Črna kronika

FOTO: Sredi Ljubljane zagorel dimnik

Ljubljana, 10. 02. 2010 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi nevestnega vzdrževanja je na Grassellijevi ulici v Ljubljani zagorel dimnik, so potrdili gasilci. Po podatkih Uprave za zaščito in varovanje je to že 14. primer letos.

V primeru požara v dimniku pokličite na 112 in sporočite potrebne podatke za takojšnje aktiviranje pristojne gasilske enote. Nemudoma prenehajte kuriti in odstranite vse gorljive materiale od dimnika ter o požaru obvestite vse sostanovalce. Ne odpirajte dimniških vratc na podstrešju ali čistilnih vratc v kleti ali pritličju.
Nevestno vzdrževanje in čiščenje dimnikov je še vedno prepogost vzrok požarov, opozarjajo na Upravi RS za zaščito in varovanje. Po njihovih podatkih je namreč lani zaradi slabega stanja dimnniških naprav po Sloveniji zagorelo kar 91 dimnikov. Letos so gasilci zaradi enakega razloga posredovali v 13 primerih.

Število dimniških požarov se v primerjavi z letom 2008, ko je zagorelo približno 400 dimnikov, sicer zmanjšuje, a ljudje temu vzdrževanju še vedno posvečajo premalo pozornosti, dimnikarjem pa zapirajo vrata. V začetku lanskega leta so tako predstavniki sekcije dimnikarjev pri Obrtni zbornici Slovenije opozorili javnost in pristojno ministrstvo, da se dimnikarske storitve izvajajo zaradi javnega interesa, zato je to tudi obveznost državljanov.

Tokrat je dimnik zagorel v Ljubljani.
Tokrat je dimnik zagorel v Ljubljani. FOTO:

Vzdrževan dimnik ali zastrupitev z monoksidom?

V Centru za zastrupitve so v preteklih letih povprečno letno sprejeli 20 zastrupljencev z monoksidom na leto. Kot opozarjajo, je monoksid eden izmed najpogostejših vzrokov za smrt pri zastrupitvi, smrtni odmerek pa je odvisen od časa izpostavljenosti plinu in njegove koncentracije v zraku.

