Črna kronika

Prijeti roparji bencinskih servisov, tatova na parkiriščih in vlomilec v avtomobile

Nova Gorica, 27. 12. 2012 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Novogoriški policisti so uspešno preiskali več različnih premoženjskih kaznivih dejanj na območju svoje policijske uprave. V njihovih rokah so se tako znašli roparji bencinskih servisov, tatova, ki sta kradla pred nakupovalnimi središči in vlomilec v avtomobile.

Novogoriški policisti so uspešno preiskali nekaj različnih premoženjskih kaznivih dejanj na območju svoje policijske uprave. Tako so prijeli roparje bencinskih servisov v Mirnu in Šempasu, prijeli so tudi osumljenca drznih tatvin pred nakupovalnimi centri, prav tako pa tudi osumljenca vlomov v avtomobile v Novi Gorici.

Oropali bencinske servise v Mirnu in Šempasu

V torek, 18. decembra, nekaj minut pred zaprtjem ob 20.00, sta v prostore bencinskega servisa v Mirnu vstopila dva zamaskirana moška, eden je imel pištolo, in od prodajalca zahtevala denar. Prodajalec jima je izročil dnevni izkupiček v višini 1580 evrov. Moška sta zapustila prodajalno in zbežala.

''V tistem času so se mimo bencinskega servisa pripeljali novogoriški kriminalisti, ki so se vračali z druge naloge in opazili, da iz omenjenega bencinskega servisa bežita dve zamaskirani osebi, katerima se je pridružil še tretji moški, ki je v neposredni bližini stražil oziroma spremljal dogajanje. Kriminalisti so se pognali za njimi in dva kmalu prijeli, tretjemu storilcu, ki je imel pištolo in vrečko z denarjem, pa je uspelo pobegniti,'' so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Ropov bencinskih servisov v Mirnu in Šempasu so osumljeni 19-letnik iz okolice Ajdovščine ter 18-, 22- in 25-letnik – vsi trije so iz širše okolice Nove Gorice.
Ropov bencinskih servisov v Mirnu in Šempasu so osumljeni 19-letnik iz okolice Ajdovščine ter 18-, 22- in 25-letnik – vsi trije so iz širše okolice Nove Gorice. FOTO: Thinkstock

Kriminalisti so pri pregledu okolice našli tako vrečko z denarjem kot pištolo, ki jo je izgubil pobegli ropar. Nato ni trajalo dolgo, da so policisti v Mirnu izsledili tudi pobeglega roparja. Kmalu pa so tudi ugotovili, da je pri ropu sodeloval še četrti moški, ki je priskrbel orožje za rop in jih je pripeljal z avtomobilom v bližino mirenskega bencinskega servisa ter čakal, da jih po ropu pobere in z avtomobilom odpelje. Ropa so osumljeni 19-letnik iz okolice Ajdovščine ter 18-, 22- in 25-letnik – vsi trije so iz širše okolice Nove Gorice.

Na zelo podoben način pa so nepridipravi oropali tudi bencinski servis v Šempasu in policisti so posumili, da bi bili lahko storilci prav omenjeni štirje. Svoje domneve so potrdili in ugotovili, da sta rop na bencinski servis (Šempas) storila prej omenjena 19-letnik in 22-letnik, orožje (avtomatsko puško) pa jima je priskrbel 25-letnik.

Pri vseh navedenih štirih osumljencih so kriminalisti opravili hišne preiskave, pri katerih so našli in zasegli avtomatsko puško, ki so jo uporabili pri ropu na bencinski servis v Šempasu in druge predmete, povezane z ropom. Vsi štirje osumljenci so bili 20. decembra s kazensko ovadbo privedeni in izročeni preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je zoper 22-letnika odredil pripor v solkanskih zaporih, zoper druge tri pa je odredil hišni pripor.

