Črna kronika

VIDEO: Intervencija je bila izjemno zahtevna, nekatera vozila so se znašla celo pod tovornjaki

Ljubljana, 01. 02. 2016 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./V.L./STA
Komentarji
388

Glavni razlog za najhujšo množično prometno pri nas je bila neprilagojena hitrost glede na stanje cest in na vremenske razmere, verjetno pa sta bila razlog tudi megla in slaba vidljivost, pojasnjuje policija. Vsi vozniki bi morali hitrost zmanjšati na 50 km/h, a na Darsu opozarjajo, da so bile hitrosti alarmantne. Zgodilo se je kar osem ločenih prometnih nesreč.

Več videovsebin
  • Ugotovitve policije po verižnem trčenju na primorski avtocesti
    03:16
    Ugotovitve policije po verižnem trčenju na primorski avtocesti
  • Vodja gasilske intervencije o zahtevnosti reševanja
    02:06
    Vodja gasilske intervencije o zahtevnosti reševanja
  • Civilni zaščiti na pomoč priskočili tudi domačini
    03:19
    Civilni zaščiti na pomoč priskočili tudi domačini
  • Odziv predstavnika Darsa: Hitrosti so bile previsoke
    04:23
    Odziv predstavnika Darsa: Hitrosti so bile previsoke
  • Predstavnica nujne pomoči v Postojni opozarja na neprimernost njihovih prostorov
    04:51
    Predstavnica nujne pomoči v Postojni opozarja na neprimernost njihovih prostorov
  • Odziv župana Postojne Igorja Marentiča
    02:50
    Odziv župana Postojne Igorja Marentiča
  • Podrobnosti nesreče
    02:23
    Podrobnosti nesreče
  • Kaj storiti ob takih nesrečah?
    02:35
    Kaj storiti ob takih nesrečah?
  • Dars o izmerjenih hitrostih
    01:38
    Dars o izmerjenih hitrostih
  • Iz 24UR: Razlogi za nesrečo
    03:17
    Iz 24UR: Razlogi za nesrečo
  • Iz 24UR: Opozorila pred meglo
    03:10
    Iz 24UR: Opozorila pred meglo
  • Iz SVETA: Po hudi sobotni nesreči
    02:36
    Iz SVETA: Po hudi sobotni nesreči
  • Iz SVETA: V nesreči udeleženih 128 oseb
    02:33
    Iz SVETA: V nesreči udeleženih 128 oseb
  • Iz SVETA: Kako lahko pomaga psiholog?
    02:42
    Iz SVETA: Kako lahko pomaga psiholog?
  • Iz SVETA: Kako voziti v megli?
    00:34
    Iz SVETA: Kako voziti v megli?
  • Iz SVETA: Bi več opozoril preprečilo tragedijo?
    02:26
    Iz SVETA: Bi več opozoril preprečilo tragedijo?
  • Iz 24UR: Med vožnjo je treba gledati na cesto
    02:31
    Iz 24UR: Med vožnjo je treba gledati na cesto
  • Iz 24UR ZVEČER: Reševalec o vožnji po nezaprti avtocesti
    05:32
    Iz 24UR ZVEČER: Reševalec o vožnji po nezaprti avtocesti
  • Iz 24UR ZVEČER: Z gosti o vzrokih za nesrečo
    08:47
    Iz 24UR ZVEČER: Z gosti o vzrokih za nesrečo

Zaradi sobotne nesreče, ki se je zgodila na primorski avtocesti med priključkoma Senožeče in razcepom Nanos proti Ljubljani, je na postojnskem sedežu Darsa potekala novinarska konferenca, na kateri so bili prisotni predstavniki PU Koper, župan Občine Postojna, predstavniki ostalih služb, ki so sodelovale pri reševanju nesreče, ter predstavniki družbe Dars.

V takšnih razmerah bi morali vsi vozniki hitrost zmanjšati na 50 km/h, pravijo policisti. Če do nesreče pride, udeležencem svetujejo, da se z avtomobilom umaknejo skrajno levo ali desno in takoj zapustijo svoje vozilo. V njem naj pustijo vse predmete in se čim prej umaknejo za odbojno ograjo, na najbolj varno mesto.

