Črna kronika

FOTO: Umrli sestri in mlajši brat

Ptuj, 30. 04. 2011 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./V.L.
Komentarji
0

V nesreči na cesti Ptuj-Dornava so umrle tri osebe. Voznik terenskega vozila je prehiteval in čelno trčil v osebni avtomobil, v katerem sta bili dve sestri in mlajši brat. "Preveliko udeležencev v prometu se ne zaveda individualne odgovornosti," pravi prvi policist Goršek.

Nesreča Ptuj - Dornava
Nesreča Ptuj - Dornava FOTO: Mia Media

Včeraj nekaj po 20. uri se je na regionalni cesti Ptuj–Dornava zgodila huda prometna nesreča, v kateri so umrli trije ljudje.

Na slovenskih cestah je v letošnjem letu umrlo 48 ljudi, v lanskem letu v primerljivem obdobju pa 35. Samo v zadnjih 14 dneh je umrlo 12 ljudi. Generalni direktor policije Janko Goršek

Nesreča se je zgodila, ko je 55-letni voznik terenskega vozila vozil od Dornave proti Ptuju. Ko je začel prehitevati tovorno vozilo, je iz nasprotne smeri pravilno pripeljala 30-letna voznica osebnega avtomobila.

V čelnem trčenju sta na kraju nesreče umrli 30-letna voznica ter njena 28-letna sopotnica, njen 12-letni sopotnik pa je umrl po prevozu v ptujsko bolnišnico. Žrtve so bile v sorodstvenem razmerju, in sicer sestri in brat.

Povzročitelj nesreče, ki se je lažje telesno poškodoval, no vozil vinjen.

Nesreča Ptuj - Dornava
Nesreča Ptuj - Dornava FOTO: Mia Media

'Ni mogoče zavrteti časa nazaj'

Nepredstavljiva je bolečina družine, ki je v včerajšnji prometni nesreči izgubila tri otroke. Verjamem, da je veliko ljudi, med njimi verjetno tudi povzročitelj, ki bi želeli zavrteti čas nazaj. Vendar na žalost časa nazaj ni mogoče zavrteti,” je v izjavi za medije dejal generalni direktor policije Janko Goršek.

Kot je dodal, v takih trenutkih ves trud, ki ga vloži ne samo policija, ampak tudi nevladne organizacije, izgubi dodano vrednost. “Še vedno se preveliko udeležencev v prometu ne zaveda individualne odgovornosti, ko sedejo za volan v alkoholiziranem stanju, ko s svojo brezobzirno, objestno vožnjo ne ogrožajo samo sebe, ampak tudi ostale udeležence v prometu,” je poudaril Goršek.

Na vse udeležence v prometu zato apelira, naj vsa opozorila jemljejo resno in dosledno. “Če so že sebični do sebe, naj pomislijo na nedolžne žrtve,” dodaja. Še enkrat pa poudarja, da bo v prihodnjih dneh na cestah veliko prometa, hkrati je tudi vremenska napoved neugodna. “Vsak voznik bi se moral zavedati, da ne ogroža samo sebe, temveč tudi tiste, ki niso nič krivi. A časa nazaj ni mogoče zavrteti,” je še dejal Goršek.

Nesreča Ptuj - Dornava
Nesreča Ptuj - Dornava FOTO: Mia Media

V zadnjem tednu dve hudi nesreči

V zadnjem tednu sta se na območju Policijske uprave Maribor zgodili dve hudi prometni nesreči, v katerih je umrlo šest oseb, pa je opozoril direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek. Pred tednom dni so v prometni nesreči na avtocestnem odseku od Šentilja do Maribora prav tako umrli trije ljudje. Takrat je nesreči botrovala neprilagojena hitrost, v petek pa nepravilno prehitevanje.

Samo na območju PU Maribor je v aprilu umrlo 9 oseb, v letošnjem letu pa 14, kar je po besedah Lorbeka zelo veliko glede na prejšnja obdobja. V prvih treh mesecih letošnjega leta so še poostrili ukrepe, za 47 odstotkov so povečali število zaseženih vozil večkratnim kršiteljev, za 17 odstotkov so povečali število ukrepov s področja alokohola ter za 7 odstotkov več pridržali oseb zaradi alkohola. “A kljub temu so posledice hude,” pravi Lorbek.

Za mesec maj imajo že pripravljene preventivne aktivnosti, poostreno nadziranje v cestnem prometu bo za policiste prioriteta. Tudi Lorbek apelira na udeležence v prometu, da spoštujejo cestno prometne predpise. “Ne zaradi nadzora, ampak, da ne pride do takšnoh tragedij, kot so se zgodile v zadnjem času,” pravi.

 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3