Črna kronika

FOTO: Psa, ki sta ubila lastnika, že evtanazirana

Ljubljana, 02. 02. 2010 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./I.A./U.Z./B.K.
Komentarji
533

Trije bulmastifi, ki so na Oražnovi ulici v Ljubljani do smrti raztrgali svojega lastnika, so mrtvi. Enega so ustrelili že policisti, dva pa so uspavali in evtanazirali kasneje.

napad bulmastifov sredi Ljubljane
napad bulmastifov sredi Ljubljane FOTO: I.A

V Ljubljani so psi spet napadli človeka. In znova se je to zgodilo na Oražnovi ulici, kjer so leta 2006 štirje bulmastifi hudo ranili 36-letnega Tržičana Stanislava Megliča.

''Okoli 16.30 ure je bil OKC PU Ljubljana obveščen o napadu psov. Po prvih ugotovitvah je znano, da so psi v Ljubljani na Oražnovi ulici napadli eno osebo. Ta je zadobila tako hude telesne poškodbe, da je na kraju umrla,'' so sporočili s policije. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin dogodka sicer še nadaljujejo.

Šlo naj bi za napad treh bulmastifov, od katerih sta bila dva vpletena v napad že leta 2006. Tokrat so se spravili kar na lastnika Sašo Baričeviča, ki je ranam podlegel, so potrdili na policiji.

Vsi trije psi že mrtvi

Policisti so streljali na dva psa, enega ubili, drugi, ki je bil ranjen, se je skupaj s tretjim, ki ni bil poškodovan, zatekel v bližnjo uto, ki so jo policisti zaradi varnosti zaklenili. "Naši možje so sicer še na kraju dogodka, ki so ga zavarovali, da ne bi prišlo do pobega, a psa sta zdaj v pristojnosti Vursa," so še pojasnili policisti.

Policija je počakala na prihod posebne enote, ki je oba psa najprej uspavala, nato pa so ju evtanazirali. Takojšnjo usmrtitev dveh psov je takoj po napadu odredil dežurni uradni veterinar. "En pes je bil ob našem prihodu že mrtev. V tem trenutku sta tudi ostala dva psa že usmrčena, odpeljala jih je veterinarsko-higienska služba, je za 24UR ZVEČER potrdila Vida Čadonič Špelič, direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs).

'Skrbnik jim preprosto ni bil kos'

"Prevzgoja takih psov je možna, a morali bi zamenjati okolje, torej iti k drugemu lastniku. Pa ne po dva skupaj, pač pa vsak posamezno – na tak način bi lahko rešili njuno življenje. Bulmastif je pasma, ki pozno dozori in je nagnjena k dominantnemu vedenju. Tu je šlo za neko obliko dominantnega vedenja, skrbnik pa jim glede tega ni bil kos," je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil kinolog in veterinar Jože Vidic.

Obžalovanja vreden dogodek

"Vsekakor je to obžalovanja vreden dogodek, vendar je treba vedeti, da je lastnik živali odgovoren za vsa dejanja, ki jih živali povzročijo. Izrecna želja lastnika je bila, in to sem jaz z vsemi pravnimi sredstvi zahteval. Vsekakor pa kot minister moram spoštovati zakone in v okviru veljavne zakonodaje je tekel postopek popolnoma pravilno in zakonito,'' je po dogodku za 24UR ZVEČER povedal kmetijski minister Milan Pogačnik, ki ga v SLS že pozivajo k odstopu.

''Vse možnosti ste imeli, minister Milan Pogačnik, da bi to današnjo tragično nesrečo preprečili in obvarovali človeško življenje,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo ...

Ob napadu leta 2006 so policisti ubili enega od psov, ostale so poslali na prevzgojo.
Ob napadu leta 2006 so policisti ubili enega od psov, ostale so poslali na prevzgojo. FOTO: Slovenske novice

Kot je znano, gre za zgodbo o štirih bulmastifih, ki so 15. marca 2006 v Rožni dolini v Ljubljani napadli in hudo poškodovali 36-letnega Tržičana Stanislava Megliča. Upokojena zdravnica Zora Roter, ki je bila v času napada lastnica omenjenih psov, je v tem času umrla. Njen partner Saša Baričevič pa je postal novi lastnik psov. Tretjega psa Atosa, ki ga je po napadu zasegel veterinarski inšpektor, so že aprila 2007 vrnili takratni lastnici, medtem ko so četrtega bulmastifa Knighta med reševanjem Tržičana ustrelili policisti.

