Slovenija

Klinični center glede Dolenca: Zadevo še preučujemo

Ljubljana, 25. 07. 2013 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dolgoletni predstojnik ljubljanske nevrokirurgije in priznani nevrokirurg Vinko Dolenc naj bi bil ovaden, ker naj bi v izogib plačilu večmilijonske odškodnine na svoje nepremičnine vpisal zemljiški dolg. Iz kliničnega centra so sporočili, da s primerom niso bili seznanjeni.

Dolgoletni predstojnik ljubljanske nevrokirurgije in mednarodno priznani nevrokirurg Vinko Dolenc naj bi bil ovaden. Kot poroča Dnevnik, je izraelsko sodišče leta 2006 odločilo, da mora Dolenc svojemu bolniku plačati odškodnino v višini 2,3 milijona evrov, ta pa je, da bi se izognil plačilu odškodnine, na svoje premoženje vpisal zemljiški dolg. To je sicer zadnja leta zelo pogosta praksa dolžnikov, ki bi se radi izognili zaplembi svojega premoženja.

Dolenc naj bi izraelskega bolnika operiral leta 1992. Temu so pri 33 letih starosti odkrili tumor na možganih, bolnik pa se je obrnil na priznanega kirurga. Celotna operacija naj bi izraelskega bolnika stala 24.000 ameriških dolarjev, poroča Dnevnik. Izraelca so operirali maja 1992 v ljubljanskem kliničnem centru, dan po operaciji pa se je bolniku zdravstveno stanje poslabšalo. Izraelski bolnik je po operaciji tumorja trajni invalid. Zaradi postoperativnih zapletov je bolnikova družina tožila Dolenca in od njega zahtevala večmilijonsko odškodnino.

Ali je bila tudi operacija Izraelca samoplačniška, v UKC Ljubljana še raziskujejo. (Fotografija je simbolična)
Ali je bila tudi operacija Izraelca samoplačniška, v UKC Ljubljana še raziskujejo. (Fotografija je simbolična) FOTO: Reuters

Sodišče v Tel Avivu je Dolenca leta 2006 spoznalo krivega zdravniške malomarnosti. Kot poroča časnik Dnevnik, naj bi sodišče odločilo, da bi moral nevrokirurg pri prvih dihalnih težavah poslati bolnika na magnetno resonanco glave, česar ni storil. Prav tako bi moral izraelski bolnik po operaciji nemudoma na oddelek za intenzivno nego, kar se je zgodilo šele naslednji dan, ko je bilo za bolnika že prepozno. Dolenca na sojenju ni bilo, sodnik pa je nevrokirurgu naložil plačilo odškodnine v višini dobrih 11 milijonov izraelskih novih šeklov oziroma 2,3 milijona evrov.

Potezo kirurga so odkrili ljubljanski kriminalisti, ki so njega in njegovega pravnega zastopnika ovadili zaradi overitve lažne vsebine, poroča omenjeni časnik.

Da družina izraelskega bolnika od njega terja odškodnino, je za Dnevnik potrdil tudi Dolenc, ki pa trdi, da ga Izraelec terja po krivici. Nevrokirurg pravi, da ne ve, zakaj tožijo njega in ne ljubljanski klinični center, prav tako pravi, da bo zadeva škodila celotnemu slovenskemu zdravstvu, če bo prišla v medije.

Časnik še poroča, da je nevrokirurg oporekal pristojnosti izraelskega sodišča, da presoja v civilni tožbi proti slovenskemu državljanu. Kljub temu so izraelski odvetniki začeli postopek zamrznitve njegovega premoženja. Da bi prišli do 6,26 milijona evrov odškodnine, kolikor se je je v vseh teh letih nabralo, so hoteli vpisati predznamovano hipoteko, med drugim na dveh Dolenčevih stanovanjih na Barvarski cesti v Ljubljani, po Gursu skupno vrednih skoraj milijon evrov. Kot razkriva časnik, naj bi Dolenc le nekaj dni pred tem na vsako od nepremičnin vknjižil zemljiški dolg v skupni višini kar štiri milijone evrov, kar pa mu je prineslo kazensko ovadbo.