Mitja Palčič s Policijske uprave Koper je pojasnil, da je bilo v najhujši množični prometni nesreči pri nas udeleženih 56 vozil in 128 oseb. Štiri so umrle, sedem je bilo hudo poškodovanih, 18 pa lažje. 69 je bilo slovenskih državljanov,  več deset je bilo tudi Romunov in Madžarov.

Glavni razlog za verižno trčenje je bila neprilagojena hitrost glede na stanje cest in na vremenske razmere, verjetno pa sta bila razlog tudi megla in slaba vidljivost, je še dejal Palčič. Kot je dodal, so ugotovili osem ločenih prometnih nesreč, pri čemer bodo voznikom, ki so osumljeni tako prekrška kot kaznivega dejanja, poskušali tudi dokazati krivdo.

Na kraju dogodka je 25 policistov skrbelo za varnost ljudi, 10 pa jih je opravljalo ogled kraja nesreče. "Bilo jih je dovolj, ne glede na trenutno stanje," je še dejal Palčič.

Dars je po ugotovitvah policije ravnal po veljavnih protokolih.

Prva nesreča se je zgodila, ko je voznik manjšega tovornega vozila trčil v zadnji del tovornega vozila, ki ga je vozil ukrajinski državljan, povzročitelj pa je podlegel poškodbam. Med ostalimi tremi mrtvimi je bil še eden izmed povzročiteljev. Sicer pa bodo v primeru dveh voznikov napisali poročilo na pristojno državno tožilstvo, zoper tri osebe bodo napisali kazensko ovadbo, trem pa bodo izdali plačilne naloge.

Po do zdaj pridobljenih podatkih iz tahografov so bile hitrosti tovornih vozil okoli 85 kilometrov na uro, medtem ko je splošna omejitev v primeru, da je vidljivost manjša od 50 metrov, 50 kilometrov na uro, je opozoril Palčič. "Opozorila so bila, tako da bi moral vsak voznik pač prilagoditi vožnjo," je dodal.

Verižno trčenje na primorski avtocesti - 4
Verižno trčenje na primorski avtocesti - 4 FOTO: PGD Postojna

Kraj nesreče dolg kar 266 metrov

Primož Maurič, vodja gasilske intervencije, je povedal, da jih je ob prihodu na kraj dogodka čakalo ogromno dela, saj je bil kraj nesreče dolg kar 266 metrov. Pri reševanju je sodelovalo 118 gasilcev s 15 vozili, intervencija pa je bila tehnično izjemno zahtevna tudi zato, ker so se nekatera vozila znašla med in celo pod tovornjaki. Med drugim so rešili pet ukleščenih oseb. Maurič je pohvalil delo gasilcev in usklajeno delo drugih služb.

Odzivni čas gasilskih enot je bil po besedah poveljnika postojnskega štaba civilne zaščite Cveta Kravanje precej hiter, saj so se enote odzvale v treh do petih minutah, alarmiranih pa je bilo skupno 12 gasilskih enot. Zahvalil se je vsem reševalcem, pa tudi voznikom, ki so tokrat ravnali pohvalno in med vozili naredili prostor za nujne službe. Nekaj težav so imeli z zaporami cest, je še dejal. Medtem ko je bil krak iz Kopra proti Postojni izjemno hitro zaprt, pa je bil krak iz Nove Gorice proti Razdrtem odprt, in tako so tvegali tudi življenja tistih, ki so reševali, ker so morali voziti v nasprotno smer. 

Dars: Vozniki niso upoštevali naših opozoril

"Tudi nas je dogodek pretresel in ob tem izrekam sožalje vsem bližnjim umrlih ter želim čim hitrejše okrevanje poškodovancem, je povedal predstavnik Darsa Ulrich Zorin.