Trije preživeli bulmastifi, ki jih je policija po napadu zasegla, so julija 2006 v prisotnosti lastnikov napadli in tudi lažje poškodovali pasjo inštruktorico v Zavetišču za živali na Gmajnicah, kjer je potekala prevzgoja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (533)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Jost
07. 02. 2010 10.30
kako se piše Baričevič ali Baričević ?
Manndy
07. 02. 2010 10.28
33 Smrtnih žrtev zaradi napadalnih psov od tega 21 otrok tisoči lažje in težje poškodovanih samo v Evropi v treh letih ter še nekaj tisoč napadenih in nekaj desetisoč ponorelih lastnikov, ki brez nagobčnika letajo naookoli. In kje so tiste odgovorne službe, kot v primeru Mislej, Samomora otroka za novo leto Šilih in podobno. Odgovarjajo to se nas ne tiče mi samo kasiramo mrtvi otroci Centra za socialno delo pravosodja in ministerstev ne zanimajo imamo drugo delo laži, podtikanja kraje in bogatenja na tuj račun. Spet resnica boleča na forumu moteča.
Pantokrator
07. 02. 2010 10.27
Vse je brezveze, odvetiška pisarna Softić bo dosegla razglasitev Dildičevića za svetnika in v kratkem pričakujte njegovo beatizacijo....
hotchilipoper
07. 02. 2010 10.25
shads
06. 02. 2010 23.41
glede kardela je resnica, da se oblikuje, ampak je tudi res da v kardelu vlada določena hirarhija, kar pomeni da ima vsak osebek v kardelu točno določen položaj (podobno kot pri volkovih). vsak lastnik, ki ima več kot enega psa takoj ve ker je vodilni pes. tudi sama imam dva psa in sicer dve nemški dogi, in se takoj vidi kdo je glavni. in če imaš pod kontrolo glavo kardela imaš celotno kardelo. kar pa še nepomeni da rabijo nevem kakšno trdo roko. če je pes pravilno vzgajan ga lahko kontrolira tudi 11letni otrok (v mojem primeru lahko kotrolira dve okrog 60 kilski dogi) nevem zakaj se dela taka zdraha glede mastifov, ker bi lahko bila katera koli pasma tako nevarna ob takem ravnanju. sicer pa nobena pasma ni nevarna pasma! veliko bolj nevarni so recimo pinči, ki zgledajo luškani, kot pa kakršnji koli mastif. res pa je da je vse odvisno od lastnika, torej so samo morilci ljudje, ki umorijo psa z napačno vzgojo.
wizeman
04. 02. 2010 20.41
Vsak cucek je v krdelu nevaren. To nam dokazujejo premnoge raztrgane divje živali, velikokrat celo drobnica. Par čisto prijaznih domačih psov se znajde v krdelu, in že se oglasi njihov lovski nagon. Če pa gre za pse, ki so še posebej krvoločni, zamozavestni in močni, je nevarnost toliko večja. Saj je res, da so krasne živali, ampak, kaj niso tudi bengalski tigri ali afriški levi čudovite živali - dokler vam seveda ne dihajo za ovratnik. Zakaj pa si nihče ne domisli, da bi sprehajal trop tigrov po parku?
Natasa- Natawe Tkalec
04. 02. 2010 20.36
Zakaj bi odstopal Pogačnik? Čadoničeva je tista, ki ima vse maslo na glavi. Tudi tu. VURS ne ukrepa NIKOLI takrat ko bi moral! Niso ukrepali tukaj in ne ukrepajo v Krajnski Gori. Tu je umrl človek, tam že leta umirata dva psa ... Čadoničevo na borzo dela, ne pa na odgovorno delovno mesto, ker ga ni sposobna opravljati!
NENORMALEN
04. 02. 2010 08.55
bla bla bla bla
umauma
03. 02. 2010 23.22
-1
jaz mislim, da je tako krivda lastnika psa kot tudi to, da so lahko določene pasme psov napadalne včasih tudi brez posebnega razloga
nekdo123456
03. 02. 2010 22.50
ti psi so samo iskali svoj jaz in hvala bogu so ga našli
Tamara Prešeren
03. 02. 2010 22.16
+1
Če bi bilo po vaše in bi morali nevarne pasme prepovedati in vse pobiti... zakaj pa morilcev, pedofil in posiljevalcev ne pobijam? A njih se paprevzgojit? Še enkrat.. NEVARNE PASME NE OBSTAJAJO! Moj sorodnik ima doma dva pit bulla, nikoli še nista napadla ne človeka ne druge živeli.. zakaj? zaradi pravilne vzgoje. Prej vas bo ugriznil kašn majhen cucek, k se vsem zdi ljubek, kot pa pit bull. tko da prosm ljudje ki še nikoli niste imeli stika z pitt bulom staffordom ali katero drugo (po vaše imenovano) "nevarno" pasmo ne pametujte, ker si delate sramoto
abyx
03. 02. 2010 20.01
enim je večji užitek imeti psa za družinskega člana kot otroka, resnično in žalostno, zdaj so pa vsi prepametni kja je bilo potrebno storiti in so vsi nekaj odgovorni, lastnik pa očitno ni vedel da si je tako silno želel svoje morilce imeti pri hiši sam je kriv, tako mu je pač usojeno
maculja
03. 02. 2010 19.38
Vsem , ki zagovarjate prepoved nevarnih pasem. A potem je mešanec z mastifom manj nevaren od mastifa? Ali pa mladič med mešancem z mastifom in mešancem z recimo z pittbullom? Ker mešance se težko prepove, ker niso pasma in se tudi ne ve, nikjer uradno kaj je noter namešano. Kje pa je tu rešitev potem?
hren2
03. 02. 2010 19.24
draga belakra, res ne veš kaj govoriš. Vse kar se je dr. Beričeviču zgodilo, je na nek način pridelal sam. Najel dobre odvetnike, poiskal odlične zveze in dosegel, da je zverine dobil nazaj domov. Pes, ki je enkrat napadel, bo napadel tudi drugič. Sama imam zelo rada živali ( imam muco in psa ), pa vendar če bi se pokazal sum na agresijo ga je potrebno dat ali v prešolanje še bolje pa da se ga uspava.
Milan Koleznik
03. 02. 2010 18.22
tu vidimo kdo ima oblast v Sloveniji,kaj so dandanes veze in poznanstva,veliko veliko več kot nekoč.pa je to pripeljalo v smrt,pa naj to ne taji nobeden več ,elita z vezmi ga je pripeljala v smrt.Sočustvujem z njegovim bližnjim.
marelica93
03. 02. 2010 17.31
neumen (oprostite izrazu) je tisti, ki je leta 2006 te pse sploh vrnil lastniku......
slucajnuletu
03. 02. 2010 16.36
"tony_abcde 03.02.2010, 10:38 Predlagal bi, da se premoženje pokojnika proda in izplača konkretna odškodnina g. Megliču." Se strinjam, to bi bilo še najbolj pošteno v dani situaciji....večina vas govori o psih pa lastniku, njih ni več....g. Megliču pa ostaja le grenak priokus, v bistvu je ON najslabše odnesel v tej situaciji, ker je še živ in bo do konca življenja imel določene posledice, vprašanje če sploh kdaj dobil kaj odškodnine...verjetno bo on na koncu še kriv ker se je slučajno znašel ob nepravem času na nepravem kraju....
majazmaja2
03. 02. 2010 16.31
@pipilongstock: pred 2 letoma je sosedov prijazni, nenapadalni zlati prinašalec razmesaril shi-tzuja ...
majazmaja2
03. 02. 2010 16.29
@belakra: Ti pa ne spadaš v ta svet ... tako kot jaz. Žal večina ne razume, da ima nekdo tako zelo rad svojo žival, da je zanjo pripravljen tvegati življenje.
pipilongstock
03. 02. 2010 15.47
za vse ljudi, ki pravijo da ni "nevarnih" pasem... kako pa potem pojasnite, da so mojo zlato prinašalko na sprehodu že 3x !!!! napadli psi nevarnih pasem - dvakrat rotvajlerka in enkrat nemški ovčar, ki so se prosto po prešernu sprehajali po vasi... pa imamo največ zlatih prinašalcev v vasi, kako da ti ne napadejo?