Črna kronika

34-letnika še vedno iščejo v Drini. 'Reševalci niso bili ustrezno razporejeni'

Zvornik, 08. 08. 2016 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA/J.S.
Komentarji
0

Na območju Zvornika na meji med BiH in Srbijo danes nadaljujejo iskanje Slovenca, udeleženca tekmovanja v skoku z mostu v Drino, ki po skoku ni splaval na površje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Svojci in prijatelji v šoku
    01:36
    Iz SVETA: Svojci in prijatelji v šoku
  • Iz SVETA: Reševalci prepozni
    03:21
    Iz SVETA: Reševalci prepozni
  • Iz 24UR: Nesrečen skok v Drino
    01:54
    Iz 24UR: Nesrečen skok v Drino
Drina
Drina FOTO: Thinkstock

Pripadniki civilne zaščite in potapljači v reki Drini iščejo 34-letnega Slovenca, ki je včeraj na tekmovanju v skakanju z mosta, skočil v vodo, od koder pa ni več izplaval.

V kalni Drini ga še vedno niso našli, čeprav pri pri njegovem iskanju sodelujeta dve skupini potapljačev, poroča spletna stran Klix.ba.

Tekmovanje so pripravili v Zvorniku na meji med Srbijo in BiH. Z iskanjem so začeli že včeraj, a niso bili uspešni. V mestu je sicer tudi družina nesrečnega moškega. V kraju so pretreseni, prav tako so v šoku številni obiskovalci prireditve, ki so jo včeraj zaradi tragedije predčasno prekinili.

Predsednik občine Mali Zvornik Zoran Jevtić je za spletni portal Klix.ba poudaril, da so pri skokih z mostu na Drini angažirali podjetje Euro Security iz Beograda in da so imeli reševalci, ki so bili razdeljeni v dve skupini, vse potrebne licence za reševanje. Sedaj ugotavljajo, kako je prišlo do incidenta.

Iz podjetja Euro Security so sicer za spletni portal povedali, da njihovi reševalci niso bili ustrezno razporejeni in da je zato najverjetneje prišlo do utopitve skakalca.

"Dve ekipi sta bili angažirani za reševanje in če bi bili postavljeni tam, kjer bi bilo potrebno, verjetno ne bi prišlo do utopitve. Čoln z reševalci je bil premaknjen, pravilo pa je, da reševalci skočijo v vodo pet sekund po tem, ko skakalec ne izplava na površje," so sporočili iz podjetja.

Jevtić je poudaril, da iz Hidroelektrarne Zvornik niso izpustili vode, da bi lahko potapljači opravili svoje delo. O pogrešanem so obvestili tudi obmejno policijo BiH in Srbije.

Skakalci so sicer podpisali izjavo, da skačejo na lastno odgovornost. Zakaj je prišlo do tragedije, ni znano, vzrok smrti bodo ugotavljali z obdukcijo, je pa nekaj gledalcev prepričanih, da je z glavo zadel v skalo.

Moški je po skoku še prišel na površje in s kretnjo dal znak, da potrebuje pomoč, nato pa potonil v globino reke. V bližini so bili na čolnih reševalci in potapljači ter gasilci.

34-letnik je sicer po podatkih Dolenjskega lista adrenalinski športnik, padalec in udeleženec mnogih mednarodnih tekmovanj v skokih v vodo.

Skoke so z mostu v Zvorniku izvajali v okviru kulturnega festivala, prijavljenih pa je bilo 15 skakalcev iz Nemčije, Slovenije, Srbije in BiH.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3