Črna kronika

Pretepeno vrgli v Savo

Ljubljana, 10. 04. 2009 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od trojice, ki naj bi Nino Dobrič po trpinčenju strpali v prtljažnik in jo odvrgli v Savo, sta bila obsojena le dva. Prvi je dobil 30, drugi pa 15 let. Policisti so jih ujeli po skrivnostnem klicu pet let po umoru.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Litijčana Simona Trančarja in Boštjana Koprivnikarja spoznalo za kriva zverinskega umora 18-letne Nine Dobrič iz Zagorja 15. septembra 2002. Tretjeobtoženega Damirja Hasanija pa je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. "Sodišče meni, da sta Koprivnikar in Trančar umorila Nino Dobrič na grozovit način, zato Koprivnikarju, ki je imel vodilno vlogo, izrekamo 30 let, Trančarju pa 15 let zapora. Obtoženemu Hasaniju pa sodišče zaradi pomanjkanja dokazov izreka oprostilno sodbo," je časnik Večer povzel besede predsednice senata, okrožne sodnice Barbare Trebec Debeljak. Okrožna državna tožilka je že napovedala pritožbo na višje sodišče. Za Trančarja in Koprivnikarja je namreč predlagala po 30 let zapora, za Hasanija pa 10 let zapora.

Grozljiv umor

Policiste je do osumljencev umora pripeljal anonimni klic.
Policiste je do osumljencev umora pripeljal anonimni klic. FOTO: Dare Čekeliš

Pokojna Nina Dobrič je 14. septembra 2002 odšla s prijateljico v motoristični klub v Litijo. Ko je zjutraj odhajala domov, ji je pot prekrižala trojica (sicer njeni znanci), ki ji je ponudila, da jo odpeljejo do kraja, od koder bo lahko štopala do Zagorja. Dejansko pa so jo odpeljali na jaso Pasji Britof v bližini Brega pri Litiji. Tam naj bi jo Koprivnikar sprva udaril po obrazu, nato pa ji ukazal, naj se sleče. Grožnjo je domnevno podkrepil z nožem. Nato naj bi z odpadnega materiala vzel stol, jo priklenil nanj ter jo začel psihično in telesno mučiti.

Ko je poskušala pobegniti, naj bi jo Koprivnikar dohitel, udaril v obraz in spet posadil na stol. Ker se je upirala, naj bi jo Trančar prijel za roke, Koprivnikar pa naj bi ji zvezal vrat in jo začel daviti. Nato naj bi jo zvlekel do avta in jo privezal na vlečno kljuko. Trančar naj bi jo z avtom vlekel za seboj, medtem pa jo je Koprivnikar brcal. Kmalu zatem naj bi jo vrgla v prtljažnik in odpeljala nekaj kilometrov stran k Savi, kjer naj bi jo vrgla v reko. 11 dni pozneje so na jezu Hidroelektrarne Vrhovo našli njeno truplo. Ker je bilo že dalj časa v vodi, je bilo težko ugotoviti vzrok smrti. Po obdukciji so kot najverjetnejši razlog navedli utopitev. Primer je vseeno ostal odprt, saj ni bilo mogoče ne potrditi ne ovreči suma, da je bila Nina žrtev kaznivega dejanja.

Na peto obletnico najdbe trupla umorjenega dekleta je nekdo poklical na anonimno telefonsko številko policije in povedal, da je v dekletovo smrt vpletena oseba z imenom Boki. Izkazalo se je, da gre za Boštjana Koprivnikarja, ki že prestaja štiriletno zaporno kazen zaradi ropa ter da sta bila vpletena tudi Trančar in Hasani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou