredo tudi druge mame, ne le veganke. Ne razumem zakaj, saj se ve, da se med nosečnostjo in dojenjem ter v otroštvu ne gre stradati. 10 mesečnik se ne more več razvijati zgolj ob materinem mleku, še posebej, če mama takrat živi le od vode in sokov po več tednov. Pa ne metat vsega v isti koš. Poznam veliko družin, ki ne jedo mesa, tudi veganov (kar mi sicer nismo in jaz ne bi znala svojih dojenčkov hraniti zgolj vegansko), pa so normalno rejeni in zdravi. Poznam pa jih tudi nekaj vsejedov, ki so sicer ljubeči starši, a se ne znajdejo najbolje zavoljo služb in časovne stiske ter otroke vsejede hranijo s prekomernimi količinami mesa (ker naj bi bilo poceni in hitro pripravljeno), hitro hrano in sladkarijami-polnimi umetnih barvil, spet druge, ki vpričo otrok kadijo (tudi med dojenjem), a o takem ogrožanju zdravja otrok še nikjer nisem brala (konkreten primer sem navedla in otroci so alergiki in veliko po bolnicah). Pa še ena cvetka; v otroškem dispanzerju so ob mojem takrat enoletniku svetovali, naj mu ob hrani ne dajem masla, ampak raje Becel. Becel? Glede hranil in vegetarijanstva v otroštvu pa še to. Kot otrok sem jedla vse povrsti in bili smo med dobro situiranimi družinami. Bila sem hudo slabokrvna kljub obilici mesa in mojim staršem je šlo že prav na živce, ko je zdravnik vsakič rekel, ja pa dajte otroku jesti meso, glejte kako je slabokrvna in neodporna (že čez ušesa mi je gledalo meso zjutraj, popoldne zvečer...). Ko sem na pragu srednje šole čez noč nehala jesti meso in povečala delež rastlinske hrane, se mi je hemoglobin dvignil na okoli 140 in se ni nikoli več spustil. Po porodu je bil 138, med dojenjem pa 152 (brez železovih dodatkov, le ob pestri, zdravi hrani). Toliko o tem, dr.hematolog! Lahko noč vsem bralcem, ki še vztrajate, pojdite na prosto in si oglejte zvezdne utrinke, pa kaj lepega si zaželite. ;)
katja_t
12. 08. 2011 23.55
Bravo, vyva, točno tako!
Acerola
12. 08. 2011 22.55
Jaz bi pa samo tole dodala, da sem sama hčerko izključno samo dojila do 8. meseca (je zavračala vso drugo hrano, ki sem ji jo poskusila dati), pa je imela pri tej starosti cca 9 kg. In ne takrat ne kasneje (naslednih 8 let) ni imela nobene resnejše bolezni od prehlada. Moj komentar se nanaša na mnenje "daklin" o dojenju.
carmmina
12. 08. 2011 17.59
...tudi jaz sem se pred leti šla vegeterjanstva. Pa ne zaradi kakega verskega prepričanja. Smilile so se mi živali in še danes se mi zelo. Potem sem se 10 let borila z neplodnostjo. Jezna sem bila na moža, ko mi je učital, da je to vzrok moje neplodnosti moja prehrana. Ne morem povedati kako sem bila srečna, ko sem prvič zanosila in kako nesrečna, ko mi je pri treh mesecih otrok v trebuhu umrl. To je bil dan moje preobrazbre. Zdaj sem mama 4 zdravih otrok v pričakovanju 5. Moja 6 letna hčerka, ki obužuje meso tako kot drugi otroci sladkarije, še nikoli ni zbolela. Jaz človeškiga življenja ne bi primerjala z nobeno živaljo. Nekateri ljudje pač mislimo, da smo zelo pametni, potem pa plačujemo mnogo preveliko kazen. To bi želela sporočiti mamicam vegetarjankam.