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so za STA potrdili, da so prejeli ovadbo zoper nevrokirurga Dolenca, a jo pristojni tožilec še preučuje.

PU Ljubljana je v torek sporočil, da so ljubljanski kriminalisti junija ovadili moškega z območja Ljubljane in njegovega pravnega zastopnika, ki sta utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja overitev lažne vsebine. Dejanje sta osumljena storila v postopku priznanja sodne odločbe, po kateri bi moral osumljeni plačati odškodnino več kot pet milijonov evrov. Pojasnili so še, da sta konec lanskega leta osumljena zavedla pristojne organe, najprej notarja, da je sestavil notarski zapis z dovolilom za ustanovitev zemljiškega dolga, nato pa še pristojni organ sodišča, ki je na podlagi predloženega dovolila v zemljiški knjigi na osumljenčevem premoženju (nepremičninah) vpisal zemljiški dolg za štiri milijone evrov. Vse to pa zato, da bi se izognil plačilu večmilijonske odškodnine. Za očitano kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora.

Dnevnik še razkriva, da naj bi bil poleg Dolenca ovaden ljubljanski odvetnik Mitja Vidmar. Ta je za časnik zgolj dejal, da je pripravil listine, na podlagi katerih je bil vpisan zemljiški dolg. Prepričan je, "da gre za poskus organov pregona, da bi kriminalizirali ta institut." O sami ovadbi pa Vidmar ne ve nič.

V UKC Ljubljana zadevo še preučujejo

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da odškodninske tožbe zoper Dolenca ne poznajo, ker klinični center ni bil stranka v postopku, so pa včeraj prejeli pismo odvetnika doktorja Dolenca in bodo celotno dokumentacijo preučili. Šele potem lahko kar koli komentirajo. Dodajajo, da je Dolenc svetovno priznani nevrorkirurg, zato je operiral tudi veliko tujcev – samoplačnikov.

Dolenc je še vedno zaposlen v kliničnem centru s skrajšanim delovnim časom, konec julija letos pa mu poteče dogovor, sklenjen lani na podlagi ZUJF.

Ali je bila tudi operacija Izraelca samoplačniška, v UKC Ljubljana še raziskujejo. "Ker je škodni dogodek oddaljen 21 let, je računovodska dokumentacija, iz katere bi bil razviden račun oziroma plačilo, že izločena iz arhiva in dana v uničenje, ker zakon predpisuje hrambo dokumentov 10 let, zato iščemo podatke v zdravstveni dokumentaciji, ki pa je tudi arhivirana in delno na mikrofilmih," pojasnjujejo v kliničnem centru in dodajajo, da je bil Izraelec na podlagi evidence v matični knjigi na oddelku za nevrokirurgijo hospitaliziran od 19. maja 1992 do 24. avgusta 1992.

