Črna kronika

Stanje 28-letnega jadralnega padalca še vedno resno

Sarajevo, 02. 11. 2011 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./V.L./J.B./STA
Komentarji
94

Predsednik jadralnega kluba Extreme Sport, ki so ga prvega obvestili o nesreči, trdi, da bi nesrečnemu slovenskemu jadralnemu padalcu lahko rešili nogi, če bi helikopter prišel pravočasno.

Slovenskega jadralnega padalca, ki je v nedeljo pristal na minskem polju na Jahorini in ostal brez obeh nog, bi, če bi helikopter prišel pravočasno, lahko rešili, trdi predsednik jadralnega kluba Extreme Sport Mirvad Zenuni, ki so ga prvega obvestili o nesreči.

Zenuni je za bosanski portal Sarajevo-x povedal, kako se je celotna reševalna akcija odvijala. ''V soboto smo bili na Bjelašnici. Okoli 12. ure je prišlo pet moških iz Slovenije in se zanimalo o tem, kje bi lahko jadrali. Ugotovil sem, da gre za neizkušene padalce, ki jadrajo kakšno leto ali dve. Predstavil sem jim Bjelašnico in dogovorili smo se, da bomo jadrali v nedeljo. Dal sem jim našo radijsko frekvenco in svojo telefonsko številko, če bi kaj potrebovali,'' se spominja Zenuni trenutka, ko je spoznal slovenske jadralne padalce.

Kot je nato povedal, se v nedeljo slovenski padalci niso oglasili, zato je Zenuni mislil, da so odšli domov, a ob 14.20 je prejel telefonski klic. ''Poklical me je drugi moški, bil je paničen. Ko mi je povedal, da so na južni strani Jahorine, me je pretreslo. Vem, da je to območje minirano. Zavpil je: ''Moj brat močno krvavi. Pomagaj!'' Kje se nahaja, ni znal pojasniti, a se nam je zdelo, kje bi lahko bili,'' je povedal Zenuni, ki je s kolegi takoj odšel po pomoč.

Reševanje Slovenca, ki je priletel na mino - 4
Reševanje Slovenca, ki je priletel na mino - 4 FOTO: M. Kadrić/ Dnevni Avaz

O dogodku so obvestili policijo, reševalce in gorsko reševalno službo. Vedeli so, da gre za nedostopen teren in da lahko nesrečnega padalca pravočasno reši le helikopter. ''Takrat smo izvedeli, da imata Federacija in Republika srbska neka nesmiselna pravila in da dežurajo v izmenah. Sedem dni eni, sedem dni drugi. Zdaj je bila na vrsti Republika srbska, ki je prevzela reševalno akcijo, a zato ker so akcijo prevzeli oni, helikopter vojske BiH, ki je bil pripravljen na vzlet v Rajlovcu, ni mogel poleteti, ker naj bi prišel helikopter iz Banjaluke. Tako smo čakali dve uri, do ponesrečenca pa ni prišel nihče. Če bi reševalci prispeli pravočasno, bi mu nogi lahko rešili,'' meni Zenuni.

Po tem se je Zenuni odločil, da bo o dogodku obvestil slovensko veleposlaništvo v Sarajevu. ''Zahteval sem, da oni posredujejo, da Eufor aktivira svoj helikopter. Gospe, ki se je oglasila, sem rekel, da bo moški umrl, če helikopter v naslednje pol ure ne poleti. Gorska reševalna služba s Pal je svoje delo opravila vrhunsko, a so bili pozni, ker niso imeli helikopterja,'' je ogorčeno povedal Zenuni, ki je prepričan, da je slovenski jadralni padalec živ samo zato, ker ima tako močno voljo.

''Dela v ljubljanskem kliničnem centru in je sam sebi previjal rane. Glavni krivci smo mi in nerešeni odnosi med Federacijo in Republiko srbsko. Še ena velika težava je, ker ni oznak, da je teren miniran,'' je še povedal Zenuni in vsem, ki se ukvarjajo s tem ekstremnim športom, svetoval, da kjer koli bodo jadrali, naj se oglasijo domačim jadralnim padalcem.

Stanje padalca boljše kot prejšnje dni

Sicer je stanje slovenskega jadralnega padalca še vedno resno, vendar boljše kot prejšnje dni. Bolnik se dobro odziva na terapijo in kaže znake okrevanja, so danes povedali v sarajevskem kliničnem centru.

Kot je v telefonskem pogovoru povedala predstavnica za stike z javnostmi sarajevskega kliničnega centra Biljana Jandrić, slovenskega padalca naslednjih sedem dni še ne bodo prepeljali v Slovenijo. Ponesrečeni padalec je še vedno v umetni komi. Pri njem je tudi njegova družina in skupaj z njo se bodo v kliničnem centru dogovorili o nadaljnjih korakih, je še povedala Jandrićeva.

