Črna kronika

Primer Global: 'Sodišče podpira kriminal!'

Ljubljana, 09. 02. 2009 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Seadu Suljanoviću in Davidu Bukovcu je sodišče v zadevi Global izreklo osemletno zaporno kazen. Oče Gorazda Čamernika je ogorčen in meni, da osem let kazni ni nič. Tožilka je napovedala pritožbo, prav tako Suljanovićev odvetnik.

Na današnji razglasitvi sodbe v primeru Global sta bila obtožena David Bukovac in Sead Suljanović spoznana za kriva povzročitve hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt Gorazda Čamernika. Sodni senat jima je zato prisodil osem let zapora. Oba sta tudi dolžna poravnati stroške kazenskega postopka.

Fotografija pokojnega Gorazda
Fotografija pokojnega Gorazda FOTO: POP TV

Sodnica Katarina Turk Lukan je v obrazložitvi obsodbe poudarila, da je obtoženi Bukovac odločilno prispeval k izvršitvi hude telesne poškodbe, saj je Suljanoviću s prvim udarcem Čamernika v glavo pokazal, "kdo je tarča". Tako sta ga izmenično začela pretepati in mu zadala 11 udarcev. Dejanje pa jima je po besedah Turk Lukanove dokazano z izpovedmi prič Svetlane Vukić, Rasima Kazića, anonimnih prič in s posnetki varnostnih kamer.

Oče Gorazda: Sodba je nepravična

Po obravnavi je oče pokojnega Danilo Čamernik povedal, da je sodba zelo nepravična, saj gre po njegovem mnenju za naročen umor, za kar naj bi imel tudi dokaze. Kot je poudaril, "ne Suljanović ne Bukovac nista imela pravega razloga, zakaj sta ga tepla. Osem let kazni ni nič, saj gre v tem primeru za življenje, ki je bilo končano na zelo krut način," je dejal. S to sodbo pa po njegovem mnenju sodišče podpira kriminal. Na koncu je še napovedal, da se bodo zavzemali, da bo dejanje dobilo drugo kvalifikacijo, saj meni, da gre za umor. Mama pokojnega Gorazda pa je dejala, da zanjo ne bo kazen nikoli pravična. "Morala bi dobiti toliko let, kolikor sta sinu vzela življenja. To se pravi najmanj 50, 60 let," je povedala.

Pooblaščenec očeta Franci Matoz pa se je vprašal, ali je mogoče še na bolj zavržen ali brutalen način z nekom obračunati, da dobiš najvišjo kazen 15 let zapora.

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajner je ob koncu dejala, da je s sodbo zadovoljna. "Potrjene so bile vse navedbe, ki jih je tožilstvo predočilo, " je pojasnila. Dodala je, da se bo tožilstvo pritožilo nad višino kazni, saj je predlagalo 12 let zapora. Dodala je še, da glede morebitnih predkazenskih postopkov tožilstvo izjav ne daje. Neuradno naj bi tožilka kazenski postopek sprožila tudi proti Danijelu Praštalu – nekdanjemu direktorju Vip Varovanja. Tožilka naj bi Praštala preganjala zaradi krivega pričanja pred sodiščem.

Sead Suljanović
Sead Suljanović FOTO: POP TV

Matjaž Kušar, Suljanovićev odvetnik, je za 24ur.com povedal, da se bo zagotovo pritožil. Najprej bo počakal, da bo dobil pisno obrazložitev sodbe, nato pa bo ocenil, na podlagi česa se bo pritožil. Argumenti, ki jih je sodišče imelo danes, ga niso prepričali. Meni, da je bila olajševalna okoliščina, da se je Suljanović oblastem predal sam, podcenjena. Po prejemu pisne sodbe ima odvetnik 15 dni časa za pritožbo. Dušan Csipo, odvetnik Davida Bukovca, je prav tako napovedal pritožbo.

Kaj je ugotovilo sodišče?

Kot je poudarila Turk Lukanova, je tiste noči prišlo med Bukovacem in Čamernikom do verbalnega konflikta. Bukovac je po radijski zvezi poklical Suljanovića, ki je v Globalu delal kot vodja varnostnikov na črno. En za drugim sta odšla za Čamernikom in njegovo skupino. Bukovac je prvi udaril Čamernika v obraz, nato sta ga oba začela izmenično pretepati s pestmi v glavo, da je ta padel na tla.

