Črna kronika

VIDEO: Ruski navijač napadel in lažje poškodoval policista, policija posredovala tudi v množičnem pretepu po tekmi

Maribor, 14. 09. 2017 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred sredino tekmo na Ljudskem vrtu so se na eni od mariborskih ulic začeli izgredi med pripadniki navijačev Viol in Spartaka. Policisti so z uporabo palic in plinskih razpršilcev obe skupini ločili. Dva navijača Viol so prijeli, eden od razgretih Rusov pa je napadel mariborskega policista, ki je zaradi lažjih poškodb pristal v bolnišnici. Množični pretep pa se je zgodil tudi po tekmi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na lokacijo, kjer se zbirajo Viole, prihrumeli ruski navijači
    02:29
    Iz SVETA: Na lokacijo, kjer se zbirajo Viole, prihrumeli ruski navijači
  • Iz 24UR: Policija je imela polne roke dela z izgredi navijačev
    02:09
    Iz 24UR: Policija je imela polne roke dela z izgredi navijačev
Pred tekmo na Ljudskem vrtu so se stepli navijači na Gosposvetski cesti v Mariboru.
Pred tekmo na Ljudskem vrtu so se stepli navijači na Gosposvetski cesti v Mariboru. FOTO: YouTube

V sredo, nekaj po 19. uri, je na Gosposvetski cesti v Mariboru, v bližini križišča s Prežihovo ulico, prišlo do poskusa pretepa večjih skupin navijačev Viol in Spartaka, ki sta se pričeli izzivati k pretepu. Kot nam je sporočil Miran Šadl s Policijske uprave Maribor, so domači navijači proti gostujočim navijačem pričeli metati steklenice in kamenje. "Zaradi tega so policisti z uporabo palic in plinskih razpršilcev obe skupini ločili in vzpostavili javni red in mir. Dva navijača Viol, ki sta metala steklenice in kamenje so policisti prijeli, ob tem pa pri njima našli in jima zasegli še pirotehnična sredstva. Obema so izdali plačilni nalog, v hitrem postopku jima bodo izdali odločbi o prekršku, oba pa so za čas trajanja tekme tudi pridržali. Enemu od njiju so policisti izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na javnih prireditvah," je povedal Šadl.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med posredovanjem pa je eden od razgretih ruskih navijačev pritekel do mariborskega policista in ga s hrbtne strani udaril v predel obraza. "Policist je bil ob tem lažje telesno poškodovan, zato so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor," so sporočili s PU Maribor. Napadalca so policisti po tekmi prijeli ob izhodu iz stadiona in ga pridržali. "Ovadili ga bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi. Za to dejanje je zagrožena zaporna kazen, od šest mesecev do pet let," je povedal predstavnik mariborskih policistov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Policisti so s svojim odločnim ukrepanjem z najmilejšimi možnimi posledicami vzpostavili javni red in preprečili hujši pretep, ki je grozil. Na take dogodke smo se pred tekmo tudi temeljito pripravili. To je naša zakonska obveza in prepričan sem, da javnost to od nas tudi pričakuje. Seveda pa tudi v bodoče ne bomo tolerirali nasilja na športnih prireditvah," je ob tem še dejal Šadl.

Policisti so v povezavi s tekmo posredovali večkrat

Mariborski policisti so v zvezi z nogometno tekmo, ki si jo je ogledalo okoli 12.500 gledalcev – od tega 2000 navijačev Viol, okoli 640 navijačev Ultrasov in še okoli 200 navijačev Spartaka –, posredovali večkrat.

Množični pretep po tekmi

S PU Maribor so sporočili, da so bili policisti ob 1.15 obveščeni, da se je na Poštni ulici v Mariboru zgodil množični pretep med navijači. Policisti so vzpostavili javni red in mir in pridržali 18 gostujočih in do streznitve enega domačega navijača. Domačemu navijaču so policisti izdali plačilni nalog. Obravnavali so tudi škodo, ki je ob pretepu nastala na lokalih v tej ulici.

Oškodovali so ga za 75 evrov

Iz UKC Maribor so bili policisti obveščeni tudi o domačinu, ki je pri njih poiskal zdravniško pomoč, ker mu je ob tem, ko je po zaključku nogometne tekme zapuščal stadion v smeri Gosposvetske ceste, iz neznane smeri v glavo priletela steklenica in ga poškodovala. Utrpel je lahke telesne poškodbe.