Po poročanju oddaje 24UR naj bi 28-letnika jutri začeli zbujati iz umetne kome, a to ne pomeni še odhoda domov. Njegovo stanje mora biti pred prevozom v Slovenijo stabilno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jezus Kristus 1
30. 11. 2011 01.31
EMPATIJA tole pa sploh ne bo res. Skoraj vsako sportno zavarovanje, krije nesreco z eksplozivom.Tja spada tudi mina. Poglej lepo na coris ce ne verjames. Ker se trenutno ze veselo zbira sredstva na internetu...in to se pocne vsako leto parkrat me res zanima zakaj je sportnikom tako tezko skleniti zavarovanje preden grejo na pocitnice.Osebno se zavarujem ze samo ce grem cez mejo in imam namen samo lezati na plazi in piti cocktaile.Da bi sel v Bosno skakat iz letala brez ustreznega zavarovanja mi na kraj pameti ne pride.Ne toliko zaradi sebe ampak zaradi ljudi, ki bi mi potem morali pomagati. V glavnem...upam, da se najdejo sredstva ampak te sportnike je treba obvezno javno in medijsko okarati zaradi neodgovornega ravnanja. To da niso najeli lokalnega vodica(kar recimo nase turisticne agencije predlagajo VSEM tujcem, ko pridejo na Soco) pac ne moremo spregledati.Premalo se govori o neresnosti nasih amaterskih sportnikov. Tale je zal placal najvecjo kazen, ki je mozna.Lepo bi bilo ce se njegov primer izpostavi in v kolikor je bil res nezavarovan tudi javno omeni. Dodatnih 20-40 EUR za sport, ki ga imas rad pac ne sme biti prevelik strosek. Upam, da dobi proteze cim prej.Glede na vse kar je bilo objavljeno je dober clovek.
EMPATIJA
07. 11. 2011 21.55
Za scipio: Prav je in se strinjam s tabo, da naj se vsak, ki se bavi z ekstremnimi športi ali pa tudi nekdo, ki se poda le na slučajno avanturo, temu primerno tudi zavaruje. Zavarovanja ˝Za nalet na mine˝ pa v Sloveniji NI in ga upam, tudi NIKOLI NE BO potrebno sklepati. Iz napak se lahko marsičesa naučimo vsi. Zdaj ni časa za moraliziranje, zdaj je čas, da pomagamo temu fantu in njegovi družini.
scipio
04. 11. 2011 15.07
@EMPATIJA ta primer se je zgodil in je seveda predmet osebne solidarnosti vsakega posameznika. postavlja pa se vprašanje ali ni možna tudi sistemska rešitev za morebitne bodoče nesreče (bogdaj da jbi jih bilo čimmanj ali nobene) najbolj smiselno bi bilo, da interesna skupina sama , tj paraglajderji sami in njihovi simpatizerji in sponzorji ustanovijo fondacijo za kritje nezgodnih in drugih zavarovanj te dejavnosti in da vanju zberejo denar, ki krije z njihovimi užitki povezana tveganja. in to je splošna rešitev za vse nevarne dejavnosti: jamarje, kajakaše, kanjoningarje, bejz džamperje in fristajlerje, vse kar jih hočeš. tako kot osnovno nezgodno zavarovanje krije, če se opečeš doma pri kuhanju hrenovk. Če si eden od teh adrenalincev in se bognedaj poškoduješ pri dani dejavnosti, se najprej pogleda, če si vpisan v to fondacijo in si vanjo prispeval in če si, imaš bonitete, če nisi, si na lastnem žepu in na osnovni košarici, tako kot vsak. ne vem, zakaj bi kdorkoli drug v družbi k temu kaj prispeval , razen mogoče država preko ministrstva za šport ugotovila, da prav ti ljudje servisirajo njene interese do stopnje, ko jih je treba vključit v programe in jih (so)financirati. tako so delale vse vojske s paratruperji in tako so tudi razne klube, ki so to dejavnost gojili med mladimi, podpirali materialno, z interesom, da so kasneje postali kader za vojaške padalce. iz podobnega naslova tudi sam rad plačam CORISS zavarovanje, ko grem kam (rekreativno) smučat. tam v polici je tudi neka klavzula za primere "off-piste" in prav je, da je tako.
xxdrgregoryhouse
04. 11. 2011 14.41