Kradla pred nakupovalnimi centri v Novi Gorici in Ajdovščini

Novogoriški policisti se lahko pohvalijo tudi s prijetjem nepridipravov, ki so kradli pred nakupovalnimi centri v Novi Gorici in v Ajdovščini. Tatovi so si na parkirišču najprej izbrali svojo žrtev – večinoma so bili to starejši, ki so se po nakupih vrnili k avtomobilu in največkrat na sovoznikov sedež odložili torbico ali denarnico.

''Takrat je do žrtve pristopil moški in mu v čudnem jeziku govoril, da je nekaj narobe z gumo pri avtomobilu, s tem je pritegnil pozornost žrtve, kar je izkoristil njegov pajdaš, potiho odprl sovoznikova vrata, vzel torbico in se oddaljil, zatem pa je izginil še tisti, ki je žrtev zamotil,'' so zapisali na PU Nova Gorica.

Žrtev je zamotil tako, da je pokazal, da je nekaj narobe z gumo, drugi pa je med tem ukradel torbico.
Žrtev je zamotil tako, da je pokazal, da je nekaj narobe z gumo, drugi pa je med tem ukradel torbico. FOTO: Thinkstock

V nekaj primerih so oškodovancu dejansko prerezali gumo na vozilu. Žrtve so tako ostale brez gotovine, plačilnih kartic in drugih osebnih dokumentov. ''V mnogih primerih so imeli oškodovanci poleg plačilnih kartic tudi napisane PIN kode, katere so storilci izkoristili in takoj po storitvi kaznivega dejanja dvigovali denar ali pa z njimi plačevali,'' so dodali.

Eden takšnih primerov je primer starejše ženske, ki pa je vodil v prijetje osumljencev. Ženska je kaj kmalu po tatvini 17. decembra opazila, da je ostala brez torbice in hitro obvestila policijo. OKC PU Nova Gorica je takoj obvestil vse policijske patrulje o tatvini in nakazal možnost dvigov na bankomatih, kajti žrtvi so bile ukradene tudi plačilne kartice, poleg katerih je imela oškodovanka napisane t. i. PIN kode.

Ajdovska policista sta dobro uro po tatvini pri enem od bankomatov v Ajdovščini opazila dva sumljiva moška. Policista sta se jima približala in izvedla identifikacijski postopek, pri tem pa je eden izmed njiju odvrgel plačilne kartice, kar sta policista opazila in jima odvzela prostost. Izkazalo se je, da so bile plačilne kartice last omenjene starejše oškodovanke in njenega moža.

Policisti so ugotovili, da je eden od osumljencev 49-letni državljan Makedonije, drugi pa 52-letni državljan Hrvaške. Novogoriški policisti so zoper njiju podali kazensko ovadbo za štiri tovrstne tatvine. Za štiri tatvine pa so ju ovadili tudi policisti Policijske postaje Ajdovščina. S kazenskima ovadbama so policisti oba osumljenca 19. decembra 2012 privedli in izročili preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zoper oba odredil pripor.

Prijeli tudi vlomilca v avtomobile

Novembra je nepridiprav vlomil v več avtomobilov v bližini vrtca v Novi Gorici. Storilec je najprej razbil šipo in iz vozila pobral žensko torbico. Storilec je vlamljal zjutraj in popoldne, ko so mamice svoje otroke pripeljale v vrtec in ker so se do avtomobila vrnile dokaj hitro, so torbice puščale na avtomobilskih sedežih.

Razbil šipo na avtomobilu in ukradel torbico.
Razbil šipo na avtomobilu in ukradel torbico. FOTO: Thinkstock

Podobno kot že v zgoraj opisanem primeru je storilec, če je poleg plačilnih kartic našel tudi PIN kode, s temi karticami takoj po tatvini dvigoval denar in z njimi tudi plačeval. ''Tako je 19. decembra 2012 malo pred 8. uro zjutraj neznani storilec razbil šipo avtomobila na parkirišču pred Centralnim vrtcem na Trubarjevi ulici in odtujil žensko torbico. Čez približno pol ure je na tak način vlomil v drugo osebno vozilo na parkirišču pred vrtcem Kekec na Cankarjevi ulici in tudi v tem primeru ukradel žensko torbico. V eni izmed ukradenih torbic je poleg plačilnih kartic našel tudi PIN kode, zato se je napotil do enega od bankomatov v Novi Gorici,'' so novogoriški policisti opisali dva primera.

