Črna kronika

Za goljufa, ki je 'zaradi socialne stiske' prodajal ledvico, zbrali 17 tisoč evrov, on pa oddajal luksuzne apartmaje

Murska Sobota, 25. 08. 2015 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Moški, ki je objavil oglas, da zaradi socialne stiske prodaja ledvico, je goljuf. Za 65-letnega Slovenca so dobri ljudje zbrali 17 tisoč evrov, on pa ne le, da nima treh lačnih otrok, ampak je na hrvaških otokih oddajal luksuzne apartmaje. Slovenski policisti so ga kazensko ovadili, grozi mu do tri leta zapora.

Oglas
Oglas FOTO: POP TV

"Prisiljen sem prodati ledvico, da bi družina lahko preživela." Tako se je glasil oglas, ki se je 19. avgusta pojavil na spletni strani sobotainfo.com in razburil javnost. Ta je s prstom kazala na mačehovsko državo in neodzivne pristojne službe, ki da družini ne pomagajo. Pojavili so se celo poskusi zbiranja pomoči za moškega, da se mu ne bi bilo treba poslužiti nevarne in nelegalne poti do denarja. Ljudje so zanj zbrali kar 17 tisoč evrov.

Kot je marsikdo sumil že od začetka, se je zdaj izkazalo, da gre za lažni oglas, katerega namen je bilo pridobivanje premoženjske koristi.

Osumljeni goljuf je bil tako drzen, da je, ko so se z njim po telefonu pogovarjali novinarji oddaje 24UR, celo jokal.

Policisti so 65-letnega Aleksandra Petroviča, Slovenca, ki začasno stanuje na Hrvaškem, v okolici Zadra, aretirali na otoku Iž. Tam je živel z ženo in ne s tremi lačnimi otroki, ter po informacijah 24UR oddajal luksuzne apartmaje. Slovenski policisti so ga tudi že kazensko ovadili.

Kot je marsikdo sumil že od začetka, se je zdaj izkazalo, da gre za lažni oglas, katerega namen je bilo pridobivanje premoženjske koristi.

S PU Murska Sobota so sporočili, da so začeli njihovi kriminalisti takoj po objavi oglasa zbirati obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene presaditve človeškega telesa in spremembe človeškega genoma.

Povezali so se tudi s hrvaškimi kolegi, saj je bila v oglasu kot kontaktna telefonska številka prodajalca oziroma posrednika navedena številka hrvaškega mobilnega operaterja. Ugotovili so sicer, da je telefonska številka predplačniška in lastnik oziroma uporabnik ni znan.

Kljub temu jim je osebo, ki je oglas objavila, uspelo najti. Zdaj ga sumijo kaznivega dejanja goljufije.

"Osumljeni je v oglasu in kasnejših kontaktih z mediji  prikazoval lažne okoliščine in dejstva o svoji socialni stiski (rubež hiše, dolgovi do banke, navajanje, da je brez dela, lakota, da ima tri osnovnošolske otroke), zaradi česar je na portalu sobotainfo.com in Radiu 1, stekla celo akcija za pomoč družini te osebe," pravijo policisti.

Osumljenega so v Zadru zaslišali in izpustili, bodo pa zoper njega murskosoboški kriminalisti podali kazensko ovadbo, so še v sporočilu za javnost pojasnili na murskosoboški policijski upravi.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Boštjan Lindav je v današnji izjavi za medije pojasnil, da bodo murskosoboški kriminalisti zoper osumljenega za zdaj podali kazensko ovadbo zaradi suma poskusa goljufije. Določene podatke policija še zbira, če bo ugotovljeno, da so sredstva prišla na določene transakcijske račune, pa bo govora o dokončanem kaznivem dejanju, je povedal.