Zahvaljujem se vsem, ki so pomagali, tudi samim udeležencem prometne nesreče, osebam, ki so signalizirale v megli. Imeli smo primer zdravnice, ki je bila poškodovana, pa je kljub temu pomagala, na koncu pa je bila tudi sama odpeljana z reševalnim vozilom. Skratka, pomoč je stekla nesbično in zelo dobro skoordinirano. župan Postojne Igor Marentič

"Tudi naše ekipe, okoli 70 ljudi, so se takoj aktivirale, pohvala gre tudi njim," je dejal in pojasnil, da so se na Darsu z meglo ukvarjali že od celega dopoldneva. "Pa ne samo od dopoldneva, ta odsek avtoceste je problematičen in nevaren zaradi megle, burje in same lokacije, z njim se ukvarjamo 24 ur na dan v vseh letih časih," je pojasnil. Voznike so na meglo z javljanjem v živo opozarjali prek radijskih postaj, prav tako se je sprožil sistem informiranja z znaki spremenljive vsebine, ki opozarjajo na splošno nevarnost. Je pa res, da niso postavljali hitrostnih omejitev, saj megla zelo hitro spreminja hitrost, smer in intenziteto, je dejal. Opozoril je na dejstvo, da vozniki kljub njihovim opozorilom niso zmanjševali hitrosti. Te so bile od smeri Kopra proti Nanosu alarmantne. "V urah pred nesrečo so bile hitrosti voznikov izjemno visoke (tudi do 180 km/h), v času nesreče smo zaznali majhen upad, ker smo voznike opozarjali, da je cesta zaprta. Zvečer ob 22. uri pa so se hitrosti spet izjemno zvišale."

"Zavedamo se problematike tovornih vozil, hitrosti in varnostne razdalje, tako da vlagamo mnogo sredstev v te sisteme, ampak tudi na voznikih je nek delež prometno-varnostnega kroga, ki bi ga morali upoštevati," je še dejal. Dejstvo namreč je, da vozniki zmanjšajo hitrost ob opozorilih za nesreče ali radarje, ne pa tudi ob megli.

Sočustvujem s svojci ponesrečenih, vsem poškodovanim želim čim prejšnje okrevanje, hkrati pa se iskreno in močno zahvaljujem vsem, ki so požrtvovalno in pogumno takoj priskočili na pomoč in zelo učinkovito pomagali ponesrečencem. Premier Miro Cerar

'Hodili so po strehah avtomobilov in razbitem steklu'

"Ponovilo se je kot nočna mora, ob 14.02 smo dobili ponovno klic, da je masovna prometna nesreča na lokaciji, ki sicer pripada občini Sežana. Naše ekipe so takoj izvozile in prispele tja par minut za sežansko ekipo ..." je pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec Progar. Dobra akcija je po njenih besedah potekala predvsem na račun izjemno dobre koordinacije, reševalci so pohvalili izredno dobro sodelovanje s policijo in gasilci in obratno.