V nadaljevanju je sodnica pojasnila, da sta ga z nogami in rokami pretepala tudi na tleh. Ko je Čamernik poskušal vstati, mu je Suljanović zadal zadnji udarec v glavo, da je pokojni padel na tla in si tako prelomil kosti možganske baze. Zaradi tega je nekaj dni kasneje umrl, je poudarila Turk Lukanova.

Ob analizi izpovedb anonimnih prič je sodišče ugotovilo, da sta obtožena v zagovoru zmanjševala svoji vlogi pri pretepu, saj naj bi Bukovac, kot je sam povedal, Čamernika le odrinil, Suljanović pa naj bi ga od strahu pred napadom udaril le enkrat. Sodnica se je ob tem vprašala, od kod je Čamernik dobil druge udarce, saj je po mnenju sodnega izvedenca medicine dobil 11 udarcev. To dokazuje, da sta oba obtožena močno udarjala pokojnega v vitalne dele telesa in v glavo.

Ob tem je sodnica pojasnila, da je sodišče prodajalko kart Svetlano Vukić kljub predhodnim drugačnim izpovedbam štelo za verodostojno pričo. Njene besede so bile namreč potrjene z izpovedjo operativnega direktorja družbe VIP Varovanja Rasima Kazića, anonimnih prič in ne nazadnje tudi z zagovorom obtoženega Suljanovića.

David Bukovac
David Bukovac FOTO: POP TV

Pri pojasnilu, zakaj so obema prisodili enako kazen, je Turk Lukanova povedala, da sta bila oba varnostnika, ki bi morala umirjati konflikte, ne pa jih povzročati. Imeti pa bi morala tudi večji prag tolerance. Ob tem sta Čamernika napadla le na osnovi kletvic, ki jih je izrekel Bukovcu. Med pretepom pa sta zlorabljala znanje borilnih veščin, je še dejala sodnica.

Olajševalne okoliščine

Med olajševalnimi okoliščinami so pri Suljanoviću upoštevali nekaznovanost ter to, da se je sam predal in omogočil uspešno izvedbo kazenskega postopka. Bukovcu so prav tako upoštevali nekaznovanost in dejstvo, da je oče treh otrok. Med oteževalnimi okoliščinami pa so pri Bukovcu upoštevali, da je bil obtožen zaradi prekrška zoper javni red in mir.

