Črna kronika

Primer Dobruška vas: oproščena tudi Schuller in Podlogar

Ljubljana, 05. 01. 2016 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deset let in pol po bombnem napadu v Dobruški vasi, v katerem sta umrli 46-letna Ivanka Brajdič in 21-letna Jovanka Kočevar, je ljubljansko višje sodišče zavrnilo pritožbo tožilstva na zadnjo oprostilno sodbo novomeškega sodišča. Višji sodniki so tako oprostili še zadnja obtožena, Schullerja in Podlogarja.

Leta 2005 sta na Dolenjskem odjeknili dve podobni bombni eksploziji. V majski je bila v novomeškem romskem naselju Brezje hudo poškodovana 39-letna Lucija Brajdič, v junijski eksploziji v Dobruški vasi pa sta umrli mati in hči – 46-letna Ivanka Brajdič in 21-letna Jovanka Kočevar. Po končani policijski preiskavi so Janeza Schullerja obtožili, da naj bi v obeh primerih vrgel bombo, na kraj pa naj bi ga pripeljala Leon Podlogar in Branko Žižmond Souissi.

 

Na novomeškem sodišču so septembra 2006 Schullerja in Podlogarja obsodili na 30 let zapora, Žižmonda Souissija pa na deset let in deset mesecev. Sojenje je bilo po pritožbah obrambe razveljavljeno in sledilo je novo, na katerem so tudi Schullerja, Podlogarja in Žižmonda Souissija oprostili. Višje sodišče se s tem spet ni strinjalo, a na novem sojenju na novomeškem sodišču so trojici spet izrekli oprostilno sodbo.

Ko je bil primer že tretjič na višjem sodišču, je spet prišlo do preobrata. Višji sodniki so sami izpeljali obravnavo, zaslišali nekatere priče ter vse tri obtožene obsodili: Schullerja na 30 let zapora, Podlogarja na 20, Žižmonda Souissija pa na osem let in tri mesece. A spet je sledila pritožba, tokrat na vrhovno sodišče. In ponovno je bila sodba razveljavljena in vrnjena višjim sodnikom.

Nov senat višjih sodnikov je opravil novo glavno obravnavo, spet zaslišal priče in tokrat prišel do naslednjega rezultata: Žižmonda Souissija so zaradi pomanjkanja dokazov oprostili, druga dva pa znova obsodili na 30 oziroma 20 let. Po vnovičnih pritožbah na vrhovno sodišče so Žižmonda Souissija dokončno oprostili, Schullerja pravnomočno obsodili zaradi eksplozije v Brezju, primer Dobruška vas pa spet razveljavili in odredili, naj ga pod drobnogled ponovno vzame nov senat višjega sodišča.

Novica, da sta dokončno oproščena, je sicer Schullerja in Podlogarja dosegla v zaporu, kamor sta po poročanju Dnevnika v zadnjih letih večkrat zašla. O primeru so danes poročale tudi Slovenske novice.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3