Črna kronika

Preverite kurilne naprave in dimnike

Ljubljana, 09. 10. 2010 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi nižjih temperatur so ponekod že začeli kuriti, a poskrbeti je treba za varnost in preveriti kurilne naprave ter dimnike, opozarja policija. Zaradi pregrevanja dimnika centralne peči je zagorelo v stanovanjski hiši na Jarčjem Vrhu.

Pred začetkom kurilne sezone je treba preveriti kurilne naprave in dimnike.
Pred začetkom kurilne sezone je treba preveriti kurilne naprave in dimnike. FOTO: Reuters

Včeraj so bili gasilci in policija obveščeni o požaru v stanovanjski hiši na Jarčjem Vrhu na območju Sevnice, so sporočili iz Policijske uprave Krško. Na kraju so intervenirali gasilci iz Škocjana in Bučke, ki so požar omejili in pogasili. Komisija Policijske uprave Krško pa je opravila ogled kraja. Po prvih ugotovitvah naj bi zagorelo zaradi pregrevanja dimnika centralne peči, zaradi česar se je vnela izolacija, ogenj pa se je razširil na ostrešje. Ogenj je na stanovanjski hiši, predvsem v mansardi in na ostrešju, povzročil za nekaj 10.000 evrov škode, poškodovan pa ni bil nihče.

Zagorelo je tudi v stanovanjski hiši v Velikih Malencah. Na kraj so bili napoteni gasilci iz Krške vasi in Skopic. K sreči se je posredovanje zaključilo brez večje materialne škode, saj se je vžgal papir, ki je bil ob peči v kurilnici. Hiša se je tako samo močno zadimila, druge materialne škode pa ni bilo. Gasilci so ogenj pogasili in prostore prezračili.

Plinske peči je treba redno servisirati in jih nastaviti, saj lahko pri nepregledanih in neredno servisiranih pečeh prihaja do izpustov ogljikovega monoksida in drugih plinov v bivalne prostore. Policija

Preverite kurilne naprave in dimnike

Krški policisti pred začetkom kurilne sezone opozarjajo, da je treba preveriti kurilne naprave in dimnike. Ker so temperature ponekod že krepko padle, so že začeli kuriti. Policija svetuje, da se pri pooblaščenih dimnikarskih službah naročite na pregled in čiščenje dimnika, saj bo le strokovno očiščen dimnik zagotavljal ustrezen vlek, s tem pa tudi preprečeval vdor ali zadrževanje nezaželenih plinov v stanovanjskih objektih. Prav tako je treba pregledati kurilne naprave, peči, gorilnike in plinske peči ter opraviti meritve dimniških izpustov, da se pravočasno odpravijo morebitne napake na instalacijah oziroma peči nastavijo na maksimalen izkoristek.

Kurilnice in prostori okoli peči morajo biti pospravljeni. V bližini peči ne sme biti gorljivih materialov, prostori pa morajo biti dobro prezračeni, še posebej to velja za plinske peči, vgrajene v bivalne prostore, npr. kopalnice. Takšni prostori nikoli ne smejo biti nepredušno zaprti, svetujejo na policiji.

