Črna kronika

Preprodajalca dobila visoki kazni tudi na račun preteklih grehov

Ljubljana, 18. 04. 2013 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče je obsodilo še dva člana hudodelske združbe, ki so ju policisti aretirali v okviru akcije Očistimo Slovenijo. Smešnik je bil obsojen na pet let in pet mesecev, Filimonović pa na osem let in pol dolgo zaporno kazen.

Zapor
Zapor FOTO: Thinkstock

Ljubljansko okrožno sodišče je obsodilo še preostala dva obtožena iz ljubljanskega dela t. i. akcije Očistimo Slovenijo. Sodišče je v celoti sledilo predlogu tožilstva, tako da bo Darko Smešnik za zapahi pet let in pet mesecev, Gorazd Filimonović pa bo po združitvi s kaznimi, na katere je bil obsojen v preteklosti, v zaporu osem let in pol.

Ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec je v obrazložitvi sodbe dejal, da so danes izrečene kazni visoke. A kot je poudaril, sta se obtožena s preprodajo droge ukvarjala v hudodelski združbi, za kar je zagrožena kazen od petih do 15 let zapora. Prav tako sta oba v preteklosti že bila kaznovana.

Smešnik je bil leta 2006 obsojen na dve leti in pol zapora prav zaradi obtožb o preprodaji mamil. Filimonović pa je bil v zadnjih letih na sodiščih precej pogosteje. Dvakrat je bil obsojen zaradi goljufije in velike tatvine, sodišče ga je obsodilo tudi zaradi ropa, izsiljevanja, tatvine in overitve lažne listine. Pred dobrima dvema letoma ga je ljubljansko sodišče obsodilo na dve leti in dva meseca zapora zaradi preprodaje mamil, višje sodišče pa je kazen znižalo na leto in pol. Prav to kazen Filimonović zdaj tudi prestaja.

Filimonović je v sredo tik pred začetkom zaključnih besed priznal krivdo za sodelovanje v preprodaji mamil, dejanje obžaloval in obljubil, da se s takimi zadevami ne bo več ukvarjal. Ni pa priznal hude telesne poškodbe, ki naj bi jo leta 2007 povzročil nekemu moškemu.

Sodišče mu je za sodelovanje pri preprodaji – tako on kot Smešnik naj bi bila dobavitelja droge – dosodilo šest let zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa osem mesecev. Prav tako je sodišče preklicalo enoletno pogojno kazen, na katero je bil obsojen na ljubljanskem okrajnem sodišču, prištelo zraven še kazen, ki jo trenutno prestaja, in ga obsodilo na osem let in pol. Plačati bo moral tudi 5000 evrov kazni ter vrniti 1600 evrov protipravno pridobljenega premoženja.

Sodnik je pojasnil, da kljub njegovemu priznanju tik pred zaključkom postopka olajševalnih okoliščin niso našli. Spomnil je, da je tudi v postopku pred dvema letoma krivdo priznal pred samim koncem postopka, se pokesal in obljubil, da bo kazniva ravnanja prenehal. Sodba je bila izrečena v začetku aprila 2011, že konec junija istega leta pa ga je policija zalotila pri preprodaji, je še dodal sodnik.

Smešniku je sodišče določilo nižjo kazen, v treh mesecih mora plačati 2000 evrov kazni ter vrniti 660 evrov protipravno pridobljenega premoženja. Do pravnomočnosti sodbe mu je tudi podaljšalo pripor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
18. 04. 2013 20.19
+0
Samo v Sloveniji so dilerji oproščeni ali minimalno obsojeni,sramota.
dq
18. 04. 2013 21.54
+10
primusm74
18. 04. 2013 13.55
+7
Ko bosta pol odsedela, ju bodo spustili na pogojno, pa bosta spet na sceni..
ibasumik
18. 04. 2013 13.36
+8
Smešnik sedaj verjetno ni več smešnik.
dq
18. 04. 2013 13.21
+27
kazni so previsoke....sej niso zasluzl niti 20 tisoc skp!! kordez pa za 10 miljonou dobi 2 leti....SRAMOTA!!!!! sam ti filimunovic pa res nimas srece....a nis ze odsedeu 8 let
firewall
18. 04. 2013 14.30
+13
firewall
18. 04. 2013 13.14
+30
Kazni primerno visoke. Bi bil pa zelo vesel, če bi na podobno visoke kazni obsodili tudi vse kradljivce narodovega denarja.