vyva
12. 08. 2011 15.55
In naj zaključim svoj prispevek na forumu z metaforo: »prazne buče močno donijo, le čevlje pa sodi naj kopitar (saj menda bistre glave razumete).«
vyva
12. 08. 2011 15.37
Obravnavani primer je tragičen in zelo žalosten. Vendar pa v svojem prispevku ne želim polemizirati glede tega tragičnega dogodka. Glede na to, da vse okoliščine primera še niso razjasnjene se mi zdi takšno početje povsem neumestno. Moram pa se obregniti na tiste komentarje tega foruma, ki komentirajo (ne)ustreznost prehrane človeka nasploh in so s strokovnega in etičnega vidika povsem neustrezni. To velja torej za tiste komentarje, katerih avtorji izražajo svoja mnenja in obsojajo vsepovprek, pri čemer pa ne ločijo niti osnovnih razlik med različnimi oblikami vegetarijanstva, veganske prehrane, presnojedstva itd. Osnovne in najbolj razširjene vrste vegetarijanstva so: - številne oblike delnega vegetarijanstva – oseba uživa hrano rastlinskega izvora ter mlečne izdelke, jajca in ribe, - Lakto-ovo vegetarijanstvo – oseba uživa hrano rastlinskega izvora ter mlečne izdelke in jajca, - Laktovegetarijanstvo – oseba uživa hrano rastlinskega izvora ter mlečne izdelke, - Ovovegetarijanstvo – oseba uživa hrano rastlinskega izvora ter jajca, - Veganstvo – oseba ne uživa meso, mleko in jajca, med pa le občasno. Bolj redke so nekoliko strožje oblike: • Presnojedstvo - oseba uživa le sveže sadje, zelenjavo, semena in oreške, • Frutarijanstvo – oseba uživa le sadje, • Makrobiotika – oseba uživa predvsem polnozrnate žitarice, stročnice, zelenjavo in tradicionalno japonsko hrano. Vsi makrobiotiki niso popolni vegetarijanci, saj dieta dovoljuje tudi ribe. Največje in najuglednejše prehranske organizacije na svetu: American Dietetic Association (ADA), Dietitians of Canada (DC), Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), British Dietetic Association (BDA), British Nutrition Foundation (BNF) itd. trdijo, da je ustrezno sestavljena vegetarijanska prehrana povsem primerna. Primernost vegetarijanske prehrane potrjuje tudi mnogo uglednih pediatričnih združenj, med drugim Ameriško pediatrično združenje (American Academy of Pediatrics ) in Kanadsko pediatrično združenje (Canadian Pediatric Society). Stališče navedenih organizacij je osnovano na številnih znanstvenih raziskavah. Sicer pa v svetu izsledki o vegetarijanstvu ne obstajajo le nekaj desetletij, pač pa prvi zapisi o (lakto) vegetarijanstvu izhajajo iz starodavne Indije in antične Grčije 6. stol. pr. nš. št. Vegetarijanstvo so tako zagovarjali že Pitagora, Sokrat, Platon, kasneje pa Leonardo da Vinci, Milton, Newton, Rabindranat Tagore, Albert Schweitzer, Albert Einstein in številni drugi. Tudi mnogi zgodnji kristjani so bili vegetarijanci, kasneje pa je to s kristanjanizacijo Rimskega cesarstva v pozni antiki praktično izginilo z Evrope. Nekateri srednjeveški meniški rodovi so omejili ali prepovedali uživanje mesa, vendar pa se niso odrekli ribam. Vegetarijanstvo se znova pojavi v renesansi in je dobilo veliki zamah po tem, ko je v Angliji leta 1847 ustanovljeno prvo vegetarijansko društvo, kasneje sledijo še Nemčija, Nizozemska ter druge države. Na Zahodu se je močno razširilo v 20. stoletju (kot posledica prehranjevalnih, etičnih, in nedavno še okoljskih ter ekonomskih pomislekov). Pri nas pa je vegetarijanstvo je postalo aktualno v zadnjih letih predvsem zaradi situacij, ki se dogajajo v živinoreji in zaradi