Nasvete za večjo varnost pri kurjenju lahko dobite pri pooblaščenih dimnikarskih organizacijah, pri izdelovalcih oziroma inštalaterjih naprav, ki jih uporabljate za kurjenje, o požarni varnosti pa vam lahko svetujejo tudi v najbližji gasilski enoti, še pravijo na policiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bosty1337
10. 10. 2010 21.37
In tale članek spada pod črno kroniko ? hahah
Tonček Balonček
10. 10. 2010 18.13
nekaterim gospem dimnike očistijo ljubimci, možje nimajo časa! Je pa cenehje od dimnikarskih podjetij, ker s epoplačilo "vrši" v naturalijah! je pač kriza in znajti se je treba! Resnici na ljubo nekja izgubi tudi država, DDV ni plačan! Sprašujem se, kje in kaj delajo inšpektorji! Mar bodo tudi ti računali kar v naravi?
Ifigenija2
10. 10. 2010 10.59
Naj dodam...enkrat(do dvakrat letno)pri nas očisti dimnik in peč dimnikar,enkrat mesečno pa mož... dimnikar nam tudi svetuje kaj in kako je pametno kuriti. Marsikdo v peč vrže dobesedno vse...to pa potem dodatno zapaca dimne poti. Res je,da bi nižja cena spodbudila marsikoga,da bi se večkrat poslužil njihovih uslug.
Kirbi_Bundi
10. 10. 2010 10.34
Vse kaj prej bi se morala policija ukvarjati, z goljufijami nekaterimi dimnikarskimi šefof ,kateri so neopravičeno zaračunavali prevozne stroške od 3.20 – 33€ po Gospodinjstvo, in na ta način ogoljufali za 5.000.000.oo€ uporabnike po celotni Sloveniji. Nej po da se policija ukvarja z pristojnostmi, ki spadajo v pristojnost požarne inšpekcije , g Kresalova
jani331
10. 10. 2010 08.04
Pri mami je zagorelo dan po čiščenju dimnika posredovali so gasilci. TOLIKO OD KVALITETE STORITEV.
Tonček Balonček
10. 10. 2010 06.57
JAz živim ekološko osveščeno in imam avto ter ogrevanje na elektriko, dimnike naj pa čistijo v Šoštanju in Trbovljah!
plastik
10. 10. 2010 06.20
Ja vsi samo pišete,kako delajo.Naj še nekdo napiše kolk kasirajo za opravljeno čiščenje.
Smrkolincek
10. 10. 2010 00.59
Vcasih so rufenkerarji srečo prinašal,dons so pa lopovi
Kirbi_Bundi
09. 10. 2010 22.46
Po poročanju slovenskega združenja dimnikarskih pisunov bodo morale vse lastnice kurilnih naprav pred pričetkom kurilne sezone opraviti preventivni ginekološki pregled. Na pregled se bodo morale lastnice kurilnih naprav prijaviti pri pristojnem dimnikarskem koncesionarju, ki bo po opravljenem pregledu izdal ustrezno potrdilo. Po navedbah ZZZS pregled ne bo krit iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, ampak ga bo morala uporabnica kriti iz lastnega žapa. Participacija je simbolična in znaša 223 evrov brez ddv ob prvem obisku, vsak nadalnji pregled pa je103 evre brez ddv. Pregledi so za vse uporabnice kurilnih naprav obvezni, izvajajo se pa mesečno. Dimnikarski koncesionarji opozarjajo vse uporabnice kurilnih naprav, da v izogib prijavam na pristojne inšpekcije, upoštevajo zadevne predpise in se v predvidenih rokih prijavljajo na preglede. V kolikor bo uporabnica zavrnila dimnikarski ginekološki pregled, se lahko kaznuje z globo od pet do deset tisoč evrov ter z zaporom do enega leta.
Vito Erjavec
09. 10. 2010 21.51
maboni vsekakor meritev se izvede v nekaj minutah peč in dimnik pa če nista preveč umazana se tudi sčisti v dobrih 40minutah
poslanka sexs
09. 10. 2010 19.54
slovenski policaji(budci) pri vsakem pozaru samo ogotovijo da je kriv dinik ali elektrika pomojem so tejle budci studirali v sloveniji da so take izkusne dobili ali pa so skorompirani in delajo skupaj z zavarovalnicami pac so iskuseni kot slovenski dimnikarji in politika slovenska komu verjeti v sloveniji
Maja Gri?ar 1
09. 10. 2010 17.56
Vito Erjavec Kako pa je lahko dimnikar opravil pri meni doma čiščenje kurilne naprave, pregled in meritve dimne emisije v eni uri? ALI SO POTEM TE MERITVE ZANESLJIVE?
ddim
09. 10. 2010 17.04
Spoštovani. Zakaj obtožujete vse dimnikarje povprek Najprej se je potrebno prepričati ali je uporabnik sploh omogočil izvajati storitve dimnikarski službi. Potrebno se je prepričati kdaj je bilo nazadje očiščeno in pregledano. Potrebno se je prepričati ali sploh ali izvajalec opravlja dimnikarsko službo v skladu s predpisi. Za to imamo Ministrstvo za okolje in prostor in ne klobasati in ne lagati vsepovprek. Plinske peči so imeli tudi tisti, ki jih zaradi nestrokovne vgradnje, zaradi nevzdrževanja ni več med nami. In kršitelji predpisov niso kaznovani, ker inšpekcijske službe - javni uslužbenci ne delajo in ves čas svojega delovnega časa stavkajo.
Vito Erjavec
09. 10. 2010 16.58
waco vsak dimnikar ki izvaja meritve mora met potrdilo o opravljenem usposabljanju za opravljanje meritev ki ga lahko zahtevaš od njega in ti ga mora pokazat. TO PA DA GA SNEMAŠ PA KRŠIŠ NJEGOVO ZASEBNOST IN TE LAHKO STOŽI ZA MASTNE DENARCE!Kar pa zadeva serviserjev pa niso pooblaščeni za izdajo potrdila o meritvi saj se le ta lahko izvede po 28 urah( dva dni) od posega na napravi! In ni ga serviserja kim ti bo prišel nazaj delat meritev
buderus
09. 10. 2010 16.35
In to svetuje policija - ja oni so že taki strokovnjaki na vse področjih, da drugih sploh ne rabimo. Dimnikarji, so za čiščenje dimnikov na trda goriva, tam naj bodo aktivni (kam dalje jim ni za hodit), jaz za mojo plinsko ne rabim nobenega dimnikarskega specialista.
Maja Gri?ar 1
09. 10. 2010 15.00
Največji problem pri pregledih kurilnih in dimovodnih napravah so ravno dimnikarji, ki so večinoma premalo strokovno usposobljeni. V večini primerov, pa jim je popolnoma vseeno, kako imamo urejene kotlovnice, samo da se storitev opravi in da je izpolnjena dnevna finančna norma.
puffdaddy
09. 10. 2010 13.55
zakaj naj bi mi preverjali, ko pa itek preveriti "pokasirati" pridejo dimnikarji, včasih tudi 2x letno!?!
Aaron-Heydar
09. 10. 2010 13.50
Vprašanje kdaj dimnikarji zares odgovarjajo za nastalo škodo. Kako bi jim pravzaprav sploh dokazali krivdo za slabo opravljeno delo?
simonax
09. 10. 2010 13.28
Poznam pa ljudi, ki sami ometajo in ustvarjajo znanstveno fantastiko dimnikarje blizne spustijo tako,da se zamisliš kdaj bo vse skupaj zagorelo
simonax
09. 10. 2010 13.25
Mi_tja nevem kakšne dimnikarje imaste pri vas iz lastnih izkušenj ti povem, da pri nas temeljito opravijo svoje delo v primeru, da nebi, naj odgovarjajo za nastalo morebitno škodo