Črna kronika

FOTO: Na štajerski avtocesti znova pokalo in spet so bili udeleženi tovornjaki

Maribor, 15. 07. 2014 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./S.S.
Komentarji
65

Na štajerski avtocesti sta se zgodili dve prometni nesreči, v katerih sta bila udeležena tovornjaka. Prva se je zgodila pri počivališču Polskava, druga pri počivališču Tepanje. Ker je nesreč, tudi z zelo tragičnim koncem, vse več, bodo policisti poostrili nadzor nad tovornjakarji.

Danes sta se na štajerski avtocesti znova zgodili dve prometni nesreči, v kateri sta bila udeležena tovornjaka.

Tovornjak je zapeljal z avtoceste, tovor pa se je razsul po cestišču, zaradi česar je bila več ur zaprta polovica avtoceste.
Tovornjak je zapeljal z avtoceste, tovor pa se je razsul po cestišču, zaradi česar je bila več ur zaprta polovica avtoceste. FOTO: Tadej O.

Prva se je zgodila okoli 7.30, ko je na avtocesti v smeri Slovenska Bistrica proti počivališču Polskava tovorno vozilo zapeljalo s cestišča ter se prevrnilo. Ena oseba je bila poškodovana, so zapisali na Upravi za zaščito in reševanje. Pri tem se je po vozišču razsul tovor, zato je bila avtocesta dlje časa zaprta. Na Policijski upravi Maribor so za 24ur.com kot vzrok nesreče navedli nepravilno stran vožnje.

V avtomobil trčil romunski tovornjak

Okoli 9.30 je na štajerki znova počilo. Tokrat pri Tepanju. ''48-letna voznica iz okolice Celja je vozila v smeri proti Mariboru. 500 metrov naprej od počivališča je ustavila ob desnem robu, ker ji je bilo, kot je izjavila, slabo. Nato svojega avtomobila ni mogla več prižgati, zato si je skušala nadeti odsevni jopič in postaviti trikotnik. Takrat je videla, da se ji bliža tovorno vozilo,'' je za 24ur.com pojasnil Peter Pungartnik, vodja oddelka Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Celje.

Pripeljal je 34-letni Romun, ki je trčil v ustavljen avto. Pri tem se je voznica, ki je bila sama v avtu, lahko telesno poškodovala, zato so jo odpeljali v UKC Maribor. Prometni policisti so ugotovili odgovornost Romuna, ker je vozil preveč desno v smeri vožnje. Vozniku, ki ni bil poškodovan, bodo izrekli globo.

Že sinoči nalet treh tovornjakov

Nesreča, v kateri so bili udeleženi tovornjaki, pa se je zgodila na štajerski avtocesti pri Vranskem tudi sinoči. Nesreča se je zgodila okoli 18.44, in sicer zaradi neprilagojene hitrosti vožnje tujega državljana je prišlo do naletnega trčenja treh tovornih vozil s priklopnimi vozili. V prometni nesreči se je povzročitelj hudo poškodoval, lahko telesno poškodovan pa je bil še eden izmed voznikov skupine vozil. Policisti Postaje prometne policije Celje bodo povzročitelju izdali plačilni nalog za plačilo globe.

Celjski policisti bodo poostrili nadzor

Navedli smo torej tri nesreče, ki so se v manj kot 24 urah zgodile na štajerski avtocesti. Na tem kraku slovenskih avtocesti so v zadnjem času policisti obravnavali več hujših prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil (spomnimo le na junijsko hudo nesrečo pri viaduktu Preloge, v kateri so umrli trije pomurski policisti), navajajo policisti, prav zato bodo po besedah Pungartnika poostrili nadzor nad tovornjakarji.

Posledice prometne nesreče pri Tepanjah.
Posledice prometne nesreče pri Tepanjah. FOTO: PGD Slovenjske Konjice
Voznike tovornih vozil policisti opozarjajo, da dosledneje upoštevajo zakonske določbe glede obveznih počitkov ter prilagajanja hitrosti prometnim razmeram na avtocestah.

Kot opozarjajo policisti, so skupni imenovalci teh prometnih nesreč hitrost, varnostna razdalja in utrujenost, večino pa so jih povzročili tujci med dolgotrajnimi vožnjami brez nujno potrebnih počitkov.

Opozarjajo, da gre za zelo nevarne zadeve, zato je nadzor nad tovornim prometom na avtocesti že vrsto let prioriteta dela Policijske uprave Celje in še posebej Postaje prometne policije Celje. V okvirih tovrstnih nadzorov je število vseh ukrepov, ki so jih policisti izrekli zoper voznike tovornih vozil zaradi različnih kršitev cestno prometnih predpisov v letošnjem letu 3.944 (lani 3.778) ali za 4,4 odstotka v porastu.

K temu bi morali prišteti še vrsto preventivnih aktivnosti za večjo varnost tovornega prometa na avtocestah. Kljub temu s stanjem ne moremo biti zadovoljni, opozarjajo policisti, zato bodo s preventivnimi in tudi represivnimi ukrepi nadaljevali v poletnih mesecih, ko je zaradi dopustov pričakovati večje gostitve prometa na avtocestah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni