Črna kronika

Se je dojenček okužil že ob izbruhu epidemije?

Ljubljana, 24. 08. 2011 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./Š.Z./U.Š.
Komentarji
33

10-mesečni dojenček, ki naj bi umrl zaradi pitja okužene vode v Loški dolini, naj bi bil pred smrtjo več tednov v bolnišnici. V komunali so ovadili neznanega storilca, domnevno odgovornega za okužbo s fekalijami.

Po izbruhu epidemije so vsak dan jemali vzorce vode, potem na dva dni, zdaj pa jih jemljejo tedensko. Vzorci vode so zdaj ustrezni, vodni vir pa je še vedno slab oziroma neustrezen, pravi Bonia Miljavec z novomeškega zavoda za zdravstveno varstvo.

Za posledicami zdravstvenih zapletov, ki so sledili okužbi po pitju vode, onesnažene s fekalijami, naj bi v Loški dolini prejšnji teden umrl 10-mesečni otrok. Pred smrtjo naj bi bil več tednov v bolnišnici, tako da bi se lahko zastrupil ob izbruhu epidemije z E.coli.

Da je za vzrok smrti kriva onesnažena voda, sicer ni uradno potrjeno. Policisti namreč še zbirajo obvestila o njegovi smrti in opravljajo aktivnosti za razjasnitev vseh okoliščin dogodka. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo. Zaradi varovanja predkazenskega postopka in spoštovanja vseh udeležencev v postopku več informacij za zdaj niso mogli posredovati.

Onesnaženje po praznjenju greznice?

V Loški dolini je treba še vedno prekuhavati vodo (simbolična fotografija).
V Loški dolini je treba še vedno prekuhavati vodo (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Za vodno zajetje skrbijo na Komunali Cerknica, od koder so sporočili, da so 8. junija opravili reden monitoring nad pitno vodo, ki je nakazoval na onesnaženje vodnega vira Obrh s fekalijami v občini Loška dolina. "Kot upravitelj vodnega vira smo nemudoma izdali obvestilo o prekuhavanju vode, ki velja še danes. Sočasno smo podali prijavo proti neznanemu storilcu zaradi onesnaženja pitne vode s fekalijami. Po naših ocenah gre za onesnaženje z grezničnimi goščami."

O obveznem prekuhavanju pitne vode so odjemalce še isti dan obvestili pisno po elektronski pošti in po SMS-sporočilih ter po javnih občilih. Po njihovih pojasnilih trenutno poteka preiskava, ki bo razjasnila okoliščine onesnaženja vira pitne vode Obrh, vodo iz vodnega vira Obrh pa medtem čistijo s pomočjo Slovenske vojske s tehnologijo reverzne ozmoze.

Na spletni strani Komunale Cerknica tudi obveščajo uporabnike pitne vode občine Loška dolina v naseljih Dane, Iga vas, Knežja Njiva, Kozarišče, Lož, Markovec, Nadlesk, Podcerkev, Podgora, Podlož, Pudob, Stari trg, Šmarata, Viševek in Vrhnika pri Ložu, da je treba do preklica obvezno prekuhavati pitno vodo. Po njihovih pojasnilih zadostuje, da voda burno vre tri minute, nato jo je treba hraniti v hladilniku in porabiti v 24 urah. Uporabnike pitne vode še prosijo, naj z njo varčujejo, "saj bo v nasprotnem primeru treba izvesti redukcijo oskrbe s pitno vodo". Dodajajo, da zaradi nastale situacije naselja občasno ne bodo imela zagotovljene oskrbe pitne vode.

Težave je imelo okoli 200 ljudi

Zdravstveni inšpektorat je med zadnjim pregledom 19. avgusta ugotovil, da na Komunali Cerknica izvajajo vse potrebne ukrepe za čiščenje vode. Vodni vir so preverili, potem ko so na Inštitutu za varovanje zdravja podali mnenje, da je na območju vodooskrbnega sistema Stari trg-Lož najbolj verjeten vzrok za fekalno kontaminacijo pitne vode vir Obrh, "saj je bil nesiguren, priprava vode pred distribucijo v sistem ni bila ustrezna in ni zagotavljala stalne mikrobiološke skladnosti pitne vode“. Ocenili so, da je velika grožnja za zdravje prebivalcev na območju, kar so potrjevale tudi informacije lokalne zdravstvene službe, in da je potrebno takojšnje sprejetje ukrepov, ki bodo zagotovili zmanjšanje tveganja.

Na začetku julija je imelo zaradi okužbe vodovodnega sistema v občini Loška dolina z bakterijo E.coli težave 200 prebivalcev, od takrat je zaprt vodni vir Obrh. Župan Loške doline Janez Komidar je potrdil, da analize vode iz vira Obrh še vedno kažejo na prisotnost nekaterih bakterij. Računa, da "bo vodni vrh Obrh dolgoročno zaprt", saj so že izvrtali novo vrtino Kozarišče. Če bo prestala vse potrebne analize, bi lahko v splošno obratovanje prišla že prihodnje leto, poskusno pa bi jo lahko zagnali do sredine septembra letos, predvideva.