Kot pravijo strokovnjaki so za zastrupitev z ogljikovim monoksidom nevarne vse grelne naprave, ki nimajo dovolj dovoda kisika, na primer plinske peči. Neprimerno čiščenje in nepravilna predelava dimnikov sta najpogostejša vzroka, zato pozivajo k rednemu vzdrževanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bdso1
11. 10. 2011 13.41
Tako to je,komaj zdaj sem opazil ,da je to le reklama za te,te "poštene" dimnikarska podjetja!?? Članek je še od prejšne zime!!??? Saj v tako zablojeni državi ,tudi ti ne morejo bit boljši!? Saj jim je to,ta država to poklonila!!?
bdso1
11. 10. 2011 13.31
Ne samo to da so zelo dragi,neopravičeno zaračunajo tudi to,kar sploh niso opravili,ker te storitve ni možno opravit!!? Opozoril bi vse ,ki imajo etažno plinsko kurilno napravo,da dimniške kovinske tuljave sploh ne morejo očistit ,ker na tuljavi sploh ni nobenih vratc,ki bi prišli v tuljavo in očistili! Na računu pa je zaračunana postavka čiščenje,kar je popolnoma neopravičeno!? Lahko je tudi drugače,če je drugačna izvedba tuljave. Že lani sem se pritožil na to čiščenje,vendar brezuspešno,ker so trdili da so očistili!!? Letos pa se je zgodilo enako ,ker me ni bilo doma,žena pa je ponovno podpisala tudi to storitev, čeprav niso popolnoma nič čistili!? In seveda zaračunali 11,50 € za čiščenje!?? Ko pa je prišel dimnikar k sosedu v isti etaži pa sem bil prisoten.Pa tudi sosedu je poznano to neopravičeno zaračunanje čiščenje tuljave in zahteval od dimnikara,da mu zaračuna samo tisto kar je dejansko opravil. Izdal mu je račun brez čiščenja,torej 11,50 € manj kot meni za enako storitev !?? Osebno sem bil zraven dimnikarja na podstrešju pri teh naših dimnih tuljavah in sam dimnikar je izjavil ,da v celotni stavbi ni možno čistit teh tuljav,ker ni nobenih vratc na tuljavi!!?? V stavbi je 12 enot in vsem do sedaj je to dimnikarsko podjetje iz Maribora neopravičeno zaračunala to storitev!!? Sprašujem se koliko tisoč takih nas je v državi s katerimi se bogatijo ta dimnikarska podjetja in to celo z odobravanjem države!?? Tudi na ministrstvo za okolje in prostor sem poslal dopis o tem neopravičenem zaračunavanjem storitve pa nič!!? PO tem dopisu v Lj., se je to dimnikarsko podjetje iz Maribora le zganilo in mi odgovorilo na reklamacijo in to je bilo komaj po nekaj mesecih? Gospod ,ki je odgovorna oseba me je je celo preprečeval,da so naknadno poslali dimnikara k nam. In po dogovoru z njim je opravil tudi pri nas to storitev "čiščenje"?' Po nadaljni moji pritožbi ,da to ni res, pa so bili arogantni, mi začeli g..... ,da jim blatim ime in da bodo poslali strokovne izvedence,ker da nimam pojma o tej zadevi in da bom imel s tem še večje stroške,ker bom moral to strokovno komisijo tudi plačat.Kar mi bodo dokazali ,da so moje pritožbe neopravičene!!?? Seveda sem končal! Danes pa imam priliko,da opozorim tudi ostale,na to nepoštenost in upam,da bomo skupno močjo to nepošteno bogatenje dimnikarskih podjetij prekinili! lp
a-z.0-9.pika.
12. 02. 2010 12.46
Zakaj plačujemo letne preglede dimnikov in kurilnih naprav- Samo da se pobere denar od že tako velikega dela socialno ogroženih družin-odgovornosti pa nobene. Ne vem zakaj dimnikarski šefi ne govorijo- koliko kurilnih naprav so s svojim smrtno nevarnim delom uničili –prav tako koliko ljudi seje zadušilo zaradi raztrganih tesnil na kurilnih napravah ko dimnikar nima sabo tesnila- in potem tako vse skupaj posti. Ko se tako nemarno delo konča se začne izračunavat da se doseže maksimalni čas 60 minut dela ki stane 24€ -sledijo stroški prevoza so po Sloveniji različni odvisno od šefa kakšne potrebe ima mafijaš po razkošju. In take roparske zgodbe so vsako dnevne lp
nacho
11. 02. 2010 18.03
Te dimnikarji so največji lopovi v državi pa jih vsi pustijo pri miru. Odgovornosti nobene, denar pa se pobira na veliko,...
mito77
11. 02. 2010 13.02
Zdravnika si lahko izbereš, dimnikarja se ne moreš. Kakšna država. Potem pa pride, zaračuna 40€ in reče "očistit pa ne morem, ker ni zgrajen po standardih". In da rok, da odpraviš neskladja. In sploh ne pove, v čem se pravzaprav ne sklada, samo ne bo ga očistil. A tisti, ki je prej imel koncesijo (in jo je zdaj izgubil, ker ima ta novi veze na ministrstvu), je pa lahko vsakič brez pripomb očistil dimnik, in to tako, da je potem gorelo kot se šika?
est
11. 02. 2010 11.06
To je spet pozitvna in brezplačna reklama za dimnikarska podjetja.
sarcom2
11. 02. 2010 09.14