"Reševalci so hodili po strehah in razbitih šipah, da so prišli do ljudi, za katere je zelo težko oceniti, v kakšnem stanju so, ker včasih iz avta štrli samo glava, roka ali noga. Torej oceniti in se odločiti, kdo je že mrtev, mu povedati, da mu ni pomoči in iti pomagat tistemu, ki je težko poškodovan, je eden najtežjih izzivov, ki jih imamo zdravstveni delavci v svoji karieri. Zato čestitam vsem, ki so sodelovali, suvereno reševali -  nekateri so imeli celo svojce v tej pločevini - in se posvetili svojemu poslanstvu, torej reševanju najtežje ranjenih," je še dejala Progarjeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (388)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc001
03. 02. 2016 09.18
+0
Graditelji avtocest so izropali Slovenijo, DARS pa je vseskozi držal štango in skrbel, da so se cekini valili v zasebne žepe podrepnikov našega tovarišijskega kapitalizma. Pri tem se je pokazal pišmeuhovski odnos odgovornih za varnost v prometu. Kje so opozorila, kje je signalizacija, kje so ustrezne talne oznake, ki predpisujejo hitrost...idr??? Dan molka sta rabila DARS in Policija ter veleumno ugotovila, da odgovornih v medvedje zaščitenih državnih uradnikih in njihovih botrov iz politike NI. Krivi so vozniki, neprilagojena hitrost.. bla, bla, bla.. Delno res, toda drugi VEČINSKI DEL KRIVDE IN ODGOVORNOSTI NOSI KORUPTIVNA DRŽAVA SLOVENIJA, KI JE NAREDILA AVTOCESTE BREZ OSNOVNIH VARNOSTNIH SISTEMOV. Strokovnost političnega DARSa se vidi tudi, kako so zaprli avtocesto iz Gorice, da bi se kmalu razleteli tudi reševalci in ostali vozniki. Na odgovornih mestih imamo same NESPOSOBNEŽE, ki pa so POLITIČNO LOJALNI in ne ogrožajo SISTEMA KORUPCIJE V SLOVENIJI. Živela srp in kladivo. Vlade pa ne menjat, je vrhunska - vrana vrani ne izkljuje oči! Sramota!!!
zalitasve?ka
02. 02. 2016 12.13
-3
dej rabm menjalnik za nissana a je biu kšn razbit
Darko32
02. 02. 2016 12.00
+2
Tukaj moramo povedati pošteno zakaj so namenjeni dodatki za pripravljenost. To se lepo vidi, kako hitro so ukrepali v zdravstvenih domovih in odhiteli pomagat. Te ljudi je potrebno nagraditi z dodatkom na pripravljenost in ne nekih pokvarjenih deaknov in profesorjev. ZATO PREDLAGAM, DA SE NOVINARJI POUČIJO ČEMU JE NAMENJEN DODATEK ZA PRIRPAVLJENOST.
deathbite
02. 02. 2016 11.17
+6
Za nekatere je kriv DARS, kar je popolna neumnost. To je tako, kot bi krivili cestno podjetje, ker vas je povozil avto pri prečkanju avtoceste. Večina voznikov bi se v dani situaciji zaletela, ker vozimo prehitro. Če ne vidiš, da je zaradi megle vidljivost nična, potem ti tudi DARS ne more pomagati!
Ramzess
02. 02. 2016 11.08
DARS podaja podatke o hitrostih na podlagi merilnikov za promet, tj, število prometa na nekem mestu, in niso zakonsko priznane naprave za merjenje hitrosti, to je namreč radar, po zakonu.
Svetec 2021
02. 02. 2016 12.47
+1
ti si pa spet pameten sigurno si odvetnikk
tuna01
02. 02. 2016 09.41
+8
dejstvo je, da če bi upoštevali stanje in razmere na cesti in vozili na zadostni razdalji in s primerno hitrostjo takšne tragedije ne bi bilo. sedaj pa so za vse to krivi drugi le tisti, ki so bili za volanom ne, haloooo.
Tomvojo
02. 02. 2016 09.36
-4
Darsovi uslužbenci pa lovijobrezvinjetarje namesto da bi konkretno ukrepal na odsekih kjer je bila megla. Megla se je vedelo kje je, razen če videonadzor ni delal ali so pa spali tam in kaj so naredili, NIČ od NIČ. prižgane rdeče luči na darsovih semaforjih se ne vidijo v megli dokler se vanje ne zaletiš. Preveč za IQ marsovcev.
