Črna kronika

'Ko sem dečka potegnil ven, ni več kazal znakov življenja'

Sevnica, 13. 07. 2010 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reševalec je na dnu sevniškega bazena opazil negibnega dečka. Takoj je skočil v 1,20 metra globoko vodo in ga potegnil na suho. Ker ni kazal znakov življenja, sta ga s kolegom začela oživljati.

V sevniškem bazenu so včeraj popoldne opazili negibnega šestletnega dečka in le hitremu posredovanju tamkajšnjih reševalcev se gre zahvaliti, da je preživel. Kot je za 24ur.com povedal reševalec Matjaž Koritnik, ki je zaslužen, da se je vse srečno razpletlo, je bil deček na bazenu v spremstvu mamice, ki pa je bila oddaljena okoli 40 metrov in sina ni imela pod nadzorom. Kot so pozneje ugotovili tudi policisti, se je deček najprej igral v malem bazenu za otroke, nato pa odšel v večji bazen, česar pa njegova mama ni opazila.

Reševalca sta rešila 6-letnega dečka (simbolična fotografija).
Reševalca sta rešila 6-letnega dečka (simbolična fotografija). FOTO: POP TV

''Dečka sem opazil na dnu bazena, zato sem se takoj odzval. Skočil sem v vodo in dečka potegnil ven, a ni več kazal znakov življenja,'' je povedal Koritnik in dodal, da mu je takrat na pomoč takoj priskočil še njegov kolega reševalec Gregor Ivanšek. ''Začela sva z umetnim dihanjem in masažo srca, na pomoč pa je priskočila še ena gospa. V tem času sem odšel po defibrilator ter obvestil reševalce in policijo.''

Ker je deček prej zadihal, defibrilator ni bil potreben. ''Preden je prišel zdravnik, je deček že sam zadihal, bil pa je v šoku,'' je še povedal Koritnik. Reševalci so otroka nato odpeljali v celjsko bolnišnico. V bolnišnici pa so za 24ur.com povedali, da deček ni več pri njih, ampak da so ga prepeljali na pediatrično kliniko v Ljubljani.

S PU Krško pa so sporočili, da kriminalisti še preverjajo okoliščine utopitve in ugotavljajo eventualno odgovornost.