Glede morebitnega poplačila odškodnine pa v UKC Ljubljana poudarjajo, da ima klinični center z zavarovalnico sklenjeno zavarovanje splošne civilne odgovornosti iz naslova opravljanja svoje dejavnosti, kamor sodi tudi opravljanje zdravniške službe, in to tako za paciente, ki so zavarovanci ZZZS, kot tudi za samoplačnike.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joze Kosmrl
27. 07. 2013 00.42
+4
Resnično je POTREBNEGA Malo več SPOŠTOVANJA !!! G.dr.akademski prof. Vinko V. Dolenc dr.med. višji svetnik si RESNIČNO ZA SVOJE DELO IN STROKOVNOST ZASLUŽI SPOŠTOVANJE . DA LE PO NJEGOVI STROKOVNOSTI sem danes NOV ČLOVEK IN SAMOSTOJEN . V Letu 2011 sem Imel RESNIČNO ZELO USPEŠNO OPERACIJO, Napovedi so bile ČRNOGLEDE . Operacijo ni g.dr.Dolenc želel opraviti, a na mojo veliko Prošnjo operacija je bila. Moje zdravljenje je Nevrokirurški kolegijv letu 2009 v tujini ZDA zavrnil in Samoplačniška operacija je zame bila Nedosegljiva . RESNIČNO SPOŠTOVANJE.....!!!!!
bema1201
26. 07. 2013 13.06
-3
Mojega znanca je pred leti operiral ta doktor .Imel je bulo na glavi , ki je samo estetsko motila človeka.Delno je segala v lobanjo in po tej operaciji, ki naj bi bila rutinska je ta človek postal invalid, delno pokreten.Mislim da se marsikateri zdravniki v določenih primerih preveč z levo roko lotijo operacij potem pa za njimi ostajao pohabljenci.
malec
26. 07. 2013 11.46
+1
Šentlorjanska dolina! Sposobne in uspešne posvinjati in uničiti. To znate, politiki!
kuz
26. 07. 2013 09.33
+1
Glede tega nekaj zelo smrdi.Ali je še kakšen pošten ,ki opravlja delo v korist države,mislim da ga ni.Slovenija je na nivoju vodilnih tako v politiki kot vfirmah tatinska država.
abundancija
25. 07. 2013 23.45
+12
Profesor Vinko Vincenc Dolenc je car! Poznam ga že mnoga leta in tudi mnoga leta sem delala in videla kaj pomeni delati z nekom, ki se trudi, da z vsem znanjem po najboljših močeh pride do najboljših rezultatov za svoje paciente. To tudi zahteva od ostalih. Z kliniko je živel in bil tako rekoč poročen mnoga leta. Ni mu bilo vseeno kako je s pacientom. Mnogokrat in nepričakovano je prišel pogledat svoje paciente. Zelo cenim njegovo delo in prizadevanje, da iz razpoložljivih okoliščin naredi najboljše. Spominjam se noči, ko je prišel spotoma s kovčkom na kliniko preden bi odpotoval z letalom v tujino. Ura je bila 3 ponoči. Ko je ugotovil, da se stanje pacienta slabša (zenice so se širile), je rekel: pripravite za operacijo. Takoj je bila organizirana operacija ob 3h ponoči. To se prav pogosto ne dogaja. In očitno mu zato ni bilo potrebno posebej plačevati. Normalno je, da se zgodijo zapleti, vendar v tem primeru ne zaradi malomarnosti, ampak je v ozadju človeški organizem, ki lahko odreagira z edemom, krvavitvijo. Zaupanje, ki ga je žel od ljudi, ni priplavalo po »župi«, ampak je plod vztrajnega raziskovanja in dela celo njegovo življenje, ki ga je z dušo in telesom posvetil delu na kliniki za Nevrokirurgijo (NKG). NKG je slovela kot klinika, ki je vredna svojega zaupanja, saj je to velikokrat potrdil s svojo pametjo in pridnimi rokami, ki so dnevno reševala življenja, seveda z redkimi primeri z zapleti. Slovenci smo čuden narod. Ko človek uspešno rešuje cel vesoljni svet, v primeru, ko pa mu enega ne uspe, je to potrebno obesiti na velik zvon! Ali