deathbite
02. 02. 2016 11.11
+3
Marsovci se očitno slabo znajdete. Vam mora DARS povedati, da je zunaj megla!
ata janez
02. 02. 2016 09.11
+1
24ur.... Zdaj bi pa že bil čas,da tale članek umaknete.
setisfekšn
01. 02. 2016 20.55
+16
DARS ni nič kriv ampak ljudje ki jih z njihovimi sposobnostmi spuščajo na avtocesto!!!ki ne znajo prilagajat vožnje razmeram -kljub temu da so se to učili na izpitu-če so se!!če je megla je megla -ni hitrosti nad možnostjo zasilnega ustavljanja to je 50 km na uro!!!!
setisfekšn
01. 02. 2016 20.59
+16
sem učitelj vožnje -in v megli ne grem na avtocesto ravno zaradi neodgovornih voznikov oz njihovega neznanja!!!
odici
02. 02. 2016 10.03
ne morem se bolj strinjati,.. samo za info. pred leti počena guma na avtocesti, megla (ne prehuda), prvo iz avta, telovniki oba z ženo, čez ograjo, trikotnik plus še en telovnik z odsevniki ki sem ga namontiral na ograjo najmanj 200m od avtomobila, jaz z meglite, niti eden ni upočasnil, dolge so minute k očakaš na vleko,... še predno je vleka prišla mi je tovarnjakar snel avto....
tali?ni tom
01. 02. 2016 20.32
+16
najprej , škoda je mrtvih in poškodovanih!! sedaj pa,dejstvo je da folk po avtocesti vozi kot da obvladajo avto kot iskušeni ozniki formule ena! ko se pelješ recimo proti ljubljani , tam od grosupljega v večini pa tam škofljica uvoz in izvoz,folk leti kot izstrelek iz puške ko se vklaplja na avtocesto ne glede da je zatrpan vozen in prehitevalni pas in se nimaš kam umaknit! na splošno se ne upošteva da je cesta mokra,snežena se pravi spolzka,kar lepo se galami po cesti s polno brzino kot da je suha! kaj je prilagajanje vožnje glede na stanje na cesti se zijalastemu vzvišenemu folku ,najhujši pa oprostite ampak po opažanju so tisi od 20-40 let! ti hočejo bit glavni in prvi! ko se pelješ proti štajerski ,kamijoni,primorska kamijoni pa ljubljančani ki "hitijo" na morje za "vikend" pa romuni ki sploh vejio kako delat prekrške in tako dalje! še najbolj miren del je proti dolenjski-obrežju! relativno,od grosuplja naprej se vozijo lepo pametno in primerno so pa ekscesi ki pa ,se opravičujem ampak po videnem lj oznake na tablicah v večini pa kaki zg! pa ljudje dajte vozit bolj počasi,življenje je vendarle samo eno,kratko ,ne ga zafrknt zaradi petih minut hitrejšega prihoda ki mnogokrat je tudi zadnja pot! počasi in previdno!
VolkBrenin
01. 02. 2016 21.46
+4
Tomvojo
02. 02. 2016 09.42
Tričetrt jih je na GPS gledal kje se vozijo.
VolkBrenin
01. 02. 2016 19.42
+6
Razmere na cesti so nepredvidljive . Temu ustrezno je potrebno voziti - torej prilagoditi hitrost - in tudi pozornost . Vse ostalo je nakladanje in prelaganje krivde . Pika . Ljudje pa se sklicujejo na slabo signalizacijo ....poslušanje cdjev in podobno ...ma kakšna signalizacija in obvestila po radiu ...Če voziš - glej na cesto . In niso potrebne nobene table ne obvestila po radiu .
Tomvojo
02. 02. 2016 09.43
Takih je malo pa še po AC se ne vozijo, jest tudi ne
lahkozivc
01. 02. 2016 19.36
-9