Med kopanjem v morju, jezerih, rekah ali bazenih ne smete otrok nikoli pustiti brez nadzora, opozarjajo reševalci iz vode. O tem, kako pomagati, če se otrok utaplja, pa si preberite na Bibaleze.si.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobinka
18. 07. 2010 22.58
+1
Spoštovani, tudi sama bi z veseljem iskreno čestitala reševalcem, ne za pogumno, ampak za dobro (po njihovi dolžnosti in usposobljenosti) opravljeno delo v tem tragičnem dogodku, a žal je RESNICA O REŠEVANJU "hvalabogu" danes še dihajočega otroka nekako IZNAKAŽENA. Težko je verjeti, da edino kopališč v Sevnici taji, za njih sramotni dogodek, na račun 5 minut slave, ki si jih omenjena reševalca, za vse prisotne na bazenu tisti dan, niti pod razno ne zaslužita. Žal je resnica, da je starejša gospa opazila dečka na dnu bazena, ki ga je potem mlado dekle, po "božanju" vrlih reševalcev, začelo oživljati. To isto mlado dekle je "ukazalo" reševalcu, kaj naj počne, saj je bilo očitno, da se sam ne znajde v tem odločilnem momentu. To isto dekle (z izkušnjami v zdravstvu) je "ukazalo", da pokličejo reševalce, ker se jih ti tako pogumni reševalci v paniki niso takoj spomnili poklicati. Zatorej apeliram na celo javnost, da ne poveličujejo vrla reševalca, ki sta si v rodnem kraju vseh očividcev, predvsem staršev majhnih otrok, prislužila zgolj gnus zaradi svoje nesposobnosti oživljanja, ampak da si vzamemo nekaj sekund v premislek o sami krhkosti življenja in se vsi skupaj zahvalimo za to mlado dekle, ki je v takšnem paničnem trenutku ohranilo trezno glavo in je znalo pomagati. Nadvse si jo želim poimenovati, zgolj da kljubujem vsem Sevničanom, ki so želeli RESNICO O NEUSPOSOBLJENIH REŠEVALCIH pomesti kdo ve kam in zakaj, a spoštujem skromnost tega dekleta in ji tu pred vsemi izkazujem čast. Materi želim le, da vse skupaj čimprej pozabijo in se vrnejo v stalne tirnice vsakdana. Vse starše pa sprašujem, ali ste tudi sami 100%, 24 ur na dan pozori na vsak gib, ki ga vaš otrok naredi. Odgovor je vsem jasen. Nesreče se dogajajo in ta nima nujno veze z brezbrižnostjo matere. Lp, B.
Budalicaa
14. 07. 2010 22.16
Uni ko zagovarjate mamo češ da otroka ne moreš met skos na očeh ..ne vete sploh kok je to zgledal glede mame. ker ko so dečka ven potegnl mame ni blo nikjer ..in tut pol ko so ga že z rešilci odpelal ..mama sploh ni šla tja da bi pogledala ..da pa ni mogla opazt da njenga otroka ni nikjer je pa tut mal bosa ..pa da so pol po zvočniku mogl klicat osebe ki dečka poznajo če ga lohka identificirajo ..ker mama ni mogla stopt sama do reševalne enote ..pol pa tut ne vem kok je ta mama skrbela za svojga otroka .....
STELA_
14. 07. 2010 14.48
color - vztrajanje pri svojem mnenju, čeprav ti dokažejo da je zmotno, je značilno za male ljudi ( pa ne male po cm)
Ducky112
14. 07. 2010 14.33
svaka čast reševalcoma =)
VolilecSI
14. 07. 2010 09.05
Na Hrvaškem, ga ne bi niti opazili
vezuv
14. 07. 2010 01.18
Malo ali fejst me je zbodlo "nakladanje" marko 50 - ojoj ali si premlad ali že star (oprosti izrazu), ampak to kar si tukaj natvezi, je zelo daleč od resnice. ja so maldi doma do 35 leta in še več - ja kam pa naj gre ko ne dobi službe, kako naj zida hišo, ko nima rednih prihodkov, kako naj to , kako naj ono, A naj ima otroka, ker ga želi - pa mu nima kaj za v usta dati... Ja res je, družba, še bolje je, vodstvo države se mora nad tem zamisliti, pa ne Z ZVIŠEVANJEM DELOVNE DOBE IN UPOKOJITVE- to mladim ne bo dalo služb. Ker ni služb, denar pa je itak sveta vladar - je posledično tudi mnogo več kriminalitete kot pre 10 in več leti. Si pozabil? Ko grem na vrt, ki je od hiše oddaljen le 10 m moram zakleniti hišo, kajti lahko se zgodi, da pride kakšen nepovabljen gost in ostanem brez marsičesa. 20 let nazaj tega ni bilo. In kdo krade? Romi- ja taki ta pravi in tudi tisti krščeni! In še nekaj - verjemi mi, da se mamica tega nesrečnega fantka še kako se sekira zato, da ga ni gledala bolj. Mi ni treba reči, ker sem tudi sama mati in si predstavljam njene občutke - pač usoda je bila taka, nimaš kaj. Upajmo le, da bo fantek okreval čimprej.
delboske
14. 07. 2010 00.59
Šestletni otrok je že zelo samostojen in hkrati nebogljen. Če se okoliščine poklopijo , mamica res nima kaj veliko. Res pohvale reševalcema in bodimo veseli, da se je vse dobro izšlo. Kdor je brez greha pa naj meče kamenje...
Buena Vita
14. 07. 2010 00.29
ja,ja,kr hvalite mamico , 40 metrov stran--dejte zmerit 40 metrov,potem bom videla in poslušala vaše ,;;;;a,KAJ ŽE-------MOGOČE GRAJE
loden
14. 07. 2010 00.26
Zanimivo je, kako ste nastrojeni proti tistim, ki pokritizirajo starše. Ampak dejstvo je, da sta OČE IN MATI V PRVI VRSTI tista, ki MORATA SKRBETI ZA SVOJE OTROKE IN STA ODGOVORNA ZA NJIHOVO VARNOST.
mark50
13. 07. 2010 23.41
tukaj v SLO so itak vse mamice na free, in to zato ker hocjo da se otroci cim hitreje osamostalijo... no evo, naj vam bo tole poduk !!! GORENJKA , kje si pa to pobrala. Žal je prej obratno. Mamice ( vsaj slovenske ) so preveč zaščitniške in pokroviteljske do svojih otrok. O kaki osamosvojitvi otrok ni duha ne sluha ( oz želje ). Mamice poskrbijo da sinek ostane čimdlje doma. Da ga ona pedina in skrbi da sineku nebi kaj manjkalo. In ONI to pridno izkoriščajo . Doma živijo vsaj do 30.leta ali pa dlje. Seveda tudi hčerke da ne bo pomote. Seveda tudi otrokom se nikamor ne mudi saj je doma najceneje in najboljše.Zato imamo študrnte ki diplomirajo po tridesetem letu ( ali pa celo nikoli ). Da se poročajo pri 35. ali celo nikoli, da imajo enega otroka pri 35. ali nikoli. Mislim da so starši vse preveč pokroviteljski do svojih otrok. Oni morajo biti tisti ki "odstavijo " otroka od zize in od skupnega gospodinjstva. Kot koklja piščeta ko so dovolj stari. Kjub temu da bi pišteti še komot bili pod okriljem koklje ( mamice ) par mesecev dlje ! Družba se mora zamisliti kam vse to pelje. Kake otroke bomo vzgojili v naslednjih letih in kaj bo z nataliteto v takih pogojih.
eraze
13. 07. 2010 23.40
to ni sevnski bazen u videu epic fail
mark50
13. 07. 2010 23.29
Jaz se strinjam z vsemi ki branijo mamico. Žal otroci gdaj pa gdaj zginejo v sekundi in jih je teško nadzorovati vsak trenutek. Ampak to velja tudi za ostale.Mislim na reševalca ali kakega drugega spremljevalca. Nesreče se pač zgodijo ( in dogajajo ) in vedno ni nekdo kriv. Obstajajo nesreče ko ni krivca oz je nesrečnik sam kriv. Bi pa vprašal vse tiste ki zagovarjajo mamico kaj bi pa naredili oni če bi se otrok utopil ? Kot recimo pred nekaj meseci v MB. Tožili bi vse po vrsti od čistilke bazena in vratarja naprej. Taki smo slovenčki. Vsi ti bi tožili brez izjeme. Tudi če subjektivno ni kriv recimo nišče. In kaki vik in krik bi zagnali nad reševalcem in upravnikom kopališča do ministra za šport in rekreacijo. Nekdo bi moral biti kriv in plačati bi moral odškodnino. Tudi sodišča sledijo temu da pač otrok ni kriv. In da je nekdo odgovoren če ima recimo bazen . Lahko pa je bilokaj drugega kjer se lahko zgodi kaka tragična nesreča. Ampak JA . Tudi 6 leten otrok je lahko "kriv" za svojo smrt.. Ga pač ne moreš imeti na vrvici kot kužka.
Domen Kastrevec 1
13. 07. 2010 23.11
Hvala bogu, da se je vse dobro izteklo. Mi starejši opozarjamo mlade starše, da pri otrocih ni popravnih izpitov. Otroka moraš imeti na očeh in se ne zanašati, da mu nič ne bo! Ko pride tragedija, bi vse popravili, vendar to ni več mogoče. Starši, delajte tako, da nikoli ne boste obžalovali svoje nepazljivosti. Življenja se ne da pripeljati zaradi kesanja nazaj.
Ramzess
13. 07. 2010 22.58
"je bil deček na bazenu v spremstvu mamice, ki pa je bila oddaljena okoli 40 metrov in sina ni imela pod nadzorom." Potemtakem ni bil v njenem spremstvu, nikar ne posplošujte. Na kopališču ja, v bazenu ne. Materina neodgovornost se je skoraj končala slabo. "da kriminalisti še preverjajo okoliščine utopitve in ugotavljajo eventualno odgovornost." Čemu neki, mar ni dovolj očitno, mati je zanemarila dejstvo, da tam ni sama, temveč z otrokom. In še, kakšne utopitve pa, saj se ni nihče eventuelno utopil, greza okolišline nesreče, polsedica katere bi lahko bila utopitev, tako to gre. Ker se govori fantu, ki bi naj skočil nanj, kar se menda ne sme oz. pravila prepovedujejo, bodo tega kršitelja in neposredno odgovornega morali najti. View="tisti,ki imamo otroke vemo,da se takale stvar lahko hitro pripeti. Lahko ga imaš skozi na očeh,pa ti za tren oka zgine. In tistih par sekund,ko ga z očmi iščeš se alhko zgodi marsikaj. Hvala bogu,malokrat kaj usodnega. Staršev ne moreš kar obsojat, saj bi bila to ravno zanj najhujša nočna in dnevna mora." Staršev nihče ne obsoja direktno, pa vendar bi morali bolj pozorni in odgovorni do otrok, in čim manj iskati izgovore in opravičila, ki itak ne morejo rešiti ničesar. Upamo, da bo s fantkom vse vredu, glede nato, da so iz lokalne bolnišnice prepeljali v pediatrično bolnišnico, čeprav ni nevem kakšnega posebnega razloga, ali pač, pa mi tega ne vemo.
TourAs
13. 07. 2010 22.45
rally29: Predvidevam, da si vse to opazil, ko si osvajal svojo sošolko iz devetega razreda OŠ Savo Kladnik? Več ljudi mi je pritrdilo, da je bilo drugače. Sem pa tudi prebral, da je lizal sladoled. Najboljše, da se še nekdo spomni in napiše da je v bljižnjem kafiču pil pivo in ga sploh ni blo zraven. SVAŠTA!!!! Vglavnem končno lepe novice. BRAVO!!!
fjozef
13. 07. 2010 22.34
Zdaj je pa že preveč te hvale.
karah
13. 07. 2010 22.04
bravoo!! ko sem brala novico, sem že mislila, da je deček utonil :( potem pa...vesela novica! :D bravo!
wwwspring
13. 07. 2010 22.01
reševalca sta rešila fantka, nekateri pljuvate po njima. če ga ne bi rešila bi spet pljuvali po njima. da ti pa otrok ''pobegne'' izpred oči, je pa potrebna samo sekunda, zato ne pametujte preveč, ker nikoli ne veste, kdaj se lahko to zgodi vam, pa ne privoščim nobenemu!! fantek je živ in zdrav in toje najbolj pomembno!!!!
color
13. 07. 2010 21.58
jaz se vedno stojim za tem, da je neodgovorna... pa kaj mi mores? vsak ima svoje mnenje....
rally29
13. 07. 2010 21.43
kot prvo jaz sem bil takrat na bazenu in je fantka iz vode potegnu kopalec kot drugo ko je bil fantek zunaj bazena je začel teči reševalec in ko je bil odaljen od fantka kakih 10 metrov se butl spoune da ima gsm telefon v žepu zato teče nazaj do svojega stola in soloži telefon priteče nazaj kjer je nekdo od kopalcev že masiralo srce potem je reševalec prevzel masažo srca in počakal da pride duri reševalec in mu dal umetno dihanje potem je spet tekel po opremo ko pa je prišel nazaj je fantek že izbruhal vodo iz telesa in začel jokati.tako da naj se ne hvalijo reševalec bi moral skoz sedeti na stolu in opazovati kar pa ni bilo res žalostno da pop tv ne dobi resničnih novic.no glavn da je fantek preživel