Črna kronika

Še vedno ne vedo imen umrlih v avtobusu groze

Split, 26. 06. 2012 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Razbito steklo, razmetane stvari, polita nafta in nenaravna tišina do prihoda reševalcev. Tako se preživeli češki turisti spominjajo nesreče njihovega avtobusa na hrvaški avtocesti. Preiskovalci medtem iščejo vzroke tragedije. Je voznik zaspal ali je počila guma?

Preiskovalci vzroke tragedije še ugotavljajo.
Preiskovalci vzroke tragedije še ugotavljajo. FOTO: Nova TV

Po poročanju hrvaškega portala 24sata.hr še vedno niso znana imena umrlih potnikov s ponesrečenega avtobusa na hrvaški avtocesti Zagreb–Split. Na agenciji Atlas Adria so hrvaškim medijem povedali, da jih kličejo obupani svojci, a jim do uradne identifikacije ne morejo dati nobenih podatkov.

V sobotni tragediji je umrlo osem ljudi, poškodovanih je bilo 44, večina lažje. Prav tako se je večina s posebnim letalom češke vlade že vrnila v domovino, kjer bodo nekateri nadaljevali zdravljenje. V bolnišnici v Gospiću ostajajo na zdravljenju štiri osebe, odpustili naj bi jih do konca tedna.

Zdravniki tudi pričakujejo, da bodo danes lahko izklopili napravo, ki pomaga dihati 14-letni Terezie, potnici, ki si je v nesreči poškodovala glavo, prsni koš, trebuh in noge. Njeno stanje je stabilno, ni pa še pri zavesti. Terezie je bila na avtobusu skupaj s sestro dvojčico in babico, po nesreči pa so na Hrvaško prispeli tudi njuni starši.

Preiskovalci medtem še vedno preiskujejo vzrok nesreče. Doslej največkrat omenjena teorija je, da naj bi voznik zaspal za volanom, pojavljajo pa se tudi namigovanja, da je avtobusu počila guma.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cehinja
26. 06. 2012 16.52
+6
Kruto...vsem preživelim želim hitro okrevanje, posebej pa spremljam informacije o dvojčicah :( in upam da ćimprej zapustijo tujo in prispejo v svojo državo da bodo bližje vsem svojim. Pomislite kak šok je to za starše! :(((((((((((
OhYeah.
26. 06. 2012 16.21
-2
Dej ne težite tuakj če niste bili tam. Ne pametujte. Če bi videli vse kar se je dogajalo bi bili zdaj tiho. Z punco sva šla na morje, naš avtomobil je bil mogoče kakšnih 30 metrov stran. Bilo je grozno. In ne verjamite vsemu kar pišejo. Ni bilo vse tako, kot je napisano. Ljudje so bili dobesedno razmrcvarjeni, pri nekaterih se sploh ni prepoznalo spola. Ni bilo vse tako z rožicami posejano kot pišejo.
revanšist
26. 06. 2012 18.16
+2
30 metrov stran se tega ne vidi to pomeni da si šel firbcat in delat gužvo če bi bil kaj od človeka takih stvari nebi pisaril sem gasilec-reševalec pa nikoli ne pišem kaj sem videl na kakšni nesreči
OhYeah.
29. 06. 2012 00.32
+2
Človek, to ti je posel! Jaz tudi ne govorim o tem kdo pri meni kdaj plača katero položnico na banki. Ti si pa tudi velik človek, res, če kar mirno gledaš kako ljudje pišejo o vsem mogočem, o tem da bi kdo napisal naj počivajo v miru tistih osem, in naj se tistih 44 čimprej pozdravi, to pa nišče. Saj je vseeno. Jaz, ki sem tako ničvreden človek, jim pa vseeno želim, da se vsi čimprej pozdravijo in opomorejo in da mrtvi počivajo v miru. R.I.P.
me987
26. 06. 2012 11.08
+28
mene pa begajo tale imena.. glede na vse protokole, ki jih avtobus z voznikom in vodnikom mora imeti ob prestopu meje - med drugim lista potnikov, me čudi, da ni možno odklukat tistega, ki je šel domov in tistega, ki se je ponesrečil..
Ramzess
26. 06. 2012 11.59
-1
Resnično ja, ...pa saj je očitno da se vsak raje drži lastnih pravil in zakonov, kot pa občih, in obče logike. Ni dobro, da so svojce pušča v negotovosti, že res da ne gre takoj, in kar je preveč, je pa le preveč. Neke meje morajo obstajati.
Ramzess
26. 06. 2012 12.06
-2
Poleg tega pa tole izgovarjanje na uradno ničemur ne koristi, temveč je pridobivanje časa za neuradno, ...kaj se dogaja zadaj pa je itak vprašanje. Skratka dve domeni, ki koristita vsaka svojemu namenu.
Ramzess
26. 06. 2012 12.10
-2
Mar niso ljudje imeli s sabo osebnih dokumentov, jih je res tako težko preveriti, ali so druga pravila in birokracija pomembnejši od tega. Kje še vračanje lastnine poškodovanim, oz njihovim svojcem. Trije so letovanje menda nadaljevali, očitno so dobili vse svoje reči nazaj, drugače si ne predstavljam kako so nadaljevali, brez vsega, ...kdo ve kaj se lahko zgodi, pa lokalne oblasti, kaj pa te vedo od kod so prišli in kam gredo. Tukaj gre za dva otroka, med drugim, ki imata očitno zelo lahkoverne starše, ...pa kako lahko pustiš otroka, in to dva, v tuji deželi brez vsega, ker ne verjamem da so dobili vse svoje stvari nazaj, oz. so jih smeli vzeti. Nekateri pač ne razmišljajo o posledicah.
revanšist
26. 06. 2012 15.01
-4
boli kita hrčke za neke tujce problem je v tem,ker ti nesrečniki niso nič zapravili v "lepi nihovi"
vsevidi
26. 06. 2012 10.45
+0
Mal me bega teorija, da je zaspal. Glede na to, da je bil zraven še en šofer, ki je po planu vožnje spal, pomeni, da je ta, ki je vozil v času nesreče, vozil le kratek čas. Tudi, če je šel na pot utrujen od prejšnjih voženj, je prvi del poti lahko prespal in se spočil. Drugače si ne znam razlagati, zakaj bi potem bila dva šoferja. Menda ne da je bil drugi samo za okras in je celo pot spal.
Ramzess
26. 06. 2012 12.02
-1
Najlažje je reči da je zaspal, ...ironično, da se potniki vsi izgovarjajo na isto, čeprav je nemogoče, da bi vsi spali sočasno, ... Vozniki vozil, ki so vozili za avtobusom, so že prej opazili nenavadno vožnjo avtobusa, a se jim ni zdelo vredno obvestiti policije, morda bi pa le preprečili tole, ...nenazadnje so morali opaziti tudi potniki, in kot običajno, tudi tile, ostali pasivni.