Izpostavil je, da je pri tem kaznivem dejanju pomembno, da je osumljeni z lažnim prikazovanjem svoje socialne stiske spravil v zmoto nekatere medijske hiše, ki so ravnale v dobri veri, da gre za človeka, ki res potrebuje pomoč. Zato so posamezniki po podatkih policije na račune teh medijskih hiš že nakazali določene vsote denarja. S tem so po besedah Lindava izpolnjeni vsi elementi kaznivega dejanja, za katerega je zagrožena kazen do treh let zapora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (536)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurek Jurek
26. 08. 2015 21.54
+1
Ja pa kaj, koliko še večjih goljufov se prosto "šeta" po Sloveniji "i nikomu ništa".
Balki30
26. 08. 2015 18.22
+4
Jas tut prodajam ledvico.....ampak ne kr sm lačn.....rat bi mel bmw7...nowega.....tak da če kdo hoče.....malo rabljena...32 let....lewa ali desna....zelene barve...al kake pač....dela dobr...sam mal brenči....plačilo po povzetju....pa to.
SonyGirl
26. 08. 2015 17.31
+2
taprav 1
26. 08. 2015 17.18
+1
Ta denar naj se takoj nakaze dobrodelnim organizacijam preden ga gdo slucajno zapravi
levi5
26. 08. 2015 16.18
+4
Zakaj pa so potem na radiu 1 predvajali pogovor z možakarjem v živo in mu povedali, da so zanj zbrali 5000 evrov, ki jih je on odklonil. Se pravi takrat sploh niso klicali tega možaka, ki je oddal oglas ampak je novinar priredil nek pogovor. Kdo zdaj tu koga nateguje????
Montekristo
26. 08. 2015 15.04
+10
To kar se je zdaj zgodilo nazorno kaže kako VI zavajate ljudi, ki so pripravljeni pomagati!!! Pričakujem, da boste objavili ime in priimek novinarja, ki je to zakuhal, ga nemudoma odpustili in mu prepovedali v bodoče opravljati novinarsko delo!!! Kot vidite je policija takoj pričela s preiskavo; ste VI??? Zakaj pa zdaj na veliko in široko ne pišeto o svojih napakah??? Vsaj opravičili bi se lahko za svojo neumnost ali je to preveč človeško za vas???
Tip30
26. 08. 2015 17.23
+2
masai mara
26. 08. 2015 14.57
+7
..ravno zato pa lahko oddaja luxuzne apartmaje..s poštenim delom jih nebi..
Montekristo
26. 08. 2015 14.56
+5
Take prevare omogočajo in vzpodbujajo senzacionalistični novinarji; samo vabo je treba vreči in počakati na enega "plitkega" novinarčka, ki bo iz muhe naredil slona, pa narod že zbira denar! Od sedaj naprej prosim ne oglašujte več "pošli SMS in daroval boš..." ker ne bom daroval ničesar, dokler ne bo temeljito preverjeno kdo, kje živi, kako živi, kako se piše in zakaj potrebuje pomoč!!! Ali pa bom sam našel človeka, ki je pomoči res potreben, saj jih je dovolj v SLO!!!
Tip30
26. 08. 2015 17.24
+1
Tocno to, sam da se derejo iz teh studiov, ki roko na srce nima z novinarstvom nobene veze
mafija leva drogeraška
26. 08. 2015 13.53
+7
bankirji, stečajni upravitelji, tožilci, cenilci, sodniki - to so ljudje, ki so od naroda pokradli malo več kot 17.000€, pa ga niti vprašali niso, če lahko. ampak te metode niso za kazenske ovadbe, kajne? mediji vržejo raji eno ledvico, ki so jo mimogrede celo sami pomagali ustvariti (z nepreverjanjem dejanskega stanja - se pravi navadnim KOPIRANJEM NEPREVERJENIH informacij), raja pa naj grize to ledvico.
Matjaž Strgar
26. 08. 2015 12.55
+4
zbiral denar zanga ???? kdo bo pa zame pa za mojo mat k sva na robu ? jst ne dobim zaposlitve , mat pa invalid s poškodovano hrbtenico ... take primere pa spregleda svet an ?? ma dej golazn, prodaja ledvico a u resnic ma več k pa marskdo ... raj s e okol ozrite mate dost folka k bi mu lohk pomagal.. .sam neeeeeeeeeee more model ledvico prodajat da se kej ukrepa ...
Vostro
26. 08. 2015 12.28
+17