se je sploh vredno v taki državi truditi in živeti, kjer ena napaka zasenči ves trud v tvojem življenju? Kjer se primerja, posplošuje in komaj čaka, da se na nasprotnem taboru zgodi napaka, da lahko hodiš po drugih in si potem ti višji in boljši. Take ljudi bi moral pravni sistem in država zaščititi, ne pa da morajo po sili razmer reševati svoje premoženje in trdo prislužen denar tudi na tak način. Z vsem spoštovanjem in zaupanjem do njegovega dela – nekdanji član tima. Hvala za razumevanje.
Maam
03. 08. 2013 08.33
+2
Tako je! Z neizmernim spoštovanjem do prof. Dolenca!
1....1
25. 07. 2013 19.33
+5
ZDA zdravniki gor, ZDA zdravniške plače dol, v ZDA so kaznovani toliko... vse bi nekaj primerjali z ZDA, vsi se nekaj spoznate na to, kakšne so tam razmere in kako kaktastrofalne so tu. Že samo s tem, ko privlečete v komentar o slovenskem zdravstvu ameriški zdravstveni sistem, ste pokazali, da ne o enem in ne o drugem bore malo veste.
1....1
25. 07. 2013 19.40
+8
Poleg tega pa še, če bi mi imeli njihov zdravstveni sistem, si nas večina ne bi mogla privoščiti niti najmanj banalnega zdravljenja. in če bi imeli jnjihov sistem na splošno, bi nas vsaj 2/3 zelo hitro pocrkalo. Ko je tako fino v ZDA.
ferencz 1
25. 07. 2013 19.14
+1
Pol zdravnikov je že na koncesija, četrtina jih pa šušmari!
ferencz 1
25. 07. 2013 18.59
+2
Bi že tožili klinični center, če bi se opravljala operacija preko kliničnega. Sej bi potem šla tožba v desetine milijonov! tako se pa vidi, kako šušmarijo za svoj žep!
ferencz 1
25. 07. 2013 18.57
+4
Očitno je delal v zasebnem času in ne v času klinike! Toliko kot polovica zdravnikov. Zato naj kar plača!
Marjan Štimec
25. 07. 2013 21.42
+0
Tudi pol komentatorjev šušmari, to se vidi po vaših komentarjih, g ferenc.
wolfterier
25. 07. 2013 22.49
+1
Fušajo,ko so na dežurstvu,služijo,pa naj še odgovarjajo.
wolfterier
25. 07. 2013 22.50
+1
Marjan Štimec
25. 07. 2013 18.55
+4
Jaz bom povedal samo eno, če nebi bilo Dr. Dolenca jaz nebi imel več sina. Če bi bil jaz sedaj nevrokirurg ali zdravnik, ki bi se moral odločati o tem ali bi nekaj operirali ali ne, bi v tveganih odločitvah odločal sebi v prid, ker bi v tveganih primerih bil predmet obtožb v primeru neuspeha. Ali mislite, da je boljše, da doktor reče, to se ne da ozdraviti ali opeprirati in dobi svojo plačo naprej, ali poizkuša v tveganju zadevo rešiti v korist pacienta, ko mu pa ne uspe ga pa tožimo v nedogled. Bodimo malo pošteni, ali smo pred 25 ali 30 leti sploh govorili o tem, da bi koga zanesljivo rešili če je imel tumor v glavi, priznajte nismo, DR. DOLENC napisano z veliko je že tedaj poizkušal poiskati poti do uspešnega operativnega zdravljenja najtežjih bolezni in je v veliko primerih uspel, na ameriških, angleških, japonskih, nemških in še marsikaterih drugih bolnišničnih centrih si tedaj še pomisliti niso upali na to kaj že tedaj delal DR. DOLENC napisano z veliko, zato je sedanje ovadenje in pravniško onegavljenje okoli PROFESORJA napisano z veliki črkami, absurd pokvarjenosti pravnikov, posebej odvetnikov, verjamem, da je med temi sedaj imenovanimi veliko tistih, ki pomoč nevrokirurgov rabijo, mogoče pa tudi psihiatrov in psihologov, o denarju se ne splača govoriti. Od zdravljenja odvetnikov in pravnikov, pa psihologov in psihiatrov pa nihče ne more