S PU Maribor so sporočili, da je v sredo okoli 20.40 68-letni moški na južni ploščadi stadiona Ljudski vrt v prodajo ponujal komplet vstopnic za ogled vseh treh tekem skupine E v Ligi prvakov, ki bodo odigrane v Mariboru. Med tem ga je obstopilo okoli 20 oseb, ki so po njegovem prepričanju dajale videz navijačev Viol. Dva izmed njih sta pristopila do njega, ga prijela za roki, mu jih razširila, tretji pa ga je pretipal in mu iz notranjega žepa odtujil komplet opisanih treh kart. Vstopnice za včerajšnjo tekmo, ki jo je imel ločeno v drugem žepu, niso našli.

Že popoldan okoli 14. ure so na avtocestnem počivališču Dobrenje opravili kontrolo potnikov na rednem avtobusu, ki je pripeljal iz Dunaja. Na njem je bilo 20 navijačev Rusije, ki pri sebi niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Enemu izmed njih so izrekli globo, ker na zahtevo policista ni želel izkazati svoje istovetnosti, drugemu pa so izrekli globo, ker se je na javnem kraju nedostojno vedel, izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker slednji s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.

Okoli pol osme ure zvečer je večja skupina gostujočih navijačev, ki niso imeli vstopnic za ogled nogometne tekme, skušala nasilno vstopiti na stadion Ljudski vrt. Policisti so jim namero preprečili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skoraj istočasno so policisti v križišču Gregorčičeve ulice s Strossmayerjevo v Mariboru izrekli globo gostujočemu navijaču, ker se je nedostojno vedel do policistov in ni upošteval njihovih ukazov. Ker s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti za čas tekme pridržali.

Nekaj minut kasneje so policisti oglobili še enega gostujočega navijača, ki je na severnem platoju stadiona Ljudski vrt izzival k pretepu in se nedostojno vedel do policistov. Ker s kršitvijo ni prenehal, so ga policisti pridržali do streznitve.

Ob 19.44 so policisti na studenški brvi zaznali skupino 15 tujih navijačev, ki so imeli pri sebi predmete, ki bi jih lahko uporabili za napad ali bi z njimi lahko huje ogrozili javni red in mir, splošno varnost ali premoženje, zaščiteni pa so bili tudi s ščitniki za okončine, niso pa imeli vstopnic za ogled nogometne tekme. Policisti so 14 državljanom Poljske in enemu državljanu Rusije prepovedali vstop na tekmo. Po izreku ukrepa je vseh 15 zapustilo našo državo.

Okoli 20.28 so policisti na južnem platoju stadiona Ljudski vrt izdali plačilni nalog domačemu navijaču, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju in izzival k pretepu.

Ob 20.30 so imeli na severnem platoju stadiona Ljudski vrt v postopku državljana Srbije, ki je na vsak način želel vstopiti na stadion, čeprav ni imel vstopnice za ogled tekme. Policisti so ugotovili, da je tujec ostal na območju Schengena več kot 90 dni, kolikor mu je dovoljeno, zato so ga oglobili.