Morm se oglasit, ker me ŽRE!!!! Prosim, da malo ustavite konje vsi skupaj, predvsem pa tile mojstri iz RADIA 1 in sicer zjutraj pred parimi dnevi so predvajali posnetek tel. pogovora med novinarjem in to osebo, ki je oddala oglas. Poslušal sem celoten pogovor in v njem je novinar rekel, da radio 1 zbira pomoč za njega in da naj ne stori tega za kar je dal oglas... možakar je bil obupan blablabla vsaj po govoru sodeč... nakar je izjavil, DA NE POTREBUJE POMOČI in da naj ves zbran denar nakažejo nekomu, ki je to bolj potreben pomoči kot on!!!! Izrecno je povdaril, da ne bo prevzel nobenega denarja in da se vsem zahvaljuje za pomoč oziroma donacije denar pa naj vseeno nakažejo BOLJ potrebnim!!! Danes zjutraj ponovno poslušam radio 1 in isti novinar predvaja njegove posnetke pogovora, ter vmes komentira brezvezne stvari, kar me je pa najbolj zmotilo, nikjer nisem zaznal del pogovora ko možakar govori da ne potrebuje denarja in da naj se nakaže bolj potrebnim!!! Mislim, da to prikazovanje v tem primeru ni bilo REALNO oziroma si po mojem mnenju novinarji prirejajo izjave!!!!
anhama
26. 08. 2015 11.21
+13
Zaradi takih "norcev" kot je tale, nastradajo ljudje, ki so res potrebni pomoči. Na koncu je vedno zgodba kdo stoji za tem in kam bo šla pomoč, ker ne zaupaš nobeni zgodbi. Kot je nekdo napisal spodaj take ljudi v javnost, da ga bo sram, čeprav taki ljudje nimajo obraza. Dejstvo pa je da riba smrdi pri glavi in ne morajo biti "posamezniki" normalni, če nam vsak dan prikazujejo take in drugačne zgodbe o goljufijah, pa za to nihče ne odgovarja. Včasih imaš občutek, da so taki ljudje celo poveličani. Se opravičujem, najbrž tisti, ki bo ukradel "štruco" kruha iz lakote, bo odgovarjal za svojo nemoralnost in predrznost. Kako bi bila Slovenija lepa, brez takih degeneriranih ljudi, da bi mi vsi lepo živeli in ustvarjali za celotno slovensko družbo.
Tomozuki
26. 08. 2015 11.12
+4
3 leta bo lahko dobil? :) Kaj se hecajo? To se ti še izplača... Zakonodaja v Slovenistanu je poden od podna.
Montekristo
26. 08. 2015 14.50
+1
Saj ne bo dobil 3 leta; verjetno pogojno, pa lahko o nadaljnjih možnostih zaslužka razmišlja!
Berdem
26. 08. 2015 10.53
+16
Malo bi bilo treba spremeniti zakonodajo, da bi preprečili zlorabe. Temu podjetniku, ki je prodajal ledvico, bi npr. zaplenili vse apartmaje, ki jih ima, tako pa jo bo odnesel s pogojno kaznijo.
rotten123
26. 08. 2015 11.02
+1
Pa ne samo za navadne smrtnike, ampak tudi za velike podjetnike. V glavne zakonodaja bi lahko bila takšna kot jo imajo v tujih državah avstrija...
Berdem
26. 08. 2015 11.03
+10
Gre za norčevanje iz dobrodelnih ljudi, tudi za to bi moral biti kaznovan
Jurek Jurek
26. 08. 2015 22.04
Ja, res gre za norčevanje iz dobrotnikov, saj dobrodenih organizacij itak ni, oziroma so, in imajo roke obrnjene proti sebi. Spomnimo se RK in njihovega sekretarja. Sedaj vodi RK odpisana bivša poslanka, ki je v parlamentu nesramno pljuvala po drugače mislečih. Pa Unicef, katerega je zapustila ugledna igralka.
Apostol1
26. 08. 2015 10.36
+16
V srednjem veku je obstajal v vsakem večjem mestu sramotilni steber da so vsi ljudje lahko videli in popljuvali takega človeka. Danes tega ni več ,ker je svet postal civiliziran , samo za nekoga ,ki se norčuje tako iz svojega zdravja in iz humanosti ljudi pa morda ne bi bilo nič narobe če bi ga dali za nekaj dni tja gor ali pa kot je že padel predlog na internet .Pred leti je bila zelo odmevna afera ko so mladeniči kruto mučili in ubijali mačke in ti fantje so potem zaradi teh dejanj doživeli pravi pekel s strani javnosti in jih je izučilo za vse življenje in prav je tako. t
Berdem
26. 08. 2015 10.59
+2
V današnji družbi je tak človek nekdo. ki je naredil manjšo napako
Ciymbalta
26. 08. 2015 10.01
+17
Tega moškega naj dajo da ga cela Slovenija vidi, da bomo ko bomo šli mimo njega lahko rekli ta je ta moški ki nima pameti
karlo6
26. 08. 2015 09.56
+11
Vse vlade od leta1990 nas nateguejo na veliko bolj okruten in hinavski način.Ali boste o tem tudi kaj napisali???? Trenutno nas nateguejo z raznimi begunci, vendar je to edini pozitivni nateg naroda,saj se bo ob vsesplošnem kaosu in odporu ljudstva s sveta zbrisalo tudi vse te lopove.
