Črna kronika

Prva ovadba zaradi raftarskih nesreč na Soči

Nova Gorica, 24. 07. 2013 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Maj je bil črn mesec za raftarje na Soči. V še ne tednu dni sta se zgodili dve nesreči, ki sta zahtevali življenje 33-letnega vodnika in 48-letnega turista. Dva meseca in pol po prvi nesreči so policisti vložili kazensko ovadbo, ovadba zaradi druge pa je v pripravi.

Vzrok raftarske nesreče je bilo trčenje v skalo na reki Soči. Vzrok smrti 33-letnega domačina iz okolice Kobarida pa je bila utopitev.

Bovški policisti so zoper odgovorno osebo oz. lastnika enega od podjetij, ki se na reki Soči ukvarjajo s športnimi aktivnostmi, vložili kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti. Ovadba je povezana z raftarsko nesrečo, v kateri se je 6. maja utopil 33-letni vodnik čolna. Policisti so ovadbo vložili

Kot je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik, so bovški policisti odgovorni osebi podjetja izdali tudi plačilni nalog zaradi drugih kršitev določil zakona o plovbi po celinskih vodah. Zaradi drugih kršitev pa so podali predloge drugemu prekrškovnemu organu oz. pristojnim inšpekcijskim službam.

Maj je bil črni mesec za raftanje na Soči.
Maj je bil črni mesec za raftanje na Soči. FOTO: Thinkstock

V kratkem še ena kazenska ovadba

Zaradi raftarske nesreče, ki se je zgodila 12. maja takoj za sotočjem rek Soče in Koritnice pri zaselku Vodenca, v kateri je zaradi utopitve umrl 48-letni izraelski državljan, pa bodo bovški policisti v kratkem podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo enega od podjetij iz Bovca. Na podlagi zbranih obvestil in ugotovljenih dejstev ga bodo osumili storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti.

Poleg tega bodo policisti tudi v tem primeru podjetju izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil zakona o plovbi po celinskih vodah. Ravno tako bodo bovški policisti zaradi kršitve predpisov podali predlog drugemu prekrškovnemu organu.

Obe nesreči sta se zgodili zaradi trčenja v skalo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Merenda
24. 07. 2013 13.20
+26
Zakonodaja na tem področju je poden od podna... Še najlažje je Sočo in okoliške reke tržit tujcem (Madžarom ipd), ki jim priznavajo mednarodno licenco za vodenje medtem, ko slovencem licenc ne priznavajo... Pri adrenalinskih aktivnostih je verjetnost poškodbe ali celo česa hujšega zmeraj prisotna in jo noben zakon ne prepreči. Primer: Madžar z mednarodno licenco in brez kakršnihkoli izkušenj lahko pelje 9 ljudi na raftu in je po vseh predpisih skladen. To, da nima izkušenj bodisi v splošnem ali pa z Sočo samo, sploh ni bitno. Domačin, ki pozna vse kotičke te poti in mu licence ne priznajo pa jih dobi po kolenu. Poleg tega, da razni Madžari ipd sploh ne plačujejo davkov od dobička iz te storitve in posledično vozijo kapital nazaj domov (seveda potrošijo za kako pivo tu pa tam). Tujci, ki bi svoje turiste radi vozili na Sočo bi obvezno morali potom lokalnega posrednika, ki bi mu bila podeljena koncesija za to.