Na območju občine so sicer od 24. junija tudi pripadniki Slovenske vojske s čistilno napravo, tako da je voda v omrežju od takrat praktično čista, je zatrdil in dodal, da je oskrba z vodo od časa do časa sicer motena, vendar le zaradi nezadostnih kapacitet.

O primeru otroka ni želel govoriti, dejal je le, da je obiskal njegove starše.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mungo75
26. 08. 2011 13.43
Pozivam vse vaščane Loške doline ki jih karkoli zanima okrog prečiščevanja vode v Obrhu, da se zglasijo na vodnem viru. Odpiralni čas je 24 ur, sedem dni v tednu. Osebno vam bom razložil kakšno vodo pijete iz Obrha sedaj ko jo prečiščuje slovenska vojska, posebaj bi si želel da se zglasi gospod igor gojčič in verjamem da bo potem spremenil svoje mnenje o strokovnosti te enote v Obrhu.
yellowblue
26. 08. 2011 06.38
+1
Še nekaj - ne okužiš se samo tako, da piješ vodo ampak tudi preko umazanih rok. Človek, ki je zbolel si po uporabi wc-ja slabo umije roke ali pa si jih sploh ne, gre v trgovino, potem pa pride nekdo, ki je zdrav, vzame njegov nakupovalni voziček in ima e.coli na svoji roki. Kupi še čokolado, jo poje in ima e.coli v sebi. Tako jo bolnik prenaša vsepovsod po kljukah, mizah, bankomatu,...
Mandarinka
25. 08. 2011 23.30
igor.gojcic prosim skidaj se dol. že tretji dan nas moriš s svojim mnenjem
Ramzess
25. 08. 2011 18.15
A veš kje je Maj, in zdaj je skor September, kaj počnejo ves ta čas... ...tvoj otrok morda ni pil brez nadzora, kateri drugi pa morda, kdo ve.
Sara Zupan?i? 1
25. 08. 2011 16.27
igor.gojcic- Voda je bila zastrupljena že približno sredina maja ko so se začele pojavljati težave z bruhanjem in driskanjem! Obvestilo o okuženi vodi pa je prišlo v javnost v začetku junija, ko je zdravniško pomoč poiskalo veliko ljudi! Ko je moj otrok začel bruhati nisem vedela da je voda onesnažena in sem mu jo dala jaz, tako da nikakor ni pil vode brez mojega nadzora! Se pa to ne dogaja zdaj,se je pa dva meseca nazaj! Zdaj se pa trudijo da bi nam zagotovili pitno vodo in zadostno količino le te!
Ramzess
25. 08. 2011 15.27
+1
Glede na to je zastrupljenih še več otrok, je vprašanje, ali so pili vodo, brez vednosti odraslih, ...kljub temu da je bilo opozorilo, da je onesnažena. Govori se, da so junija vojaki čistili vodo, nevem če so strokovnjaki zato,niso, toda kaj ima vojska s tem. Spuščati zraven ljudi, ki nimajo tam kaj iskati, to je zgolj strokovno delo, ...potem pa se čuditi posledicam, ...nevem no. Tisti otroček je umrl potem ko so par tednov pacali dohtarji, ...nevem no. Možnosti vzrokov je kar nekaj.
aligatorcek
25. 08. 2011 14.12
kaj je admin, boš vse komentarje skenslal al kako??
batom@pinkponk.com
25. 08. 2011 10.59
da ni bil vegan?
Orcan
25. 08. 2011 08.41
najbolj zanimivo je to, da se hitro najdejo primerki, ki s prstom kažejo na kmete... saj je razumljivo, saj so edini ki "javno" trosijo gnoj po travnikih in njivah, ampak marsikater od teh ne ve, da imajo kmetje stroge predpise glede gnojenja. Gnoji se "vedno" po gnojilnem načrtu, toliko, kolikor so zemlja in rastline zmožne absorbirati, tako da ne prihaja do izpiranja... ne bom pa trdil, da je vedno tako. Je pa gnojenje s človeškimi fekalijami tudi prepovedano (zakonsko z ne majhno kaznijo), čeprav se tudi to kdaj vidi (voha). So pa tudi pri nas (Kranjska Gora) pri prvem znaku okužbe pitne vode s fekalijami najprej kazali s prstom na okoliške kmete, vendar se je kmalu pokazalo, da je kriv le slabo izdelano zajetje.
byteME
25. 08. 2011 08.13
to je pa to ko kmeti lahk polivajo drek kjerkoli jim paše se lahk jst olajšam na travniku če me prime???
yellowblue
25. 08. 2011 06.43
