Črna kronika

Preobremenjeni pazniki – svobodni zaporniki

Ljubljana, 09. 05. 2008 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za nedavne pobege zapornikov so krivi pazniki. Službe ne bodo izgubili, saj si zaradi kadrovske stiske česa takega ne moremo privoščiti.

V obeh primerih nedavnih pobegov iz zaporov je šlo za opuščanje dolžnosti paznikov, zato bodo zoper odgovorne uvedeni disciplinski postopki, je povedal direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) Tomaž Smole. "Kljub preobremenjenosti in preutrujenosti zaposlenih določenih napak ne moremo in ne smemo tolerirati," je dejal Smole.

V Novi Gorici sta pripornika odstranila rešetke in zbežala skozi okno.
V Novi Gorici sta pripornika odstranila rešetke in zbežala skozi okno. FOTO: Dare Čekeliš

Domiseln pobeg z Doba

Trend povprečnega dnevnega števila zaprtih oseb je naraščal tudi v letu 2007 in je dosegel število 1339, kar za 245 zapornikov presega obstoječe zmogljivosti.

Spomnimo. V noči na 28. april sta iz zapora v Novi Gorici zbežala dva pripornika, in sicer 32-letni Matjaž Trampuž in pet let starejši Pavel Ninin. Le tri dni pozneje pa je z Doba ušel obsojeni morilec Janko Petrovič. Zbežal je sredi belega dne. Skril se je v zadnji del službenega vozila za prevoz hrane, nato pa vozniku ukazal naj izstopi. Kombi je kilometer kasneje zapustil in pot nadaljeval peš. Dva dni po pobegu se je predal policiji.

Kot je poudaril Smole, je še posebej pri pobegu iz zapora na Dobu šlo za zelo domiseln način. Zoper pet zaposlenih bo zaradi napake uveden disciplinski postopek. Direktor UIKS je še povedal, da jih čaka "največ denarna kazen", saj bi si ob že siceršnji kadrovski stiski težko privoščili "izgubo" sicer dobro usposobljenih paznikov.

Zaradi pomanjkanja strokovnega kadra v zaporih je zaskrbljen tudi vodja oddelka za varnost Božidar Peteh. Kot je ocenil, je stanje sicer trenutno še obvladljivo, vendar pa bi se ob nadaljnjem naraščanju števila zapornikov soočili z velikim pomanjkanjem zaposlenih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Replica
10. 05. 2008 08.46
Pa naj zamenjajo vloge....naj obsojenci pazijo na policaje pa bo mir...hehe
kaki11@email.si
09. 05. 2008 21.31
Ni peneza, ker imajo sodniki premajhne plače, pa p0olicija pa šolstvo pa zdravstvo pa snaga pša vodovod pa vsi v bistvu k delajo v javni upravi. Aja pa poslanci imajo premajhne plače, vse ostali ki delate v gospodarstvu imate pa prevelke plače, vsaj tako misli sindikat javne uprave. Ja ja še se splača delat v državni službi in praskat jajca, pri privatniku je to zelo težko.
934604
09. 05. 2008 19.15
Kakšni policaji?
golf4
09. 05. 2008 18.40
ti policisti so nesposobni,tudi v italiji je ta zapornik skopal z vilico 60centimetrov luknjo in usel,če bi ta zapornik čuval te policiste sem 100% da bi dočakali smrt v zaporu!!!!!!!!!!!!!!
OPTIONS
09. 05. 2008 17.11
Samo kako sta lahko zlezla skozi to luknjo mi pa tudi še ni jasno?