Obtoženi Suljanović bo do pravnomočnosti sodbe ostal v priporu, saj nima ne začasnega ne stalnega prebivališča v Sloveniji, poleg tega pa je po storjenem kaznivem dejanju že zbežal v Bosno in Hercegovino. Bukovcu pa je sodnica že v četrtek odpravila hišni pripor, tako da bo pravnomočnost sodbe pričakal na prostosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
11. 02. 2009 00.10
+1
V globalu sm biu 10 min pa mi je bilo takoj jasno, da je tam nekaj hudo narobe. Izzivalni varnostniki, ki so si v svoji zahojeni zakompleksanosti iskali 'lahek' plen nad katerim bi se izživljali. In so se, zelo pogosto, kakor so vedeli povedati redni obiskovalci. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo zgodilo kaj takega. Podobne stvari se dogajajo po večini slovenskih lokalov s strani zahojene jugo ali gipsi gol.. aznmi. Oblast, policija, sodstvo, politika že desetletja prikrivata katastrofalno stanje in nasilje uvoženega iz.. roda nad matičnim narodom. Vsak protest proti nasilju in kriminalu pa redno proglašajo za ksenofobijo. Enostavno bo potrebno obračunati, ne samo z nasilnimi tujci in njihovimi pan.. kerti ampak tudi z domačimi izdajalci - korumpiranimi sodniki, policisti in raznimi branitelji 'pravic kriminalcev'..
ronika01
10. 02. 2009 19.45
+3
a smo slovenci res take p....,da nam morajo v Slovenskih diskotekah RED delati uvoženi redarji?lpr
Trenirka_SDS
10. 02. 2009 17.41
"in sedaj bosta na račun davkoplačevalcev uživala v naših razkošnih zaporih..." razkošnih zaporih? a se ti mal šališ ne? naši zapori so na ravni Romunije, Povšetova je baje zasedena 205 %, priporočljivo je pa pod 100 %
Mišo Perkovi?
10. 02. 2009 14.54
+1
Zdi se, da se je Suljanović zavedel svojega dejanja in menim, da ga bo neprijeten spomin na ta zločin spremljal vse življenje in to je kazen katere breme si naložiš sam, medtem ko je Bukovac vse skupaj zakuhal, preminulega fanta najbrž vidi kot krivca za vse to kar se trenutno dogaja njemu, na njegovem obrazu ni zaznati niti trohice obžalovanja, vidi se, da ta človek nima vesti in tudi ne razuma, glede na to, da je sam oče, njegova kazen je vsekakor premila in dejstvo da, je oče bi v tem primeru moralo biti oteževalna okoliščina, saj je ubil otroka.
porka.malorka
10. 02. 2009 14.52
mario.matko Prvo kot prvo mora varostnik zagotavljati varnost obiskovalcev ne pa smrt. A ne drugo te varnostniki se obnašajo kot bi bli polni steroidov in delujejo agresivno ne pa kot ljudje In tretje Če se prodaja alkohol v lokalu.Je za pričakovati da se bodo ljudje opili a ne. In to bi kao varnostniki morali vzeti v zakup. Če vejo kako se sloh opravlja to delo Sploh so pa krivi tisti ki so jim dali licence
brankasrbijanka
10. 02. 2009 14.25
SHAITANaliasSATAN@08:02 šeriatsko pravo v EU ni dovoljeno....pišeš zmedeno....tako kot razmišljaš.... MARTINSAJE@13:15 koga briga, če je D.B. oče treh otrok? Odgovor je na dlani. Državo, socialno službo....ki se otepajo bremena....razumeš!!!
Shaitan
10. 02. 2009 13.23
@mario.matko "Enkrat k boste šli iz službe, pa vam bo na enem ovinku nekdo skočil na cest in ga bose zbili,......, pa bodo bližnji zahtevali 15 let zapora, boste drugače razmišljali" - Nimaš pojma kaj govoriš. Če mi nekdo skoči pred avto nisem kriv jaz in tudi ne bom obsojen. Tudi ne razmišljam kako bi bilo če bi obsodili mene, ker nisem morilec. Pošteni ljudje o svojih dejanjih razmišljajo prej in zato ne ubijajo ljudi, ker se zavedajo posledic. Kdor se jih ne, naj pa plača za svoja dejanja. @Missy_12 "Ne vem kako je možno, da čez njiju pljuvate in se nad njima zgražate, ker sta ubila človeka v naslednem stavku pa že pišite, da je tudi njiju potrebno ubit?! HALO?!" - Tipično slovensko razmišljanje revčka, ki živi v iluziji, da je na svetu vse dobro (če te kdo po levem, nastavi še...). In dokler se to ne dogaja tebi, bi ti delila pravico in vsak zločinec je revček, ker ima težko otroštvo itd. Nekdo, ki je na tak način ubil človeka je to storil zavedno, ne po nesreči in ne naključno, ampak z namenom. Predstavlj si, da ta morilec v kratkem pride na prostost in morda bo naslednji tvoj otrok. Včasih mi je res hudo, da so si moji starši trgali od ust, živeli v bedi, da so mi omogočili normalno otroštvo. Sedaj pa nima olajševalnih okoliščin, ker oče ni bil pijanec, me ni pretepal, mama zanemarjala.
