Slovenija

Si je pri sodniku želel kupiti prostost?

Celje, 26. 01. 2011 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./D.S./N.Š.K./STA/Š.V./P.J./N.D.
Komentarji
369

Policisti so pridržali celjskega okrožnega sodnika Milka Škoberneta, saj naj bi zlorabil sodniško funkcijo. V zadevo naj bi bila vpletena še dva podjetnika.

Milko Škoberne
Milko Škoberne FOTO: POP TV

Z Generalne policijske postaje so sporočili, da na območju Celja potekajo obsežne aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije. V zaključni akciji je sodelovalo več kot 30 kriminalistov in policistov, policija pa je pravila šest hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah, gospodarskih družbah in v prostorih določenih državnih institucij, kjer je iskala materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Tiskovni predstavnik GPU Drago Menegalija je dejal, da so  kriminalisti pridržali tri osumljence.

Po njegovih besedah se bo v naslednjih dneh nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku. "Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije," je dodal Menegalija.

Med pridržanimi celjski sodnik

Na dogodek so se že odzvali na ministrstvu za pravosodje. Kot je povedal državni sekretar Boštjan Škrlec, je bil doslej zgolj obveščen o tem, da je bila odvzeta prostost sodniku celjskega okrožnega sodišča, in sicer zaradi suma, ki je povezan s korupcijo. "Več v tej fazi postopka ne morem povedati, lahko pa rečem, da je takšen dogodek vreden vsega obžalovanja. To dokazuje, da noben sistem ni sam po sebi naravno imun na korupcijo, žal tudi pravosodni ne. Je pa v tej nesrečni zgodbi dobra okoliščina to, da je tako dejanje odkrito ter da ga organi pregona in sodstvo obravnavajo," je dejal Škrlec. Kot je dodal, je pomembno, da bodo ti organi svojo nalogo preiskave in procesuiranja takega dejanja, če je do njega res prišlo, zaključili v čim krajšem času.

V javnosti je hitro završalo, da je med pridržanimi tudi celjski okrožni sodnik, ki dela na kazenskem oddelku. Da gre za Milka Škoberneta, je potrdil predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Na spletni strani celjskega okrožnega sodišča so sicer Škobernetove obravnave preklicane.

Masleša je povedal, da bo Škoberne v pridržanju 48 ur. O dogodku in policijski akciji sta ga obvestila predsednik celjskega okrožnega sodišča Miran Jazbinšek in generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Primer preiskuje posebna skupina, gre pa za predkazenski postopek, pravi Masleša in dodaja, da je sodnik osumljen kaznivega dejanja v zvezi z zlorabo sodniške funkcije. "Nihče ni nedotakljiv," je rekel Masleša in dodal, da pričakuje, da bodo dejstva hitro razjasnjena. Če pa bo uveden kazenski postopek, bodo sodnika suspendirali.

Masleša je prepričan, da so dejanja, ki se očitajo Škobernetu, vsakemu sodniku tuja. Sicer pa je v predkazenskem postopku sodeloval tudi preiskovalni sodnik iz okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je izdal odredbe za posamezne ukrepe.

Osumljenci na zaslišanju v Ljubljani in v Celju

Slovenska tiskovna agencija (STA) je poročala, da se je celjsko sodišče, glede na to, da je Škoberne zaposlen pri njih, iz zadeve izločilo. Tako so njihovi viri blizu sodišča dejali, da so Škoberneta odpeljali na zaslišanje v Ljubljani. Na GPU so za 24ur.com dejali le, da so zaslišanja potekala tako v Ljubljani kot v Celju, več informacij pa niso želeli dajati.

Tudi po informacijah oddaje 24UR ZVEČER so sodnika odpeljali na zaslišanje v Ljubljano, medtem ko sta ostala dva osumljenca ostala v Celju. Jutri se bodo zaslišanja nadaljevala.

Škoberne naj sicer ne bi imel zagovornika, prav tako še ni jasno, ali ga bo sploh želel imeti.

Kdo vse je vpleten?

Po informacijah oddaje 24UR naj bi se vse skupaj vrtelo okoli odprave mednarodne tiralice in s tem pripora za Esada Čehajiča, ki je pred leti zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami, pobegnil na Hrvaško. In zato naj bi bil pripravljen tudi plačati. Posrednika pri teh dogovorih pa naj bi bila po poročanju 24UR prvi mož Komunalnega podjetja Laško Marjan Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić, lastnik lokala, kjer je policija prav tako opravljala hišno preiskavo.

Esad Čehajič
Esad Čehajič FOTO: Policija.si

V Komunali Laško so nam na pisno novinarsko vprašanje, ali je kdo od njihovih zaposlenih pridržan oziroma ali so jih obiskali policisti, odgovorili: "Na Komunali Laško ni policije in niti nimamo podatka, da bi bil kdo pridržan." 

V oddaji 24UR pa so poročali, da naj bi policija imela trdne dokaze o jemanju podkupnine, saj naj bi vse tri osumljence že dlje časa spremljala in opazovala. Obstajali naj bi tudi dokazi, da je sodnik denar sprejel.