Ob 21.45 pa so policisti še dvema gostujočima navijačema izrekli globo, ker sta na severni tribuni stadiona Ljudski vrt med tekmo prižgala bakli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Widzew&V89Maribor
15. 09. 2017 15.35
+0
castno smo obranili mesto! konec debate, delije bodo krile skodo na postni in je to to :D
samuray1
14. 09. 2017 21.55
+4
naši policaji so prebrisani.....kak mu prst pokažeš že leti v bolnico in potem po oškodnino.
Eitipatapa
14. 09. 2017 18.25
+6
Pa resno - kdo danes sploh še gleda fuzbal???
Juvilee
14. 09. 2017 16.52
-9
Jst ne razumem tega...cel šok, zato ker je en navijač viol enga policaja brcnil, medtem ko kamera oplazi enega od mimoidočih dedkov, ki zmajujol z glavo podleduje na situacijo. Medtem ko pa trop policajev mlati folk s palicami je pa povsem normalno al kako??
jps28
14. 09. 2017 18.06
+4
Ja kup zamaskiranih (na začetku) napade ta trop policajev. Drugač jih pa tepe na začetku sam en policaj :) Aja pa še nekaj s palico moraš priti blizu, flaše ki so veliko slabše in naredijo večjo škodo, to pa je junaško
Tomvojo
15. 09. 2017 10.23
+1
Justice4all
14. 09. 2017 16.34
+5
Kazan 500.000 eur Ruskemu klubu...
encijandupli
14. 09. 2017 16.29
+7
Ah Rusi ne vejo kdo so Štajerci, mislijo da so to tipični presrani Evropejci. Nevejo da s Štajerci ni heca, niti ne vedo da je bil Adolf Hitler po poreklu Štajerc in da so imeli med 2.SV posla s Štajersko!
Die einemaister
14. 09. 2017 17.37
+0
encijandupli
14. 09. 2017 18.02
+1
Ne! Starši so iz Štajerske. En del družine pa nam bljižnega Graza!
jps28
14. 09. 2017 18.07
+3
ja je mela s 14.divizijo ki je bila formirana v Beli krajni.
Die einemaister
14. 09. 2017 18.23
+2
dej encijan navedi mi vir, kje si to prebrau, pa ne mi dajat reporterja al pa wikipedije
ArkaMast
14. 09. 2017 16.23
+12
Sramota. Gre za športno prireditev. "Zdrav duh v zdravem telesu"... ja, to velja le za igralce. .... Nasilje je na tekmah stalnica. Bog varuj, da ti ljudje nekoč ne postanejo begunci. Če jih že sedaj, v polni riti, policisti ne morejo obvladati?!? kaj bi bilo (bo) kodo ti ljudje prisiljeni migrirati.?!? brez kulture!!! Pretepači. Za šport gre, ne za Korejske otoke!
provokatorr
14. 09. 2017 16.37
-5
na katerih tekmah je nasilje stalnica? kaj kvasiš bedarije? koliko nasilja pa je bilo na včerajšnji tekmi?
ArkaMast
14. 09. 2017 19.31
+4
Pijani navijači sramotijo naše športnike. Rjovenje s flašo v roki in zastavo. Sramota za državo. Res bi si želel več spoštovanja do tega lepega športa. Zdrav duh, ne pa vonj po vinu in piru. ... Nekateri ljudje na svetu delajo nasilje iz bednega življenskega položaja za katerega niso nič krivi. Navijači pa imajo proti prej omenjenim prepolno rit vsega in delajo nasilje iz čiste objestnosti, žurke, nekulture, ega, nacionalizma in pomanjkanja smisla v življenju. In smešno je to, ko ravno ti obsojajo nekulturo bežečih ljudi v "normalno okolje".
Tomvojo
15. 09. 2017 10.25
+2
Fuzbal ni lep šport, kvečjemu paradiranje polpismenih opic
Tomvojo
15. 09. 2017 10.25
+2
provokatorr
14. 09. 2017 16.21
+9
meni ni predvsem jasno to, kako je mogoče, da so policisti, ki so ves čas spremljali ruse, rusom pustili, da pridejo pred piko, kjer je vedno zbirališče viol. če bi policija hotela, da ne pride do neredov, potem bi ruse držali čim dlje vstran od viol, ne pa da so jih spustili 100 metrov od zbirališča viol, kjer so potem rusi napadli avtobus z mladinci, ki so vrnili iz tekme v lendavi. enako je bilo po tekmi, ko so policisti spet pustili, da gredo rusi na poštno ulico, če se ve, da so viole po tekmi vedno na poštni ulici. če bi policija delovala preventivno, rusom ne bi pustila na poštno ulico in jim omogočila spopada z violami.
flum
14. 09. 2017 16.13
+2