Storilec je pri bankomatu opazil moškega, za katerega je posumil, da je policist v civilu, zato je ukradene plačilne kartice in PIN kode odvrgel. Moški je bil res policist v civilu in je z njim opravil identifikacijski postopek. Kaj kmalu so policisti ugotovili, da gre za najverjetnejšega vlomilca. Osumljeni je 25-letni moški iz Ljubljane, začasno nastanjen v Novi Gorici.

Policistom je osumljenec izročil več ukradenih predmetov, ki jih je hranil v svoji sobi. Policisti so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve štirih vlomov v avtomobile in en vlom v učilnico ene izmed novogoriških osnovnih šol, kjer je ukradel tri ženske torbice. Tudi zanj je preiskovalni sodnik odredil pripor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Birtija
31. 12. 2012 09.24
kdaj bo hilda šla sedet
Jermen
29. 12. 2012 00.18
-1
meni jih pripelte da jim prst po prst lomim
Goljuf Borut 1
28. 12. 2012 15.38
+1
Zdaj je vprašanje,če je policija zakonito opravila postopek.To je na sodišču zelo važno,čeprav je storilec ravnal nezkonito
raptor2
28. 12. 2012 03.53
+8
Čestitke policiji, glede na majhne plače in kako je sodstvo delajo dobro :)
Mawsyy
28. 12. 2012 20.39
+1
in kako je sodstvo po tvoje? dej ne stresaj izrabljenih medijskih floskul, ce ti ni znano, da je sodnija vezana na ustavo in butasta pravila Zakona o kazenskem postopku. Pa da ne bi o nekaterih policajih, ki slampasto pridobivajo dokaze, tko da pol zadeva na sodniji pade. -.- Ne da se mi se o tozilcih in njihovih obtoznicah...
ronarski
27. 12. 2012 21.47
+2
Ko bi bli tudi pri velikih ribah tako uspešni,takrat se izognejo v velikem loku...
lunatix28
27. 12. 2012 18.38
+20
ma, saj bodo dobili manjšo kazen kot jaz, če zamudim s plačilom kake položnice... drugače pa čestitke policiji...
Antena
27. 12. 2012 18.16
+22
BRAVO POLICIJA IN BRUKA SODIŠČ. Sodišče pa bo ponovno dokazalo , da so beda.
x-central
27. 12. 2012 18.02
+21
Zaradi pomanjkanja dokazov bodo kmalu na prostosti :) ..tko pač je pri nas.
pravi pekmez
27. 12. 2012 16.57
+26
pri nas uporabljajo neke čudne mreže za lovljenje......slabotne in s majhnimi luknjicami.....v nje se ujamejo samo male ribice,velike jih pa potrgajo in pobegnejo.....bo treba nabavit novejše in močnejše....hrvaški ribiči jih baje že imajo
Draža
27. 12. 2012 16.41
+31
Preslaba sodišča imamo,podkupljiva in neučinkovita,zato pa je tako.
hotchilipoper
27. 12. 2012 15.36
+36
Če so dilerje izpustili bodo pa valjda še tatove
cifur
27. 12. 2012 17.46
+13
nak majhni tatovi gredo za resetke tisti ki kradejo ali pa so pokradli milijone eur se nam pa smejijo iz medijev pravna drzava kakor za koga ?
piko112
27. 12. 2012 18.33
+8
lotmerzanec
27. 12. 2012 20.05
+1
hendl Oprosti moram te popraviti spustili so BOTRE dilerje pa obsodili!!!
Mawsyy
28. 12. 2012 20.41