trunck
26. 08. 2015 10.48
-4
Ne vse, samo ena nas je res pošteno (2004-2008)
gostgozd
26. 08. 2015 09.33
-14
ne razumem čisto dobro zakaj je kazensko preganjan?? .. moralno sigurno ni bilo najbolj pošteno - ampak reklame/marketing pač ne moremo soditi po moralnosti ... se je pač "znašel", da od ljudi na svoj način zvrta denar (tako kot večina ostaih prodajalcev česarkoli pač) ...
Olcar 1
26. 08. 2015 09.41
-1
gostgozd
26. 08. 2015 09.55
+9
:) sam prašam.. pa zaenkrat še ni nekega odgovora. .. a morda naprimer kdo toži Pril, ker mu z eno kapljico ni uspelo pomiti posode za dvejsetimi gosti? ali naprimer vse podjetnike tega sveta, ki so lažno prikazovali svoje podatke, da so prišli do kredita (katerega so potem popokali v davčne oaze)? Ali kateregakoli politika, ki je dajal lažne obljube pred izvolitvijo ?
trunck
26. 08. 2015 10.05
GostGozd, kazensko naj se ga preganja, ker bi na nezakonit način prišel do premoženjske koristi, ker je prodaja organov nezakonita. Če pa ni mislil prodati ledvice, potem pa gre za goljufijo. Prepričan pa sem, da je izvor njegovega premoženja povezan s prevarami in da ledvico ne "prodaja" prvič. Koliko Slovencev je nasedlo na mail-e z nagradami v nekaj milijonih dolarjev in so morali najprej nakazati nekaj tisoč dolarjev na tuje račune, da bi milijone dolarjev iz tujine lahko prenakazali v Slovenijo. Ko so Slovenci nakazali denar pa naenkrat na nasprotni strani ni bilo sogovornika, kaj šele milijonov dolarjev.
gostgozd
26. 08. 2015 10.25
-1
ne vemo - morda pa bi jo za 50000€ res prodal? je v tem primeru bolj kriv on, ki prodaja svojo ledvico, ali tisti ki jo kupi .. če pa ljude potem v svoji naivnosti nasedejo/mo in nekomu dajemo svoj denar "na lepe oči" - pa je to naš problem. ne njihov. ... morda v teh dneh sedajle kdo toži borze in upravljalce delniških skladov - ker vse pada in se "izgbuljajo" miljarde, kljub temu, da so jih reklamirali naivnežem, kot zagotovo varno dolgoročno naložbo?
trunck
26. 08. 2015 10.46
+2
Borze so osnova tržnega kapitalizma, so legalne, zato ne vidim možnosti, da bi jih nekdo tožil, če tečaji padajo, ker nihče ne vrača denarja, če tečaji rastejo. Kaj pa denarne verige; po tvoje so zakonite; zakaj pa naivneži denar dajejo v denarne verige. Kaj pa razni mazači in šlogarce, ki ljudem vzamejo pa desetine tisoče ojrov zaradi izganjanja satana ali preganjanja zlih duhov. So tudi ti legalni? Kaj pa prodaja avtov; ali je avto s prevoženimi 40.000 km, ker je prodajalec obrnil števec iz 220.000km, tudi legalno prodan?? Saj je kupec naiven ali ne. GostGozd, hudo pa je, da obtožuješ bolnega človeka, ki bi kupil ledvico, naivnosti. Ko gre za življenje se ljudje najbrž poslužujejo različnih prijemov, tudi nelegalnih, posebej če je povpraševanje večje od ponudbe. Najbrž pa ne bi bilo kupca, če ne bi bilo prodajalce (v tem primeru oglasa). Zame pa je skrajno zavrženo dejanje prevarati bolne, zato bi takega preganjal, kolikor bi se ga dalo.
Apostol1
26. 08. 2015 10.56
+4
gostgozd Pred leti sem v nesreči zdrobil kolčno skodelico,živec je bil uničen 97% in še komolec je bil zdrobljen . Pokrpali so me zelo dobro , sicer nekoliko šepam vseskozi čutim bolečino ,ki se je navadiš ,lahko smučam kolesarim in še marsikaj ne morem pa teči in tudi zelo težko se naprimer porežem nohte in še kaj , dobil sem res zelo visoko odškodnino ampak vse bi podvojeno vrnil če bi bilo isto stanje kot je bilo pred nesrečo in norčevanje tako iz svojega zdravja kot iz humanih ljudi je nedopustno in tvoj komentar je naravnost idiotski in bi bilo bolje če ga ne bi napisal
Berdem
26. 08. 2015 11.01
+3
provni
26. 08. 2015 09.29
+3
A bo nezakonit denar vrnil ? Sploh pa se takih stvari ne bi smelo objavljati. Za to so zadolžene Karitas in Rdeči križ. Čudi me, da ljudje padajo na take goljufije.
rambek
26. 08. 2015 09.23
+6
Mislim, da je ze nekoga prevaral