Sodniki imajo po ustavi imuniteto

Po ustavi imajo sicer sodniki zagotovljeno imuniteto, ki jim jo lahko odvzame le državni zbor (DZ). Iz DZ so sporočili, da bo osumljen sodnik po 48-urnem policijskem pridržanju predvidoma priveden k preiskovalnemu sodniku. Kot so pojasnili, ima tožilec na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku možnost predlagati odreditev pripora in vložiti zahtevo za preiskavo. V skladu s 136. členom zakona o kazenskem postopku mora imeti ob vložitvi zahteve za preiskavo tudi dovoljenje DZ.

V DZ so še pojasnili, da se v primeru odločanja o imuniteti sodnika smiselno uporabljajo določbe poslovnika državnega zbora, ki določajo postopek v zvezi z imuniteto poslancev. "To pomeni, da mandatno-volilna komisija v vsakem primeru takoj odloča, ko gre za pripor, državni zbor pa to odločitev na prvi naslednji seji potrdi ali jo razveljavi in spremeni. Mandatno-volilna komisija pa mora še pred odločanjem pridobiti mnenje sodnega sveta," pojasnjujejo v DZ.

Mandatno-volilna komisija sicer zaseda v četrtek dopoldne, ali je vprašanje imunitete Škoberneta na dnevnem redu, pa še ni jasno. Prav tako bo v četrtek dopoldne zasedal sodni svet.

Okrožni sodnik naj bi sprejel podkupnino.
Okrožni sodnik naj bi sprejel podkupnino. FOTO:

Po besedah pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata mora tudi predsednik vrhovnega sodišča še odločati o suspenzu sodnika. Predsednica slovenskega sodniškega društva Janja Roblek sicer poudarja, da so postopki, po katerih se obravnava sodnike v sodnem postopku, določeni v zakonu o sodniški službi. "V našem interesu je, da se ta zadeva čim prej vsestransko razišče," poudarja Roblekova.

V zgodovini slovenskega sodstva od osamosvojitve dalje so po njenih besedah že bili primeri, ko so sodniku sodili zaradi kaznivih dejanj, povezanih z njegovim delom. Navadno so taki sodniki sami odšli še pred zaključkom postopka, ker so ocenili, da gre za napako, zaradi katere ne morejo nadaljevati s sodniško kariero, je pojasnila.

V dveh desetletjih so mogoče enemu ali dvema sodnikoma prekinili sodniško funkcijo zaradi dokazanih kaznivih dejanj, še pravi Roblekova. Za kakšna kazniva dejanja je šlo, pa se ne spomni.

Primer celjskega sodnika Škoberneta je po oceni Roblekove lahko škodljiv za ugled sodnikov. "Vsak tak primer zagotovo meče slabo luč na nas, saj že tako zaradi dela, ki ga opravljamo, nismo priljubljeni," je še dejala predsednica sodniškega društva.

Komisija za preprečevanje korupcije poziva k ustreznemu odzivu vseh pristojnih institucij

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič
Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič FOTO: Aljoša Kravanja

Na odvzem prostosti sodniku okrožnega sodišča v Celju pa so se odzvali v komisiji za preprečevanje korupcije. Pravijo, da je bilo v zadnjih nekaj mesecih zaključenih nekaj predkazenskih postopkov na podlagi utemeljenega suma storitve enega ali več korupcijskih kaznivih dejanj, ki naj bi jih storili posamezniki iz vrst državnega tožilstva, odvetnikov in danes tudi sodstva.

V komisiji pravijo, da je to po eni strani dokaz, da so organi odkrivanja in pregona sposobni in pripravljeni raziskati sume korupcije tudi v pravosodju in z njim povezanih organov. "Po drugi strani pa postavlja upravičeno visoka pričakovanja do vzpostavitve samoregulativnih ukrepov v pravosodju in odvetništvu, da pristojne institucije priznajo obstoj problema in se aktivno vključijo v njegovo reševanje, med drugim tudi z vzpostavitvijo načrtov integritete," menijo v komisiji.

Vodstvo komisije pravi, da želi opozoriti, da lahko taki dogodki, če ne bo primernega, takojšnjega sistemskega odziva ustreznih stanovskih organizacij, v očeh javnosti še dodatno oslabijo zaupanje ljudi v institucije pravne države.