Za vse ki pravijo da bi mogli vozniki prilagoditi hitrost, bi vprašal koliko je to? je to za vas 10, 20, 50km/h koliko natančno, če je zgornja omejitev hitrosti 130 spodnja pa 60km/h? Dejstvo je da dokler ne bo ob cesti znaka, da je omejitev hitrosti npr. 70km/h, ko je megleno, toliko časa se bo vsak posameznik odločil po svoji presoji in tudi tu velja pregovor "sto ljudi, sto čudi" in je težko obsojati posameznika ki je pripeljal 100km/h, saj je prilagodil hitrost, zmanjšal je za 30, pa mu ni zneslo, ker potem lahko obsojamo tudi tiste ki so se vozili prepočasi, v tem primeru kamion, ker je po svoji pameti prilagodil hitrost ampak je bila na žalost nižja kot pa od kombija za njim. Na žalost, če se moramo na vsakem koraku držati zakona, bi bilo pravilno, da tudi tisti ki za zakone skrbijo, poskrbijo tudi za malo manj profitne a morda pomembnejše stvari in ni za oprostiti odgovornim, da tudi dve leti po hudi podobni nesreči ni storili nič v zvezi s tem.
Against
01. 02. 2016 19.39
+4
To je razumeti, kot da je edino zveličavno tam okrog 170, ko je megla, ker se ne moreš odločiti ali bi 50 ali 80.
ElleX
01. 02. 2016 19.43
+6
Po zakonu je predpisano, da se ob vidljivosti, ki je manjša od 50m vozi max 50km/h.
lahkozivc
01. 02. 2016 19.54
+5
Sem si šel prebrati zakonik in imaš prav, se opravičujem za nevednost. Ampak ker me stvari v povezavi z vožnjo zanimajo in glede na to da si ti prvi, ki si mi odprl oči, kljub temu da sem danes govoril v zvezi s tem z inštruktorjem vožnje (ne s svojim) in s policajem in mi nihče ni tega razložil, kljub temu da piše v zakonu, se mi zdi da morda še kdo drug tega ni vedel in bi bilo smotrno razmišljati še o označbah na cestah.
ElleX
01. 02. 2016 20.00
+5
Saj najbolj zalostno je, da osnovnih prepisov pri nas ne vedo niti instruktorji. In ce te tisti, kateri bi moral, o pravilni voznji ne poduci v soli, kako naj bi kot voznik to vedel?
lahkozivc
01. 02. 2016 20.11
+4
Oba sta mi odgovorila da je potrebno vožnjo prilagoditi razmeram, ko sem vprašal koliko to je, sta skomignila z rameni. Imaš prav razmere na cestah katerim smo priča vsak dan so mešanica precenjevanja sposobnosti in neurejenih razmer v avto šolah, v smislu, da le te, ne naučijo dovolj.
Darko32
02. 02. 2016 11.56
+0
Tukaj ste prikazali, da je zakonodaja pisana za zaščito lenuhov. Nio problem megla na določenem območju ampak je problem megla, k ise pojavi kot zavesa na nekem območju in to je problem. Kot se opaža je teh prierov na teh odsekih kar nekaj. Torej sklicevanje na nek zapis v zakonu je samo prier, kjer se ščiti malomarno delo. Če je na nekem odseku pogosti pojav megle se predpiše določena hitrost, k ije varna za vožnjo skozi megleno zaveso in nato se jo prekliče, k oso razmere idealne in vidnost po predpisih. TAko pa modrujemo in za ta denar, k iso ga porabili za nakladanja bi že to uredili 100X. SAm pa vidm to, da nihče noče rpevzeti odgovornosti, saj je sama nasreča pokazala, da so ljudje zmanjševali hitrost in zato je bilo več manjših naletov.
bertus123
01. 02. 2016 19.35
+7
Zadeva je zelo enostavna, če ne vididiš prilagodi hitrost in ne se sklicevat na dars ali kar koli dejmo no spet smo vsi heroji po vojni.
Drejc MB
01. 02. 2016 19.32
-14
No kot vedno ni DARS nič kriv........Seveda ker se ob tej veliki materialni škodi bojijo tožb. To je spet taka caka kot pri kamijonarjih, ki se morajo v snegu začeti izločati sami...... Če ni signalnih tabel, ki začnejo utripati in prikazovati zmanjšano hitrost oz. ukažejo izločanje iz prometase ne zgodi nič...... Če bi tako signalizacijo na tem izpostavljenem delu imeli in bi v megli delovala bi se hitrosti vsekakor znižale, ok imeli bi nekaj biserov vendar splošna hitrost bi bila precej nižja in temu primerno manj razbite pločevine in žrtev................... Koliko nesreč na tem odseku bo še potrebno da se bodo na DARSU zmigali.....