polarbear: Pol se ne čudit, da zavarovalnica ne bo priznala zavarovanja hiše (v primeru da je zavarovana) če bo zgorela zaradi dimnika (bog ne daj seveda) ali pa bo kaka druga škoda z istim razlogom. Ene stvari so pač zarad naše splošne varnosti in lažje kontrole le teh nad izvajanjem teh ukrepov predpisane da jih opravljajo drugi na njihovo odgovornost. Zato tudi vozimo avte k mehanikom in ne šraufamo sami vse povprek, če čmo met varen in siguren avto. Se pa strinjam, da z temi koncesijami je deleč od urejenega in pravičnega, premalo kontrole in prav tako ne more bit nekej blazno težkega to očistit- je pa lahko zahtevno zarad dostopa in višine. Vendar če bi dovolili da si sami pucamo, bi bli kot pred 10 leti, ko se je pucalo le cca 30% dimnikov in še to vsakih nekaj let..... (seveda so ble tud svetle izjeme, ne se jezit heheheh) salut
a-z.0-9.pika.
11. 02. 2010 08.59
Mene pa zanima v primeru kot je ta .da je stranka dala pregledat dimnik ali celo da je dimnikar čistil ta dimnik. Ali nosi kakšno kazensko odgovornost zaradi požara?? Po pregledu mora dimnikarsko podjetje kazensko odgovarjat če- ima lastnik plačan ta pregled in za dobo enega leta .Tako poročanje je zelo enostransko prikazano da smo za vse krivi lastniki-če pokličeš požarnega inšpektorja- ta ni pooblaščen da bi lahko naredil pregled kako je delo opravil dimnikar. Tako je delo je brezi vsakega nadzora brez vsake odgovornosti –po Sloveniji si zaračunavajo stroške prevoza kateri ni predviden v novem ceniku ali Uradnem listo št 101 in to ropanje izvajajo vsakodnevno pred očmi organov pregona prijave so bile podane in od tega nič. Če en reveš okrade žemljico se v Sloveniji dvigne na noge celotna policija in ostali organi pregona in ubogi reveš se znajde na prvih staneh časopisov. Uboga Slovenja ko te dimnikarski šefi znajo dobro- kako je treba pobirat nezaslužen denar. Lp Drago
dednidol
11. 02. 2010 08.48
Ko pečar pride preložit lončeno peč, usput še dimnik zakuri.Nekaj časopisnega papirja v dimniško tuljavo, eno minuto bobni kot sto hudičev, pol je pa mir. Seveda pa mora bit "durhcuk".....pa pridejo tudi na dom,pom, pom.....
Blaž Kuhelnik
11. 02. 2010 06.37
a ste res vsi tko nesposobni in ne morete enega dimnika in peči sami spucat???jst to prakticiram že par let, vse kar rabiš so omele in pa jeklena vrv.
marschal
11. 02. 2010 05.26
Podeljevanje koncesij, da nimaš konkurence. Kje pa je urad za varstvo konkurence?
j.s
10. 02. 2010 22.46
ČRIČEK KAKŠEN KOMENTAR PA JE TO. ČE SE NE MOTEM JE TAK KOMENTAR ZA KAK DRUG ČLANEK
NisemOvcaKotVi
10. 02. 2010 22.33
To je na OBROBJU ljubljane, je pri Zupančičevi jami in Savskem naselju oz. Bežigradom.
zigi zagi
10. 02. 2010 21.59
ja je treba ornk zakurt...
SebaKid
10. 02. 2010 21.24
Da ob vestnem vzdrževanju in kvaliteti storitev ta številka pade blizu 0.
Boštjan Horvat 1
10. 02. 2010 20.01
Zaradi nevestnega vzdrževanja je na Grassellijevi ulici v Ljubljani zagorel dimnik, so potrdili gasilci. Po podatkih Uprave za zaščito in varovanje je to že 14. primer letos. hmm,.. glede na število stanovanj je to bore malo,... kja želite s tem povedat???
Odpri.oci
10. 02. 2010 19.51
Statistično dokazano : odkar je dimnikarska služba koncesionarska (ena firma za celo mesto, ostali dimnikarji imajo prepoved čiščenja), je požarov nekajkrat več kot prej in čiščenje nekajkrat dražje kot prej, ko je dimnikarske storitve urejala "konkurenca"...
hovdec
10. 02. 2010 19.48
10 let ni bilo v moji hiši dimnikarja. Sam sem sezidal dimnik (poznam vsak centimeter), abavil sem opremo, se naučil "strašne umetnosti čiščenja" sedaj pa naj plačujem za štampilko. A ste na glavo padl. Sicer pa - včasih so po hišah saje kurili (zakurili v dimniku), pa ne vem da bi v vasi nastal zaradi tega kak požar. Pač vestno so skrbeli za to kar so imeli.
pogumn
10. 02. 2010 19.41
Mene pa zanima v primeru kot je ta .da je stranka dala pregledat dimnik ali celo da je dimnikar čistil ta dimnik.ali nosi kakšno kazensko odgovornost zaradi požara?? Zadeva ki je pregledana naj bi bila torej tudi izpravna.Torej do požara nebi smelo pridt. Vsi bojo rekli da pač vsak zase odgovarja .Če je tko potem nerabim pregleda .oz. Koliko časa po pregledu je odgovorna oseba ki je opravljala pregled?
tomii83
10. 02. 2010 19.12
Drugače sem tudi jaz dimnikar in razumem da ljudje ki čistijo sami,se jim zdi neumno dajat denar za neke preglede in kontrole,vendar je treba razumeti da je to tudi naša služba in verjemite da mi je ful bed občutek k nekateri dajo samo zato ker pač morajo čeprav neradi,tako da se jaz trudim da tisti ki dajo čistit dajo zato ker jim je to dobra volja,ker se jim gre tudi za njihovo varnost,ker vem primer k eden ni dal več kot 10 let čistit,se mu zabilo da je imel kuhinjo zakajeno,takrat sem bil pa dober,pa še 2 uri se mučil da prebil dimnik.Samo pač tako veleva zakon in tako mi kot stranke se moramo tega na žalost držat.Aja pa tisti,ki imate klime,toplotne črpalke in kolektorje ali pa elekrtične radiatorje,zahtevajte od vašega dimnikarja da vam da za podpisat izjavo,tako da boste le v tem primeru oproščeni da vam ne bo treba pogostoma dajat čistit ali pa še tega ne če ne boste do nadaljnega uporabljali nobene kurilne naprave.