umreti zaradi fižičnih težav, psihične pa ravno ti povzročajo z dejanji, ni niso primerni poštenega človeka, največ virtualnih smrti. Kaj pa vejo o intenzivni negi, pa o pravočasnem poseganju v možgane, pa o odločitvah, ki morajo biti v trenutku, ti ježični in psiholški pa psihiatrični strokovnjaki, ki vplivajo na sodbe, o teh zadevah, nevednih pravnikov. Res sem razočaran, nad pogledom javnosti in "portalnih strokovnjakov", ki s komentarji kažejo nevednost in mešajo v resno stroko politikantsvo. Ali so med temi strokov jaki res takšni, ki mislijo da zdravniki desne politične opcije znajo zdraviti, zdravniki leve pa ne, res ste za v bolnico Ljubljana-Polje.
ODSLUŽILDOB
25. 07. 2013 16.17
+2
Dolenc trte se bi džal tko kot jaz tudi trto moreš znat obrezovat ne samo ljudi nategvat...
wolfterier
25. 07. 2013 22.52
-2
Suzana Belak Pungartnik
25. 07. 2013 16.10
+3
Zdaj, ko je g. Dolenc v časopisu zaradi čisto drugih zadev, ne zaradi svojih strokovnih, ga bomo res poznali vsi. Zdaj je pa res slaven.
Jeanus1
25. 07. 2013 15.04
+11
Prvi primer, da so svojci dobili odškodnino od kakšnega slovenskega zdravnika. Seveda je bilo sojeno v tujini, doma delujejo privatne prijateljske naveze. Kaj bi bilo šelez nekaterimi zdravniki, če bi odškodnino plačali za vsak zafušan primer, po mojem bi bankrotirali. Je pa vsekakor prav, da za svoje zelo dobro ali zelo solidno plačo in za (ne)delo tudi odgovarjajo.
1....1
25. 07. 2013 19.28
+2
Koliko pa je ta zelo dobra in solidna plača? Koliko ur je v tej zelo dobri oz. solidni plači?
BB92620
25. 07. 2013 13.33
+10
S tkzv.zemljiskim dolgom prakticirajo vsi, vendar se do sedaj ni se nikomur nic zgodilo, spet bo to farsa organov pregona, da bi se pa nekdo spravil na trapasto zakonodajo, ki dopusca vpis zemljiskega dolga brez podlage konkretnega pravnega posla - naj zakon velja za vse enako, ne pa kadar to komu pase
rde? in ?rn cinik
25. 07. 2013 13.23
+1
malo mimo na desni sem prebral Tomaz lisec twit, j enapisal da uživa v dobri družbi. Sigurno laže, ker je član SDS. in laže zato ker je član SDS, saj vsi lažejo in laže ker trdi da uživa v dobri družbi, ker če bi bilo to res ne bi bil član SDS
klldmoll
25. 07. 2013 13.12
+20
tudi sam sem od leta 1996 dalje trajni invalid zaradi zdravniških malomarnosti v UKC Lj, vendar pa odškodnine NISEM dobil, ker so na sodišču trije t.im. sodni izvedenci medicinske stroke iz Maribora : Lobnik, Miksić in Matela LAGALI v korist svojih kolegov iz Ljubljane. _
Jeanus1
25. 07. 2013 15.06
+7
In lažejo še dandanes, pa ne samo tisti navedeni. Pokvarjena Klika v belem, kjer samo ščitijo hrbet drug drugemu. Lopovi!
mopnadja
25. 07. 2013 12.46
+12
laicni komentar. Tega kot pise svetovne poznanega nevrokirurga ne poznam. Upam tudi da ne bom nikoli potreboboval ne njegovih ne uslug njegovih strokovnih kolegov, saj si teh bolezni res ne zelim. Tole pisem samo da mogoce z vami razjasnim nekaj dejstev. Dr. Dolenc je izraelsko sodosice obtozilo za strokovno napako pri zdravljenju izraelskaga paceienta v nasem priznanem Klinicnem centru. Ta doktor je po njihovih navedbah opravil to operacijo, vendar kot kaze nestrokovno in ima pacient zato trajne posledice. Nisem strokovnjak in ne bom sodil o tej odlocitvi Izraelskega sodisca ali je to res ali ne. Mene bode v oci nekaj drugega. V Sloveniji je Dr. Dolenc osumljen zaradi drugega prekrska in to zaradi zavjanja in laznih listin. To nima nobene veze z njegovim strokovnim delom. On pri nas ni osumljen storitve zanemarjanja zdravniske etike. No v temu je hec. Zakaj je, ce je, ta prekrsek storil le par dni preden je prisla obtozba iz Izraela, kot je navedenoo v novicah. V kolkor bi se pocutil POPOLNOMA NEDOLZNEGA tega ne bi storil, vsaj po mojem mnenju.