novih civilizacijskih bolezni, ki jih povzroča mesna prehrana. Ob tem le pripominjam, da naj se nekateri komentatorji, ki goreče (oz. fanatično) zagovarjajo mesojedce, obregnejo tudi na vprašanje škodljivosti neustrezne prehrane z mesom (dandanes prepogosto uživanje mesa in hitra prehrana ter s tem na posledice debelosti, bolezni srca in ožilja, povišan krvni pritisk itd.). Tudi neustrezna mesna prehrana (ki se dandanes zelo pogosto prakticira) je nevarna. Tako torej za tiste, ki nimate prav nobenega (vsaj osnovnega) znanja o različnih vrstah in oblikah vegetarijanstva in tako ne ločite niti najbolj pogoste oblike vegetarijanstva od veganske prehrane ter nadalje presnojedstva (ki je stroga oblika prehranjevanja), pa vendarle mečete vse v en koš ter vsepovprek obsojate,
danii4
12. 08. 2011 15.28
Kristinahopsasa, žalostno je brat tvoje hvaljenje kako si noseča vegetarijanka in boš tko hranila tudi svojega otroka. Povrh tega še delaš v sociali, bi morala mal bolj razmišljat s svojo glavo. Ampak mogoče ste vsi v sociali taki, zato se pa noben na CSD ne zgane dokler se ne zgodijo take tragedije. Pa še to: nočeš da tebe kdo sili z mesom. KAKO PRAVICO IMAŠ TI DRUGEGA (SVOJEGA OTROKA) SILITI S PREHRANO, KI MU MOGOČE SPLOH NE ODGOVARJA PA SE TI REVEŽ NITI UPRET NE MORE??? Vsak ODRASEL človek naj je, kar mu paše, vendar verjamem, da nas je veliko takih, ki bi brez mesa shirali.
mlutherking
12. 08. 2011 14.18
A potem je sepso dobil od materinega mleka. Logično a ne?
dalin
12. 08. 2011 14.01
mati je tega otroka samo in izključno dojila.nobene druge hrane.onadva sta bila trdno prepričana da nič drugega otrok ne potrebuje.tudi ko sta ga v torek zvečer pripeljala v zd sta obtoževala sestro,ki je otroku kri jemala,da otroka muči s pikanjem.mati je od med.sestre zahtevala naj neha otroka mučiti in naj ji ga položi k prsim,ker edino to otrok potrebuje.starša nista videla da otrok umira.tle se ne gre za to ali je veganstvo primerno ali ne,ampak biti trdno prepričan da otrok pri 10 mesecih ne potrebuje nič drugega kot njeno mleko,tukaj pa nekaj ne štima.onadva sta šla v skrajnosti,ampak res v skrajnosti.
mlutherking
12. 08. 2011 13.44
-1
Še vedno je večina človeštva prostovoljno ali po silah razmer vegetarijanci. Moja mama je v 2 svetovni voljni zrasla ob mleku in polenti, pa ji nič ne manjka. Sedaj je zrezke pa je tudi živa. Tako v bistvu se preveč besed zgublja z prehrano. Leta 2008 ste volili LDS sedaj ga pljuvate. Kdaj bodo pa možgani začeli delovati.
Catherine
12. 08. 2011 13.25
Še nikol nisem srečala 'nasilnega' vegeterjanca. zato pa že 10 let doživljam verbalno nasilje z strani nevegeterjancev. vsakič, ko beseda nanese na temo vegeterjanstva in povem da jaz sem vegeterjanka dobim u glavo kup sranja kako nezdravo je to in bla bla bla. u svoj krožnik glejte, druga pa pustte pri miru, tako kot mi vas. glede zdrave hrane....usi vemo da kar kupiš u trgovini je vprašljivega porekla in vsebnosti. mi imamo vrt in jemo samo zelenavo iz vrta, ne uproabljamo svinarij. vem da usi nimajo te možnosti, na žalost. in se strinjam z mlutherking, bolj ali manj vse okoli nas je manupulacija, če bi ljudje razmišljali z svojo glavo, takih izjav kot jih lahko prebereš tukej ne bi bilo. stavim da je kdo od sosedov ali sorodnikov opazil da je z otrokom nekaj narobe, ampak v čem smo slovenci najboljši, nikoli nič ne rečemo. ko pa se zgodi nekaj hudega smo usi pametni in oh in sploh.