"Zato komisija poziva in pričakuje bolj odločen in sistemski odziv vseh pristojnih institucij," pravijo v komisiji, pri tem pa mislijo na sodni svet, državnotožilski svet, odvetniško zbornico, ministrstvo za pravosodje in druge. "To so organi, ki lahko in v tem času tudi morajo jasno in z lastno integriteto pokazati ne samo, da velja za tovrstna dejanja ničelna toleranca, temveč tudi zavzeti držo, da se od takih primerov ne distancira z izgovorom, da gre zgolj za posamične primere in ne dejansko za sistemski problem," zaključujejo v komisiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (369)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
29. 01. 2011 11.59
bingo Tudi župniki imajo jahte, pa lepe
Bluzer Bluzoviti
29. 01. 2011 11.51
zakaj so mu pa računalnik zasegli??? saj vendar ni napisal v Wordu: danes sem prejel toliko in toliko podkupnine... Ne pozabi ukinit tiralice! ?
matkonina
27. 01. 2011 12.19
Tip nima sploh vec brkov.....po moje...kak ga bodo nasli??? ma to je vse larifari v tej nasi drzavici....
marko30
27. 01. 2011 08.22
mrf in podobni ki pojma nimate: če tipa išče tiralica interpola, so njegovo ime in priimek in ostali podatki dostopni vsemu človeštvu na strani interpola...
Robert Ma
27. 01. 2011 08.10
tony_abcde@yahoo.com
27. 01. 2011 08.04
antiusa26.01.2011, 22:574 tony-abcde pa saj vemo, da je en kup podkupljenih, nesposobnih v našem sodnem sistemu zato pa imamo tako situacijo... ZAKAJ PA NIČ NE NAREDITE??? sedite pa gledate Oprah in Lady ga ga Da bi pri nad nas lahko počistili nesnago, ki se je nabrala v zadnjih 20 letih bi potrebovali predvsem inštitucijo varianta "goli otok", ki bi skrbela za 15 letno prevzgajajnje nekaterih stricov in tet, ki jih gledamo po TV. Imam pa občutek, da bodo zadeve urejene bolj brutalno, ko bodo dosegle točko vrelišča. In ko bo prišlo do tega ne pozabimo kdo nas je pripeljal do tu kjer smo.
Sanela Simonic
27. 01. 2011 07.56
se popolnoma strinjam ker mu je ime ESAD so dali njegovo popolno ime in priimek na naslovnico.se za najvecje kriminalce dajo samo zacetnici imena in priimka saj se vidi kaksna drzava...glede ko si napisal kaj devajo slovensko drzavljanstvo takemu halooo...!!!!!*
fb_100000839612693
27. 01. 2011 07.45
rodjak samo naprej ne daj se
Robert Ma
27. 01. 2011 07.35
ja tak pač deluje državni aparat pri nas!!!v tuniziji albaniji in egiptu si pač upa narod na ulico ob enakih razmerah kot pri nas slovenčki pa smo tiho in smo se rtfg sprijaznili da morš dohtarju sodniku in policaju kaj dat da te obravnavajo prednostno in tebi v korist!!!
MirkoiSlafkoNikadRobom
27. 01. 2011 07.27
ne vem, če je pametno vse takole obešati na veliki zvon in vse objavljati kot resnico, nič še ni sodno dokazano in ker so vpletene sumljive face, ni nujno da je vse tako kot se na prvi pogled zdi
bingo 1
27. 01. 2011 07.04
Korupcija corpus delict Kordež na vsoje ime dobil kredit in nadbiškupija Maribor na ime boga dobila kredit ter ostali nekaterji požrešni na enak primer kaj se čaka sa zapiranjem ker se naprej voze v jahtah in uživajo v vilah in se smehljajo pridnim državljanima----bingo x Munchen-----
Frane Šajn
27. 01. 2011 06.46
JA, JA PRAVICA JE SLEPA NI VAŽNO. DENAR SE LAHKO TUDI POTIPA JE OZNAČEN TUDI ZA SLEPE (NAJ MI OPROSTIJO), MAR NI TAKO? A VESTE "NE VEM ZAKAJ", DA SE TEMU SPLOH NE ČUDIM RESNIČNO.
cupofmarja@email.si
27. 01. 2011 06.41
seveda je....še enga tazga vrhovnega poznam,ki se je dal za viski, cigare in večerjo.........
JbmTiMt
27. 01. 2011 06.14
Zato;ker mu je ime esad so dali njegovo ime in priimek na naslovnico
Peter Kralj 1
27. 01. 2011 05.54
Mora pa korupcija med sodniki res biti velik problem, da to javno obelodanjajo!
Shpongle
27. 01. 2011 04.52
tega predsednika protikorupcijske komisije sm jst vidu v dokumentarcu o legalizaciji prepovedane rastline Marihuane(konoplje). je visoko izobražen in neverjetno tekoće govori ^^ aja pa naslov dokumentarca je Poročilo Žbe.
cebeld
27. 01. 2011 04.25
Kje je nasa Hilda zdaj Celjsko sodstvo ni vec pokrito
poksi592
27. 01. 2011 01.17
Ja, samo izvolite prijatelji in mi dajajte minuse na komentarje. m,ene samo veseli, da ob vsem sranju, ki se nam vsakodnevno dogaja, opozicija samo molči. To pomeni, da se je tudi njim zašajnalo, da več nimajo šans. Če mi nekdo zagarantira, da so vice plac, kjer se srečajo naši levaki in desnaki, bom prosil za prekomando :))
poksi592
27. 01. 2011 01.06
Sodnika bi bilo potrebno v takšnih primerih obravnavati po totalno drugačnih zakonih, Mnogo bolj primatnih, primitivnih...
poksi592
27. 01. 2011 01.02
Ja, Mars, biznis je ful laufal, ko je mel SNS vlado, kajne?