Bolnih zihr ni bilo samo 200 ljudi - mogoče jih je toliko poiskalo zdravniško pomoč, ker je bilo prehudo. Ostali so se zdravili doma (jih kar veliko poznam). Bolni so bili skoraj v vsaki hiši. Komunalno podjetje je "zatajilo" ker niso dovolj hitro pregledali vode - to je dejstvo!!! Po moje bi morali odgovarjati za to nestrokovnost in nesposobnost. Ko je bilo že ogromno bolnih so še vedno zatrjevali, da je voda ok, pa čeprav je bila rjava, smrdljiva,.... Kje drugje naj varčujejo, ne pa pri analizah vode. Občina pa naj namesto nove športne dvorane raje poskrbi za pitno vodo, ki je tukaj že dolgo problem.
Sara Zupan?i? 1
24. 08. 2011 21.44
vivanko- vem da tole z vodo ni bilo prvič! Vem pa da tako hude epidemije z vodo oz. z bakterijo e-coli pa še ni bilo!
mmetty
24. 08. 2011 21.36
kolikor zgleda še ne moremo upati da bo voda v loški dolini kmalu pitna.skrbi pa me dejstvo, da je zaradi suše in vročine v zadnjih dneh razglašeno obvezno varčevanje z vodo (KI PA TAKO ALI TAKO NI PITNA!!!!) tu nekako ne vidim povezave-voda iz vodovoda je oporečna in tako (brez prekuhavanja) primerna le za zalivanje in slpakovanje wc-ja.zakaj bi varčevali z NEPITNO vodo? poleg tega obvestilo komunale naroča obilno spuščanje vode iz cevi (do konca odprte pipe po celi hiši 3 minute če se ne motim)... a naravnost v odtok gre pa lahko 1/4 kubika vode, tudi če se varčuje?na gredo pa ne, ker ti grozi denarna kazen?
vivanko
24. 08. 2011 21.31
pikica0406 - v dolini je vsako leto epidemija, in vsako leto zaradi vode, nihče va ne pogleda v menzo kovinoplastike kaj vam kuhajo.Saj je v kovinoplastiki zaposleni 70 % prebivalcev doline.
Sara Zupan?i? 1
24. 08. 2011 20.06
loveMJ Če ne veš da je voda okužena in če otroku oplakneš dudico pod tekočo vodo oz.ko se otrok tušira in zaužije malo količino vode je lahko tudi to dovolj da se okužiš! Naj pa povem še da je voda v Loški Dolini okužena že od sredine maja in ni nihče vedel, do začetka junija ko so naredilii analize! Ljudje pa so začeli bruhati in driskati že mnogo prej preden je okužba vode prišla v javnost!
intimnanega2
24. 08. 2011 19.25
+1
a mu mama ni prekuhavala vode, glede na to, da je bil še dojenček??
vivanko
24. 08. 2011 19.10
Hvala bogu da ste spremenil naslov članka, novinarj ste sodobni kriminalisti samo imate več možnosti-ali je umrl od vode ali pa od epidemije.Pa naj se najde en junak in naj gre še v ZD Stari trg in naj povpraša zdravnika kdaj je bil otrok prvič sprejet v ambulanto, potem pa pišite, to kar se sedaj dogaja pa ni več normalno.Pojdite na novo čistilno napravo v Loški Potok pa še malo tam prej preverite kako to deluje , saj se voda iz čistilne izteka točno na drugi strani hriba , kjer je izvir Obrha.Najlažje je kritizirati upravljalce, kateri prevzamejo obrate od lastnikov, to se pravi Občin.Če sam župan ne bo poskrbel za novo infrastruknuro potem ne bo nihče.Sicer pa bi take investicije morali obravnavati na občinskih svetih, tam pa se po navadi zalomi ker niti najmanj niso pripravljeni da bi se na položnicah poznal kakšen evro več.Če ljudje želijo piti ustekleničeno vodo(zalo, costelo,...)potem naj jo pijejo, ampak se morajo zavedati da je 2 plastenki zale 1 euro, to je pa toliko kot skoraj en kubik vode.To je moje mišljenje in prosim adm. naj ne brišejo komentarjev.
frako
24. 08. 2011 19.00
rko 24.08.2011, 15:22 1 Kmetje niso nikoli nič krivi ane? Prijatelji ljudi, zivali, predvsem pa zasluzka...MRSsssssss ----------------------------... enga kmeta ki dela mastn zaslužk no lepo te prosim
Orcan
24. 08. 2011 17.21
v kranjski gori imamo ob vsakem močnejšem nalivu fekalije v vodi in jo je treba prekuhavati... pa se do danes ni zdrznil NIHČE...
jaua
24. 08. 2011 17.19
kolikor vem pa jaz, pa je bila zastrupitev z vodo predpogoj za ostale komplikacije, ki so nastajale ob zdravljenju omenjene zastrupitve v bolnišnici. J. počivaj v miru ***