Črna kronika

Razbili kriminalno združbo, ki je preprodajala heroin

Koper, 22. 12. 2011 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koprski kriminalisti so v sodelovanju z zagrebškimi kriminalisti razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo heroina. Za skupno šest kaznivih dejanj so kazensko ovadili štiri osebe.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Aljoša Kravanja

Kot so sporočili s PU Koper, so zagrebški kriminalisti oktobra obvestili kriminalistično policijo iz Kopra, da na ozemlju Zagreba in hrvaške Istre izvajajo obširno preiskavo zoper več članov kriminalne združbe z območja Hrvaške zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog, ki naj bi jo kupovali v Sloveniji.

Na podlagi obvestila in zbranih ugotovitev so kriminalisti PU Koper v sodelovanju z njimi pričeli obširno preiskavo, v sklopu katere so uporabljali tudi različne prikrite preiskovalne ukrepe.

V kazenskem zakoniku je za storitev kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog zagrožena zaporna kazen od 1 do 10 let.

V decembru so v sodelovanju s hrvaškimi kriminalisti na območju Kopra, Zagreba in Pulja izvedli zaključno akcijo, v kateri so na Hrvaškem prijeli pet državljanov Hrvaške, v Sloveniji pa državljana Hrvaške in slovenskega državljana, stare med 23 in 47 let, pri njih pa so opravili tudi hišne preiskave.

Zoper osumljene so zbrali dovolj dokazov za podajo kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve šestih kaznivih dejanj že omenjene neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so ovadili 47-letnega hrvaškega državljana z območja Pulja, 41-letnega slovenskega državljana z območja Kopra, 46-letnega hrvaškega državljana z območja Zagreba in 38-letnega hrvaškega državljana z območja Pulja.

47-letnik heroin tihotapil v pralnem prašku

Tudi tokrat se je izkazalo, da sodelovanje slovenske policije z varnostnimi organi tujih držav poteka izredno korektno, strokovno, zakonito, predvsem pa uspešno in učinkovito. Dejstvo je, da je organiziran kriminal že zdavnaj prestopil tako regionalne kot tudi državne meje, kar zahteva mednarodno usklajene in načrtovane aktivnosti predvsem na področju boja zoper organiziran kriminal. PU Koper

Na območju Policijske uprave Koper so že oktobra odvzeli prostost 47-letnemu hrvaškemu državljanu, ki je za kriminalno združbo iz Slovenije v Hrvaško preko mejnega prehoda Dragonja poskušal pretihotapiti paket s skoraj pol kilograma heroina, ki ga je imel skritega v embalaži pralnega praška. Trenutno je v slovenskih zaporih, kjer je bil zaradi tihotapstva obsojen na zaporno kazen.

V decembru pa so odvzeli prostost še 41-letnemu slovenskemu državljanu, ki je kriminalno združbo na hrvaškem oskrbel s heroinom. 41-letnika, ki je bil v preteklosti že obravnavan in obsojen za tovrstna kazniva dejanja, so s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje, a je bil, kljub predlaganemu priporu, izpuščen na prostost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka..
23. 12. 2011 05.02
+0
samo strožji zakoni bi pomagali ,ne zamislim si ,da bi moj sin kaj takšnega delal,sem vesela,da ni kadilc in športnik z veliko začetnico,ubogi starši,katerih otroci se podajajo v svet droge,...
Strelja?ko
23. 12. 2011 18.31
+0
Hahaha še strožje. Pričakuj upor sina en dan in ne čudi se...
aligator
22. 12. 2011 23.41
+5
narkomafiji vse premoženje odvzeti
povrsniste24kur
22. 12. 2011 17.23
+15
čestitam že, razumem pa še vseeno vedno ne, kako sta lahko preprodajalec heroina in preprodajalec marihuane enako obravnavana s strani zakona. to je treba spremenit!
Strelja?ko
23. 12. 2011 18.33
+2
LEGIONER
22. 12. 2011 16.33
+18
ma dejte nehat sploh nimate interesa polovit barabe ker lovke vodijo v vrh tja kamor ste vi .......polno ljubljano imas mularije ki cele dneve nič ne dela sedi po kafičih in se vozi v avtih vrednih od 50jurjov naprej pa niso posebno nadarjeni posamezniki haha.....kamor se obrnem same barabe davčne utaje zavarovalniške porevare z avti ...vse kar hočš ukradena roba se veselo prodaja zdej že skor do vsazga kolega k pridm slišm tale televizor sm dubu od enga pocen ..je ukraden tole orodje sm dubu od enga je bil pocen ...vse kar hočš intresa da bi jih polovil ni ...edin men k sm pošten kaksna zlata zenska pove da imam slab avto al pa kej podobnga ...dons noben ne spoštuje poštenga človeka
suckers
22. 12. 2011 22.13
+4
@LEGIONER imas plus za mega komentar. _Ujel so neke male, nesposobne ribice. Velike, ki prevazajo kontejnerje pa nic. Tut Tosica so na osnovi ukazov iz ZDA. Zgleda, da so vedel zanj, samo nihce ni zelel nic ukreniti. Verjetno so prejemali debelo kuverto vsake toliko.
Peter Kirbiš
22. 12. 2011 15.41
+19
Vsaj enkrat ste prave lovil,ne pa samo po sveti travci tolčt...
HoS
22. 12. 2011 15.40
+16
Bravo fantje v modrem......Samo kaj ko bo že jutri spet nekdo drug to delal
povrsniste24kur
22. 12. 2011 17.31
+2
da, prav v tem je problem. zato je treba droge legalizirat, jih nadzorovat, tako glede pridelave, kot tudi prodaje, pa bo manj mrtvih, dilerji brez biznisa, odvisnežev pa ne bo nič več. čas je, da se končno nekaj postori glede tega, ker vsi vemo, da organi pregona že desetletja zgubljajo boj proti narkokartelom, le ogromni stroški in nepotrebna tveganja življenj so zaradi tega, namesto da bi se stvar legalizirala in bi še država imela nekaj od tega, razni doni bi se nehali okoriščat na račun odvisnežev in rekreacijskih uživalcev, pa še uporaba drog bi zagotovo bila bolj varna, kot je sedaj.
ietsspesiaals
22. 12. 2011 15.39
+17
sm čist šokiran da ni trava ampak heroin zih so ble mhne ribe ker velike majo tok vez da jh nikol nebojo zaprl :)