Črna kronika

Obtožena ropa SKB se na sodišču nista pojavila. Odvetnik: Moja stranka ne želi biti 'cirkusant'

Ljubljana, 11. 01. 2013 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več kot sedem let po ropu banke SKB naj bi na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča sedla dva domnevna roparja, a ju ni bilo. Zagovornik enega od njiju je dejal, da njegova stranka ne želi biti "cirkusant, ki bo prišel takrat, ko mu ni treba".

Na zatožno klop ljubljanskega sodišča bi morala več kot sedem let po ropu banke SKB sesti domnevna roparja Sašo Nose in Dejan Vidmar. Na sodišče naj bi prišla iz pripora, kjer sta že od aretacije 16. marca lani, a ju ni bilo.

Ljubljanska okrožna sodnica Alja Kratovac Prokopović je pojasnila, da so vabila strankam bila vročena in izkazana, vendar pa sta oba obtoženca po svojih zagovornikih sodišču sporočila, da se predobravnavnega naroka ne bosta udeležila.

Privedba osumljenca
Privedba osumljenca FOTO: Kanal A

Predobravnavni narok je namenjen prav izreku o krivdi. Če obtoženi ne prizna krivde oziroma ne doseže sporazuma s tožilstvom, sledi običajna glavna obravnava.

Kljub temu da obtožena nista prišla, so predobravnavni narok opravili, da bi se dogovorili, katere dokaze bodo izvajali med sojenjem. Nosetov zagovornik Gorazd Fišer je že predlagal izločitev številnih dokazov in sodnice. Sodnica je morala tako predobravnavni narok preložiti na 22. februar. Kot pravi Fišer, je kazenski spis "prepojen z nedovoljenimi dokazi", izločitev sodnice pa da je potrebna, ker se je seznanila s temi dokazi.

Fišer je predlagal izločitev številnih uradnih zaznamkov in poročil še iz predkazenskega postopka. Omenil je, da so v spisu še vedno dokazi, ki jih je julija lani izločila že preiskovalna sodnica, in nadaljeval, da obtožba zoper Noseta sploh ne temelji na dokazih, "ampak na nekih indicih".

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je po drugi strani vztrajala, da zaradi odsotnosti obtoženih sploh ni zakonskih pogojev za opravo naroka. "Če obtoženi ne pride, se šteje, da krivde ne priznava in se narok ne opravi," je Žgajnarjeva pojasnjevala določila zakona o kazenskem postopku. Sam predlog za izločitev dokazov in sodnice po njeni oceni za sedaj še nič ne pomeni.

Fišer ji je odvrnil, da njegova stranka na narok ne želi priti "in ga k temu ne more nihče prisiliti". Po današnjem naroku je v izjavi novinarjem dodal, da njegova stranka ne želi biti "cirkusant, ki bo prišel sem takrat, ko mu ni treba".

Tožilki v bran je stopil pooblaščenec SKB Stojan Zdolšek in poudaril, da se obtoženi lahko o krivdi izjavi le ustno na predobravnavnem naroku. Neokusno se mu je zdelo, da obtožena ne želita priti na sodišče, "nihče jima ne more nič, sedita pa v priporu".

Sodnica ga je prekinila, pozvala, naj sede, in odvrnila, da bi bilo neokusno, če bi sodišče uporabilo silo brez zakonskih temeljev, kar bi pomenilo kršitev človekovih pravic. "Zlasti to velja za obtožene v priporu, kjer je prostost omejena," je bila jasna.

Rop SKB
Rop SKB FOTO: Policija

Spomnimo ...

Rop banke SKB se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in plastične zabojnike ter začeli odpirati sefe. Vlomili so v 428 sefov, še v dodatnih 29 pa so poskusili vlomiti. Kraj kaznivega dejanja so zapustili okoli šeste ure, po oceni policije so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode.

Policija sodelovanja pri ropu sumi še 28-letnika iz okolice Ljubljane, ki je v tujini. Kot so na generalni policijski upravi pojasnili pred tednom dni, policija za njegovo izsleditev izvaja vse potrebne ukrepe. Prav tako so ovadbo podali še zoper dva neznana osumljenca.

