Črna kronika

Rinpočeja za zdaj ne bodo preiskovali

Ljubljana, 30. 05. 2012 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnila preiskavo glede lame Rinpočeja. Zahtevo tožilstva je dala v obravnavo izvenobravnemu senatu sodišča, ki lahko odloči drugače kot preiskovalna sodnica.

43-letnega lame Šenpena Rinpočeja za zdaj ne bodo preiskovali zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.
43-letnega lame Šenpena Rinpočeja za zdaj ne bodo preiskovali zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. FOTO: Robert Balen/Večer

Vodje Budistične kongregacije Dharmaling 43-letnega lame Šenpena Rinpočeja za zdaj ne bodo preiskovali zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Kot so sporočili z Okrožnega sodišča v Ljubljani, je preiskovalna sodnica zahtevo tožilstva za preiskavo v torek zavrnila in jo dala v obravnavo izvenobravnavnemu senatu sodišča.

Zahtevo za preiskavo je sodnica zavrnila, ker je v skladu z določili zakona o kazenskem postopku ocenila, da tudi zaradi umika ovadbe ni zadostne podlage za uvedbo preiskave. To pa ne pomeni, da ne more senat odločiti drugače, so še pojasnili na sodišču. Tožilstvo je namreč v petek takoj po zaslišanju vložilo zahtevo za preiskavo.

Rinpoče je od nedelje že na prostosti, ker je bila ovadba umaknjena. Oškodovanec je že v petek šel na policijo in priznal, da je dal lažno ovadbo, še enkrat je na policijo prišel v soboto in podal samoovadbo zaradi krive ovadbe. To pa je Rinpočejev zagovornik po navedbah sodišča navajal v pritožbi.

Izvenobravnavni senat je po tem, ko je pridobil listine, odločil, da se osumljenega izpusti na prostost, so v ponedeljek pojasnili na sodišču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3