Črna kronika

Prijeli domnevnega prevaranta

Pariz, 27. 01. 2008 21.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoska policija zaslišuje Jeroma Kerviela glede bančne prevare v Societe Generale.

Banka Societe Generale trdi, da je bančni prevarant investiral že 50 milijard evrov, kar so uspeli preprečiti.
Banka Societe Generale trdi, da je bančni prevarant investiral že 50 milijard evrov, kar so uspeli preprečiti. FOTO: Reuters

Francoskega trgovca z vrednostnimi papirji Jeroma Kerviela policija zaslišuje glede njegove vpletenosti v prevaro, zaradi katere je bila druga največja francoska banka Societe Generale ob 4,9 milijarde evrov.

Kerviel, ki so ga aretirali v soboto, bo priprt do ponedeljka popoldne, ko ga bodo morali pristojni organi v skladu z zakonodajo ali izpustiti ali pa zoper njega uvesti uradno preiskavo, ki bi lahko pripeljala do vložitve tožbe. 31-letnemu trgovcu, ki se je sam predal policiji in z njo zdaj sodeluje, grozi vrsta obtožb, vključno s prevaro in poneverbo, ter do desetletna zaporna kazen.

Ali je deloval sam?

Po pojasnilih banke Societe Generale naj bi Kerviel pri prevari uporabljal več različnih metod, od nezakonitega prisvajanja računalniških gesel in ponarejenih dokumentov do drugih metod za zakrivanje sledi. Pri tem naj bi si pomagal s svojimi prejšnjimi izkušnjami, ki jih je pridobil med delom v ustanovah, ki nadzirajo trgovce z vrednostnimi papirji. Zelo dobro naj bi poznal tudi vse procese in nadzorne procedure v Societe Generale.

Kerviel naj bi sicer do takrat, ko so ga odkrili, brez dovoljenja nadrejenih investiral že 50 milijard evrov, kar pa je banka zaradi visokih tveganj takoj začela dezinvestirati in pri tem izgube omejila na omenjenih 4,9 milijarde evrov.

Preiskovalci bodo poskušali ugotoviti tudi, ali je deloval sam ali ne. V javnosti so namreč pojavljajo različna namigovanja.

Domnevni prevarant je za ene grešni kozel, za druge internetni junak.
Domnevni prevarant je za ene grešni kozel, za druge internetni junak. FOTO: Reuters

Vsi ne verjamejo pojasnilom banke

Finančni strokovnjak z Univerze v Parizu Philippe Dessertine pa je dejal, da ne verjame pojasnilu vodstva banke. Ta naj bi po njegovem Kerviela izrabila kot popolnega grešnega kozla in s tem poskušala zakriti velike izgube zaradi krize na ameriškem hipotekarnem trgu. Prvi mož banke Daniel Bouton te očitke zavrača.

Novi internetni junak

Medtem pa je Kerviel že postal priljubljen med uporabniki interneta. Ena od skupin na priljubljeni strani Facebook, ki se je poimenovala "Jerome Kerviel bi moral dobiti Nobelovo nagrado iz ekonomije," je zbrala že več kot 1.200 članov. Druga skupina z bolj preprostim imenom "Jerome Kervier FanClub" pa je zbrala več kot 800 članov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
28. 01. 2008 09.08
To samo dokazuje, kako ranljiva je postala prenapihnjena svetovna ekonomija. Gospodarsko krizo v 30. letih, ki je botrovala II. svetovni vojni, je sprožil en sam borzni špekulant na Wall Streeetu. Človeška pamet je omejena, neumnost množic in pohlep "elite" neomejena. Upajmo, da se zgodovilna ne bo ponovila...
janezek123@gmail.com
28. 01. 2008 00.22
No, so pač morali najti enega grešnega kozla...
dejan22@email.si
27. 01. 2008 23.17
jackoo
27. 01. 2008 22.13
Ma kaki internetni junak.. PA ON JE HEROJ!!