Črna kronika

Rop zlatarne Papler: za streljanje obtožen le Prešeren

Ljubljana, 14. 09. 2012 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na prvi obravnavi ropa zlatarne Papler, v kateri je bil ubit zlatar, je sodni izvedenc povedal, da sta roparja uživala psihoaktivne substance. Streljal naj bi Prešeren, Tkalčecu pa očitajo sodelovanje pri ropu. Prvi naj bi streljal ubiti zlatar.

Prizorišče ropa zlatarne Papler
Prizorišče ropa zlatarne Papler FOTO:

Okrožno sodišče je začelo obravnavo ropa zlatarne v Šiški v Ljubljani, v katerem je bil ubit zlatar Anton Papler. A po zaslišanju sodnega izvedenca so zaradi pred kratkim spremenjene obtožnice obravnavo preložili na prihodnji teden. Odvetniki obtoženih Sandija Prešerna, Simona Tkalčeca in Alijana Brajdiča so prosili za preložitev, ker so bili s spremenjeno obtožnico seznanjeni včeraj.

Tožilka Manja Prezelj je pojasnila, da je obtožnico spremenila zaradi dokazov. Po njenih besedah se je izkazalo, da je streljal Prešeren, ki ga še vedno bremenijo umora, tako kot v prvi obtožnici. Glede Tkalčeca pa je obtožnico spremenila, saj se mu ne očita več umora, ker so to izvedeni dokazi izključili, ga pa obtožnica še vedno bremeni ropa. Za Tkalčeca je zagrožena kazen do 15 let zapora, za umor pa Prešernu grozi najmanj 15 let zapora. Prezljeva je dodala še, da ne vidi pravega razloga za preložitev obravnave, "vendar je to ena od procesnih predpostavk za zakonitost odločanja".

Odvetnik Blaž Guna, ki zagovarja Prešerna, je povedal, da je bil s spremenjeno obtožnico seznanjen pred dvema dnevoma in potrebuje več časa za "konkretno pripravo na obravnavo". Na trditev tožilke, da pri Prešernu v obtožnici bistvenih razlik ni, je dejal, da "če je tožilka to izjavila, potem sama ne ve, kaj je spremenila".

Rop in umor v Ljubljani - 7
Rop in umor v Ljubljani - 7 FOTO:

Tkalčec in Prešern uživala več vrst psihoaktivnih substanc

Pred prekinitvijo obravnave so zaslišali psihiatričnega izvedenca Dragana Terziča, ki je potrdil, da imata tako Prešeren kot Tkalčec vedenjske in duševne motnje zaradi uživanja več vrst psihoaktivnih substanc. Za Prešernovo streljanje je povedal, da je bila to v trenutku, ko je med ropom prvi streljal Papler, agresivna reakcija na agresijo. Dodal je, da je bil med streljanjem kljub neuravnovešenosti zaradi osebnostne motnje, za katero že dlje trpi, zmožen predvideti svoja dejanja.

Prezljeva je povedala še, da je tožilstvo obtožnico spremenilo po tem, ko je prejelo psihiatrično mnenje. Dodala je, da sta bila Prešeren in Tkalčec v času dejanja prištevna ter da olajševalnih okoliščin ni. O morebitnem dogovoru z obrambo je dejala, da tega za zdaj ni. "Interesi so vedno, vendar so taki, da jim tožilstvo ne more slediti," je še povedala.

Spomnimo ...

Rop zlatarne Papler se je zgodil 28. novembra lani v Spodnji Šiški v Ljubljani, zaradi poškodb, ki jih je dobil med ropom, pa je še isti dan umrl lastnik Anton Papler. Po ugotovitvah tožilstva sta najmlajša iz obtožene šesterice, Simon Tkalčec in Sandi Prešeren, dejansko izvedla rop. Trije obtoženi – Armin Hasanagič, Ivan Kanduč in Matjaž Režek – so krivdo priznali že na prvem predobravnavnem naroku na začetku junija, sodišče pa jih je obsodilo na zaporne kazni med tremi leti in dvema mesecema in štirimi leti ter petimi meseci zapora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
14. 09. 2012 21.23
+7
Po celem svetu bi ta primer ocenili kot naklepni umor,naj tudi naše sodstvo odpre oči in sodi kot se mora.40 let je premalo za ta umor.
Jimi1
14. 09. 2012 13.08
+7
Prešeren je bil znan tudi po tem, da je rad pijan kakšni med noge "streljal".... Bo že držalo, da je kriv strelec Prešeren...