Črna kronika

FOTO in VIDEO: Posnetki Darsovih kamer v predoru Debeli hrib: počilo bi lahko že v predoru

Ljubljana, 09. 01. 2016 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

41-letni voznik je vozil po dolenjski avtocesti, nato pa je v razcepu Malence obrnil in nadaljeval z vožnjo v smeri Grosuplja. Vozil je v nasprotni smeri, pri tem pa trčil v avtomobil, ki ga je vozil 56-letni švicarski državljan. V vozilu Švicarja so bile še štiri osebe: 44-letnica je bila lažje poškodovana, devetletna deklica pa težje. še dve osebi, stari 15 in 47 let pa v nesreči nista bili ranjeni.

Včeraj okoli 17.30 se je na dolenjski avtocesti pri predoru Debeli hrib zgodila prometna nesreča, in sicer zaradi vožnje v nasprotno smer. Ena oseba je umrla, dve osebi sta v nesreči utrpeli lahke telesne poškodbe, ena pa težje.

Razbitine avtomobila povzročitelja nesreče
Razbitine avtomobila povzročitelja nesreče FOTO: PGD Grosuplje

Kaj so ugotovili policisti?

Tiskovna predstavnica ljubljanskih policistov Nataša Pučko je danes zjutraj sporočila, da je 41-letni voznik, sicer slovenski državljan, po avtocesti vozil avtomobil fiat punto. V razcepu Malence pa je vozilo obrnil in nadaljeval z vožnjo v smeri Grosuplja v nasprotni smeri.

Pri tem je trčil v avtomobil dodge, ki ga je vozil 56-letni državljan Švice. V vozilu je bilo skupno pet ljudi: 56-letnik in njegova 44-letna sopotnica sta utrpela lažje poškodbe, devetletnica težje, in sicer naj bi imela izpahnjen kolk. V vozilu Švicarja sta bili še dve osebi, ki pa v nesreči nista bili poškodovani. Stari sta 15 in 47 let. Z reševalnim vozilom so poškodovane, ki so vsi švicarski državljani, odpeljali v ljubljanski klinični center.

V trčenju je 41-letni slovenski državljan, ki je nesrečo povzročil, umrl na kraju nesreče.

Na srečo so vsi švicarski državljani, ki so s tem vozilom po avtocesti vozili pravilno, hudo trčenje preživeli.
Na srečo so vsi švicarski državljani, ki so s tem vozilom po avtocesti vozili pravilno, hudo trčenje preživeli. FOTO: PGD Grosuplje

Po omenjeni nesreči sta se za krajem nesreče zgodili še dve prometni nesreči z manjšo materialno škodo, nihče od udeleženih pa ni bil telesno poškodovan, je dodala Pučkova. Trčila so še štiri vozila, ki so se umikala posledicam prve prometne nesreče.

Nesreča
Nesreča FOTO: Dars

V času ogleda kraja nesreče in odpravljanja posledic, je bila cesta zaprta. Ogleda sta se udeležili tudi preiskovalna sodnika in državna tožilka. O vseh ugotovitvah ogleda in okoliščinah prometne nesreče bodo policisti obvestili pristojno tožilstvo v Ljubljani.

Dars svetuje: 

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami. Večinoma gre za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer.

Najbolj značilna reakcija voznikov, ki se srečajo s tem, da pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo je, da stopijo na zavoro. Toda voznik, ki se mu zgodi to, naj se čim prej s prehitevalnega pasu umakne na odstavnega.

Kako naj ukrepamo, ko se pred nami na avtocesti pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer:

Ostanite mirni.

Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo skrajno po njegovi desni, torej na prehitevalnem pasu, zato takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas, vklopite vse utripalke, da opozorite še voznike za vami, varnostna razdalja med vozili v smeri naj bo ustrezna (zadostna).

Če po radiu slišite, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče.

Če uspete poklicati (še bolje pa je, če to naredi vaš sopotnik) ali policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18), lahko pa uporabite tudi obcestni telefon, sporočite opis dogajanja. Če si lahko zapomnite registrsko številko avtomobila in tip vozila ter lokacijo, ker ste ga opazili, bo v postopku iskanja voznika ta informacija zelo koristna. Pomembno pa je, da najprej zavarujete sebe.

Kako ukrepati, če smo sami naredili prekršek in vozimo v napačni smeri?

Če se na napačni strani avtoceste znajdete sami, ukrepajte NEMUDOMA:

TAKOJ SE USTAVITE: ustavite se na odstavnem pasu oz. najbližjem robu vozišča, vklopite utripalke in zasenčene luči ter nemudoma pokličite pomoč.

NE VOZITE VZVRATNO: ne vračajte se po priključku, po katerem ste nepravilno uvozili na avtocesto, tudi če gre za izvoz iz počivališča.

Ne obračajte vozila na avtocesti, ne vozite čez vozne pasove!

Če boste izstopili iz avtomobila, si nadenite varnostno svetlobno oblačilo in stopite na prostor izven voznih pasov, za jekleno varnostno ograjo, pri čemer se zlasti ponoči in pri slabi vidljivosti predhodno prepričajte, kam stopate izven cestišča.

Če niste prepričani glede lokacije, kje se sploh nahajate, je najbolje, da pokličete prek sistema klica v sili, to je stebrička ob avtocesti s telefonom SOS, saj bo na ta način vaša lokacija takoj pravilno določena.

Počakajte na pomoč. Vaše vozilo bo odstranjeno po kriteriju "ovira na cesti", pomembno pa je, da ne pride do poškodb ljudi, vas in drugih udeležencev v prometu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni