Slovenija

Požar pri Orleku naj bi bil podtaknjen

Sežana, 22. 08. 2012 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./STA/N.Š./U.Z.
Komentarji
4

Pri Orleku na meji med Slovenijo in Italijo v občini Sežana je spet zagorelo. Požar je pod nadzorom, gasilci pa ga bodo nadzorovali še nekaj dni in namakali kritične točke. Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da naj bi bil na delu požigalec.

Zagorelo je pri naselju Orlek ob italijansko-slovenski meji.
Zagorelo je pri naselju Orlek ob italijansko-slovenski meji. FOTO: Bralec Andro

Potem ko je včeraj gasilcem uspelo ukrotiti požar pri naselju Orlek ob italijansko-slovenski meji, je zaradi presušene trave danes dopoldne znova zagorelo na več mestih.

Z ognjem, ki je zajel okoli tri hektarje borovega gozda, so se borili gasilci ZGRS Sežana, PGD Sežana, Povir, Štjak in Lokev, pomagal pa jim je tudi italijanski helikopter. Požar je po besedah poveljnika poklicne gasilske enote Sežana Draga Počkarja zdaj pod nadzorom, gasilci pa ga bodo nadzorovali še nekaj dni in namakali kritične točke.

Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da naj bi bil požar podtaknjen. "Vzrok je verjetno človeški faktor, železnica sigurno ni kriva," je povedal vodja intervencije Marko Colja.

Požar pri naselju Orlek
Požar pri naselju Orlek FOTO: Bralec Andro

Gasilcem v Osilnici uspelo

Je pa v večjem delu pogašen požar, ki ga od sobote popoldne gasilci in helikopterja Slovenske vojske gasijo na neprehodnem, skalovitem in strmem gozdnatem območju nad reko Čabranka v občini Osilnica. Gori ali tli le še na posameznih žariščih, cilj gasilcev pa je, da ga pogasijo in v naslednjih dneh prepustijo gasilskim stražam.

Kot je davi povedal vodja intervencije Leon Behin, so s torkovo akcijo pogasili celotni zahodni, severni in vzhodni rob požarišča, na južnem delu prizadetega območja in v njegovi sredini pa so ostala še posamezna žarišča.

Požar nikogar in ničesar več ne ogroža, neposredne nevarnosti za njegovo širjenje pa ni več. Požarišče bodo v prihodnjih dneh opazovali in pregledovali tudi iz zraka. Pričakovati je tudi še kakšno tlenje in dim, ker gre ponekod za povsem nedostopen teren, pa ga bodo povsem pogasile šele prve obilnejše padavine, je še povedal Behin.

Omenjeno požarno območje med vasjo Belica, Taborsko steno in Dragarskim vrhom obsega približno poldrugi kvadratni kilometer neprehodnega, skalovitega in prepadnega območja nad reko Čabranka, približno pol kilometra od meje s Hrvaško. Sega od približno 500 do 1000 metrov nadmorske višine, zemljišče pa je v spodnjem delu poraščeno s podrastjo in z borovim gozdom, ki proti vrhu območja prehaja v mešani gozd. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MačekMuri
22. 08. 2012 21.39
+7
Prihajam iz požara, 10 h dela. Ko smo pogasili pri Orleku, je ponovno zagorelo cca 4km proč v smeri Lipice. Kraška tla in nedostopnost še bolj otežuje gašenje. Jutri pa spet. lp
NiNasVec
23. 08. 2012 10.41
wpnc
22. 08. 2012 09.00
+14
lahko še mirne duše napišete tudi da je na delu požigalec
BoratPahor
22. 08. 2012 09.21
+13
Stem bi se kar strinjal, včeraj pogasijo enega na drugem hribu se dobro komaj začel.