Bofur
01. 02. 2016 19.16
-4
Edino, ko je burja, se DARS zmiga in izloča tovornjake, zapira ceste, dodatno omejuje hitrost, čeprav lahko že pol inteligenten voznik sam čuti kako mu prestavlja burja avto in bo samodejno znižal hitrost.
Against
01. 02. 2016 19.22
+11
Podobno v megli polinteligenten zna presoditi, da 130 ni primerna hitrost.
Bofur
01. 02. 2016 19.25
+0
Torej tudi izločanja ob burji in snegu, ter nadzora, ne potrebujemo, saj vsak pol-inteligenten ve, da ob burji voziš s 40 na uro, če je pa zasneženo na cesti moraš imeti zimsko obutev na avtu
Against
01. 02. 2016 19.39
+2
Tomvojo
02. 02. 2016 09.45
+1
Vremenski fenomen, tam je bila prvič megla??
ŠTRAJK ZA VSE
01. 02. 2016 19.15
+0
Jaz komaj čakam na samovožeče avtomobile, ker tudi sam ne smem delat izpita.
Against
01. 02. 2016 19.22
+1
Bofur
01. 02. 2016 19.23
-4
Šele to bo štala ..., kako bo pa samovozeče vozilo vedelo, da je megla, poledica, voda na cestišču, burja, sneg. Torej bo moral obstajati nek centralni kontrolor (recimo poimenujmo ga Družba za avtoceste v RS), ki bo spremljalo dogajanje po posameznih odsekih in avtopilotu vnašalo popravke ter navodila.
Against
01. 02. 2016 19.40
+2
E, se bodo povezali in v megli držali varnostno razdaljo, ne pa vozili v riti, ker ne bodo vedeli, ali so 1 m ali 10 metrov. Tesla bi to že znal.
Bofur
01. 02. 2016 20.03
-4
Anton001
01. 02. 2016 20.22
+3
ti svtomobili imajo ze vgrajena tipala,ki zaznajo zmanjšano vidljivost in zmanjšajo brzino na vse so mislili in še izboljšujejo sisteme za vožnjo brez voznika
Tomvojo
02. 02. 2016 09.46
+1
Bofur
01. 02. 2016 19.09
-24
Če bodo ti vozniki, udeleženci kalvarije na primorki, dovolj pametni in hitri, naj se takoj povežejo med seboj in vložijo kolektivno tožbo proti DARSU, zaradi malomarnosti in ne-obveščanja o nevarni megli.
Against
01. 02. 2016 19.22
+10
mackon08
01. 02. 2016 18.53
+5
Takoj ukinit financiranje zgubaške železnice z denarjem ki je namenjen cestam. Ta denar prispevamo tisti ku uporabljamo ceste, železnice naj financirajo tisti ki uporabljajo železnice.
?asjeza
01. 02. 2016 18.50
-9
Imam kakih 800.000 km, v mlajših letih sem vozil zelo hitro in na veliko plačeval v državne blagajne, zdaj tempomat na 150 (kjer je 130 omejitev, seveda), popolna koncentracija na vožnjo, predvidenje 99% možnih razpletov pred teboj. Nesreče do zdaj nism imel še nikoli. V takem primeru ko je bila sedaj nesreča v megli bi avto z ročno obrnil in vozil kontra po dostavnem pasu pa blendal ostalim ki bi prihajali .....
mackon08
01. 02. 2016 19.00
+5
časjeza A si siguren da se ti nebi tudi zaletel? Pa vožnja kontra, ta ti pa zmaga.
NiMiLahko
01. 02. 2016 19.12
+2
mackon če se bi pri nas vozili na AC po voznem pasu se ne bi končali tragično ! misli da je bog če vozi po prehitevalnem pasu in da je on glavni , če bi bilo v Nemčiji tak bi bilo pol nemcev že mrtvih ! Vozi po svojih sposobnostih !
Anton001
01. 02. 2016 20.27
+4
ja pa nebi daleč peljal bi hitro dobil udarec izstreznitve kje si videl v kontra smer vozit očitno ti tudi miljon kilometrov ne pomaga da bi začel razmišljati z glavo
est
01. 02. 2016 18.33
-1
Za vsak avto v okvari, ki je parkiran na zelenici izven odstavnega pasu prihitijo s tablami in stožci, ga zagradijo, ker vedo, da bodo mastno pokasirali. Da bi pa postavili tovornjaček z opozorilno tablo, pa jim na misel ne pride, ker je to strošek.