naša policija postopa proti takim kot bi miril otroke v vrtcu !
saturnsky23 saturnsky23
14. 09. 2017 16.08
+3
To pa je tisti dvanajsti igralec, ki ga pokvarjen klub potrebuje. Ustrahovat vsakega nasprotnika pred tekmo in pokazat naslednjemu kaj ga čaka. Tu pa že ni kriva šmarnica. Krivo je vodstvo, Milanič, Zahovič, ki se zavedajo, da je to Joker pri njihovih igrah. Ni je pomembne tekme, da ne igrajo na to karto. Samo spomnimo kako so Sevilli razbili avtobus, da ne govorimo o vsakokratnem gostovanju Olimpije. Potem pa ti "mirovniki" kažejo s prstom na drugega.
jps28
14. 09. 2017 16.07
+3
Saj bi zastopu, da so se spravil na ruse, pa si niso upal. Oni so branil svoje mladince proti policajim.
provokatorr
14. 09. 2017 16.17
+1
ne kvasi, če nisi bil tam. mladinci so v lendavi igrali mladinsko ligo prvakov proti spartaku in jih premagali. avtobus jih je po tekmi peljal pred piko, kjer je zbirališče viol. ko so se z avtobusom peljali mimo ruskih huliganov, so le-ti, le kakih sto metrov od pike, napadli avtobus z mladinci. in viole so potem napadle ruse. kaj ti ni jasno? in policija je naredila, za kar so plačani. "napadli" so ruse in viole in naredili red.
jps28
14. 09. 2017 16.34
+3
Ja super, mladoletne športnike pred gostilno. Ja zakaj ste pa napadli policijo. Na posnetkih mariborski zamaskiranci napadajo policijo. Kaj tebi ni jasno?
provokatorr
14. 09. 2017 16.39
-4
posnetek se začne, ko so policisti že stopili med huligane in jih začeli umirjati. kaj tebi ni jasno? poleg tega poglej, kako policist šprica mariborčane s solzivcem. oni so bili tisti, ki so bili napadeni, policija pa je s splzivcem špricala slovence.
Maxx365
14. 09. 2017 17.27
+2
špricali so nasilneže, nobenmu na čelu ne piše ali je Slovenec, Rus, Poljak, štajerc al pa ljubljančan
jps28
14. 09. 2017 18.12
+2
Nasilneže (zamaskirane pic...e) ki so napadli policaje in metali flaše v njih. Jaz na posnetku ne vidim rusov. Mogoč pa so vas policaji rešili, pred rusim, ker če mal pogledaš kakšen njihov posnetek pa organizacijo, razmišljanje, vi izpadete ene obične balernice.
Dule Med
14. 09. 2017 15.36
+8
Zmešani narod ni za normalno družbo .
oblikovana realnost
14. 09. 2017 15.34
+20
Policajem veliko več svobode in pristojnosti v takih primerih.
Marko Zule
14. 09. 2017 15.33
+10
jaz pa ne razumem samih klubov ki sploh nic ne reagirajo na to kar delajo njihovi navijaci-huligani ce mene vprasas klub sam bi se moral odreci takim navijacem ki to sploh niso
wertex
14. 09. 2017 15.32
+2
čez naše brate ruse, ovčice velikega vladimira pa ne boste takole grdo pisali,..če so pa že počeli galamo jim je pa oproščeno
Ka pa mislis
14. 09. 2017 15.30
-6
To so prave tekme. Napetost pred, med in po tekmi. Navijaci oz huligani so sestavni del nogometa.
mufic
14. 09. 2017 15.39
-4
KROAT
14. 09. 2017 15.29
+5
Za rusofile se itak ve za koga bojo navijali če dobimo v basketu ruse. IZDAJALCI!!!
dipe
14. 09. 2017 15.28
-1
Hudočevi Rusi, sigurn so ih Rvati podplatili da delajo probleme
provokatorr
14. 09. 2017 15.25
+6
pa da ne pozabim omeniti, da je lepo število ruskih navijačev sedelo na zahodni tribuni, med samimi navijači maribora, pa ni bilo incidentov. ker so bili navijači, ki so sedeli med navijači. pretepajo se huligani.
jps28
14. 09. 2017 15.57
+5
Sem bil tam pa se strinjam, pravo športno navijanje.
provokatorr
14. 09. 2017 16.13
+1
nevoščljivi prebivalci najlepšega mesta na svetu pa najprej širijo lažne novice, potem pa se zgražajo nad neresnicami
jps28
14. 09. 2017 17.27
Ja ja, za viole je bil včeraj tud čisti korošec žabar. Ker je v pristnem koroškem narečju rekel kva.
Frane Šajn
14. 09. 2017 15.24
+2
Vemo kako to gre ena krava se nikoli sama ne bode. Kako bedno! ne vredno pljunka od ljudi, ki so prišli na tekmo uživat.