grom7
25. 07. 2013 13.12
-4
Če bi se ti počutil popolnoma nedolžnega torej ne bi storil nič, da bi zaščitil svoje premoženje, katerega bi ti (po tvojem po krivem) želeli vzeti?
KD_FT
25. 07. 2013 13.32
+5
V Sloveniji imamo preveč odvetnikov, zato.
vezuv_
25. 07. 2013 16.28
+2
mopnadja - glede strokovnost bi jaz na tvojem mestu govoril zadržano. A ti sploh veš kaj pomeni šariti ali opravljati operacijo možganov, ko v 80 % je vse odvisno od sreče? Očitno ne veš, ko pa boš slučajno kdaj potreboval njihovo pomoč, se spomni na strokovnost (po tvoje nestrokovnost) dr. Dolenca. Meni zelo blizu človeka so operirali prav v tej ustanovi in to na glavi. Sicer ga ni dr. Dolenc, pa vseeno. Bil je kritičen - če ga ne operirajo lahko umre, če ga operirajo pa je možnosti 50% : 50%. Odločili smo se za operacijo (in bili pripravljeni na vse), ki se je na našo srečo iztekla 95% uspešno. Hočem povedat, da morajo imet že korajžo, da ti gredo operirat glavo - denar tukaj nima vloge nobene. Nikogar nismo podkupovali, nikomur dodatno plačevali in smo dobili vrhunske strokovnjake. Mislim, da glede operacij odločajo glede na težo bolezni. Jaz jih lahko samo pohvalim!
24vohomurckov
25. 07. 2013 17.10
-2
...zakaj v ameriki,na primer, ni nobene dileme in debate,če se zgodi,kar se je v tem primeru!!?...dokazane posledice operacije,milijonska odškodnina in še odvzem licence...za stalno!??
Ataaufbix
25. 07. 2013 12.20
-7
Od kdaj pa imajo židi jurisdikcijo čez Slovenijo in slovensko zdravstvo?
POPUŠI MI, pa to ...
25. 07. 2013 12.34
+8
Ne se sam na levo v krogu vrtet, pa to ... stopi iz komunističnih stereotipov ...
Leonardo09
25. 07. 2013 12.17
+5
zdravniki so zato da rešujejo, pomagajo,skratka morajo bit 100% pri delu in se nebi smeli ubadat še z nekimi posli,naj se imenuje strokovna napaka največ krat je površnost ,posledice so žal pri obeh tragične
vezuv_
25. 07. 2013 12.50
+14
Veš kaj naj ti povem, da je lahko pametovat iz foteljčka. Nikakor pa nebi bila rada na njegovem mestu (pa nezaradi tožbe in plačila odškodnine) a se ti zavedaš , da za takšno operacijo mora biti 8 ur skoncentriran zelo (sami smo težko skoncentrirani 1 uro) - pa se še vedno zgodi kaj nepredvidenega, nepričakovanega. Med operacijo ni časa za malico, za WC, saj bolnika ne more pustiti na mizi in oditi na kavo, pokadit cigaret........ a ste kdaj pomislili na vse to? Na nevrokirurgiji pa sem prepričana, da dajo vse od sebe za reševanje svojih bolnikov, kar se m videla na lastne oči lansko leto.
škot123
25. 07. 2013 13.06
+2
Franciska Pavlin
25. 07. 2013 13.18
+0
leonardo09 - ne modruj preveč, za ta poklic se je odločil, denar mu ni smrdel takrat, kot tudi ne zdaj - zato pustimo pravosodju, da odloči.
mate08
25. 07. 2013 12.17
+3
Če so židje božji narod in njihovi dohtarrji božji dohtarji.....zakaj iščejo pomoč pri slovanih???? ker božji dohtarji le niso tako božji???