Črna kronika

FOTO in VIDEO: Policija poslala opis storilcev, ki sta ubila zlatarja

Ljubljana, 29. 11. 2011 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./B.G./Š.Z./V.L./STA
Komentarji
43

V ponedeljek nekaj minut pred 19. uro sta v zlatarno v Šiški vstopila zamaskirana moška, jo oropala, hkrati pa 59-letnega lastnika tako hudo poškodovala, da je pozneje umrl v bolnišnici. Po neuradnih podatkih sta ga ustrelila. Policisti prosijo za pomoč.

Sinoči nekaj pred 19. uro so ljubljanske policiste obvestili o ropu zlatarne Papler na območju Šiške.

Dejanje naj bi izvršila neznana zamaskirana moška, ki sta 59-letnega oškodovanca tako hudo poškodovala, da je ponoči za posledicami poškodb umrl. Pokojni naj bi bil lastnik zlatarne, po poročanju delavke v bližnji trgovini naj bi ga roparja ustrelila v glavo. Po poročanju Sveta na Kanalu A naj bi imel zlatar pri sebi orožje.

Šlo naj bi za mlajša moška, oblečena v kavbojke in temnejši jakni. Eden naj bi imel na glavi kapo. Po ropu sta zbežala proti Celovški cesti.

Policisti in kriminalisti v zvezi z dogodkom še vedno opravljajo ogled kraja in zbirajo obvestila. Ogled naj bi se zaključil šele jutri. Šele po temeljitem pregledu bodo lahko povedali, koliko denarja ali zlatnine, če sploh kaj, sta roparja odnesla iz zlatarne. Vse, ki bi imeli kakršne koli informacije o dogodku, prosijo, naj jih pokličejo na 113 ali 080 1200. Na kraju dogodka še vedno preiskujejo okolico, podatke zbirajo tudi v bližnjih lokalih in stanovanjskih blokih.

Iščemo dva mlajša moška vitkejše postave, ki sta bila oblečena v jeans hlače ter temnejša zgornja oblačila. Eden od njiju je imel na glavi kapo. Maja Ciperle Adlešič, tiskovna predstavnica PU Ljubljana

Sosedje v šoku

Soseda, ki živi v bližini zlatarne, je sinoči gledala televizijo in ni ničesar slišala. Njeno pozornost je pritegnil šele prihod policistov. Sama si sicer nikdar ne bi mislila, da bi se lahko kaj takega zgodilo tako rekoč pod njenim oknom, je dejala.

Neka druga soseda je lastnika zlatarne opisala kot dobrega človeka. Govorili smo tudi z lastnico bližnje trgovine, ki je bila v času ropa v trgovini. Slišala ni ničesar, kljub temu pa je bila vidno v šoku.

Drugi rop s smrtno žrtvijo v Sloveniji letos

Gre za drugi oboroženi rop s smrtnim izidom letos. Prvega sta oborožena roparja izvedla junija v poslovalnici Pošte v Kresnicah, v katerem je umrla poštna uslužbenka.

Po podatkih policije se je v prvi polovici letošnjega leta zgodilo 52 ropov, slaba polovica tega v samopostrežnih trgovinah. Lani so policisti v celem letu našteli 80 ropov, podatki za prejšnja leta pa so občutno nižji. Letos so z ropi največjo finančno škodo imele banke, prav tako je bilo lani, med letoma 2008 in 2009 pa so roparji največ škode povzročili zlatarnam. Ropi se sicer najpogosteje dogajajo na območju Policijske uprave Ljubljana, le leta 2007 je bilo največ primerov na območju mariborske policijske uprave.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je pojasnil, da sta junijski primer ropa pošte v Kresnicah in rop zlatarne na Vodnikovi v Ljubljani, ki se je zgodil v ponedeljek, edina primera v daljšem časovnem obdobju, ko so ropi zahtevali tudi človeško življenje. Kot se je spomnil, je policija pred približno 20 leti obravnavala več ropov bencinskih servisov, med katerimi je umrl najmanj en človek.

Rop zlatarne v Šiški - 1
Rop zlatarne v Šiški - 1 FOTO: Damjan Žibert

Damjan Mandelc s filozofske fakultete ugotavlja, da danes vseeno ne gre za tako veliko stisko, "da bi bilo treba začeti ubijati". Bolj verjetna se mu zdi kombinacija več elementov, morda tudi neučinkovitosti policije ob večjih ropih. Tukaj je izpostavil rop SKB banke, ki še ni dobil epiloga.

Po Mandelčevih besedah je namreč prisotno vzdušje, da se gospodarski kriminal ne preganja in da je mogoče uiti brez kazni, ne glede na stopnjo kriminalnega dejanja, ki ga nekdo zagreši. Prav to morda opogumlja roparje oziroma kriminal, manjši ali večji, bolj ali manj organizirane skupine, da se odločijo za take korake, je ocenil in dodal, da tudi mediji sodelujejo pri ustvarjanju takega vzdušja.

Taki dogodki po njegovem mnenju kažejo, da gre za velike stiske ljudi, ki se zadovoljijo tudi z nekaj sto ali nekaj tisoč evri, češ da bo to dovolj vsaj za neko obdobje prehoda. A kljub temu po besedah Mandelca obstaja dilema, ali gre za organizirane, morda celo iste skupine, ki v različnih delih Slovenije predvidijo ali preizkusijo, kje je lažje ropati.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3