Črna kronika

FOTO: 60-letni Hrvat po Sloveniji v kombiju prevažal 26 ilegalnih migrantov

Koper, 23. 01. 2014 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na območju Ilirske Bistrice so policisti pred enim tednom odkrili skupino ilegalnih migrantov, z njimi pa je bil tudi hrvaški "vodič", ki jih je prevažal. Vse razen enega migranta so poslali nazaj na Hrvaško, Hrvata pa so prijeli in je priprt.

Policisti iz Ilirske Bistrice so 16. januarja po obvestilu pregledali zapuščeno kombinirano vozilo, ki je stalo na Sviščakih. Vozilo je imelo predrti pnevmatiki, ni imelo registrskih tablic in je bilo zaklenjeno. Policisti so opazili, da sta v vozilu dve hrvaški tablici, na tleh vozila pa so bili ostanki hrane.

Glede na videno, so začeli sumiti, da je bilo vozilo uporabljeno za prevoz ilegalnih migrantov in da so ti še vedno v bližini. Policisti so v okolici postavili več zased. Popoldan je ena izmed patrulj na regionalni cesti Sviščaki-Ilirska Bistrica ustavili tovorno vozilo s hrvaškimi registrskimi tablicami.

Ilegalni migranti naj bi za prehod meje plačali do 3500 evrov na osebo.

Za volanom je bil 60-letni Hrvat, v tovornem delu vozila pa so policisti odkrili 26 tujcev, med njimi 2 državljana Kosova, 5 Sircev, 8 Eritrejcev, 4 Alžirci, 4 Nigerijci, 2 Sudanca in en državljan Turčije.

Policisti so tudi ugotovili, da je bila hrvaškemu vozniku že leta 2009 izrečena prepoved vstopanja na območje schengna, ki se izteče januarja prihodnje leto.

Zaslišanje prijetih je pokazalo, da so ilegalni prebežniki v Slovenijo vstopili na območju Gomancev, ker pa se jim je pokvarilo vozilo, so na območju Sviščakov čakali na nov prevoz. Policija dodaja, da naj bi novo vozilo pripeljali za zdaj še neznani storilci in o tem obvestili 60-letnega šoferja. Nato se je skupina napotila do vozila in krenila na pot, ki pa jo je predčasno za njih končala policija.

Policija je tudi ugotovila, da so bili vsi migranti nelegalno na slovenskem ozemlju, zato so vse razen enega vrnili hrvaškim organom. Eden je namreč vložil prošnjo za mednarodno zaščito.

Hrvaškega državljana so privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Poleg tega, da je imel v vozilu ilegalne migrante, je namreč storil tudi kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja prek državne meje.

Na območju koprske policijske uprave so lani obravnavali 544 nelegalnih migrantov. V večini primerov so bili le v manjših skupinah, decembra lani in januarja letos pa so odkrili že dve večji skupini. Prvo so odkrili na italijanski strani v Repentabru, kjer je bilo 28 Afričanov in Azijcev, drugo skupino pa so v začetku januarja odkrili v hrvaških Žejanah, kjer je bilo 30 afriških migrantov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Space Voyager
24. 01. 2014 09.30
+2
Ne vem, ali sem bolj vesel ali žalosten, da Slovenija ni končna destinacija migrantov, he he he!
jebivoje
23. 01. 2014 19.27
+5
v našo slovenijo se pa res vse privleče
Prlek54
24. 01. 2014 15.39
-3
MaTakoKotJama
23. 01. 2014 15.09
-2
ustup1d
23. 01. 2014 14.58
+5
kje sploh taki reveži dobijo toliko denarja? VN IZ EVROPE!