Črna kronika

Poškodbe so prehude za pot v Slovenijo

Sarajevo, 01. 11. 2011 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./V.B./T.V.
Komentarji
0

Slovenski jadralni padalec, ki je stopil na mino, je še vedno v smrtni nevarnosti. Med operacijo trebušne votline so mu kirurgi odstranili okoli 100 koščkov mine, najverjetneje pa bo v Sarajevu ostal, dokler si popolnoma ne opomore.

Slovenski jadralni padalec, ki je na Jahorini stopil na mino, je še vedno v smrtni nevarnosti. "Spremljamo delovanje vseh organov, saj gre za težkega bolnika, ki je doživel veliko travmo," je povedala vodja službe za odnose z javnostmi v sarajevskem kliničnem centru Biljana Jandrić. Potrdila je še, da so ponesrečenca včeraj operirali. Amputirati so mu morali obe nogi, eno nad, drugo pa pod kolenom.

"Ponesrečenec je imel koščke mine tudi v drugih delih telesa in njegovo stanje pozorno spremljamo," je še povedala Jandrićeva. Po amputaciji je moral tudi na operacijo trebuha. Zaradi koškov mine v predelu trebuha je namreč začel močno krvaveti.

Kot so še povedali v bolnišnici, so mladeniča premestili na oddelek za ortopedijo in travmatologijo, kjer je v intenzivni negi in pod 24-urnim nadzorom zdravnikov.

Jandrićeva pa je dejala, da bo moral poškodovani padalec še najmanj sedem dni ostati v bolnišnici, saj so poškodbe prehude, njegovo stanje pa je še nestabilno, poroča portal Dnevni Avaz. A najverjetneje je, da bo v Sarajevu ostal, dokoler si popolnoma ne opomore.

Kirurg Amir Zjakić, ki je opravil amputacijo, je danes dejal, da je zdravniški konzilij vzpostavil kontakt s pacientovo družino in slovensko ambasado. ''Mislim, da so vsi dojeli, kako resna je situacija, in da so bili naši ukrepi nujno potrebni za rešitev njegovega življenja,'' je za POP TV dejal Zjakić.

28-letnega slovenskega padalca so s helikopterjem Euforja prepeljali v sarajevski klinični center.
28-letnega slovenskega padalca so s helikopterjem Euforja prepeljali v sarajevski klinični center. FOTO: M. Kadrić/ Dnevni Avaz

Padalca so nameravali prepeljati v Slovenijo že včeraj, a se je njegovo stanje izredno poslabšalo, zato so ga operirali kar v Sarajevu.

Nesreča se je zgodila v nedeljo, ko je pet slovenskih jadralnih padalcev pristalo na Jahorini. Trije so pristali na varnem, dva pa na minskem polju. Eden je pri tem stopil na mino. Ponesrečenca je v klinični center prepeljal helikopter Euforja, reševanje pa je trajalo tri ure in je bilo precej zahtevno, saj je bilo območje strmo in minirano. Dodatne težave so imeli reševalci zaradi teme in megle.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1