Črna kronika

Selenin domnevni morilec: prijazen fant, ki je postal 'samotar s čudnim pogledom'

Split, 05. 10. 2012 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

28-letni domnevni morilec Selene Macedo je v priporu. Brani se z molkom, bi pa naj padel na poligrafskem testiranju. Selenin brat je šokiran, ker gre za tako mladega storilca, hrvaška javnost pa tudi. Osumljeni je namreč običajen fant, ki v množici nikakor ne bi izstopal.

Motiv za Selenin umor še ni znan.
Motiv za Selenin umor še ni znan. FOTO: dnevnik.hr

Ko je osumljeni krutega umora mehiške turistke Selene na splitskem Marjanu vkorakal v dvorano splitskega sodišča, kjer ga je preiskovalni sodnik soočil z obtožbami, zaradi katerih bi, če bo spoznan za krivega, za rešetkami lahko preživel kar 40 let, je bila večina presenečena nad tem, kako "normalno" je deloval, pišejo hrvaški mediji. Še enkrat več se je tako potrdilo, da kruti morilci ponavadi ne izstopajo iz množice.

Sodnik je za osumljenca odredil enomesečni pripor, saj obstaja nevarnost, da bi na prostosti poskušal vplivati na priče, obstaja pa celo možnost, da bi kaznivo dejanje ponovil. Poleg tega se je preiskovalni sodnik za daljši pripor odločil tudi zaradi krutosti samega dejanja.

Celo zagovornik domnevnega storilca po službeni dolžnosti, splitski odvetnik Frane Gorjanc, je presenečen, da naj bi bil prav njegov klient storilec v primeru, ki je pretresel Hrvaško. "To je na videz čisto povprečen, normalen fant. Takšnih bi, če se zdaj sprehodimo po splitski Rivi, srečali vsaj trideset. Za zdaj se brani z molkom, jaz pa sem šele dobil sodni spis, na podlagi katerega bom zdaj pripravil obrambo," je dejal Gorjanc in dodal, da je njegov klient v dobrem psihičnem stanju.

Skrbno načrtovan zločin ali neprišteven morilec?

28-letnika so sicer aretirali 42 dni po začetku preiskave, ki jo je sprožilo odkritje zakopanega trupla mehiške turistke, ki je bila ubita z nožem. V bližini trupla se nato našli še nahrbtnik z okrvavljenim dresom nogometnega kluba Milan in tudi krvav nož.

Zaradi velike količine fizičnih dokazov, po pisanju Jutarnjega lista, hrvaški preiskovalci niso zaskrbljeni, ker osumljeni ne želi govoriti s policisti. Nekateri mediji pa pišejo, da naj bi po neuradnih informacijah padel na poligrafskem testiranju. So pa policisti potrdili, da se DNK, najden na Seleninem truplu, ujema z DNK osumljenca, prav tako se njegovi prstni odtisi ujemajo s tistimi, najdenimi na okrvavljenem nožu, še pišejo hrvaški mediji.

Si pa seveda tako preiskovalci, Selenina družina kot tudi hrvaška javnost želijo izvedeti motiv krutega dejanja. Osumljeni namreč Selene ni poznal, ni je ne posilil ne oropal. S tega zornega kota je njegovo dejanje povsem nerazumljivo, menijo mnogi, saj ni imel prav nobenega motiva za umor.

To bo najbrž tudi glavna prednost njegove obrambe, menijo poznavalci. Osumljenca zdaj čaka natančen pregled pri strokovnjakih forenzične psihiatrije, ki naj bi ugotovili, ali je bil v času dejanja sploh prišteven ali se je torej zavedal dejanja in njegovih posledic.

Medtem pa so na policiji prepričani, da je šlo za načrtovan zločin. Načelnik uprave kriminalistične policije Vitomir Bijelić je za hrvaško nacionalno televizijo povedal, da je iz dokazov razvidno, da je morilec dejanje načrtoval. Sicer ni znano, ali je nameraval ubiti prav Seleno Macedo, je pa vsekakor načrtoval umor.

