Črna kronika

Kaj bi lahko storila šola?

Ptuj, 30. 01. 2009 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

15-letnice, ki naj bi nosila otroka lastnega očeta, naj ne bi bilo v šolo tri mesece. Šola naj ne bi ukrepala, ker naj bi taisti oče vztrajno pisal opravičila.

zloraba na Ptuju
zloraba na Ptuju FOTO: POP TV

Ne le Ptuj, šokirana je vsa Slovenija. Kot smo poročali včeraj, je 15-letnica med čakanjem na porod policiji prijavila svojega očeta, ki naj bi bil tudi oče njenega otroka. Dekle je obiskovalo zadnji razred devetletke na eni izmed ptujskih osnovnih šol.

Šole so se zavile v molk. ''Vsaka šola, kjer se kaj takega dogaja, mora reagirati. Če bi šola kaj vedela, bi sigurno reagirala, vendar v družinah žal ne moreš vedno priti do tega, ker ljudje drugače reagirajo,'' je povedala ravnateljica ene izmed ptujskih osnovnih šol. Pa je šola, ki jo je obiskovalo dekle, res storila vse, kar bi lahko oziroma kar bi morala?

Na primer domnevnega incesta se je odzvala tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik, ki apelira na vse novinarje, naj o primeru poročajo v skladu z etičnimi standardi, ki zagotavljajo varstvo zasebnosti mladoletnikov.

Dekleta k pouku ni bilo tri mesece, šola pa njene nenadne in daljše odsotnosti ni prijavila. Bi jo morala? Na šolskem ministrstvu so pojasnili, da so za šolanje otrok odgovorni starši. Ti morajo ob vsakem izostanku učenca šoli sporočiti vzrok izostanka. Če tega ne storijo v petih delovnih dneh od prvega dne izostanka dalje, jih šola o tem obvesti in pozove, da izostanek pojasnijo. Učenec lahko pri pouku manjka, ne da bi starši vzrok sporočili, če izostanek vnaprej napovejo, vendar ne več kot pet dni v šolskem letu. Zakon pa omogoča, da lahko ravnatelj na željo staršev iz opravičljivih razlogov dovoli učencu daljši izostanek od pouka.

Slovenski policija
Slovenski policija FOTO: Jani Dolinšek

V kolikor torej starši ne skrbijo za to, da njihovi otroci redno obiskujejo osnovno šolo, s tem ne sledijo zahtevanim zakonskim normam. V tem primeru ima šola dolžnost, da ustrezno ukrepa, tako da vloži predlog pri pristojnem prekrškovnem organu, to je Inšpektoratu RS za šolstvo in šport, so še pojasnili.

Ker pa naj bi oče dekletu že pred meseci pisal opravičila za športno vzgojo in jo, ko je bila nosečnost vidna, pod pretvezo, da šolo obiskuje v tujini, umaknil iz klopi, šola resnice ni poznala, zato tudi ni mogla ustrezno ukrepati. ''Če šola dela kaj narobe, se mora to reševati po drugi poti. Mislim, da je treba otroka zaščititi,'' pa je povedala ravnateljica ene izmed štajerskih šol.

Kaj pravi policija?

Na mariborski policijski upravi več podatkov zaradi interesa nadaljnjih kriminalističnih postopkov, zaščite mladoletnih in drugih oškodovancev ter občutljivosti kriminalistične preiskave ne morejo posredovati. "Kriminalistična preiskava intenzivno poteka, o vseh ugotovitvah je sproti obveščeno pristojno državno tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek," navajajo mariborski policisti. Za omenjeno dejanje je sicer zagrožena kazen do deset let zapora.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pa so sporočili, da informacije o zdravstvenem stanju pacientov posredujejo v skladu z zakonskimi določili in etičnimi merili stroke, pri čemer spoštujejo zakon o varovanju osebnih podatkov, v primeru mladoletnih oseb pa toliko bolj za zaščito interesov mladoletne osebe.

SORODNI ČLANKI