Policisti so ob aretaciji obeh osumljencev pojasnili, da naj bi eden od njiju neposredno sodeloval pri ropu, drugi pa naj bi v banki delal kot varnostnik. V rop naj bi bil neposredno vpleten Vidmar, kot varnostnik pa naj bi delal Nose.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amali Doare
13. 01. 2013 23.39
+2
cela slovenija je en velik cirkus
Shutzstaffen
12. 01. 2013 20.43
+0
kako si upa odvetnik s takimi besedami žaliti sodišče. to, kar si dovolijo naši odveetniki, ki branijo največje lopove je preko vseh razumnih mer. takim je treba takoj vzeti licenco in jih poslati čistiti gozdove in kloake. banda!!
soosh
13. 01. 2013 08.19
+3
vsak je nedolzen dokler se mu krivda me dokaye...in so osumljeni, ne ye obtozeni....kaj pa, ce sta res marioneti
Timy15
12. 01. 2013 15.53
+0
To je bil rop stoletja v Sloveniji in sedaj osumljencu po tolikih letih ni treba na sodišče,da se nebi počutil cirkusanta? Pa saj je cenzus to katerega se v Sloveniji preganja,daleč prekoračen.Velike ribe pa so zaščitene in ne odgovarjajo za nič!
soosh
13. 01. 2013 08.20
+2
sej so mel pravico ne prit...modela sta to izkoristla, svaka jima cast...tud, ce sta mela prste vmes
saknukdhwkfnnkj
13. 01. 2013 20.38
+0
Tega Noseta pa jst poznam, po temu ropu mi je enkrat razlagu kako je bil tud on zvezan in pol tole preberem da je osumljen W.T.F. !??? To se meni zdi podobna stvar kot je bil rop "blinde" pod bivšo metalko... Dobr se upajo ni kej...
Azazo
13. 01. 2013 21.51
+3
Paz, da je bil pol vpleten, ce je razlagu okol, ah, spet nas nategujejo... Tapravi pa gledajo tole in se smejijo. Kr neki zavajajo javnost.
Azazo
12. 01. 2013 11.14
+8
Pa my ass je zginlo 32 mio. A nimas sefa zato da skrijes notr nekaj. Vsebina sefov nikol ni znana nobenmu. A glih en diler je prisel prijavit skodo v visini kg droge ali vec? Ma dej nehite. Ne lazite ljudem. To je tok denarja, da zihr unga k je to naredu ni vec v slo kaj sele v eu. Ima novo identiteto al se pa oklepa imunitete v dr.zboru.
saknukdhwkfnnkj
13. 01. 2013 20.40
-2
Res je, zato sm pa sam imel v mislih da je moral biti varnostnik vpleten ker so točno odpirali bolj založene sefe kokr sm zasledu v medijih.
Azazo
13. 01. 2013 21.52
+2
Ce je bil kak varnostnik, pol zihr nista tadva kekca, ampak kak k je to opazoval od zunaj, ne pa lezu notr. Kako korist pa imajo od njega.
Azazo
12. 01. 2013 10.56
+4
Kot da je tok pomembno videt njihove obraze. Raj pokazite obraze posiljevalcev, pedofilov in morilcev, ne pa non stop domnevne roparje, dilerje drog...
Azazo
12. 01. 2013 10.53
+2
Zelite pravno drzavo, potem pa ne spostujete pravice nekoga, da mu ni potrebno priti. A sta se za radiator privezala? Kaj je vam folk? Da je nujna njuna navzocnost bi ju ze prisilno privedli. Koncno upostevajo zskon pa vam spet ni prav.
njofra47
12. 01. 2013 10.05
+8
Najbolj me je zbodel komentar enega od odvetnikov obtoženega, ki je izjavil, da njegova stranka ne namerava priti na sodišče, ker ne želi biti cirkusant. To samo kaže lep in spoštljiv odnos do sodišč v tej pravni državi ne samo obtožencev ampak celo kulturnih in izobraženih predstavnikov pravne stroke. Zelo zelo lep vzor. Sicer pa tako ni pomembno če je nekdo kriv ali ne kar bi naj ugotovilo sodišče, temveč če je potrebno izločiti sodnika, če se komu zdi da dokazi niso pridobljeni tako kot bi mnenju nekaterih morali biti. Zares vsak čast .................
Francek65
12. 01. 2013 10.30
+6
Odvetniku je potrebno naložit neko določeno kazen za omalovažajoče govorjenje do sodišča. Zato pa pri nas ne vodijo postopkov sodišča, ampak odvetniki in njihove klike.
Azazo
12. 01. 2013 10.58
-1
Dej prosim ne pametujte. Hvala bogu da se postavi za svojo stranko. Vsak je nedolzen, dokler se mu krivda ne dokaze. Ze to nacelo ne spostujete, pa tok hocete pravno drzavo.
njofra47
12. 01. 2013 12.01
+2
Azazo - naj mi bo vsaj dovoljeno pametovati, kakor tudi tebi ali ne ? Naj se postavi za svojo stranko, vendar pa naj ne ponižuje sodišča. Krivda se ugotavlja na sodišču ne pa na pločniku v mikrofone novinarjev.
Azazo
12. 01. 2013 12.06
-1
A tud na plocniku v slo ni vec doboljeni govorit. Odg je na vprasanja in glede na svobodo govora ima vso pravico izrazit svoje mnenje. Al to tud v slo ni vec dovoljen?
Azazo
12. 01. 2013 12.08
+0
Na sodiscu pac novinarji niso glavni, tam postavlja vprasanja sodnik, na plocniku pa nivinar. In v tem ne vidim zalitve sodisca. Nekdo je pac izkoristil svojo pravico in ce mu bi bilo potrebno priti, ne dvomim v to da ga ne bi pripeljali, saj se najajajo v prostorih sodstva ne v domaci postelji.
soosh
12. 01. 2013 12.10
+0
ce se krivda ugotavlja na sodiscu, zakaj silijo novinarji not? jaz pa se strinjam z azazo...valda da ne zeli biot cirkusant, gladiator, da mu not tiscijo bliskavice in mikrofon, sam zato, ker je narod zeljan senzacije...če ma pravico ne priti in je to skladno z zakonom, zakaj pa ne...a mora prit zato, da se mi naslajamo....svaka jim cast, da niso prisli...kaj pa, kaj pa, samo vprasanje, da je zrtveno jagnje, da rees ni kriv, baje nimajo dokazov, indici vemo kaj so...je res tako nerazumljivo, da potem noce izpostavljat sebe in se huje, v moro spravljat svojo druzino? zakaj ne zganjamo krika, ko se JJ ne pokaze na sodiscu...jaz pravim tko, ce je kriv, bo obsojen, ce ne, bi pa vse skup toyu za omalovazevanje...sicer je pa lep dan, gremo ven...pa mirna bosna :)
njofra47
12. 01. 2013 12.10
+0
Sprevračaš moje mišljenje. Odvetnik ni kdorsibodi in se mora zavedati vsaj tega da se bo postopek s katerim bo ugotovljena nedolžnost njgovega klienta izvedel pred z zakonom določenim organom, ki mu je dolžan vsaj minimalno spoštovanje. To nima prav nobene zveze s svobodo govora. To da njegov klient ni želel priti na sodišče se je dalo povedati tudi malo bolj kulturno.
Azazo
12. 01. 2013 12.14
+2
To je povedu na sodiscu, novinarji pa niso bogovi, da mora veljat bonton. A ga oni spostujejo? Tud trije vceraj pred kranjsko sodisce niso prisli, pa se ne pise o tem. Pac niso prisli. Who cares? Zato pa imas pooblascenca. Kr neki. A pr patrii pa pride kdo? Isto so klopi prazne, pa be vidim da kdojoka zato.
soosh
12. 01. 2013 12.15
+1
jaz sem to tko steku, da ne zeli bit cirkusant za medije in to razumem...a teb bi blo pa kul, da ce morda tega nisi naredil, da prides tud ce mas zakonsko pravico ne prit...u koncni fazi mu tud uradnega vabila niso poslal...sej bomo dobil zadoscenje pa se bomo lahko naslajal, ko jih bomo vidl prit zvezane...jaz izhajam iz sebe...nedolzen si dokler se ti ne dokaze krivda...a samo ker je medijsko odmeven dogodek, pa mora priti...in to nima nobene veze s spostovanjem sodisca, temvec z zakonsko pravico, torej* ce je pa to luknja v zakonu, je pa to problem pravnikov in ne nas ali pa pripornikov...mene bolj zanimajo indici...kako si lahko priprt na podlagi indicev?
Azazo
12. 01. 2013 12.27
+2
Ne slovenci se spet ukvarjamo z nepomembnim, kdo je prisel, kdo ni, kdo je laj relu, kdo ne, namest da se osredotoci vse v to ali je nekdo neki naredu al ne in da to zvemo in da je zgodba enkrat zakljucena.
trapo
11. 01. 2013 18.49
+11
Človekove pravice draga sodnica so tudi na drugi strani - na strani oškodovancev, in kdo bo tukaj tehtal kdo ima večje pravice - ropar ali oškodovanec? Res smo banana država - lopov je ščiten povsod pošten pa najbolj da samo plačuje in je tiho!
soosh
11. 01. 2013 20.15
+8
Tipa sta pac izkoristila pravico, da ne prideta, lopovgor al dol, jansa ma pa takrat nujne opravke v tujini, pa ne zganjamo cirkusa....bi pa jaz znoru, da bi mi k novinarji in fotografi meter stran pred nos tiscal bliskavice, ker si pa vseeno nedolzen dokler ti krivde ne dokazejo...ne da jih branim, ampak nej jih zarad mene nage fotkajo ko bojo obdolzeni...
Francek65
12. 01. 2013 10.34
+1
Pa dobro. JJ je vsaj funkcionar na svobodi onadva imata pa 24 ur časa.
Azazo
12. 01. 2013 10.59
+2
A ko jansa, zidar, tovsakova ne pridejo je pa vse ok? Ja ker oni imajo upravicen razlog. Pisejo porocilo o svojmu premozenju
Johnny_boy
11. 01. 2013 13.48
+8
tip je delal v skb in oni so najdl njegove sledi? vsak dan je tja prihajal delat. res izjemno obremenilno. geniji so zato rabili 7 let? sramota.
Ramzess
11. 01. 2013 13.29
+2
"...da bi bilo neokusno, če bi sodišče uporabilo silo brez zakonskih temeljev, kar bi pomenilo kršitev človekovih pravic. "Zlasti to velja za obtožene v priporu, kjer je prostost omejena," je bila jasna." Zanimivo, a za obtožene na prostosti pa to kao ne velja, ker je svoboda kao neomejena, dvojna merila.
ecoliqua
11. 01. 2013 13.17
+7
Bravo za sodnico, zopet jo skrbi več za kriminalce kot za pravico.Del kazni je tudi javna sramota.
tepee
11. 01. 2013 13.21
+7
je že imel JJ kaj prste vmes al pa kakšen črn denar in dokumente v trezorju.
Francek65
12. 01. 2013 10.32
+0
soosh
12. 01. 2013 12.18
+2
javna sramota?dobr, da ne more bit vsak pravnik...ce bi bil ti potencialno nedolzen, bi ti blo kul izpostavljanje...ne zagovarjam dejanj niti kriminala, zagovarjam pa da si nedolzen dokler se ti ne dokaze drugace...
limaali
11. 01. 2013 12.22
+4
Nima veze koliko sta bila stara kekca ,vazno je to da sta delala tam,potem pa roparjem ni bilo tezko ,to je kot ce bi jaz tatove spustil k sebi domov!!!kar se pa tice aretacije.........veliko denarja je bilo vzetega in z 32 mio lohk vsakega podmastis .nakonc jih bodo spustili upam se stavit.
soosh
11. 01. 2013 12.36
Brabus
11. 01. 2013 12.05
+8
Evo, ista praksa.Vse sodnike in dokaze izločit, potem pa , če bodo imeli voljo in čas, bodo pa prišli na sodišče.Za pokakat. Kolk bi bilo bolje, da bi namesto sodnikov oblekli njihove toge ljudje, ki bi zjutraj nakrmili in počistili živali v hlevu, popoldne pa na hitro še na sodišču, bi bila pravica taprava.
soosh
11. 01. 2013 12.12
+2
Ce poznas pravo, ves, da mora biti na sojenju nepristranski sodnik....ocitno je ta sodnica ze seznanjena s primerom....vem, da samo tako lahko izlocijo sodnika....
Brabus
11. 01. 2013 14.03
+3
Če je prava sodnica, se mora že na začetku ogradit od primera, to ve vsak trot, ampak, kako, da si zamaši ušesa in prelepi oči? Dandanes ni treba brat spisov, ker že novinarji vse povedo
soosh
12. 01. 2013 12.17
+1
novinarji so jih ze obsodil...pa do vceri nisem vedu, da za enga sploh nimajo dokazov, ampak indice...men je to ze druga perspektiva
soosh
11. 01. 2013 11.59
+9
come on! ce sta kriva, naj odsedita in se jima bo prav gotovo dokazalo...ce pa nista, bi pa jaz na njunem mestu zahteval javno opravicilo vseh medijev za blatenje imen saj bosta za vedno zaznamovana, ce seveda nista kriva...je pa vse skupaj zelo cudno, ta dva kekca sta takrat imela okrog 22 let, in sta izpeljala kao rop stoletja...malo matematike vkljucimo vsi skupaj...ce nista kriva, skoda njune familije, mogoče imata otroke...ne vem, cudno vse skupaj.
ian00
11. 01. 2013 11.41
+1
wauuu,kšna sodniška šlamparija....... osumljenci v priporu pa nočejo na sodišče......očitno jim je tam lepo,pol pa naj za par let malo na njih pozabijo......razen vode in kruha seveda.
bmoto
11. 01. 2013 11.40
+2
dandanes v sodstvu nobenega ne zanima ,če je obtoženi kriv ali ne zanima jih le na kakšen način so bili pridobljeni dokazi, da lahko procesi trajajo čim dlje -jaz sicer ne razumem zakaj ne obtožijo obtoženca tistega, ki pa je na nelegalen način pridobil dokaze pa ga naj tudi kaznujejo pa bi bile vse barabe za zapahih ampak seveda to se nebo zgodilo ker se vsi bojijo ,da se bodo enkrat znašli na zatožni klopi.Torej če so PRAVE barabe ne bodo obtoženi.
polimer
11. 01. 2013 11.10
+5
Zopet ne bo nič z obsodbo. Naše nesposobno in skorumpirano sodstvo obsodi le kurje tatove, velike ribe pa so vse na prostosti.
Brazi
11. 01. 2013 10.44
+7
farsa na farso
dumdumy
11. 01. 2013 10.30
+3
Naj raje opustijo to vse in si prišparajo stroške.... Kot je že ena 2 leti nazaj napisala, še zmeraj je isti .... Madyy 30.04.2011 10:08:18 1 1 Pri nas bi državljana, ki je Romu pokazal kriv prst ali mu ni dovolil, da mu puli krompir na njegovi njivi ali tistemu, ki Haš Bubi ne odstopi prostora v Ambulanti kjer pride po zastonj Metadon na kar ga brezplačno odpeljejo na malico kar raztrgali ga naredili za državnega sovražnika..Netolerantneža, Ksenofoba, Nestrpneža in Easista.. Za Trikratni umor v Žalski tragediji pa še se zbrati ne morejo v treh letih.. To je Kupleraj ne Država..
MONT_BLANC
11. 01. 2013 10.13
+10
Pa Bavčar (ko je bil še minister za notranje zadeve nekaj tazga) ni znal še s puško streljat glinaste golobe ha,ha,ha..... Skratka kaj vam to pove: Dobrotnik iz Negove - KRAMBERGER - R.I.P. (ROP V SKB banki in jim niso prišli na sled in še veliko podobnih stvari.. Potem pa še znamenita PATRIA - Tu nekaj presneto smrdi zelooooo. Skratka ljudje naredimo tako kot so na ISLANDIJI kjer so oblast vrgli ljudje iz prestola pa sami vladajo to je najboljše...