Vesel fant, ki je postal samotar

Dres domnevnega morilca
Dres domnevnega morilca FOTO: PU splitsko - dalmatinska

Družina domnevnega morilca za zdaj ne daje izjav, so pa tudi družinski člani zanimivi za policiste, ki naj bi že zaslišali očeta. Osumljenca je namreč policiji prijavila soseda, ki se je spomnila, da je prav on lastnik dresa nogometnega kluba Milan z napisom Reksi, zato večina predvideva, da je osumljenčeva družina ves čas vedela, da je on "klavec z Marjana", kot so storilca poimenovali mediji, a ga niso prijavili. Med hišno preiskavo pri družini osumljenega so med drugim našli set nožev, v katerem manjka le en nož, ki naj bi bil prav morilsko orožje z Marjana.

Bolj zgovorni so osumljenčevi znanci. "Vedno je bil 'frajer', močnejši od nas. Močan kot konj, kot se reče … V osnovni šoli je bil normalen, nasmejan, družaben. Potem pa se je zaprl vase. Večkrat smo ga videli, ko se je sam sprehajal po soseski, imel je neki čuden pogled. Ko sem zjutraj v kavarni slišal, da je za Selenin umor kriv nekdo iz naselja, sem takoj pomislil, da je to on," je medijem povedal znanec osumljenca in dodal, da je bil Marjan priljubljena sprehajalna točka osumljenca.

Kot mirnega, vljudnega in pridnega sodelavca pa se ga spominjajo v znanem splitskem lokalu, kjer je delal kot natakar. "Novica nas je popolnoma šokirala. Nikoli ni dajal znakov, da je z njim kaj narobe, da ima kakšne težave," pravijo sodelavci.

Z razpletom preiskave je zadovoljna družina umorjene turistke. Je pa njen brat povedal, da je šokiran, ker je domnevni morilec njegov vrstnik. Pohvalil je delo policije in dodal, da bo zagotovo pripotoval na Hrvaško, ko se bo začelo sojenje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

faronika
05. 10. 2012 22.43
-6
Torej ni bil srb??
olafur
05. 10. 2012 13.36
+20
če so vedl domači jih je treba strpat u rest skupi z tem psihičem
lpower2
05. 10. 2012 11.14
+39
motiv je najbžr maščevanje nad ženskami, ker so ga zavračale... kot že velikokrat.
Jimi1
05. 10. 2012 11.29
+20
...ali sovraštvo do osebkov ženskega spola v družini (največkrat matere)....
EricFlat
05. 10. 2012 10.59
+19
To lahko ozdravi samo svinec s katerim bi morali tega manijaka napolniti.
Northwest
05. 10. 2012 10.34
-7
Nasli so nekoga,ki bo(ali pa tudi ne)prevzel krivdo,odsedel leto dni v zaporu,potem ga bodo "premestili v drugi zapor",ga izplacali in preselili v tujino.Nobeden od odvetnikov mesijem ne trobezlja "tudi jaz mislim,da je on tisti".
janezpodre
05. 10. 2012 09.52
+26
Kot je znano vesoljnemu svetu, da PRIČ pri zločinu ni bilo v, priporu ne ostaja, **da ne bi vplival na PRIČE** ampak da ne bi zbrisal, tako kot je naš rojak Plut. Vse ono flancarjenje okoli** motiva**je pa skrajno bedasto in podobno, kot bi za Trobca rekli, da mu je zmanjkalo kurjave.
Matjaž Zvan
05. 10. 2012 09.52
+3
Niso več satanisti potem?
Astro_Lopata
05. 10. 2012 09.35
+16
Ko si lačen si ful drugačen
Ryuk123
05. 10. 2012 09.05
+39
En klik v glavi pa si čist drug človk
Chad Reed
05. 10. 2012 09.33
-16
SBP
05. 10. 2012 10.16
+11
Ryuk123
05. 10. 2012 11.35
+15
xennon
05. 10. 2012 08.56
+17
"..Takšnih bi, če se zdaj sprehodimo po splitski Rivi, srečali vsaj trideset..." to je najbrž res
pgdpgd
05. 10. 2012 09.43
+19
ali pa po Kopru,ali po katerem koli večjem mestu.....
Tito_Partija
05. 10. 2012 09.49
+7
zelo dvoumno napisano, ja, tam kar mrgoli manijakov...
Jimi1
05. 10. 2012 10.23
+4
Če je to res, se bom Splita v bodoče na daleč izogibal...