Tujina
Oglas

Se v Sloveniji pripravlja rušilni potres?

Ljubljana, 31. 01. 2017 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

To bi nas še kako moralo skrbeti, saj se nahajamo na potresno zelo dejavnem območju. Statistika kaže, da se rušilni potres v Sloveniji lahko zgodi vsakih 10 let, močnejši pa vsakih nekaj let. Nazadnje se je to zgodilo leta 2005 na Ilirskobistriškem – pred skoraj 12 leti. Torej se naslednji močan potres statistično lahko zgodi ŽE DANES!

Smo nanj pripravljeni? Imamo domove ustrezno protipotresno zavarovane?

Kar 53 % prebivalcev Slovenije živi na območju, na katerem so potresi že povzročili veliko gmotno škodo (v prvih dveh desetletjih samostojne Slovenije smo zaradi neposredne škode ob potresih izgubili najmanj 20 mio evrov), a se kljub temu premalokrat odločamo za zavarovanje proti potresu. Zaskrbljujoče je, da imamo (neuradno) nezavarovanih kar od 25 do 30 % hiš in od 15 do 20 % stanovanj, številni domovi pa so zavarovani pomanjkljivo. Tako se tudi ob potresih velikokrat izkaže, da polica ni ustrezna, zavarovalna vsota prenizka. Je med nezavarovanimi ali slabo zavarovanimi tudi vaš dom? Kljub temu, da živite na potresno aktivnem območju? Ste kdaj pomislili, kaj in kako, če potres zamaje prav vaša tla?

Tragične posledice – več kot 300 žrtev in ogromna gmotna škoda

Slovenijo sicer manjši potres, ki ga ne občutimo, strese večkrat na dan. Od januarja do decembra lani je bilo pri nas zabeleženih preko 400 takšnih potresov. To priča, da se naša tla lahko tresejo prav v tem trenutku. Kdaj pa se bodo tla stresla tako močno, da bomo to začutili in utrpeli posledice, se ne da napovedati, niti preprečiti. Vedeti pa moramo, da so posledice lahko katastrofalne. Na to nas je ponovno opomnila lanska serija močnih potresov nedaleč od nas – v osrednji Italiji. Terjali so več kot 300 žrtev in ogromno gmotne škode.

Od 24. avgusta do 31. oktobra 2016 se je v naši bližini - v osrednji Italiji zvrstilo več kot 21.000 potresnih in popotresnih sunkov. Med njimi so bili tudi rušilni.
Od 24. avgusta do 31. oktobra 2016 se je v naši bližini - v osrednji Italiji zvrstilo več kot 21.000 potresnih in popotresnih sunkov. Med njimi so bili tudi rušilni. FOTO: Generali Potres
Generali Potres - 2
Generali Potres - 2 FOTO: Generali Potres

Zadnje sunke so na tem območju začutili 18. januarja. Povzročili so katastrofalen snežni plaz, ki je hotel pod goro Gran Sasso premaknil za 10 metrov in ga zasul. Reševalci so izpod plazu uspeli rešiti 11 oseb, 29 jih nesreče ni preživelo.

Kaj če potresna katastrofa doleti tudi nas? Ta trenutek!

Dejstvo je, da nas lahko. Kadarkoli in kjerkoli! Smo na to pripravljeni? Poznamo potresno varne točke? Smo poskrbeli za lastnino in dom? Da ob prvem močnejšem potresu ne bomo ostali »brez strehe nad glavo« in da bomo lahko odpravili nastalo škodo v našem domu, se je pametno poučiti o potresih, se pripraviti na pravilno ravnanje ter resno razmisliti o potresnem zavarovanju doma in nam ljubih stvari.

To v okviru zavarovanja PaketDom nudi tudi Generali, katerega strokovnjaki opozarjajo: »Potresov ne znamo napovedati, niti jih preprečiti. Lahko pa se nanje dobro pripravimo in dom ustrezno zavarujemo!«

Pri tem nikar ne oklevajmo in ukrepajmo že danes. Da ne bo prepozno!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3