tripet
10. 02. 2009 12.09
+1
Na Švedskem bi ta dva neandretalca za dobila dosmrtno. Tukaj pa vlada korupcija in kriminal. Nekaj tisoč ji izbrisati za vzgojno pa bo lepša prihodnost.
finec
10. 02. 2009 12.00
+1
Tako bo dokler bodo na slovenskem delili pravico razni ići.
stafford
10. 02. 2009 11.14
+1
Dobila sta vsak po osem let, ob primernem obnašanju bosta zunaj po treh letih. Ha, kako je v sloveniji naši lepo.
klatezg
10. 02. 2009 10.55
+1
ko sem na sodišču jaz rekel, da sodišče podpira kriminal, me že čaka sojenje za žalitev sodišča hahaha. bentiš a smo v pravni državi ali kriminalni??
Matjaž Skrbiš
10. 02. 2009 10.18
+1
sramota oba dva bi mogla dobit po 30 let...
sladoledcebula
10. 02. 2009 10.05
Ali se vam zdi kazen v primeru Global primerna? skupaj Ženska Moški Skupaj odgovorov: 2623, od/do: 09.02.2009 - 10.02.2009 ne, morala bi biti višja 2265 86 % da, ravno pravšnja je 162 6 % ne vem/ me ne zanima 119 5 % ne, dobila sta prestrogo kazen 75 3 % Skupaj odgovorov: 1857, od/do: 09.02.2009 - 10.02.2009 ne, morala bi biti višja 1669 90 % da, ravno pravšnja je 77 4 % ne vem/ me ne zanima 80 4 % ne, dobila sta prestrogo kazen 31 2 % Skupaj odgovorov: 4480, od/do: 09.02.2009 - 10.02.2009 ne, morala bi biti višja 3934 88 % da, ravno pravšnja je 239 5 % ne vem/ me ne zanima 199 4 % ne, dobila sta prestrogo kazen 106 2 % ljudstvo je povedalo svoje skratka ljudstvo meni da živimo v USRANI DRŽAVI
Missy_12
10. 02. 2009 10.03
@vetlan - Ful dobr si to napisou! ;) @Jinks - Suljanoviča bi poslal nazaj v Bosno, a Bukovca bi pa kle pustu? Hahahaha a ti on deluje Slovenc? Motš se, motš se ;) Drugač pa vsi, ki govorite kako bi obtožena Bukovca in Suljanoviča ubil pa nevem na kakšne načine jih mučl, poiščte pomoč pri psihiatru, ker v vaših glavah nekaj ni v redu. Ne vem kako je možno, da čez njiju pljuvate in se nad njima zgražate, ker sta ubila človeka v naslednem stavku pa že pišite, da je tudi njiju potrebno ubit?! HALO?!
Nagasaki
10. 02. 2009 10.02
Alexxsaso ni se za bat, da me bo kdo kje zato ker se primerno obnašam. Poglejte tudi varnostniki so ljudje, ki zelo stresen poklic opravljajo in žalitve iz dneva v dan... ti enkrat poči, še posebej od teh narkomanov, ki jim pa itak ne moreš nič dopovedat. Pa dejte se enkrat mal vživet v vlogo obsojenca in ne sam žrtve. Enkrat k boste šli iz službe, pa vam bo na enem ovinku nekdo skočil na cest in ga bose zbili,......, pa bodo bližnji zahtevali 15 let zapora, boste drugače razmišljali. Vem da mislite da se to vam pa ne more zgodit, sam enim k to berete se bo.
Alexxsaso@yahoo.ca
10. 02. 2009 09.42
Kakorkoli ze, nasilnezi taksne vrste nimajo na prostosti kaj iskati. Pa najsi jih je fant se tako zmirjal in zalili ta dva naj bi bila profesionalca in bi se morala temu primerno odzvati. Odstraniti ga izpred lokala in nadaljevati svoje delo ne pa, da sta tekla za njim in ga na koncu pretepla do smrti. Ja, mario.matko bojim se, da imas prav. Po letu dni bosta zunaj na pogojnem... In vsekakor ne zelim, da bos enkrat ti nasekan pred enim lokalom zinil kaksno prevec. Bi nato rad bral tvoj komentar (ce bos prezivel seveda).
Nagasaki
10. 02. 2009 09.22
Ma ful sta preveč dobila. 8 let za enga narkomana je pa res preveč. Kaj si je pa mislu ta, nafiksat se ga pa naokrog hodit in zmerjat varnostnike z čefurji in podobno. Ni si glih zaslužil smrt, sam dobre batine pa. Sej verjamem da bo višje sodišče razveljavilo sodbo, ki je tako visoka sam zarad pritiskov medijev. Pol pa itak bosta še kakšno leto not čas v priporu in bosta kmalu na pogojni. Samo hrabro David in Sead.
pravica888
10. 02. 2009 08.57
Andy80 točno tako fant je dobil deset let, ker je poškodoval policista, pri nas pa 8 let za umor???? ni logike ,grozno. treba bi bilo spremeniti zakon, najvišja kazen 5o let, pa uvesti tudi dosmrtno, pa se bo folk malo zamislil, ma država je u k..... korupcija,podkupovanje.......... nikoli ne bo boljše, samo slabše
dolzvlado115
10. 02. 2009 08.50
če bi jaz odločal bi imel še samo dva
Shaitan
10. 02. 2009 08.05
Olajševalne okoliščine ker ima tri otroke? To da ima doma tri otroke bi pomislil prej, preden je pretepel fanta.