igor.gojcic 02.11.2011, 12:12 2 pari takih in podobnih primerih se človek vedno vpraša, zakaj minska polja še vedno niso očiščena, ...pa ne rečt, da pri današnji tehnologiji to ni mogoče, ker je že smešno, kakšne izgovore uporabljajo. možno je vse sam denarja pa noben ne bi dal...
EMPATIJA
04. 11. 2011 03.33
Ob takšni hudi nesreči in tragediji, ki je doletela našega mladeniča, bi se lahko vsi malo globlje zamislili. V glavnem vsi komentatorji samo moralizirate in kritizirate. Najbolj pa je žalostno to, da nekateri pljuvate po teh mladih fantih, češ, da bi morali vedeti to pa še to pa še to.... Raje skupaj razmislimo o tem, kako bi lahko temu nesrečnemu fantu in njegovi družini pomagali, ko se bo (upajmo kmalu), vrnil domov!
UganiKdo
03. 11. 2011 18.25
še dobr da je po 5dneh za vas se vedno "samo" padalec kljub temu da je bilo v javnosti že omejeno njegovo ime..
dednidol
03. 11. 2011 09.59
če hočete frišne informacije zvedet,pejte na Jahorinski Radio-nesreča na Jahorini.slovenski paraglajder...
Tone 12345
03. 11. 2011 07.05
Če bi jim človek povedal za minirano polje se to ne bi zgodilo!!!
Tone 12345
03. 11. 2011 06.58
Ta neki Zenuni kmal bi z malo napisal!Kot da se norca dela!Sploh jim ni povedal resnice o minah kot da jih ni!pol se pa še hvali kako bi jih on reševal!To pa je mentaliteta!
waris
03. 11. 2011 00.26
Molila bom zanj!
Tonček Balonček
03. 11. 2011 00.17
Tu s e sprašujete, zakaj minska polja niso očiščena, nihče pa se ne vpraša, zakaj ljudje sploh nastavljajo mine. S podpisom Konvencije o prepovedi uporabe, kopičenja zalog, proizvodnje in prenosa protipehotnih min(Ozzawska konvencija) ) in o njihovem uničenju decembra 1997 se je večina držav odpovedala tej vrsti orožja. Sicer pa na elto na svetu zaradi pehotnih min umre baje več kot 10.000 ljudi, koliko ej raznjenih pa nimam podatkov, verjetno tudi veliko, nekateri preživijo... Mednarodni komite Rdečega križa (ICRC) ocenjuje, da je v 23 letih vojne v Afganistanu zaradi min umrlo 200.000 ljudi.
Viper_XxL
02. 11. 2011 21.40
Drži se Mimi, izmazal se boš!!
Kritik19
02. 11. 2011 19.36
Ekstremni športniki sami izbirajo nivo rizika in imajo to v zakupu. Ker nonstop iščejo težave, jih nekateri tudi najdejo.
tjasa1983
02. 11. 2011 17.15
Me zanima, če bi isto komentirali za vaše domače... kaj če bi bil Miki to tvoj sin, bi isto komentiral? Zamisli se nad sabo!
tjasa1983
02. 11. 2011 17.13
Miki in vsi *: Pazite se, da se vam ne zgodi kaj slabega, ko tak grdo govorite za druge...in potem bi drugi komentirali za vas: Sam si je kriv! Bog ima dolgo šibo! Rajši sočustvujte z njim in upajmo, da bo preživel! No sicer pa ljudem brez čustev je tak vseeno...*
BBX100
02. 11. 2011 16.25
Lepo jim je rekel, naj gredo jadrat na Bjelašnico, pa so šli raje po svoje. Na Jahorino jih ni nihče poslal, zato so odgovorni čisto sami. Tipično slovensko, pametnejši od vseh...
Tone 12345
02. 11. 2011 16.04
Kar se rešitve tiče!Po bitki je vsak lahko general!!!
ata_jez
02. 11. 2011 15.49
Vsem, ki pametnujejo, zakaj mine še niso odstranjene, svetujem obisk strani mineba Vsak rdeča pikica ni mina, temveč minsko polje. Te mine ne bodo v popolnosti nikoli odstranjene. Nemogoče - tako teoretično kot praktično!
vedran84
02. 11. 2011 14.49
@vip-jahorina, vidio sam slike na forumu jahorine, svaka vam čast!!!!
BiznisMan
02. 11. 2011 14.43
Ta gospod Zenuni, bi lahko padalce prej opozoril, da ne pristajajo tam, kar se pa tiče njegove izjave, da ni oznak, da je območje minirano je pa čista neumnost. Seveda je označeno, vendar ne tako, da je vidno iz zraka, saj je to področje zelo gosto poraščeno in težko dostopno in seveda nihče ni predvideval, da bo kdo pristajal na tem območju.