Črna kronika

FOTO: Prijeli še šestega osumljenca za rop z ubojem

Ljubljana, 05. 12. 2011 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./B.G./24UR
Komentarji
0

Policija je prijela pet osumljencev ponedeljkovega ropa, v katerem je umrl lastnik zlatarne. Naknadno pa so prijeli še šestega, 28-letnega Jeseničana. "Oblil me je srh," je po objavi njegove fotografije dejal naš bralec.

Po ropu zlatarne v Šiški
Po ropu zlatarne v Šiški FOTO: Damjan Žibert
Šokiran sem bil, ko sem danes na 24ur.com videl njegovo sliko. Oblil me je srh. Žrtev ropa na počivališču Barje

Ljubljanski kriminalisti so zaključili del preiskave ropa zlatarne v Ljubljani, ki se je zgodil v ponedeljek, 28. novembra. Roparja sta 59-letnega lastnika zlatarne Papler tako hudo poškodovala, da je umrl.

Že v četrtek, 1. decembra, ponoči so v povezavi z ropom ljubljanske zlatarne opravili več hišnih preiskav v romskem naselju Brezje pri Novem mestu in več osumljencem odvzeli prostost. Danes so sporočili, da je vpletenih šest oseb, od katerih so jih pet pridržali že prej, danes zvečer pa so sporočili, da so izsledili še šestega, 28-letnega Armina Hasanagiča z okolice Jesenic.

Kriminalisti iščejo 28-letnega Armina Hasanagiča iz okolice Jesenic.
Kriminalisti iščejo 28-letnega Armina Hasanagiča iz okolice Jesenic. FOTO: PU Ljubljana

Štirje naj bi rop načrtovali, druga dva sta ga izvedla

Kot je danes pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj, so osumljeni rop načrtovali več dni. 42-letnik iz Ljubljane, 31-letnik iz okolice Novega mesta, 38-letnik iz Ljubljane ter 28-letni Hasanagič so se novembra sestali v okolici Novega mesta, kjer so se dogovorili, da bodo izvršili rop v Ljubljani. Odločili so se za zlatarno Papler v Šiški, ki so jo nekaj časa skrbno opazovali in načrtovali dejanje, za katerega so angažirali 22-letnika in 23-letnika iz okolice Novega mesta, domnevno odvisnika od drog. 27. novembra so se dobili v enem izmed hotelov v Ljubljani, pri tem pa je 31-letnik 22-letniku izročil tudi pištolo.

Streljal tudi lastnik

Dan kasneje je 42-letnik okoli 18. ure z osebnim avtomobilom, ki ga je predhodno samo za namen izvršitve kaznivega dejanja najel pri podjetju iz Ljubljane, odpeljal 22- in 23-letnika na Vodnikovo cesto. Slednja sta peš odšla do zlatarne, se medtem zamaskirala z ruto in kapo z izrezom za oči, 22-letnik pa je imel pri sebi tudi pištolo. Ko sta vstopila v zlatarno, je 23-letnik stopil za pult in začel odtujevati nakit, pri tem pa ju je zalotil lastnik. Prišlo je do streljanja. 59-letni lastnik zlatarne je v svojo obrambo izstrelil en naboj, s katerim ni zadel roparjev. Osumljena sta po besedah policistov oškodovanca zadela dvakrat, poleg tega pa so kriminalisti ugotovili, da sta ga tudi pretepla. Nato sta zbežala v smeri Tržne ulice, kjer sta ju v avtomobilu že čakala druga dva osumljenca.

Istega dne v poznih večernih urah so se dobili na lokaciji v okolici Ljubljane. "Iz zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da so iz zlatarstva odtujili za okoli kilogram raznega nakita iz zlata in kamnov oziroma v vrednosti okoli 80 tisoč evrov," pravijo policisti in dodajajo, da večino plena še iščejo.

Če bodo osumljeni spoznani za krive, jim grozi do 15 let zapora.

Oropani Štajerec: Šokiran sem bil, ko sem videl njegovo sliko!

Po objavi fotografije Hasanagiča se je na novinarje informativne oddaje 24UR obrnil gledalec, ki ga je Jeseničan pred dobrima dvema mesecema oropal na počivališču Barje. "Šokiran sem bil, ko sem danes na 24ur.com videl njegovo sliko. Oblil me je srh,“ je dejal Štajerec, od katerega je želel Hasanagič za 20.000 evrov kupiti dragoceno zlato uro.

Dragocena ura, ki naj bi jo dva meseca nazaj Hasanagič odtujil našemu bralcu.
Dragocena ura, ki naj bi jo dva meseca nazaj Hasanagič odtujil našemu bralcu. FOTO: POP TV

Pograbil uro in zbežal

Za prodajo in nakup sta se dogovorila po telefonu in že takrat je Jeseničan predlagal, da se dobijo na delu počivališča, kjer stojijo tovornjaki. Prodajalec zaradi varnosti na to ni pristal, zato sta se sestala na bencinskem servisu, kjer so nameščene varnostne kamere. "Usede se poleg mene, izročim mu uro, on pa si jo ogleduje. Nato gre stran od mene in jaz ga vprašam, kaj mu je,“ dogodek opisuje naš sogovornik. Jeseničan mu je uro nato ponudil nazaj, v trenutku, ko je njen lastnik segel po njej, pa zbežal v vozilo, v katerem ga je čakal njegov prijatelj. Z ukradeno uro sta se odpeljala v neznano.

Policija svetuje, naj žrtve kaznivih dejanj ropov poskušajo ostati čim bolj mirne, naj si zapomnijo posebnosti na roparju, naj čim prej obvestijo policijo in pustijo kraj dejanja nespremenjen oz. onemogočijo drugim osebam gibanje v prostoru, dokler policija ne pride na kraj dejanja. Roparji pred storitvijo ropa praviloma izbrani objekt napada opazujejo in preučujejo, zato je priporočljivo, v preventivnem smislu, vsako takšno zaznavo sporočiti policiji na številko 113. Policija

Štajerec, ki je bil tam skupaj s svojo prijateljico, je na bencinski servis poklical policijo, ki je naredila zapisnik o dogodku, pozneje pa je roparja prepoznal tudi na slikah, ki so mu jih pokazali policisti, še pravi in dodaja, da osumljenega možje v modrem kljub vsemu temu še niso prijeli.

Policija: Soočeni smo s porastom najhujših oblik premoženjske kriminalitete

"Pred zaključkom leta 2011 smo v Sloveniji soočeni s porastom najhujših oblik premoženjske kriminalitete, kar se odraža v povečanem številu deliktov, pri katerih je uporabljenega vse več nasilja,“ pravi pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Fank. Stopnja nasilja pri posameznih dejanjih je vse večja, vse pogostejša je uporaba ali grožnja z orožjem, pri čemer se stopnjuje tudi organiziranost storilcev in nevarnost samih dejanj. V Slovenijo vstopa vse več tujih kriminalnih združb ali posameznikov iz tujine, še pravi.

Zaradi povečane problematike je policija že uvedla okrepljene aktivnosti za obvladovanje tega področja, kar zajema tudi poostren nadzor nad prevozom vozil, oseb in blaga v cestnem prometu in okrepljen nadzor v urbanih središčih, kjer je več tovrstnih dejanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja