Črna kronika

Po ropu SKB: objavili fotografije s kraja dogodka

Ljubljana, 19. 03. 2012 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./B.G./P.K./K.H./K.M.
Komentarji
247

Eden od prijetih domnevnih roparjev trezorja SKB je bil varnostnik. Po neuradnih podatkih naj bi bil to 31-letni Sašo Nose. Med hišnimi preiskavami so pri enem od osumljencev našli tudi ukradene slike Ivana Groharja.

Fotografijo so leta 2005 policisti posneli ob prihodu v trezorje SKB. Roparji so z varilnim aparatom izrezovali ključavnice sefov, za seboj pa pustili pravo opustošenje.
Fotografijo so leta 2005 policisti posneli ob prihodu v trezorje SKB. Roparji so z varilnim aparatom izrezovali ključavnice sefov, za seboj pa pustili pravo opustošenje. FOTO: Policija
Sefi
Sefi FOTO: Policija
Mi vemo, da so trije osumljenci storili kaznivo dejanje ropa. Je tudi opcija, da so jih vodili drugi. Vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj

V petek, 16. marca, so zaradi ropa sefov SKB leta 2005 odvzeli prostost 34-letnemu Ljubljančanu in 31-letniku iz okolice Ljubljane, ki je bil varnostnik pri družbi PCA, ki je takrat varovala trezor. Nihče od njiju še ni bil kaznovan, enega so obravnavali v predkazenskem postopku. Z mednarodno tiralico iščejo še 28-letnika iz okolice Ljubljane, tudi slovenskega državljana, ki je v tujini. Skupno je pet osumljencev.

Dva sta v priporu

Prijeta naj bi bila 34-letni Ljubljančan Dejan Vidmar, ki so ga prijeli v petek na letališču Prečna pri Novem mestu, drugi pa naj bi bil po neuradnih podatkih 31-letni Sašo Nose, ki naj bi bil v času ropa v SKB sefih varnostnik.

Preiskovalna sodnica je včeraj za oba aretirana odredila pripor zaradi begosumnosti, nevarnosti vplivanja na priče in udeležence, uničenja dokazov in ponovitvene nevarnosti. Obramba se namerava pritožiti zaradi pripora, odvetniki trdijo, da so osumljenci nedolžni.

Odvetnik Noseta Gorazd Fišer je potrdil, da je zoper sklep o priporu vložil pritožbo. Pojasnil je, da je bi v primeru zavrnitve te pritožbe, lahko vložil še zahtevo za varstvo zakonitosti, ves čas pa ima obramba pravico predlagati odpravo pripora ali nadomestitev tega ukrepa z milejšim ukrepom. Sicer pa je po besedah Fišerja njegov varovanec pri preiskovalni sodnici najprej podal svoj zagovor nato pa odgovoril tudi na vsa vprašanja.

S sodišča so sporočili, da so kriminalisti v nedeljo, 18. marca, sicer podali kazenske ovadbe zoper pet osumljencev, tri znane in dva še neznana. Vsi so osumljeni ropa, za kar je po starem kazenskem zakoniku zagroženih 10 let zapora.

Eden od osumljencev pred zaslišanjem pri preiskovalni sodnici
Eden od osumljencev pred zaslišanjem pri preiskovalni sodnici FOTO: POP TV
Med hišno preiskavo, ki so jo v soboto, 17. marca 2012, opravili pri 34-letnemu osumljencu, so našli tudi šest slik slikarja Ivana Groharja, ki so jih ukradli 27. septembra 2007 na območju Železnikov.

Večino nakradenega je šlo v tujino

Po petkovih aretacijah so v soboto opravili več hišnih preiskav, med eno so pri 34-letniku našli tudi šest slik Ivana Groharja, ukradenih 27. septembra 2007 na območju Železnikov, za kar ga bodo ovadili. Kot je danes pojasnil Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana, je vrednost teh slik ocenjena na 210.000 evrov. Osumljenega bodo ovadili tudi zaradi domnevnega pranja denarja, za kar je zagrožena desetletna zaporna kazen. "Ta ovadba bo podana danes ali jutri, zadeve pa se ne nanašajo na slike, pač pa na gospodarsko družbo osumljenca," so še pojasnili predstavniki policije. 

Kriminalisti medtem nadaljujejo delo, pri čemer sodelujejo s tujimi kolegi, tudi z Europolom. Na današnji skupni novinarski konferenci policije in tožilstva so povedali, da je eden osumljen neposredno izvršitve ropa, drugi je bil varnostnik v družbi, ki je varovala trezor.

Osumljence so prijeli po šestih letih in pol. Po zagotovilih kriminalistov je bila zahtevna preiskava, o čemer priča tudi podatek, da je samo ogled kraja dejanja potekal neprekinjeno skoraj tri dni. Poleg iskanja osumljencev so odkrivali tudi finančni tok nakradenega. Majhen del denarja je ostal v Sloveniji, preostali denar bi šel lahko za investiranje v nelegalne posle v tujini. Kriminalisti računajo, da bodo več o poti denarja izvedeli po aretacijah.

Tavčar: Vidmar ni bil varnostnik pri nas

Direktor varnostne službe PCA, ki je takrat varovala trezor SKB in ki danes ne obstaja več, Boris Tavčar je za 24ur.com povedal, da nima posebnih informacij o prijetju osumljencev, temveč je o aretacijah seznanjen iz medijev.

Na ugibanja, da so bili v rop vpleteni njihovi varnostniki, je odgovoril, da Vidmar ni bil nikoli zaposlen pri njih. Varnostnika, ki je bil v času ropa v trezorju in naj bi bil tudi med osumljenci, pa so z vsemi zahtevanimi pogoji zaposlili leta 2003, je povedal Tavčar. Po njegovih besedah ni odstopal od drugih zaposlenih. Po ropu je šel zaradi psihičnih posledic na dolgo bolniško, po kateri je dal odpoved, saj se je odločil, da ne bo več delal kot varnostnik.

Po ropu so kriminalisti z vsemi opravili razgovore in poligrafe. Sicer so bili varnostniki, ki so delali v trezorju, zelo dobro plačani, saj so imeli ene najvišjih, če ne celo najvišje dohodke med varnostniki v Sloveniji, je poudaril.

Privedba osumljencev pred preiskovalnega sodnika

Skrbno načrtovan rop

Storilci so v trezorju pustili jeklenke za plin za avtogeno varjenje z rezalnimi napravami, zabojnik za smeti, drugo orodje in imitacijo strelnega orožja, s pomočjo katerega so onesposobili varnostnika. Med storitvijo kaznivega dejanja so v trezorju onesposobili vse kamere videonadzora.

Kriminalisti so 1. novembra 2005 obravnavali storitev ropa. Med zbiranjem obvestil in ogledom kraja dejanja so ugotovili, da je 31. oktobra 2005 ob 22.32 na telefonsko številko SKB banke poklicala neznana oseba, ki se je predstavila z imenom in priimkom enega od najemnikov sefa, in najavila svoj prihod v trezor. Na omenjeni telefonski klic se je v prostorih trezorja javil varnostnik, ki je osebi povedal, da se lahko v poslovalnici oglasi malo pozneje.

Okoli 22.40 sta pred vhodna vrata v trezor prišla dva neznanca. Eden od njiju je pozvonil na domofon in se predstavil enako kot prej po telefonu, zaradi česar jima je varnostnik odprl vhodna vrata v predprostor trezorja, kjer je kodni čitalec. Moška sta pristopila do kodnega čitalca, eden od njiju je vtipkal kodo. Po pravilno vtipkani kodi so se odprla vrata v naslednji prostor trezorja.

Takoj po vstopu sta pristopila k odprtim vratom prostora, kjer sta bila varnostnika, hitro vstopila in ju onesposobila tako, da sta najprej v njiju naperila puške in jima ukazala, naj se uležeta na trebuh. Nato sta ju zvezala s samolepilnim trakom. Zatem sta v trezor spustila še preostale storilce, ki so se prej iz Pražakove ulice pripeljali v podzemno garažo z belim kombijem z nalepkami čistilnega servisa. Pripeljali so orodje in ga s plastičnima zabojnikoma za smeti na kolesih pripeljali v trezor.

Med preiskavo so kriminaliste večkrat zavedli z napačnimi informacijami, kar je dodatno otežilo njihovo delo in podaljšalo čas preiskovanja.

V trezorju so najprej z varilnim aparatom izrezovali ključavnice na vratih sefov. Iz tako nasilno odprtih sefov so jemali plastične predale, katerih vsebino so ukradli. V sefe so vdirali tudi tako, da so vrata odpirali na vzvod z neugotovljenim kovinskim predmetom. Z vlamljanjem so nadaljevali do približno 5.10. Vlomili so v 428 sefov, v 29 sefov pa poskušali vlomiti. Ob približno 6. uri so neovirano zapustili trezor, še prej so s police v sobi varnostnikov vzeli ključe avtomobila kia sephia. Zatem so po isti poti iz prostorov trezorja po ploščadi prišli v garažno hišo do prej omenjenega belega kombija, v katerega so naložili ukradeno. Pobegnili so s kombijem in kio, ki je bila last enega od varnostnikov.

1. novembra 2005 ob 7.20 je ljubljanske policiste po telefonu poklical moški in sporočil, da v opuščenem kamnolomu na Orlah gori belo vozilo. Pri pregledu kamnoloma so ugotovili, da je nekdo zažgal kombi, na katerem so bile registrske tablice drugega vozila. Med pregledom ostankov zažganega vozila so ugotovili, da gre za kombi fiat fiorino, ukraden od 16. ure 17. oktobra 2005 do 6. ure 18. oktobra 2005 s parkirišča na Viču, registrske pa so bile ukradene na območju Domžal. Pred zažigom so nakradeno preložili v drugo vozilo in se odpeljali z njim, kio pa so odpeljali pod nadvoz avtoceste na Dolenjski cesti v Ljubljani, in sicer na Dolenjsko cesto v bližino Tržnice Rudnik, kjer so ga 1. novembra 2005 zapuščenega našli policisti.

Simulacija ropa trezorjev ...

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
20. 03. 2012 07.52
-2
Pahor je vedel, da bo hudo, če bodo oblast prevzeli oni ! Vendar je bilo 32 mio. premalo ! Zmanjkalo je že po treh letih !
1907955
20. 03. 2012 07.38
+30
Osumljenca,pri katerem so našli Groharjeve slike so malo "privili" in po štirih urah je priznal, da jih je naslikal on sam...
1907955
20. 03. 2012 07.37
+21
Meni so iz sefa ukradli vse položnice in tudi vse do roka plačali!!
siFBI
20. 03. 2012 07.27
+15
Da pokradeš 32mil in se še vedno sprehajaš po Sloveniji? Moraš bit pa res naiven. Pa po 10. letih biološki dokazi? Pa ja! Kaj so urinirali v trezorju? Se prav, da so bili takrat stari 24 let. No ja.
jnsfsf
20. 03. 2012 07.10
+4
mislim, da je ivan cel bled od strahu, da bodo spregovorili....
Trglav
20. 03. 2012 05.58
+15
Vem, da je naša policija sposobna veliko več. kot je dokazala. Po sedmih letih dva vratarčka, za katera so vedeli že kmalu po ropu! Ja, politika je .... in je žal preveč vmešana v vse. Dokler bo tako, bo pač tako. Tudi sedaj se je nekomu zahotelo in je sprožil!
crysis
20. 03. 2012 05.37
+24
jest bi jim dal pa še nagrado pokradli so kradljivce k so dnar skrivali na sefih ki pa ga še danes nekateri ne znajo pojasniti od kod jim govorim o raznih jurčkih šrotih hildi in njim podobni
indal
20. 03. 2012 07.31
+13
Razni tepiharji z vzhoda so mela notri lepe vsote denarja pa se niti prijavit niso upali ravno zaradi tega ker jim nekako ne gre iz ust pojasnilo, kako so prišli do denarja...
MaLi_BoG
20. 03. 2012 00.26
+6
sej se ve da je kradu JJ....pod njegovim vodstvom se je zgodil rop.....in po dowgih 7 letih jih je lih njegova vlada najdla??...ah dejmo no.....sej se ve kdo je kradu...
blabla59
20. 03. 2012 00.41
+3
Piko Boss
20. 03. 2012 09.08
+3
HooplaToopla
20. 03. 2012 00.23
+30
10 let let zapora za 30 mil. €. V tehle časih to sploh ni slaba kupčija.
NakitoMijashi
20. 03. 2012 01.14
+12
indal
20. 03. 2012 07.32
+15
Vprašanje ali sta to sploh prava roparja...da ni to samo pesek v oči za rajo. Da se mal prikrije dvig goriva, rublenje hiš, čista lopata itd. itd.
kajma
20. 03. 2012 09.17
+1
Ne dobil pojo več ko 5-6 ker če jim dokažejo bojo hotl iz njih nardit primer
Tonček Balonček
19. 03. 2012 23.57
+1
HooplaToopla
20. 03. 2012 00.23
+3
saintjozef
19. 03. 2012 23.23
+13
Zelo TRANSPARENTNO! Mi bedaki moramo pa vse verjet!
j_b
19. 03. 2012 22.41
+18
lol, naropajo za 32 mio eur in oni še kar v Ljubljani... :D
TRUMPP
19. 03. 2012 23.19
+24
Bravo policaji.7 LET.Me vzamete v službo.Tudi jaz sem nesposoben in len.
myworld
19. 03. 2012 22.32
+5
banka je izplačala 20 mio, plen je bil vreden 32 mio. torej so res bili komitenti še na slabšem.. se pravi bi morali pokriti razliko
myworld
19. 03. 2012 22.29
+9
zagotovo nepravilno pridobljeni dokazi.. kako so prišli do DNK osumljenega? nastavil so mu in ga potem spremljali ko se je DNK ujemal.. kar pa pade na sodišču..
VW ?ešky
19. 03. 2012 22.22
-5
POLICIJA BRAVO ;)
Smrkolincek
19. 03. 2012 21.44
+17
Jaz bi najprej dal pod ključ odvetnike od teh barab,ki so ropal
koscak1
19. 03. 2012 21.37
+21
Mogoče bodo čez 20 let pokazali video posnetke in slike hijen iz parlamenta ter njihova mrhovinarska dejanja.
jutri bolje bo
19. 03. 2012 21.23
+3
Ko gledam vse te komentarje se mi zdi, da ni bilo predolgo dezja, ce ni tudi temu kriv J
Piko Boss
20. 03. 2012 09.09
+3
politik70
19. 03. 2012 21.08
+7
Matr po moje so najdl tud ispričvalo od Ivana in to unga iz Kumrovške fakultete...
hanoveranec
19. 03. 2012 21.42
+8
Tincha Bincha
19. 03. 2012 20.46
+29
a se še komu zdi, da je tukaj nekaj sumljivo? Mislim, kar naenkrat po šestih letih s pomočjo "bioloških" dokazov najdejo vlomilce---rop se je odvijal 100m stran od policije----vidi se, da niso ropali samo trije----in še kaj bi se našlo....