Črna kronika

FOTO: Zlatar se je poskušal braniti s strelnim orožjem

Ljubljana/Novo mesto, 30. 11. 2011 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policija še vedno išče roparja zlatarne v Šiški. Zdaj je potrjeno, da sta strelno orožje imela tako roparja kot zlatar. Na delu so roparji iz tujine, ki po dejanju zapustijo Slovenijo, meni strokovnjak Peter Umek.

Skrb vzbujajoč je podatek, da je število ropov v primerjavi z lani upadlo le v poštnih poslovalnicah.
Skrb vzbujajoč je podatek, da je število ropov v primerjavi z lani upadlo le v poštnih poslovalnicah. FOTO: Damjan Žibert

Podatki policistov kažejo, da v zadnjih 20 letih pri nas med ropi ni bilo žrtev. Letos pa sta v zadnjih petih mesecih umrli dve osebi. Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal profesor s fakultete za varnostne vede Peter Umek, so na delu roparji iz drugih držav, ki se takoj po ropu vrnejo v tujino. Povedal je, da se je pri "ropih pošt izkazalo, da so bili roparji iz Srbije – mislim, da ne samo iz Srbije, tukaj je Italija bolj problematična". Za porast kaznivih dejanj in tudi za nasilje po njegovem mnenju ni kriva le finančna kriza. "Ropi so dejansko bolj nasilni in tisti, ki ropajo, pričakujejo več dobička," pravi.

Umek meni tudi, da bi bile pošte, zlatarne, banke in druge poslovalnice lahko bistveno bolj varne, če bi lastniki več pozornosti namenili varnostnim ukrepom. Kamere, na katere se zanašajo mnogi, so po njegovem mnenju pri varovanju zelo neučinkovite.

Lani so ropali večinoma odvisniki od drog, letos pa se je slika obrnila. Roparji so namreč učinkovitejši. Le v pol leta so odnesli dvakrat več denarja kot v vsem letu lani.

V zadnjih dneh so se zgodili trije ropi zlatarne v Sloveniji. Prejšnji petek je tako oboroženi neznanec oropal in zvezal prodajalko v zlatarni v Mariboru, isti dan so trije neznanci poskušali oropati zlatarno v središču Ljubljane, a odšli so praznih rok.

Policisti in kriminalisti še pregledujejo kraj, kjer se je zgodil rop, prav tako še zbirajo obvestila.
Policisti in kriminalisti še pregledujejo kraj, kjer se je zgodil rop, prav tako še zbirajo obvestila. FOTO: Damjan Žibert

Policisti prosijo za pomoč

Rop zlatarne Papler sta v ponedeljek zvečer izvedla neznana zamaskirana moška, ki sta 59-letnega oškodovanca tako hudo poškodovala, da je ponoči za posledicami poškodb umrl. Pokojni naj bi bil lastnik zlatarne, po poročanju delavke v bližnji trgovini naj bi ga roparja ustrelila v glavo. Šlo naj bi za mlajša moška, oblečena v kavbojke in temnejši jakni. Eden naj bi imel na glavi kapo. Po ropu sta zbežala proti Celovški cesti. V oddaji Svet je pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Marjan Fank potrdil, da je imel tudi zlatar pri sebi orožje, s katerim se je poskušal zaščititi. Tovrstni primeri so sicer po njegovih besedah dokaj redki.

Policisti in kriminalisti z ogledom še nadaljujejo, prav tako še zbirajo obvestila, je povedal predstavnik za stike z javnostmi PU Ljubljana Vinko Stojnšek. Vse, ki bi imeli kakršne koli informacije o dogodku, prosijo, naj jih pokličejo na 113 ali 080 1200. Na kraju dogodka še vedno preiskujejo okolico, podatke zbirajo tudi v bližnjih lokalih in stanovanjskih blokih.

Napadalci 83-letnice še na prostosti

Tudi novomeški policisti imajo opravka z ropom, ki je pretresel javnost. V torek ponoči so namreč trije zamaskirani moški vlomili v hišo 83-letne ženske v Novem mestu. Zvezali so jo, ji na glavo poveznili rjuho, zalepili usta in medtem prerezali telefonski kabel. Žensko so nato okradli in od nje zahtevali bančno kartico in PIN-kodo. Odnesli so nekaj denarja in vrednejše predmete. Na srečo ženska ni bila poškodovana, po dogodku pa je policiji povedala, da so vlomilci govorili hrvaško ali srbsko.

83-letnico so neznani moški napadli na domu. Na srečo med ropom ni bila poškodovana.
83-letnico so neznani moški napadli na domu. Na srečo med ropom ni bila poškodovana. FOTO: Damjan Žibert

Kot je povedala predstavnica za stike z javnostmi PU Novo mesto Alenka Drenik, preiskava še poteka. Ogled je bil končan že na noč ropa, a policisti še vedno zbirajo obvestila in kakršne koli informacije, ki bi jim pomagale izslediti storilce. Drenikova je še povedala, da opisov storilcev nimajo.

Prijeli roparja trafike

Uspešno pa se je zaključila preiskava policijske postaje Ptuj, od koder so sporočili, da so prostost odvzeli 28-letnemu moškemu iz okolice Ptuja. Policisti so namreč ugotovili, da je moški 14. septembra okradel trafiko v Kidričevem.

Delavki je osumljenec dejal, naj ostane za prodajnim pultom in naj odpre predal ter mu da denar. Pri tem ji je grozil in dajal videz, kot da ima v roki, pod majico, orožje. Delavka mu je zato iz predala izročila več kot 400 evrov gotovine. Moški je v žep stlačil še nekaj srečk in pobegnil. Zaradi suma kaznivega dejanja bodo policisti zoper moškega podali kazensko ovadbo pristojnemu državnemu tožilstvu, sporočajo s PU Maribor.

Kako lahko preprečite rop?

Zaradi povečanega števila vlomov in ropov policija opozarja, da storilci žrtve izberejo vnaprej in jih najprej opazujejo. Ljudem svetujejo, naj ne odpirajo vrat neznancem in ne nasedajo pretirani prijaznosti ali izgovorom neznancev. Vsiljivim osebam naj se z glasnim govorjenjem odločno uprejo, da pritegnejo pozornost mimoidočih ali sosedov. O sumljivih osebah pa naj takoj obvestijo policijo, opišejo neznance in si zapomnijo registrsko številko avtomobila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3